ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
Μακαρθισμός

Στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, 34 φοιτητικές οργανώσεις υπέγραψαν την προηγούμενη βδομάδα μία ανακοίνωση όπου καταγγέλλουν την ευθύνη του κράτους του Ισραήλ για το νέο λουτρό αίματος στην Παλαιστίνη. «Το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι το μόνο που φταίει. Η ισραηλινή βία έχει δομήσει κάθε πτυχή της παλαιστινιακής ύπαρξης εδώ και 75 χρόνια», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Η ανακοίνωση ενεργοποίησε τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να «ξεσκονιστούν» πρακτικές της εποχής του μακαρθισμού. Ετσι, λίγες μέρες μετά, εμφανίστηκε στο κάμπους ένα φορτηγό με διαφημιστικές πινακίδες, στις οποίες αναρτήθηκαν ονόματα και φωτογραφίες φοιτητών - μελών των οργανώσεων που υπέγραψαν την ανακοίνωση, ενώ τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο με τίτλο «οι κορυφαίοι αντισημίτες του Χάρβαρντ»! Το κύμα τρομοκρατίας ξεκίνησε αφότου ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού fund «Pershing Square Capital Management» και αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο, απαίτησαν από τη διοίκησή του να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φοιτητών που υπογράφουν, για να τους βάλουν σε «μαύρες λίστες» και να μην τους προσλάβουν! Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μόνο δείγμα της λυσσασμένης προσπάθειας σε όλο τον κόσμο να καμφθεί η τεράστια λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αποτελεί ταυτόχρονα δείγμα της λειτουργίας του «πανεπιστημίου της αγοράς», όπου οι επιχειρηματίες που επενδύουν σε αυτό έχουν και το κουμάντο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να πιστεύουν οι φοιτητές, ανάλογα με τα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντά τους.

Να μαζεύονται

Ουρά έχουν στήσει διάφοροι δημοσιογράφοι αυτές τις μέρες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, γιατί μαθεύτηκε ότι κάνει εξετάσεις και σπεύδουν να αριστεύσουν. Τι άλλο να σκεφτούμε, όταν καθημερινά βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας - και όχι μόνο - να στήνεται ένα τραγικό παραλήρημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, που για δεκαετίες βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή, φυλακίζεται, βασανίζεται, σκοτώνεται; Μέχρι που ακούσαμε στην κρατική ΕΡΤ ότι στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει κατοχή (!) Ακουσον, άκουσον! Προκαλεί τρόμο το πώς ορισμένοι, ως άλλοι ...μάγοι Κόπερφιλντ, έχουν την ικανότητα να εξαφανίζουν το τείχος της Ιερουσαλήμ, ακόμη και τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη που έχουν 7πλασιαστεί από τις Συμφωνίες του Οσλο το 1993. Φαίνεται ότι η «γραμμή» που παίρνουν είναι η αναπαραγωγή των fake news, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχει βρωμίσει το πράγμα, ακόμα και οι ίδιοι τα αποκαλύπτουν ως κατασκευασμένα ψέματα. Να αρχίσουν να μαζεύονται λοιπόν όλοι αυτοί, που στο όνομα συμφερόντων ξένων για τον λαό στέλνουν την αλήθεια και την πραγματική Ιστορία στο καλάθι των αχρήστων, την ίδια ώρα που κάνουν τεμενάδες στην «αντικειμενική» και «έγκριτη» δημοσιογραφία. Και για να μην ξεχνιόμαστε, αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!

Με τον θύτη;

Την ώρα που ο παλαιστινιακός λαός κατασφάζεται από το κράτος του Ισραήλ, η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενεί άρθρο του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, όπου αναλύει το ...«δικαίωμα» του κράτους του «στην αυτοάμυνα»! Εχει μάλιστα τον τίτλο «Η Χαμάς ενδιαφέρεται μόνο για θάνατο και καταστροφή. Η αντίδραση του Ισραήλ δεν είναι κατά των Παλαιστινίων. Στοχεύει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τις υποδομές τους», σε μια προσπάθεια να σβήσει μονοκοντυλιά τα κατοχικά εγκλήματα του Ισραήλ, που συνεχίζονται και κλιμακώνονται αυτές τις μέρες στη Γάζα και στη Δυτ. Οχθη. Κατά τα άλλα, εκεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κόπτονται για τα «δικαιώματα των λαών» και ειδικά των Παλαιστινίων! Και βέβαια, δεν είναι δικαιολογία ότι μια μέρα πριν η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο του Παλαιστίνιου πρέσβη. Ο «ισο-αποστακισμός» απέναντι στα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ δεν σε κάνει «αντικειμενικό», αλλά σε κατατάσσει με τον θύτη και όσους προσπαθούν αισχρά να τον ξεπλύνουν.

Παλιά τους τέχνη

Την αποποίηση της ευθύνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ για το εγκληματικό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας έτρεξε να συνδράμει η ευρωατλαντική προπαγάνδα. Το σήμα έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, ο όποιος, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, σημείωσε ότι «με βάση αυτά που είδα, φαίνεται πως έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς». Πραγματικά, νομίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που είναι πάντα διαθέσιμη στο ...«ζητείται ψεύτης», κάνει πιο αληθοφανή τα ασύστολα ψέματα του Ισραήλ; Αρκεί να θυμηθούμε τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ που άνοιξαν τον δρόμο για την ιμπεριαλιστική εισβολή το 2003 και τα οποία τελικά δεν βρέθηκαν ποτέ. `Η την πετυχημένη θεατρική παράσταση το 1990 ενώπιον της Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Καπιτώλιο, για τη σφαγή βρεφών από τα ιρακινά στρατεύματα. Εκεί που η βασική μάρτυρας δεν ήταν νοσοκόμα στη Μ. Ανατολή, όπως παρουσιάστηκε, αλλά η κόρη του πρέσβη του Κουβέιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής! Παλιά τους τέχνη κόσκινο, λοιπόν. Οσο όμως και αν προσπαθούν, η αλήθεια δεν σβήνεται: Τρομοκράτες και δολοφόνοι είναι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, που σπέρνουν τον θάνατο και τον ξεριζωμό. Οχι οι λαοί που παλεύουν για το δίκιο τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1784 Γεννιέται ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1863 Ο Γεώργιος ο Α' ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης βασιλιάς των Ελλήνων.

1878 Η γερμανική Βουλή (Ράιχσταγκ) επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τέθηκε εκτός νόμου, πολλά μέλη και στελέχη του φυλακίστηκαν ή εκτοπίστηκαν.

1932 Η αστυνομία στην Καβάλα επιτίθεται εναντίον μαζικής συγκέντρωσης καπνεργατών. Σκοτώνει τον 18χρονο καπνεργάτη Ι. Ψαρόπουλο και τραυματίζει άλλους δύο.

1941 Η Κρατική Επιτροπή Αμυνας της ΕΣΣΔ κηρύσσει τη Μόσχα σε κατάσταση πολιορκίας.

1951 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών για τους 35 κομμουνιστές της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε σε θάνατο και 17 άλλοι σε ποινές φυλάκισης.

1956 Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος, η οποία χαράσσει τον λεγόμενο «Πολωνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό». Νέος Α' Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος εκλέγεται ο Βλάντισλαβ Γκομούλκα.

1962 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη συμφωνία πενταετούς διάρκειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος μεταξύ Αμερικανών κατόχων ελληνικών χρεογράφων και ελληνικής αντιπροσωπείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ