ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Χιλιάδες βροντοφώναξαν «Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό»

Συνέχεια με νέο συλλαλητήριο αύριο, Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

Eurokinissi

«Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό!»: Το σύνθημα αυτό αντηχούσε χτες απ' άκρη σ' άκρη του Ηρακλείου της Κρήτης με το ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε από σωματεία υγειονομικών, συνδικάτα και άλλους φορείς για τη διάσωση του νοσοκομείου της πόλης.

Με τη συμμετοχή λαού και νεολαίας να είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης, οι χιλιάδες που διαδήλωσαν απαίτησαν επαρκή στελέχωση και άμεση πρόσληψη υγειονομικών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία απειλείται από την τραγική υποστελέχωση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες έπαψε η λειτουργία των χειρουργείων αφού δεν υπήρχε αναισθησιολόγος, ενώ τα ...μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν, πρώτον, η «καρατόμηση» της διοίκησης του νοσοκομείου και, δεύτερον, το κάλεσμα σε ιδιώτες για να το στελεχώσουν. Μέτρα που ενέτειναν ακόμα περισσότερο την οργή και την αγανάκτηση του λαού της πόλης, που χτες ξεχύθηκε μαζικά στους δρόμους.

Η μαζική συγκέντρωση αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της πάλης του ηρακλειώτικου και κρητικού λαού, σχεδιάζοντας νέους δυναμικούς και μαζικούς αγώνες υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας, με επόμενο μεγάλο σταθμό το νέο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο αύριο, Παρασκευή 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν χτες στο Ηράκλειο

Eurokinissi

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν χτες στο Ηράκλειο
Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είχαν προκηρύξει μάλιστα στάση εργασίας για χτες το πρωί, και στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ δεκάδες είναι οι φορείς και τα σωματεία που εκδίδουν ψηφίσματα στήριξης και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Επίσης, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πήρε απόφαση για στήριξη του αγώνα των υγειονομικών για άμεση στελέχωση του Βενιζέλειου και αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, όχι πληρωμές στα νοσοκομεία»

Ενα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι ξεκίνησε από τις πύλες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας, της μαχητικότητας και του παλμού της πορείας ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκατοντάδες λαού πύκνωναν το μπλοκ της συγκέντρωσης, με τη συμμετοχή στην πλατεία Ελευθερίας να ανέρχεται σε χιλιάδες κόσμου.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας δεκάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες και νέοι έβγαιναν από σπίτια και μαγαζιά χειροκροτώντας και στηρίζοντας τους συγκεντρωμένους. Στιγμιότυπο που επίσης ξεχώρισε ήταν όταν εργαζόμενοι μεγάλου σούπερ μάρκετ βγήκαν έξω από τον χώρο δουλειάς με πλακάτ που έγραφε «Βοηθήστε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο».

Πλακάτ αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης
Πλακάτ αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης
Κεντρικά συνθήματα κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας ήταν «Το Βενιζέλειο θα μείνει ανοιχτό - δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό», «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, όχι πληρωμές στα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία».

Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στην κατάμεστη πλατεία Ελευθερίας καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος κόσμου που βρισκόταν ήδη εκεί, με συνεχή συνθήματα να αντηχούν στον χώρο.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης φοιτητές κρέμασαν πλακάτ με συνθήματα καταδίκης της αιματοχυσίας του Παλαιστινιακού λαού.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Μενεγάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου και ξεχωριστή ήταν η ομιλία του ειδικευόμενου χειρουργού Μιχάλη Γιακουμάκη, ο οποίος έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους να μην τους αφήσουν να φύγουν στο εξωτερικό.

Μεταφέροντας την αλληλεγγύη των μαχόμενων υγειονομικών στον Παλαιστινιακό λαό ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση γίνεται λίγες ώρες μετά τον βάρβαρο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ, με τους εκατοντάδες νεκρούς. «Με τις ευλογίες των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών γίνεται αιματοκύλισμα ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε ο Δ. Βρύσαλης.

Συνεχίζοντας κατήγγειλε το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της ΥΠΕ και των νοσοκομείων «για την απαράδεκτη ενέργεια τρομοκράτησης των υγειονομικών που αγωνίζονται», σημειώνοντας ότι με επαίσχυντο έγγραφο ζητούσαν «ονόματα και διευθύνσεις για να κόψουν λεφτά». «Είναι οι ίδιοι που όταν λέμε ότι δεν μπορούμε πλέον να βγάλουμε τις βάρδιες σφυρίζουν αδιάφορα και δίνουν εντέλλεσθε. Αλλά όταν θέλουν να τρομοκρατήσουν βρίσκουν τον τρόπο...».

«Δεν τα κατάφεραν, το αποδεικνύει η σημερινή μεγαλειώδης συγκέντρωση. Το κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται όχι μόνο από τα σωματεία της Υγείας αλλά και από άλλους φορείς και την Τοπική Διοίκηση δείχνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο σύστημα Υγείας του νησιού είναι εκρηκτική», σημείωσε ο Δ. Βρύσαλης, απαντώντας στην παραπάνω απαράδεκτη πρακτική.

«Δίνουμε το μήνυμα ότι το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας Υγείας και κλεισίματος νοσοκομείων δεν θα περάσει! Δεν θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια Κρήτης και όλα τα άλλα να γίνουν Κέντρα Υγείας», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας ότι η υποβάθμιση και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είναι συνειδητή επιλογή που εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης και του «νέου ΕΣΥ», που φέρνει «λουκέτα» και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Καταλήγοντας ανέδειξε ότι «το μεγάλο όπλο των υγειονομικών και του λαού είναι η ενότητα και ο αγώνας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, χωρίς τα "κοράκια" της Υγείας. Συνεχίζουμε, προχωράμε μπροστά, οργανώνουμε τα επόμενα βήματα». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των σωματείων αύριο Παρασκευή 20/10, αλλά και για μια ακόμα πιο μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση τις επόμενες μέρες.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στάση εργασίας για άμεσες προσλήψεις

Δίωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. και μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες και οι εργαζόμενοι του ΓΝ Καβάλας, αντιδρώντας στην υποστελέχωση, που έχει ως αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο», ενώ παράλληλα καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών, με το κράτος να τηρεί εχθρική στάση απέναντί τους. Σημειωτέον, η κούραση στο προσωπικό οδηγεί ακόμα και σε παραιτήσεις.

Παράλληλα διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, αλλά και χρωστούμενα από τις μέρες της πανδημίας, ρεπό και άδειες. Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 100 μέρες και οι χρωστούμενες άδειες τις 20 μέρες.

Στη συγκέντρωση πήραν τον λόγο εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, της ΠΟΕΔΗΝ, της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, του Ιατρικού Συλλόγου, του συλλόγου ΑμεΑ κ.ά., ενώ παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Καβάλας.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκε αντιπροσωπεία των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων ν. Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου, Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου.

Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, Κώστα Κουκούλα, ο οποίος μετέφερε στους εργαζόμενους τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ο αγώνας τους σε κοινό μέτωπο με τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε σύγκρουση με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που έχουν την ευθύνη για τα τεράστια κενά και την εγκατάλειψη, που παραδίδουν την Υγεία λάφυρο για τα καπιταλιστικά κέρδη. Παρευρέθηκε τέλος και δήλωσε τη στήριξή του ο Χρήστος Ποτόλιας, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το νοσοκομείο

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλέκος Μαρινάκης και Βέφα Χουστουλάκη. Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε ψήφισμα στήριξης του αγώνα υπεράσπισης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ «χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού και νεολαίας που έδωσαν το "παρών" στη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση που κάλεσαν τα σωματεία των υγειονομικών. Δίνουμε το χέρι σε όλους τους υγειονομικούς του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που δεν άφησαν την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από κυβέρνηση - 7η ΥΠΕ - διοίκηση να πιάσει τόπο!

Σύσσωμος ο λαός και τα υγειονομικά σωματεία απαίτησαν άμεσα να στελεχωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο με ευθύνη κυβέρνησης - 7ης ΥΠΕ - διοίκησης Βενιζέλειου! Εδώ και τώρα να αυξηθεί η χρηματοδότηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συνολική αναβάθμιση της Υγείας με ευθύνη του κράτους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ