ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Σήμα» για αγωνιστική κλιμάκωση, για τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων

Ανάπτυξη της δράσης παντού, συσπείρωση στα σωματεία μπροστά στα μεγάλα μέτωπα του επόμενου διαστήματος

Η απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσουν τον αγώνα για δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύγχρονα δικαιώματα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς εκφράστηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη στον πολυχώρο «WE».

Από τη σύσκεψη τα δεκάδες σωματεία της Θεσσαλονίκης απηύθυναν κάλεσμα έντασης της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που οργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, δεκάδες εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (βλ. σελ. 10 - 11).

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός της δράσης των τελευταίων μηνών, ξεχωρίζοντας την οργάνωση της μεγάλης απεργιακής μάχης που δόθηκε με επιτυχία ενάντια στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα, ενώ καθορίστηκε σχεδιασμός για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης σε κρίσιμα μέτωπα, όπως ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό - σφαγείο για το εισόδημα των εργαζομένων.

Τονίστηκε ότι το δυνάμωμα των αγώνων της εργατικής τάξης αποτελεί βασική προϋπόθεση αναχαίτισης της επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου και των δυνάμεων που τους στηρίζουν, αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που θυσιάζονται για τα κέρδη των λίγων. Αναδείχθηκε η βασική προτεραιότητα: Η ανάπτυξη δράσης παντού, το φούντωμα των διεκδικήσεων και μέσα σε αυτήν την προσπάθεια το ζωντάνεμα των συνδικάτων, η πάλη για τη βελτίωση των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά και στις αρχαιρεσίες που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Η «επόμενη μέρα» να σημαδευτεί από μεγάλους αγώνες

«Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!»: Σωματεία απλώνουν την παλαιστινιακή σημαία σε κεντρική λεωφόρο, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη
«Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης!»: Σωματεία απλώνουν την παλαιστινιακή σημαία σε κεντρική λεωφόρο, αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη
Εισηγητικά η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στις μεγάλες μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και στην πείρα που αναδείχθηκε, στάθηκε ιδιαίτερα στην παρακαταθήκη που άφησε η απεργία στις 21/9, η οποία έφερε στην επιφάνεια την τεράστια δύναμη του οργανωμένου εργατικού κινήματος.

«Ηταν μάχη δύσκολη, αλλά τα καταφέραμε! Δεν επιτρέψαμε να περάσει το νομοσχέδιο στα βουβά, χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Στραπατσάραμε τη λογική πως υπάρχουν θετικά σημεία σε αυτό το έκτρωμα, παρά τις προσπάθειες του Αδ. Γεωργιάδη, των κομμάτων που στηρίζουν τέτοιες ευρωπαϊκές Οδηγίες, της απεργοσπαστικής ΓΣΕΕ, του ΕΚ Θεσσαλονίκης», σημείωσε και συνέχισε: «Δεν αφήσαμε να φωλιάσουν ο φόβος και η μοιρολατρία στους εργαζόμενους, παρά τις επιθέσεις και τις απειλές από κυβέρνηση και εργοδοσία, παρά τα δικαστήρια ενάντια στην απεργία όπως στον ΟΑΣΘ».

Κάλεσε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να μπει στον αγώνα «για να αντιπαλέψουμε μαζί την αντεργατική λαίλαπα, για να οργανώσουμε την απάντηση των συνδικάτων στο ξήλωμα των κατακτήσεών μας, για να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας».

Συνεχίζοντας μίλησε για την «επόμενη μέρα», που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός, τονίζοντας ότι αυτή «ξημερώνει με την ακρίβεια στα ύψη, που εξασφαλίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους τεράστια κέρδη, και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι καλούνται να συνηθίσουν στις 13 ώρες σε πολλαπλούς εργοδότες απλά για να μη χρωστάνε. Με τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που πάνε κατευθείαν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η "Ελληνικός Χρυσός" κ.ο.κ., έχοντας ήδη "μασουλήσει" πάνω από 11,5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται φράγκο για την Υγεία και την Παιδεία του λαού, για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας», όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Τονίζοντας ότι «σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, με αξιοπρέπεια, με καλυμμένες τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας», κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα για γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης, καθώς και στις αντίστοιχες πρώτες ύλες. Για κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.

Εύστοχες διεκδικήσεις - πολύμορφη δράση

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, παρουσίασε πιο συγκεκριμένα τα μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα, με αιχμή τον αγώνα για ΣΣΕ και σύγχρονα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «έτσι θα καταφέρουμε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα του Γεωργιάδη. Η μάχη αυτή δεν μπορεί να είναι νικηφόρα αν δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Δεν πάμε βήμα πίσω από την πάλη μας για:

- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερο, με βάση τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

- Ταυτόχρονα, αυξήσεις στους μισθούς, με βάση και τον τεράστιο πλούτο που παράγεται κάθε μέρα.

- Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να σταματήσει η φάμπρικα των διώξεων και απολύσεων ενάντια σε πρωτοπόρους εργάτες».

Στα υπόλοιπα μέτωπα ξεχωρίζουν η πάλη για την Υγεία του λαού στο πλάι των υγειονομικών, με στόχο μια μεγάλη κινητοποίηση στα τέλη Νοέμβρη, που θα βάζει στο επίκεντρο της διεκδίκησης ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμιση μέσων και υποδομών, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης, ο αγώνας για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία με μπροστάρηδες τα σωματεία των ΟΤΑ, ΣΕΤΕΠΕ, διανομέων, οικοδόμων και μετάλλου που καθημερινά μετράνε θύματα στον βωμό του κέρδους.

Ξεχωρίζουν ακόμα οι μάχες που δίνονται σε μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς, όπως η μεγάλη απεργιακή μάχη που δίνουν πανελλαδικά οι οικοδόμοι στις 8 Νοέμβρη. Η μάχη για τις ανακλήσεις απολύσεων συνδικαλιστών που δίνουν οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική, αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με το πογκρόμ απολύσεων στα εκπαιδευτήρια «Φρυγανιώτη».

Επίσης, η μάχη για την προστασία των λαϊκών σπιτιών με επίκεντρο τις εργατογειτονιές ώστε να ενισχύεται το ρεύμα αλληλεγγύης με το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Ακόμα, το μέτωπο για τη δραματική κατάσταση στις συγκοινωνίες, με την αθλιότητα που επικρατεί στον ΟΑΣΘ, με τις εργασίες για το Flyover που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, τη νέα καθυστέρηση στην παράδοση του μετρό και την ιδιωτικοποίησή του, κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ημερίδα την πρώτη βδομάδα του Δεκέμβρη.

Σταθμό θα αποτελέσει η 50ή επέτειος του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, με τα επίκαιρα διδάγματά της. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί σε σύσκεψη για την προετοιμασία του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στο ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε επίσης η σκέψη για εκδρομή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, στο Βελιγράδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον βομβαρδισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αλλά και άλλες δράσεις (συναυλίες σωματείων, αξιοποίηση του θεατρικού του ΠΑΜΕ, κ.λπ.).

Πλούσια πείρα από τα σωματεία

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων των σωματείων, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η πείρα από τις σημαντικές μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων με τη μαζικοποίηση των σωματείων, τη δημιουργία νέων σε χώρους και κλάδους δουλειάς.

Ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ και του Σωματείου Εργαζομένων της «e-food», αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι διανομείς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας με τρεις απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, αύξηση της ζώνης διανομών, κ.λπ. Μίλησε για την απόφαση των εργαζομένων να απαντήσουν στην επίθεση και να κλιμακώσουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ σε συντονισμό με το Σωματείο της Αθήνας. Ενώ ενημέρωσε ότι λίγη ώρα πριν, άλλος ένας διανομέας μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μέτρα προστασίας της ζωής τους.

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα» και στη θετική απόφαση του δικαστηρίου (βλ. σελ. 6), το οποίο, 16 μήνες μετά, κρίνει παράνομες και άκυρες τις προσλήψεις εργαζομένων που χρησιμοποιήθηκαν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός από την εργοδοσία. «Συνεχίζουμε, δεν έχουμε καμία αυταπάτη», είπε.

Ο Νίκος Τσακλίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο μηχανοστάσιο της «Hellenic Train», τόνισε ότι τα συνδικάτα είναι «το μοναδικό όπλο στα χέρια των εργαζομένων που μπορεί να επιβάλει ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, συνολικά τα δικαιώματά μας». Μιλώντας για τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Αθήνας, ουσιαστικά επ' αόριστον, σημείωσε ότι γίνεται γιατί «τα υλικά με τα οποία χτίστηκαν αυτές οι γραμμές ήταν "ζυγισμένα" στα κριτήρια του κέρδους και γιατί οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην αναπληρώσουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό».

Ο Φίλιππος Λαζαρίδης, πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Σωματείου Εργαζομένων στην BETA, αναφέρθηκε στο κλίμα σιγής που επικρατούσε στην επιχείρηση και στην προσπάθεια, με τη βοήθεια του κλαδικού σωματείου του ΣΕΤΗΠ, να σπάσει, αλλά και στην αντίδραση της εργοδοσίας στα πρώτα αγωνιστικά σκιρτήματα. Τελικά οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν. Συμμετείχαν στην απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη, συμμετείχαν και στην απεργία του Σεπτέμβρη ενάντια στο νόμο - έκτρωμα Γεωργιάδη. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζικοποίησης του Σωματείου», είπε.

Η Λίλη Μαραγκού, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων της «Pfizer», μετέφερε επίσης την πείρα από την οργάνωση των εργαζομένων και τη δημιουργία του Σωματείου. Αναφέρθηκε στη χτεσινή απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε περικοπές 3,5 δισ. που θα σηματοδοτήσουν μαζικές απολύσεις, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί πού θα γίνουν αυτές. Και τόνισε ότι «από σήμερα το Σωματείο οργανώνει την απάντησή του».

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων, αναφέρθηκε στους αγώνες για τη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, κόντρα στα σχέδια επιβολής κάρτας σίτισης και αντιτίμου για να εξασφαλιστούν κέρδη για τον εργολάβο. Αλλά και συνολικά για το δικαίωμα των φοιτητών στη στέγαση, για μέτρα προστασίας των πλημμυροπαθών φοιτητών, στους αγώνες για πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές.

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην απεργιακή μάχη που έχουν μπροστά τους στις 8 Νοέμβρη τονίζοντας ότι η προετοιμασία της γίνεται με στόχο να αποτελέσει την πιο μαζική τους απεργία. «Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο νεκρό και σακατεμένο εργάτη στις κατασκευές. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουν συνάδελφοι 65 και 68 χρόνων στη σκαλωσιά, δεν ανεχόμαστε ο μισθός μας να τελειώνει στις 15 του μήνα και παλεύουμε να γίνει υποχρεωτική η κλαδική Σύμβαση».

Η Αθηνά Γκέρτσιου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην απόφαση της νεολαίας και των φοιτητών να βγουν στον αγώνα δυναμικά για την ικανοποίηση των αναγκών τους στις σπουδές και τη ζωή.

Τέλος, ο Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Δερματίνων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των μικρών και αυτοαπασχολούμενων και στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με το πλαίσιο διεκδικήσεών τους. Αλλά και στην κλιμάκωση της πάλης σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα.

ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ανέστειλαν δύο ακόμα πλειστηριασμούς με νέα κινητοποίηση

Eurokinissi

Κάτω από την παρέμβαση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και άλλων σωματείων στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «Cepal», στην Αθήνα, ανεστάλησαν χθες οι πλειστηριασμοί κατοικιών σε δύο ακόμα περιπτώσεις. Η μία αφορούσε ιδιωτικό υπάλληλο στο αεροδρόμιο Αθηνών και η άλλη συνταξιούχο από την Πάτρα με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμα, συμφωνήθηκε να γίνει ρύθμιση των χρεών σύμφωνα με τις δυνατότητες των οφειλετών.

Ο Βάλσαμος Συρίγος εκ μέρους της Επιτροπής του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για να σωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με την οργάνωση του αγώνα στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς.

Ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αναφέρθηκε στον καρκινοπαθή συνταξιούχο, ο οποίος μάλιστα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Πάτρα, λέγοντας πως ήθελαν να βγάλουν το σπίτι του σε πλειστηριασμό για ένα δάνειο 30.000 ευρώ. Κάλεσε δε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πλειστηριασμό ή κομμένο ρεύμα να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο. Η αγωνιστική παρέμβαση έφερε τη δίμηνη αναστολή του πλειστηριασμού, τη μείωση του συνολικού χρέους και τη ρύθμιση σε δόση στην οποία να μπορεί ο οφειλέτης να αντεπεξέλθει.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες των εργαζομένων στον Τουρισμό

Τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού, ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Οπως αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής, η κερδοφορία των τουριστικών ομίλων το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα φτάσει σε εισπράξεις τα 22 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 18,2 δισ. του 2019.

Τα ρεκόρ αυτά φυσικά δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για τους εργαζόμενους του κλάδου, όπου επικρατεί η δουλειά χωρίς ρεπό, 7 μέρες τη βδομάδα, με συνεχόμενα 12ωρα και δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» κάθε βδομάδα. Οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε άθλιους όρους εργασίας (π.χ. να σερβίρουν μέσα στο νερό) και διαβίωσης, με τους εργοδότες να τους απειλούν και να τους κρύβουν όταν τους συμβεί εργατικό «ατύχημα» ή ζουν την εντατικοποίηση, κακοποιητικές συμπεριφορές από την εργοδοσία, που τους δένει «χειροπόδαρα» με συμβάσεις με ρήτρες και πρόστιμα σε περίπτωση παραίτησης. Το επίδομα ανεργίας, μάλιστα, που δικαιούνται μετά τη σεζόν, με βάση τον νόμο 3986/2011, τους δίνεται μόνο για 3 μήνες, ενώ οι μισθοί είναι κάτω από τα επίπεδα του 2011 και κυριαρχούν οι «ελαστικές» μορφές απασχόλησης που δεν εξασφαλίζουν σταθερά ούτε αυτούς.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της «Οδού μετάβασης για τον Τουρισμό», η επιδότηση των τουριστικών ομίλων συνεχίζεται στο όνομα της «πράσινης και της ψηφιακής μετάβασής» τους, όπως και με το λεγόμενο «θεματολόγιο για τον Τουρισμό 2030 - 2050». Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο διακηρυγμένος στόχος «Η Ευρώπη ως παγκοσμίως ανταγωνιστικός προορισμός» καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά με τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ρωτάει πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες επιδοτήσεις, προνόμια και φοροαπαλλαγές που προώθησε η ΕΕ, από κοινού με τις κυβερνήσεις, στο τουριστικό κεφάλαιο γιγάντωσαν την κερδοφορία του και συντέλεσαν στην άγρια επίθεσή του σε βάρος των εργαζομένων, καταληστεύοντας μισθούς, δικαιώματα, επιδόματα, τσακίζοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), κι επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

-- Σε σχέση με το αίτημα για υποχρεωτική ΣΣΕ στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, που θα κατοχυρώνει μόνιμη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αξιοπρεπείς μισθούς, κανόνες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, και θα προβλέπει την επιδότησή τους για όλη την περίοδο της ανεργίας τους.

«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Παράνομες και άκυρες» οι προσλήψεις του απεργοσπαστικού μηχανισμού!

Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη αδειάζει την κυβέρνηση και την εργοδοσία που επιστράτευαν μέχρι και τα ΜΑΤ για να στηθεί η απεργοσπασία

Παράνομες έκρινε το δικαστήριο τις προσλήψεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία της οινοποιίας «Μαλαματίνα», όταν προσπαθούσε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων, που πάλευαν ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων της επιχείρησης και για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αποτελεί θετική εξέλιξη στον αγώνα των εργαζομένων της «Μαλαματίνα», ενώ «αδειάζει» ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το χτύπημα των εργατικών αγώνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψήφιση του πρόσφατου αντεργατικού νόμου, ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος τη διάταξη που ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας, έφερνε διαρκώς το παράδειγμα της «Μαλαματίνα», επιτιθέμενος στους απεργούς επειδή τάχα «απαγόρευαν την εργασία σε όσους ήθελαν να δουλέψουν». Τώρα λοιπόν, το ίδιο το δικαστήριο κρίνει ότι αυτοί που σύμφωνα με τον υπουργό ήταν «θύματα των απεργών» επειδή «στερούνταν το δικαίωμα στην εργασία», αποτελούσαν απλά έναν μηχανισμό απεργοσπασίας, στημένο από την ίδια την εργοδοσία.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια απεργίας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» είναι άκυρες και παράνομες, ακόμα και αν αυτές μεταφέρονται σε άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου επιχειρήσεων.

Η απόφαση αυτή εκθέτει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, αφού έστελνε μέχρι και τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να χτυπήσει τους απεργούς και να μπάσει μέσα στο εργοστάσιο τους απεργοσπάστες, για να εφαρμοστεί δηλαδή μια παράνομη όπως αποδείχθηκε εργοδοτική πρακτική.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις του δικαστηρίου, όπου προσέφυγε το Σωματείο, ενάντια στις παράνομες απολύσεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ