ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
Αίσχος...

«Είστε με τη "Χαμάς";», έλεγε και ξανάλεγε προχτές το βράδυ στην εκπρόσωπο του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δικαιολογήσει την κατάπτυστη ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού ενάντια στην κατοχή και στην εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ. Στριμωγμένος από την καταγγελία της Δ. Μανωλάκου, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να βάλει το ψευτοδίλημμα «"Χαμάς" ή Νετανιάχου», την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές, το εξοπλισμένο σαν αστακός κράτος του Ισραήλ τούς πετάει έξω από τα χωριά και τα σπίτια τους, χιλιάδες είναι οι νεκροί από τις επεμβάσεις της δυνάμεις κατοχής, ακόμα και μικρά παιδιά, ενώ καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που δεν το βάζουν κάτω όπως θα ήθελαν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες, που εξέδωσαν όλοι τις ίδιες ευρωατλαντικής κοπής ανακοινώσεις με αφορμή τη νέα ανάφλεξη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

... και μόνο αίσχος

Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα και δεν αλλάζει, όσα σοσιαλδημοκρατικά παπαγαλάκια κι αν επιστρατευτούν: Με τους Παλαιστίνιους και το δικαίωμά τους να παλεύουν για την ελευθερία και την πατρίδα τους; `Η με το κράτος - φονιά του Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, που δολοφονεί, καταστρέφει και βάζει μπουρλότο στην περιοχή, στρεφόμενο με την πολιτική του ενάντια στα συμφέροντα και του ίδιου του λαού του; Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα κρίνει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους άλλους έχουν προ πολλού τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές και επιστροφές. Το παραδέχτηκε άλλωστε και ο Αρβανίτης στο τέλος της παρέμβασής του, λέγοντας «πάνω απ' όλα τα εθνικά μας ζητήματα», που επιβάλλουν τη στρατηγική συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ και την καταδίκη του αγώνα που δίνει ο Παλαιστινιακός λαός. Αίσχος και μόνο αίσχος, που κανένας πραγματικά αριστερός δεν πρέπει να ανεχτεί.

Κακομοιριά

Η απελπισία περισσεύει εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η «Αυγή» έκανε χτες πρωτοσέλιδο με την «ανακάλυψη» ότι «Κλείνει το μάτι σε Μπακογιάννη και Αγοραστό ο Δημήτρης Κουτσούμπας»! Αυτές τις αυριανίστικες αρλούμπες επιστράτευσαν για να αναμασήσουν τα περί ΚΚΕ που βάζει λέει «στην ίδια μοίρα τα προοδευτικά και τα δεξιά ψηφοδέλτια» και «επιμένει απομονωτικά». Καταρχάς, αυτά για τα προοδευτικά ψηφοδέλτια θα πρέπει να τα πουν σε κάτι περιφερειακούς σύμβουλους του Τζήμερου που βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σε μερικές χιλιάδες στελέχη τους που βρέθηκαν όλοι «ομού και αντάμα» με Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚους και λοιπούς σε δήμους και Περιφέρειες. Αλλά και στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ - όπως στον δήμο Αθήνας - που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στον β' γύρο και οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια, ως γνήσια ...προοδευτική δύναμη, σήκωναν το χέρι τους για να βρίσκουν πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια ο Μπακογιάννης και άλλοι τέτοιοι. Τώρα, για το πόσο «απομονωμένο» είναι το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του, τους διαβεβαιώνουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πολλοί για πρώτη φορά, γυρνώντας την πλάτη και στην κατρακύλα χωρίς πάτο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνονται καθόλου μόνοι. Ισα ίσα, είναι πιο πολλοί και πιο δυνατοί για τους αγώνες που έχουμε μπροστά, και απλώνουν το χέρι σε όλους όσοι «σηκώνονται», χωρίς να περιμένουν από «σωτήρες».

Ανεπιφύλακτα

Οι σκληρές σκηνές του πολέμου στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη κατακλύζουν τις οθόνες και το διαδίκτυο. Νεκροί, τραυματίες, όμηροι, βομβαρδισμοί... Στην πλειοψηφία όμως των μέσων, ο πόλεμος παρουσιάζεται σαν να ξεκίνησε χτες! Σαν να μην υπάρχουν τόσα χρόνια κατοχή και καταπίεση, εποικισμός και δολοφονίες από το κράτος του Ισραήλ. Σαν να μην υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι και βασανισμένοι Παλαιστίνιοι στα κάτεργα, με την κάλυψη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και κομμάτων, που στηρίζουν τη στρατηγική συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο και γι' αυτό δεν εφαρμόζουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Σαν να μην είναι όλα αυτά «επεισόδια» ενός μακρόχρονου πολέμου, που τη συνέχεια και την κλιμάκωσή του ζούμε σήμερα. Οι δολοφονίες Παλαιστινίων, η καταστροφή ολόκληρων χωριών με μπουλντόζες, η επέκταση των εποικισμών, η δολοφονία ακόμα και μικρών παιδιών, που είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, περνάνε συνήθως από τις ειδήσεις ως μονόστηλα, ως «ταραχές». Σαν κάτι το συνηθισμένο δηλαδή, με το οποίο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Αντίθετα, τώρα αφιερώνονται ώρες ατελείωτες ακόμα και σε προσωπικές ιστορίες των θυμάτων από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ στοχοποιούνται ως φιλο-τρομοκράτες όσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να απαντάει στη βία του Ισραήλ και να διεκδικεί την πατρίδα του. Κανείς τους δεν λέει ότι ο λαός του Ισραήλ πληρώνει την πολιτική του κράτους και των κυβερνήσεών του, που παίζουν ρόλο σερίφη για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην πολύπαθη περιοχή, παρασύροντάς την σε μεγάλες και επικίνδυνες δίνες. Ανεπιφύλακτα και αδιαπραγμάτευτα λοιπόν με τον λαό της Παλαιστίνης και με το δικαίωμά του να παλεύει ενάντια στην κατοχή! Ο τερματισμός της είναι άλλωστε ο μόνος δρόμος για να καταλαγιάσει η ένταση στην περιοχή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1916 Η Αντάντ επιδίδει Διακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά. Λίγες βδομάδες αργότερα γαλλικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν και θα καταλάβουν τον Πειραιά.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση εναντίον των αντεπαναστατικών δυνάμεων του Ντενίκιν στο νότιο μέτωπο και σύντομα τις συντρίβει.

1919 Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αντάντ αποφασίζει την επίσημη κήρυξη οικονομικού αποκλεισμού της Σοβιετικής Ρωσίας.

1930 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης Χάρολντ Πίντερ.

1941 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Τον καλεί να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την εθνική απελευθέρωση, για την επιβίωσή του και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή ιδρύεται η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ).

1950 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (10-14/10/1950), το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945), καθώς επιχειρεί την πολιτική προσαρμογή του Κόμματος στη νέα φάση του συσχετισμού δυνάμεων, μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ (τέλος Αυγούστου 1949) και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα. Ετσι, στην 3η Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε μια συνολική εκτίμηση της δράσης του στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το Κόμμα ηγήθηκε δύο ένοπλων αγώνων, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941-1944) και του ΔΣΕ (1946-1949).

1951 Συνέρχεται η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αποφάσισε τη μετάφραση και έκδοση στα Ελληνικά του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και των Απάντων των Λένιν και Στάλιν. Η Ολομέλεια καθαίρεσε επίσης τον Μ. Παρτσαλίδη από μέλος της ΚΕ.

1973 Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, τοποθετούμενος για τη δήθεν «πολιτικοποίηση» της χούντας και τις «προγραμματικές δηλώσεις» του Μαρκεζίνη, τονίζει πως «το πρόβλημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό δεν είναι η επιλογή της μορφής της τυραννίας και των υπηρετών της, αλλά η συσπείρωση της δράσης όλων των αντιπάλων του νεοφασιστικού καθεστώτος, η εκλογή των πιο πρόσφορων και αποτελεσματικών μέσων και μεθόδων πάλης για ν' απαλλαγεί το γρηγορότερο από τη χουντική τυραννία».

1981 Πάνω από 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δυτική Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ