Σε αυτήν τη μοναδική έκθεση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί ανάμεσα στα έργα που δημιουργήθηκαν ατομικά ή με σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών. Ακριβώς γι' αυτό οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα μεικτής τεχνικής που εμπνεύστηκαν από κοινού και φιλοτεχνήθηκαν συνδυάζοντας την τέχνη του ψηφιδωτού με αυτή της γλυπτικής.
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής ταυτότητας του καθενός ξεχωριστά, ώστε έπειτα να αντιληφθούμε τις επιρροές που ασκήθηκαν, την ελευθερία και τον χώρο που άφησαν αμφότεροι στη συνεργασία τους, όπου δεν διακρίνουμε δύο ξεχωριστές οντότητες, αλλά έναν κοινό οργανισμό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουίζα Καραπιδάκη, σημειώνει: «Οι εκθεσιακές επιλογές επιχειρούν να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της σύγχρονης γραφής των δύο καλλιτεχνών, τόσο στη γλυπτική όσο και στο ψηφιδωτό, με τις επιδράσεις πολλών καλλιτεχνικών ευρωπαϊκών ρευμάτων του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Τα έργα τέχνης είναι φιλοτεχνημένα στο Παρίσι ή στην Αθήνα και σκιαγραφούν την κοινή ζωή του ζευγαριού στην τέχνη για μια περίοδο 45 τουλάχιστον χρόνων, από τη δεκαετία του '80 έως και σήμερα...».
Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00. Σάββατο: 10.00 - 14.00.
Θυμίζουμε ότι στην απόφασή της η Λ. Μενδώνη επικαλείται «λόγους προστασίας του ακινήτου μνημείου και της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», επειδή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων έγιναν «παραχώρηση της χρήσης σε τρίτους» και πραγματοποίηση από αυτούς εκδήλωσης για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του, «δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη».
Καλεί τους εκατοντάδες φορείς, τους χιλιάδες πολίτες που καταδίκασαν την προκλητική απόφαση του υπουργείου και στάθηκαν στο πλευρό του, να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στις 8 το βράδυ στον πεζόδρομο Θησείου.
Στη συναυλία, που συνδιοργανώνεται με άλλα σωματεία του χώρου, την ΠΟΘΑ και με την υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, συμμετέχουν: Νένα Βενετσάνου, Σπύρος Γραμμένος, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Κηλαηδόνη, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μαρίνα Σάττι, Σκιαδαρέσες, Νεφέλη Φασούλη, Μάρθα Φριντζήλα, Κώστας Γιαννάκης, Αρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα με λαϊκό συγκρότημα από την Καρδίτσα, η χορωδία «Ασμα Αιγάλεω» και ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης.
Αύριο, Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 56 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ενώ ο ποιητής και μεταφραστής Μπάμπης Ζαφειράτος θα μιλήσει για τον ποιητή Τσε. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Τσε στη Βολιβία», της Ρεμπέκα Τσάβεζ.
Την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, μέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από το ΕΑΜ το 1944, θα προβληθεί στις 5.30 το απόγευμα το ντοκιμαντέρ «Ντοκουμέντο - Η μάχη της Αθήνας», του Τάσου Λέρτα, παραγωγής του 1982.
Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό, αποσπάσματα από τα επίκαιρα εκείνης της εποχής. Για δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι κομμάτι μάζεψε εικόνες και επεισόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογραφικά αρχεία εκείνων των χρόνων. Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983.
Από την Πέμπτη 12 Οκτώβρη έως και την Κυριακή 15 Οκτώβρη στο «Studio» θα πραγματοποιηθεί το Athens Palestine Film Festival 2023. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 7 προβολές σε διάστημα 4 ημερών. Οι προβολές ξεκινάνε στις 8 το βράδυ.
Το Αρχείο Γιάννη Χρήστου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί από το ΚΕΤΩΑ και θα είναι διαθέσιμο σε ερευνητές, μουσικούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Αποτελεί έναν πλούσιο θησαυρό για μουσικολόγους ερευνητές, ερμηνευτές, μουσικούς αλλά και ερευνητές από άλλα πεδία της Τέχνης και της Επιστήμης και απαρτίζεται συνοπτικά από: Περισσότερες από 1.500 χειρόγραφες σελίδες, που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την πορεία δημιουργίας όλων των γνωστών έργων από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεσή τους, καθώς και πάνω από 350 διαφορετικά τεκμήρια με παρτιτούρες, αλλά και ένα σώμα αλληλογραφίας με 600 επιστολές. Περιλαμβάνει επίσης περίπου 900 δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ συμπληρώνεται με πτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, αφιερώματα και εκδόσεις. Τέλος, στο Αρχείο περιέχονται όλες οι μαγνητοταινίες από το προσωπικό στούντιο του συνθέτη, με υλικό από ηχογραφήσεις εκτελέσεων έργων μέχρι ηλεκτρονικούς ήχους, και από θεατρικές δοκιμές και παραστάσεις μέχρι ιδιόχειρες λούπες και συνεντεύξεις.
Με αφορμή την παραχώρηση του Αρχείου το Ωδείο Αθηνών οργανώνει στις 13, 14 και 18 Οκτώβρη ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γ. Χρήστου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επιστημονική ημερίδα, ντοκιμαντέρ καθώς και δύο συναυλίες.
«Παρισινή Κομμούνα Μέρος Α: Ισχυρή Πίστη», 2019 |
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2003, με καθηγήτρια την Ρένα Παπασπύρου στο Γ' Εργαστήριο Ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, ως κατ' επιλογήν μάθημα, με δάσκαλο τον Σώζο Γιαννούδη.
Εργα του έχουν παρουσιαστεί σε πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων: 1η Μπιενάλε της Ρίγας «RIBOCA» (2018), «Αντίδωρον», έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), «Κοινοί ιεροί τόποι», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜOMus), Lasco Project #6, με ανάθεση μόνιμης τοιχογραφίας στο κτίριο του Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), 1η Μπιενάλε του Κιέβου (2012), τοιχογραφία στην πρόσοψη του δανέζικου περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), «Art in the Street», MoCa, Λος Αντζελες (2011) κ.ά.
Περιγράφοντας ο ίδιος την Τέχνη του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ριζωμένος στη βυζαντινή τέχνη ερευνώ, ανακαλύπτω και χρησιμοποιώ μια πληθώρα τρόπων καλλιτεχνικής δημιουργίας που πηγάζουν από διαφορετικές παραδόσεις, όπως τη μεξικανική μνημειακή ζωγραφική, την τέχνη του Θιβέτ, της Ιαπωνίας, τη σχολή της Φλάνδρας και άλλες. Επιπλέον, συνδυάζω τις πολιτισμικές παραδόσεις με στοιχεία που προκύπτουν από την προσεκτική παρατήρηση της σύγχρονης παγκόσμιας κουλτούρας. Σεβόμενος τις επιρροές μου, προσπαθώ ταυτόχρονα να διατηρήσω έναν αμιγώς προσωπικό χαρακτήρα και η δουλειά μου να μην αναπαράγει το ύφος των παλιών μαστόρων (...).
Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική μου περιλαμβάνει σουρεαλιστικά στοιχεία, είναι γεμάτη από αλληγορίες και παράδοξα, χρησιμοποιεί ελεύθερα τη φαντασία ξεπερνώντας την αυστηρά λογική σκέψη. Η ειρωνεία, το δράμα, οι μεταφορές και οι συμβολικοί κώδικες αποτελούν τα περαιτέρω εργαλεία που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν έναν γρίφο, μια παράθεση συγγενών εικόνων με αινιγματικές σχέσεις μεταξύ τους, που πάντα όμως καταλήγουν σε ένα σημείο αρμονικής ισορροπίας».