ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία με ενίσχυση στρατιωτικών επιχειρήσεων «αυτοάμυνας»

Περισσεύει ο θρήνος για τον νεαρό Παλαιστίνιο στην κηδεία του 32χρονου μαχητή αδελφού του

Associated Press

Περισσεύει ο θρήνος για τον νεαρό Παλαιστίνιο στην κηδεία του 32χρονου μαχητή αδελφού του
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Τη λήψη σκληρότερων μέτρων εκ μέρους του ισραηλινού στρατού σε περιπτώσεις «αυτοάμυνας» ενέκρινε, χτες, σε νέα πολύωρη συνεδρίασή του το 13μελές υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Η γνωστοποίηση της απόφασης ερμηνεύτηκε από πολλούς ως το «πράσινο φως» για ενίσχυση της τακτικής των δολοφονιών ακριβείας, ενδεχόμενο που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που προειδοποίησε ότι το μέτρο αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ισραηλινο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση για το πότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της περιόδου 6 βδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδοθούν σε «οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης», προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν κάποιος τρομοκράτης προσπαθεί να βλάψει το Ισραήλ» δήλωνε, μετά το τέλος της 4ωρης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η υφυπουργός Αμυνας Ντάλια Ράμπιν Πελόσοφ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο ισραηλινός στρατός περίμενε το πράσινο φως για να μπορέσει να αντιδράσει εντονότερα και αποτελεσματικότερα στη δράση των εξτρεμιστών, και τώρα το έχει» δήλωνε, εξίσου, σιβυλλικά ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Σλόμο Μπενίζρι, ο οποίος προέρχεται από το υπερορθόδοξο εβραϊκό κόμμα «ΣΑΣ».

Παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις, κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος, της κυβέρνησης ή του στρατού, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης. Εντούτοις, υπό ανωνυμία, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, αλλά και αναλυτές, τόνιζαν ότι η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας σηματοδοτεί την αύξηση των επιχειρήσεων δολοφονιών ακριβείας Παλαιστινίων μαχητών, που θεωρούνται ύποπτοι από τις ισραηλινές αρχές για τρομοκρατική δράση. Αν και ο όρος εκτιμάται ότι αποδίδεται επίτηδες φορτισμένα «από τους εχθρούς του Ισραήλ», σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Εφρέμ Σνεχ, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι στη λίστα υποψηφίων για δολοφονία του ισραηλινού στρατού συμπεριλαμβάνονται 26 ονόματα μαχητών της Φατάχ, της Χαμάς, της Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων, ενώ άλλοι 250 είναι καταζητούμενοι.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωνε, σε τηλεοπτικό γερμανικό δίκτυο, ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες να διατηρήσει την αυτοσυγκράτησή της και κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της. Η συνέντευξη Σαρόν αποτέλεσε τον προάγγελο της περιοδείας που αρχίζει, σήμερα, στην Ευρώπη, ο Αριέλ Σαρόν, με σταθμούς του το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, και το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Οπως έγινε γνωστό, από το πρόγραμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαιρέθηκε το Βέλγιο, εξαιτίας, όπως λένε πολλοί, της έναρξης της ανακριτικής διαδικασίας σε βάρος του με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στις περιπτώσεις των σφαγών στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, το 1982.

Αντιδράσεις και νέα περιστατικά βίας

Επικίνδυνη για το μέλλον της περιοχής χαρακτήρισε την απόφαση ο βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ ο συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, τόνισε ότι «η επιστροφή στην πολιτική των δολοφονιών ακριβείας τορπιλίζει την εκεχειρία, καθώς την παραβιάζει, και σπρώχνει ολόκληρη την περιοχή στο χάος». Επίσης, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι αργά χτες το βράδυ έληξε η προκαταρκτική βδομάδα ηρεμίας, που προβλέπεται από την εκεχειρία πριν από την έναρξη μιας περιόδου ηρεμίας 6 βδομάδων. Η ισραηλινή πλευρά, όμως, καθιστούσε σαφές ότι η προκαταρκτική αυτή εβδομάδα δεν έχει καν αρχίσει, αφού δεν έχει επιτευχθεί παντελής ηρεμία.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένας Ισραηλινός έπεφτε νεκρός από πυρά αγνώστων στην ισραηλινή πλευρά ενός οδοφράγματος κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Σουγαϊκάχ, κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Οχθη. Ενας νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της Φατάχ που καταζητείται από το Ισραήλ τους τελευταίους 8 μήνες, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά δύο ανδρών ντυμένων με πολιτικά, στο κέντρο της Χεβρώνα, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 13 χειροβομβίδες ερίφθησαν εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στη Λωρίδα της Γάζας.

ΡΩΣΙΑ
Εθνικό πένθος για την αεροπορική τραγωδία

Τα συντρίμμια του ρωσικού επιβατικού, όπως βρέθηκαν 4.200 χλμ ανατολικά της Μόσχας, κοντά στο Ιρκούτσκ

Associated Press

Τα συντρίμμια του ρωσικού επιβατικού, όπως βρέθηκαν 4.200 χλμ ανατολικά της Μόσχας, κοντά στο Ιρκούτσκ
ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 5η Ιούλη ως μέρα εθνικού πένθους στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με τη συντριβή του αεροπλάνου «ΤΟΥ-154», αργά το βράδυ της Τρίτης, κοντά στο Ιρκούτσκ (Ανατολική Σιβηρία), που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 145 άνθρωποι. (Σύμφωνα με τελευταίο επίσημο απολογισμό από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοινώθηκε ότι στο αεροπλάνο υπήρχαν 136 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 7 παιδιών, και 9 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών ήταν 12 Κινέζοι πολίτες).

Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου, οποίος βρίσκεται από χτες το πρωί στον τόπο της τραγωδίας, δήλωσε ότι η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου «ΤΟΥ-154», που είχε απογειωθεί από το Εκατερινμπούργκ με προορισμό το Βλαδιβοστόκ, οφείλεται σε ταυτόχρονη βλάβη των τριών κινητήρων. Το τρικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε και συνετρίβη από ύψος 800 μέτρων τη στιγμή που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Ιρκούτσκ, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν σε καλή κατάσταση και η εξέταση των στοιχείων τους αναμένεται να φωτίσει περισσότερο τα αίτια της τραγωδίας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Με διάταγμα του Πούτιν συστήθηκε κυβερνητική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, μ' επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλιά Κλεμπάνοφ. Αν και δεν έγινε κάποιο επίσημο σχόλιο, έντονες ήταν οι συζητήσεις για το πώς κατέστη δυνατό να σταματήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι 3 κινητήρες του μοιραίου αεροσκάφους, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθηθούν οι οικογένειες των θυμάτων, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Από τη μεριά τους, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα καταβάλλουν στις οικογένειες των θυμάτων περίπου 400 δολάρια για κάθε επιβάτη και περίπου 4.300 δολάρια για κάθε μέλος του πληρώματος, δήλωσε ο υποδιευθυντής της εταιρίας «Vladivostok Avia», Βλαντίμιρ Ραζμπέικιν. Οπως έγινε γνωστό, η εταιρία είχε αγοράσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πριν από 2 χρόνια, από την Κίνα, η οποία έχει προχωρήσει σε φτηνές πωλήσεις των αεροσκαφών του ίδιου τύπου, καθώς τα τελευταία χρόνια, με τη διάλυση του στόλου της «Αεροφλότ», δεν είναι διόλου εύκολη η εύρεση ανταλλακτικών.

Νομοσχέδιο κατά του «μαύρου» χρήματος

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας με 237 ψήφους υπέρ και 43 κατά υιοθέτησε χτες σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης («ξεπλύματος») εσόδων που αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο», στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών να αποφευχθούν ενδεχόμενες ταπεινωτικές διεθνείς κυρώσεις, μετέδωσε το πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι». Το νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να υπογραφεί στη συνέχεια από τον πρόεδρο Πούτιν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου κατέστη επείγουσα, όταν τον περασμένο μήνα η «Financial Action Task Force», μια διεθνής υπηρεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις, επέκρινε τη Ρωσία και απείλησε με οικονομικές κυρώσεις στο τέλος Σεπτέμβρη, αν δε γίνουν βήματα για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο νόμος αυτός θα βελτιώσει την εικόνα της Ρωσίας.

Associated Press

ΟΚΙΝΑΟΥΑ
Οργή από την καθυστέρηση έκδοσης του υπόπτου

ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Η, αρχικώς, αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις ιαπωνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές και στη διοίκηση της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα, έδωσε τη θέση της στη δυσφορία. Την ανυπομονησία τους, πλέον, εκφράζουν, είτε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, είτε μέσω της τοπικής εξουσίας, οι ιαπωνικές αρχές, αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν, ακόμη, δρομολογήσει την παράδοση του σμηνία Τίμοθι Γούντλαντ εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για το βιασμό νεαρής Γιαπωνέζας, την περασμένη Παρασκευή. Η οργή, στην περιοχή, έχει αρχίσει και ξεχειλίζει και οι πρώτες διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης άρχισαν και πάλι.

ΙΤΑΛΙΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αυτή τη φορά ήταν τυχεροί!

Στοιβαγμένοι, ζωντανοί όμως, οι λαθρομετανάστες στην ιταλική φρεγάτα «Granatiere»

Associated Press

Στοιβαγμένοι, ζωντανοί όμως, οι λαθρομετανάστες στην ιταλική φρεγάτα «Granatiere»
ΡΩΜΗ.-

Τα νερά της Αδριατικής πολλές φορές έχουν αποδειχθεί αφιλόξενα για χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι στην επιθυμία τους να βρεθούν μακριά από τις μαστιζόμενες χώρες, πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για να ταξιδέψουν δια της θαλάσσιας οδού, η οποία όμως τους καταπίνει...

Αυτή την τη φορά στάθηκαν τυχεροί, καθώς οι προσπάθειες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού για τη διάσωση περίπου 700 λαθρομεταναστών, ανοιχτά του λιμανιού Κροτόνε στη νότια Ιταλία, ήταν επιτυχείς και μπόρεσαν να διασωθούν εγκαίρως πριν κινδυνέψουν σοβαρά, καθώς το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, το «Ammoil» εξέπεμψε σήμα κινδύνου αφού παρουσιάστηκαν σοβαρά μηχανικά προβλήματα και άρχισε να μπάζει νερά, όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. Στην περιοχή, κοντά στο λιμάνι Κροτόνε της νότιας Ιταλίας, έσπευσε φρεγάτα όπου μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες, κυρίως Κούρδοι, Τούρκοι και Ιρακινοί. Γιατροί του ιταλικού πλοίου που τους εξέτασαν έκριναν την κατάσταση της υγείας τους ικανοποιητική, και μόνο οκτώ από αυτούς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν με ταχύπλοο στην ακτή και από εκεί σε νοσοκομεία.

Η Ιταλία, είναι μία από τις χώρες η οποία προτιμάται είτε για διαμονή είτε σαν πέρασμα προς την κεντρική Ευρώπη από χιλιάδες μετανάστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 77.000 λαθρομετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Ιταλία τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μόνο πέρσι περίπου 15.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα με τη Σλοβενία, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν δια της χερσαίας οδού.

Παρόλο το κύμα, κυρίως τις απονενοημένες προσπάθειες των λαθρομεταναστών να εισέλθουν, η Ιταλία έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά μεταναστών, που δεν ξεπερνά το 2,5%. Αυτό δε σημαίνει τίποτα, και έτσι ένας εκ των εταίρων της νέας κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η «ξενοφοβική» Λέγκα του Βορρά, έκανε πρόσφατα «πρωτοποριακή» πρόταση και σύμφωνα με αυτή, οι μετανάστες θα είναι δυνατόν να εισέρχονται στη χώρα μόνο αν έχουν υπογεγραμμένη μια συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας και θα επιστρέφουν στη χώρα τους όταν λήγει και είναι πλέον άνεργοι. Οπως υποστήριξε ο ηγέτης της Λέγκα, Ουμπέρτο Μπόσι, όποιος «έρχεται στην Ιταλία θα πρέπει να έχει μια σύμβαση και όταν θα λήξει, θα πρέπει να επιστρέφει στην πατρίδα του, μεταφέροντας εκεί τις εμπειρίες που είχε στην Ιταλία». Ο αριθμός των εισαγομένων εργατών θα καθορίζεται κατά τον Μπόσι από το υπουργείο Εργασίας, ενώ δε θα προσκαλούνται και τα μέλη της οικογενείας καθώς δεν είναι δυνατόν κανείς να γνωρίζει «πόσες συζύγους έχουν οι μετανάστες και πόσους συγγενείς. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πληρώνουμε σε όλους αυτούς συντάξεις»...

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρόταση είναι αντισυνταγματική και θα έθετε την Ιταλία εκτός Ευρώπης.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Νέα παράταση από το φόβο του βέτο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

ΗΠΑ και Βρετανία δεν πέτυχαν, τελικά, να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Μόσχας σχετικά με την πρόταση των «έξυπνων κυρώσεων». Παρά το γεγονός ότι η αμερικανο-βρετανική πρόταση είχε εξασφαλίσει την έγκριση των 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο αρχών, η απειλή της χρήσης του δικαιώματος της αρνησικυρίας από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη ανέβαλε επ' αόριστον τη συζήτηση για την πρόταση. Τελικά, μόλις 6 ώρες πριν την εκπνοή του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράτασή του, ως έχει, για 5 μήνες, ενώ στο τελικό κείμενο εμπεριέχεται μια μικρή αναφορά στο θέμα της επανεξέτασης της πρότασης των «έξυπνων κυρώσεων».

Ο Ρώσος πρέσβης, Σεργκέι Λαβρόφ, απέφυγε να χρησιμοποιήσει θριαμβευτική γλώσσα, σε αντίθεση με τη Βαγδάτη, και αρκέστηκε να τονίσει ότι η παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων και του υπάρχοντος ανθρωπιστικού προγράμματος αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της αποτροπής μιας τεράστιας ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Ιράκ. Στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ιρακινού λαού, όμως, αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρέσβης, Τζέρεμι Γκρινστόουκ, ο οποίος εκτιμούσε ότι η επιβολή «έξυπνων κυρώσεων», δηλαδή η διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικών αγαθών και η ενίσχυση του ελέγχου σε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το ιρακινό οπλοστάσιο, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ανακούφισης για τον ιρακινό λαό.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση παράτασης του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», έγινε γνωστό ότι με ψήφους 242 υπέρ έναντι 3 κατά, η Κάτω Δούμα ενέκρινε απόφαση η οποία ζητά από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ασκήσει και νέες πιέσεις μέχρις ότου αρθεί πλήρως το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Η απόφαση τάσσεται υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προβλέπει τη σταδιακή ολική άρση των κυρώσεων ταυτόχρονα με την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου.

Εντείνεται η φημολογία

Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν, μέχρι χτες βράδυ, τόσο από την ιρακινή όσο και από την αμερικανική πλευρά, οι πληροφορίες που έφεραν, τουλάχιστον, έναν ανώτατο Ιρακινό διπλωμάτη, μέλος της ιρακινής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, να ζητά πολιτικό άσυλο, για τον ίδιο και την οικογένειά του, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αυτομολήσας διπλωμάτης είναι ο αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ αλ Χουμαϊμίντι, ενώ φέρεται να τον ακολούθησε και ο τέταρτος, σε ιεραρχία, ιρακινός διπλωμάτης της αποστολής. Η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου λέγεται ότι έγινε σε αστυνομικό τμήμα του Μανχάταν.

Από την ιρακινή διπλωματική αποστολή έγινε γνωστό ότι τα 3 από τα 4 μέλη της ιρακινής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ (εξαιρουμένου του πρεσβευτή) ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στα Ηνωμένα Εθνη και κλήθηκαν να επιστρέψουν στη Βαγδάτη, στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Οπως υποστηρίζεται, τους δόθηκε παράταση λίγων ημερών για να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ενώ δε σχολιάζεται καμία άλλη πτυχή του θέματος.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύνεκρη εξέγερση σε φυλακή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Τραγικός είναι ο απολογισμός της εξέγερσης που ξέσπασε τη Δευτέρα και συνεχίστηκε επί διημέρου στη φυλακή Μοντέλο της κολομβιανής πρωτεύουσας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον δέκα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 15 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Η εξέγερση ξέσπασε όταν κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου προσπάθησαν να ματαιώσουν σχέδιο απόδρασης των αριστερών ανταρτών συγκρατουμένων τους, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας. Ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί κρατούμενοι και μέσα στο χώρο της φυλακής βρέθηκαν και αποσυνδέθηκαν 15 βόμβες. «Αυτή τη στιγμή οι νεκροί ανέρχονται σε 10 και οι τραυματίες σε 15. Ψάχνουμε στις πτέρυγες για όπλα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομούλο Γκονζάλες.

Αμέσως μόλις οι αστυνομικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της φυλακής έβγαλαν τους κρατούμενους με τα εσώρουχα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μέσα στην παγωνιά των Ανδεων για να ψάξουν τα κελιά. Η τηλεόραση της χώρας έδειξε εικόνες όπου πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στη Μοντέλα από όπου αναδίδονταν καπνοί. Εξω από τη φυλακή οι συγγενείς των κρατουμένων συγκρούστηκαν με την αστυνομία μόλις έγινε γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί. Μόλις τον Απρίλη πέρσι 25 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε εξέγερση στη φυλακή Μοντέλο, η οποία έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων αλλά στεγάζει 5.300 κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι ακόμη υπόδικοι. Οι φυλακές της Κολομβίας είναι διαβόητες για την υπερπληρότητα και τη βία που επικρατεί σε αυτές.

ΗΠΑ - ΙΒΜ
Απολύσεων συνέχεια...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι απολύσεις, απλώς... για λίγο καιρό ξαποσταίνουν και πάλι με βιάση τη δόξα επιζητούν, μια που το κυνήγι του μέγιστου κέρδους απαιτεί από τις εταιρίες όλο και περισσότερες ανθρωποθυσίες.

Ετσι, αργά το βράδυ της Τρίτης, η γιγαντιαία αμερικανική εταιρία ηλεκτρονικών υπηρεσιών IBM, δήλωσε ότι θα προβεί στην περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας στον τομέα παροχής συμβουλών και υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια επανεκτίμηση των αναγκών της επιχείρησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η επιχείρηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα τους δοθεί περιθώριο 30 ημερών για να βρουν νέες θέσεις εργασίας εντός της επιχείρησης ή θα διακοπεί η συνεργασία τους.

Τα κακά μαντάτα δε σταματούν εδώ... Μόλις την περασμένη βδομάδα η χαρακτηριζόμενη ως κορυφαία παγκοσμίως εταιρία κινητών τηλεφώνων, η Φιλανδική «Nokia», ανακοίνωσε την απόλυση 1.000 εργαζομένων στο τμήμα της τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η κατά 1,7% νέα μείωση του εργατικού δυναμικού του ομίλου ανεβάζει την εφετινή συνολική μείωση θέσεων εργασίας σε 1.200. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, ο επιχειρηματικός κολοσσός «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει σε απολύσεις... καθώς αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους λόγω εξασθένισης της ζήτησης. Παράλληλα, από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, η εταιρία «Lucent Technologies», που δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπρόσθετες απολύσεις για φέτος, που θα φτάσουν συνολικά τις περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, στο αναθεωρημένο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης μετά τα στοιχεία για την αρνητική πορεία του πρώτου εξαμήνου.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κατήφορος...

Εριξε τη χώρα στον Καιάδα, διαλύοντας την οικονομία. Τώρα ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, μετά τη σύλληψή του, θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σχετικά με παράνομες πωλήσεις όπλων στο διάστημα που ήταν στην εξουσία, τη δεκαετία του '90. Ο 71χρονος Μένεμ συνελήφθη στις 7 του Ιούνη, στο πλαίσιο έρευνας στην οποία εμπλέκονταν ο ίδιος, τρεις πρώην υπουργοί, ο πρώην γαμπρός του και ένας πρώην αρχηγός του στρατού για παράνομες πωλήσεις τουφεκιών, κανονιών, οβίδων και πυρίτιδας στην Κροατία και τον Ισημερινό, από το 1991 μέχρι το 1995.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Σημαντικές συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Σειρά συναντήσεων είχε στη διάρκεια της πρώτης μέρας της στο Βιετνάμ η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και τους Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και Π. Αλέπη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», επισκέπτεται από προχτές τη χώρα του Χο Τσι Μινχ, προσκεκλημένη της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.

Χτες, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, με τα προεδρεία του Πατριωτικού Μετώπου, των συνδικάτων, της Ενωσης Γυναικών και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βιετνάμ. Επισκέφθηκε, επίσης, το μνημείο του Χο Τσι Μινχ και απότισε φόρο τιμής στο μεγάλο ηγέτη και κομμουνιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ