ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιμετώπισαν τους γιατρούς σαν... τρομοκράτες

Κλούβες και ΜΑΤ στο υπουργείο Υγείας και στα δικαστήρια. Λιποθύμησε γιατρός όταν τα ΜΑΤ τους απαγόρευσαν να μπουν στα δικαστήρια

Οι κλούβες έφραξαν το δρόμο στο υπουργείο Υγείας
Οι κλούβες έφραξαν το δρόμο στο υπουργείο Υγείας
Με δεκάδες άρτια εξοπλισμένους αστυνομικούς, ασπίδες, κλούβες που έφραζαν το δρόμο, αυταρχισμό και βία «υποδέχτηκε», χτες το πρωί, η κυβέρνηση τους απεργούς γιατρούς - και όχι μόνο - που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Οι εκατοντάδες διαδηλωτές βίωσαν ένα πρώτο δείγμα εφαρμογής του «τρομονόμου» και ήρθαν αντιμέτωποι με τις εντολές που είχαν λάβει τα αστυνομικά όργανα, όπως να μην επιτραπεί να γίνει αυτή η συγκέντρωση μπροστά στο χώρο του υπουργείου, επειδή κρίνεται... «παράνομη».

Μετά τις προσπάθειες, εκ μέρους της κυβέρνησης, δυσφήμισης του αγώνα των γιατρών και την αποποίηση ευθυνών της για τις ανεπάρκειες του ΙΚΑ και την προσφυγή της διοίκησης του Ιδρύματος στη Δικαιοσύνη, σειρά είχε η τρομοκράτηση των γιατρών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ Αθήνας-Πειραιά.

Συγκεκριμένα, από νωρίς το πρωί, ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε κυκλώσει το χώρο του υπουργείου Υγείας, ενώ αστυνομικές κλούβες είχαν παραταχθεί κάθετα στην οδό Αριστοτέλους, απαγορεύοντας στους διαδηλωτές να πλησιάσουν το υπουργείο. «Είστε παράνομοι, να πάτε παρακάτω», ήταν μόνο μερικές από τις... συμβουλές που έδωσαν οι αστυνομικοί, λίγο πριν ακολουθήσουν οι σπρωξιές.

Στην προσπάθειά τους οι γιατροί να μεταφέρουν στο χώρο της συγκέντρωσης τα πανό και να διαδηλώσουν ειρηνικά ήρθαν αντιμέτωποι με τις ασπίδες και την αυταρχική συμπεριφορά των αστυνομικών. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Είμαστε επιστήμονες και όχι τρομοκράτες», ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Η γιατρός Β. Ανεμοδουρά λιπόθυμη στα χέρια των συναδέλφων της
Η γιατρός Β. Ανεμοδουρά λιπόθυμη στα χέρια των συναδέλφων της
Στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, για να του εκθέσουν τα ζητήματά τους, οι διαδηλωτές εισέπραξαν για άλλη μια φορά αρνητική απάντηση. Βέβαια, αυτή τη φορά ο Αλ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα τους συναντήσει την ερχόμενη Τρίτη στις 5 το απόγευμα, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η απεργία θα έχει λήξει... Οι γιατροί τόνισαν ότι «η απάντησή μας παραμένει ίδια», η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τη διασφάλιση δημόσιας και δωρεάν Υγείας και, ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι την ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Στην κινητοποίηση των γιατρών παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα τους, οι Γιάννης Σταυρόπουλος, Τέλης Γόντικας, Δημήτρης Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Με υψωμένα τα πανό που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ», «Το ΙΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους», «Νομιμοποιήσεις και όχι απολύσεις», οι συγκεντρωμένοι, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην απεργία, πραγματοποίησαν, αμέσως μετά, πορεία προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή της διοίκησης του ΙΚΑ.

Φωνάζοντας συνθήματα, με τα οποία έκαναν σαφή τόσο την ενότητα όσο και την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα, όπως «Με τρομοκρατία δε γίνεται Υγεία», «Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», «Το ΙΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους», «Αλέκο παραιτήσου, δεν είμαστε μαζί σου», οι διαδηλωτές έφτασαν στα δικαστήρια. Και εκεί όμως ήρθαν αντιμέτωποι με το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Κλούβες της αστυνομίας είχαν κλείσει και εκεί το δρόμο, ενώ άνδρες των ΜΑΤ εμπόδισαν την είσοδο των διαδηλωτών στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και μικροεπεισόδια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων λιπόθυμη έπεσε η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, γγ του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τα δικαστήρια για δύο ώρες περίπου, δηλαδή μέχρι την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Χαλυβδώθηκε το αγωνιστικό μέτωπο

Σήμερα η Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠΙΚΑ στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», ώρα 10.30 πμ

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται για τέταρτη βδομάδα η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών, ανακοίνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), τονίζοντας: «Η προσφυγή της Διοίκησης του ΙΚΑ στα δικαστήρια χαλύβδωσε το αγωνιστικό μέτωπο του κλάδου μας και ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του ν' αγωνιστεί για την τελική του δικαίωση».

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ χαρακτηρίζει αψυχολόγητη ενέργεια την προσφυγή της διοίκησης του ΙΚΑ στα δικαστήρια και αναφέρει ότι μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης θα συνέλθουν αμέσως τα όργανα της Ομοσπονδίας για να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική στάση του κλάδου.

Σήμερα γίνεται η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», ώρα 10:30 πμ (Μιχαήλ Βόδα και Λιοσίων γωνία).

Χτες το πρωί ο πρόεδρος του ΙΣΑ Κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόησή του με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, θα γίνει συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον ΣΕΥΠΙΚΑ την Τρίτη 10 Ιούλη 2001, στις 5.30 μ.μ. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι μετά από νέα επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας η συνάντηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λήξει η απεργία!

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ και καταδικάζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του αγώνα τους με δικαστικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ μέτρα χωρίς αντίκρισμα μένουν οι προχτεσινές ανακοινώσεις του διοικητή του ΙΚΑ για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων και η συνταγογράφηση φαρμάκων απ' τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως γινόταν από τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Αυτές οι ανακοινώσεις δε διατυπώθηκαν σε εγκύκλιο, με αποτέλεσμα τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να προχωρήσουν στην εκτέλεση των συνταγών. Ετσι οι ασφαλισμένοι στις ώρες της ανάγκης υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους και να ζητούν το ποσό που δικαιούνται με βάση το κρατικό τιμολόγιο απ' το ΙΚΑ μετά την πάροδο ημερών η και μηνών...

Διάτρητη η αγωγή

Στην ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκαν ένα - ένα τα επιχειρήματα της Διοίκησης του ΙΚΑ. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς μέρες

Αστυνομία στην είσοδο του κτιρίου 5, όπου εκδικάστηκε η αγωγή
Αστυνομία στην είσοδο του κτιρίου 5, όπου εκδικάστηκε η αγωγή
Ηταν η πιο καταλυτική στιγμή στη χτεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της Διοίκησης του ΙΚΑ κατά των γιατρών του Ιδρύματος, όταν ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ανέφερε το εξής δραματικό γεγονός: Ο γιατρός Νίκος Δαβάκης, συμβασιούχος για 16 χρόνια στο ΙΚΑ, πέθανε σε ηλικία 45 χρονών. Η οικογένειά του δεν παίρνει ούτε σύνταξη ούτε έχει υγειονομική κάλυψη.

Η ανασφάλεια των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ αναδύθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκτός απ' τη στάση της κυβέρνησης, που αρνείται τη μονιμοποίησή τους, επικαλούμενη το άρθρο 103 του νέου Συντάγματος, ήρθε και η κατάθεση της υποδιοικητή του ΙΚΑ Εύης Χατζηανδρέου, η οποία είπε στο Δικαστήριο ότι, κατά την προσωπική της άποψη, οι γιατροί δεν πρέπει να είναι μόνιμοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ κατέθεσε προχτές - δηλαδή την επομένη της Διυπουργικής Σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - την αγωγή κατά των γιατρών, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ζητά να κηρυχτεί «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία των γιατρών, που άρχισε στις 11.6.2001 και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί μέχρι τις 3.8.2001. Επίσης, ζητά «να απαγορευτεί η επανάληψή της στο μέλλον με τα αυτά αιτήματα και την αυτή μορφή».

Τα βασικά αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ είναι η αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως αυτή προαλείφεται μέσα από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που είδε το φως της δημοσιότητας, η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων του ΙΚΑ, η εφαρμογή του ιατρικού βαθμολογίου - μισθολογίου και η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης.

Η εκδίκαση της αγωγής κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες. Σήμερα μέχρι τις 10 π.μ. οι συνήγοροι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα κατατεθούν οι προσθήκες και οι αντικρούσεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Εωλα επιχειρήματα

Η ακροαματική διαδικασία ήταν άψογη και αποτέλεσε ράπισμα για τη Διοίκηση του ΙΚΑ, που αποδέχτηκε το ρόλο - με όποιες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει - του μοχλού της κυβερνητικής πολιτικής, σέρνοντας τους γιατρούς στα δικαστήρια.

Το επιχειρήματα από την πλευρά των δικηγόρων του ΙΚΑ, όσο και της υποδιοικητή που κατέθεσε ήταν τα εξής: Η ταλαιπωρία σε επικίνδυνο βαθμό των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας δεν είναι το τελικό νομοσχέδιο και ότι αυτό θα προκύψει μετά από διάλογο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, όπως και ο εκπρόσωπος των γιατρών, ανέτρεψαν ένα - ένα τα επιχειρήματα της Διοίκησης, αποκαλύπτοντας ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας είχε δοθεί στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη. Επίσης από τη Μεγάλη Παρασκευή ο Αλ. Παπαδόπουλος είχε εγχειρίσει το σχέδιο νόμου στον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη. Η Εύη Χατζηανδρέου υποστήριξε ότι οι γιατροί βιάστηκαν και ότι το σχέδιο νόμου δεν είχε δοθεί στη Διοίκηση του ΙΚΑ, ενώ αντιπαρέβαλε το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υγειονομικών υπηρεσιών που πρόκειται να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Οσον αφορά την ταλαιπωρία των συνταξιούχων, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπογράμμισαν ότι αυτή η κατάσταση είναι μόνιμη λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, όταν οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ θα δεχτούν και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και του ΟΓΑ. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας και καθημερινά συμβαίνει αυτό που γίνεται τις Κυριακές και τις αργίες που δε λειτουργεί το ΙΚΑ. Χωρίς απάντηση έμεινε το ερώτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, αν το ΙΚΑ ζήτησε, πριν προσφύγει στα δικαστήρια, την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος 1264.

Διάτρητο αποδείχτηκε και το επιχείρημα για το συνταγματικό κώλυμα, όσον αφορά τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων. Οι συνήγοροι των γιατρών υποστήριξαν ότι από το 1999 με νομοθετική ρύθμιση μονιμοποιήθηκαν έκτακτοι στο δημόσιο και στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να υπαχθούν και οι συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι από το 1993 έχουν εξομοιωθεί με τους μόνιμους γιατρούς. Επίσης οι συμβάσεις με δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Οι γιατροί κατέθεσαν αιτήσεις, αλλά η Διοίκηση του ΙΚΑ τούς απάντησε ότι δεν υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία. Οι γιατροί προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και αναμένεται η απόφασή τους.

Με έγγραφα των υπηρεσιών του ίδιου του ΙΚΑ, οι συνήγοροι υπεράσπισης αποκάλυψαν ότι η μη προώθηση του βαθμολογίου είναι παράλειψη της ίδιας της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Συμπαραστάτες στους γιατρούς του ΙΚΑ, με παρουσίες στα δικαστήρια, ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και Πειραιά, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ενώ οι συνταξιουχικές οργανώσεις έστειλαν κοινή ανακοίνωσή της ότι θεωρούν δίκαια τα αιτήματα των γιατρών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ
Συστράτευση και κλιμάκωση

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο διοικητής του ΙΚΑ, πέρα από την προσπάθειά τους να δυσφημίσουν τον αγώνα μας, να μας φορτώσουν τις ευθύνες τους για τις ανεπάρκειες του ΙΚΑ, τώρα προχωρούν και σε αυταρχικά μέτρα, προσφεύγοντας στα Δικαστήρια για να χαρακτηρίσουν παράνομη την απεργία μας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ.

«Εξοπλισμένοι με την εμπειρία των απεργιακών κινητοποιήσεων, τώρα υπάρχει ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα με εναλλαγή των μορφών δράσης και επαναδιατύπωση με μεγαλύτερη σαφήνεια και επικαιροποίηση των αιτημάτων μας», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και προβάλλει ως κεντρικά ζητήματα το πλαίσιο των αιτημάτων, τις μορφές δράσης και το συντονισμό του αγώνα.

«Για να έχουν αποτελέσματα οι αγώνες των εργαζομένων, όπως και ο δικός μας, πρέπει αυτοί να εξασφαλίζουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις», τονίζει η Πανεπιστημονική και τονίζει ότι πρέπει να συστρατευτούν όλοι εκείνοι που αντικειμενικά έχουν λόγους για συμπόρευση με τους γιατρούς του ΙΚΑ:

  • Με τους άλλους εργαζόμενους του ΙΚΑ, διοικητικούς, τεχνικούς, υγειονομικούς και ιδιαίτερα των σωματείων γιατρών του ΙΚΑ.
  • Με τα εργατικά συνδικάτα και τις συνταξιουχικές οργανώσεις, με τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών, γιατί τα μέλη τους είναι που θίγονται από τις ελλείψεις στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, όπως είναι το ΙΚΑ.

Η Πανεπιστημονική καλεί τα διοικητικά συμβούλια των μονίμων και εκτάκτων γιατρών του ΙΚΑ να κινηθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις πλάτες που βάζει και η ΝΔ (παρά το γεγονός ότι αυτή δημαγωγεί ασύστολα) θα σταματήσει τον κατηφορικό αντιλαϊκό δρόμο της, εάν ο λαός δεν την αναγκάσει να βάλει φρένο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε τα προβλήματα να σέρνονται και να αυξάνονται, χρειάζεται να χτίσουμε αγωνιστικές συσπειρώσεις, να κλιμακώσουμε τον αγώνα, με το παλλαϊκό αίτημα για πραγματικά δημόσια -δωρεάν υγεία για όλο το λαό με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα προέρχονται από το κράτος και τους εργοδότες, με αναβαθμισμένες όλες τις βαθμίδες υγείας, πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια - τριτοβάθμια, πλήρως εξοπλισμένες με υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό υψηλά αμειβόμενο, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης».

Η Πανεπιστημονική, στην ανακοίνωσή της, αναλύει ότι η ασφυκτική κατάσταση στο ΙΚΑ απορρέει από τις γενικότερες πολιτικές επιλογές και την πρακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και το άνοιγμα παραπέρα του δρόμου στην εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία. «Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου "τρίβουν τα χέρια τους" από τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ», υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική και επισημαίνει ότι, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ υπηρετούν την ίδια κεντρική ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. «Ευθύνες, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν οι ηγεσίες των κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

Τέλος, η Πανεπιστημονική υπογραμμίζει: «Το ΙΚΑ έχει υπονομευτεί από τις ασκούμενες πολιτικές, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Είναι γνωστές οι σκόπιμες ελλείψεις σε υποδομές και σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Σήμερα δεν μπορεί με μισόλογα και αόριστες υποσχέσεις από πλευράς υπουργών κυβέρνησης να θεωρηθεί ότι θα ικανοποιηθούν οι δίκαιες απαιτήσεις μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ και μονιμοποίηση του ιατρικού προσωπικού».

Κοινά τα προβλήματα, κοινός και ο αγώνας

Εκδήλωση οργανώνει η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων του ΚΚΕ στα Πατήσια, καλώντας τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εθνικότητα, σε κοινό αγώνα

Με στόχο να αναδειχτεί η αντίληψη ότι αλλοδαποί και Ελληνες εργάτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και ότι, αντίθετα, τα κοινά τους προβλήματα είναι αυτά που τους ενώνουν στον αγώνα τους ενάντια στον κοινό τους εχθρό, το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του, η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, περιοχής Πατησίων, οργανώνει μια πολύ σημαντική εκδήλωση το Σάββατο 7 του Ιούλη και ώρα 7 το απόγευμα (στο χώρο του ΦΙΞ στα Πατήσια, Πατησίων 307). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από συλλόγους μεταναστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν τα αιτήματά τους και τις δραστηριότητές τους, ενώ θα ακολουθήσει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα αλλοδαπών.

Σε ανακοίνωση - που μοιράζεται σε έξι γλώσσες - η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική που «δημιουργεί αμέτρητες δυσκολίες για τη νομιμοποίηση των μεταναστών» ώστε να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο που θέλει υποταγμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης, τονίζεται ότι «το ταξικό μας συμφέρον μάς καλεί να απαιτήσουμε ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους μετανάστες και Ελληνες» και ότι «απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει και μπορούμε να απαντήσουμε αγωνιστικά. Να δυναμώσουμε την ενότητα και τη δράση μας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό».

Θέλουμε συναγωνιστές, όχι προστάτες...

Με αφορμή την εκδήλωση του Σαββάτου, ο «Ρ» συνομίλησε με εκπροσώπους από κοινότητες μεταναστών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις συνέπειες του νόμου για τους μετανάστες και τη σημασία που έχει η εκδήλωση για αυτούς. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Τούρκοι Ι. Τεκίν και Τ. Τζαν από το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης, ο Ι. Αζερ και ο Μ. Χασάς από την αιγυπτιακή και σουδανική κοινότητα, αντίστοιχα. Ο Ι. Τεκίν απαντώντας σε ερώτησή μας, τόνισε ότι «οι αλλοδαποί εργάτες σε μια ξένη χώρα όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζουν το διαρκή φόβο της απέλασης και την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους σε σχέση με τους ντόπιους εργάτες. Ταυτόχρονα, φροντίζουνε με το ρατσισμό να δημιουργούνε ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές. Η λύση για μένα είναι μόνο ο αγώνας. Πρέπει Ελληνες και μετανάστες εργάτες να παλέψουμε από κοινού».

Για το νόμο που ψηφίστηκε ο Ι. Αζερ υπογραμμίζει ότι δημιουργεί πλήθος εμποδίων «για τη διαδικασία νομιμοποίησης» και ότι οι προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση είναι τέτοιες που δύσκολα μπορούν να καλύψουν οι μετανάστες. Σε ό,τι αφορά τα όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τους αλλοδαπούς που θα έρθουν στην Ελλάδα για να δουλέψουν, ο Μ. Χασάς τονίζει ότι ο νόμος δημιουργεί σύγχρονους σκλάβους γιατί ο μετανάστης εξαρτάται απόλυτα από το συγκεκριμένο εργοδότη του.

Μιλώντας για την εκδήλωση του ΚΚΕ, ο Ι. Αζερ τονίζει ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει βοηθήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους μετανάστες και, παράλληλα, διαφωνεί με όσες πολιτικές ή κοινωνικές ομάδες τους συμπεριφέρονται ως προστατευόμενο είδος. «Δε θέλουμε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κατώτερο είδος. Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί, χέρι χέρι. Να είμαστε όλοι ίσοι» και ο Μ. Χασάς συμπληρώνει: «Η εκδήλωση τού ΚΚΕ είναι μια ευκαιρία να βγουν οι ίδιοι οι μετανάστες και να πουν τα προβλήματά τους, όχι άλλοι. Κανένας εκτός από το μετανάστη δεν μπορεί να εκφράσει καλύτερα αυτά που ζει και αντιμετωπίζει».

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ
Συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα

Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισαν οι σιδηροδρομικοί. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών του ΟΣΕ, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των σιδηροδρομικών στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Οι άμεσοι στόχοι δράσης που θέτει η Επιτροπή Αγώνα των σιδηροδρομικών είναι: Η συμμετοχή των εργαζομένων στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην Πλατεία Κάνιγγος. Η έκδοση ανακοίνωσης με τις θέσεις της Επιτροπής, για να ενημερωθούν όλοι οι σιδηροδρομικοί, με παράλληλες περιοδείες κλιμακίων συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς και σε όλα τα μεγάλα σιδηροδρομικά συγκροτήματα στην περιφέρεια. Η σύνταξη υπομνήματος με τη συγκέντρωση υπογραφών, το οποίο ακολούθως θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ