ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

INTIME NEWS

Στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντώνται σήμερα στις 11 π.μ. (τοπική ώρα) οι Μητσοτάκης - Ερντογάν, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα αναζήτησης διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με ζητούμενο τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και την ευόδωση των μπίζνες του κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Διόλου τυχαία, αργότερα μέσα στη μέρα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, για διευκρινίσεις και περαιτέρω συνεννοήσεις.

Ηδη χθες, σε προετοιμασία της σημερινής συνάντησης, συναντήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν (προς «την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών», όπως λένε στο ΥΠΕΞ), ενώ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προεξοφλούσε ότι θα είναι μια «σημαντική συνάντηση», θυμίζοντας ότι στην προηγούμενή τους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη, «συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο συζητήσεων». «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Πιστεύουμε σε αυτό το κλίμα διαλόγου, το οποίο καλλιεργείται και προφανώς αξιολογείται καθημερινά», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση «θα κινηθεί, προφανώς, σε όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση, στα τρία επίπεδα που είχε συμφωνηθεί, και θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί:

-- Συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 16/10, επί των λεγόμενων «πολιτικών συνομιλιών» και του «σχεδίου κοινής δράσης». Από ελληνικής πλευράς τον «πολιτικό διάλογο» θα «τρέξει» η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

-- Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μπ. Ακσαπάρ, στις 17/10 στην Αθήνα, με αντικείμενο την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, των διμερών μπίζνες.

-- Επανεκκίνηση «την προσεχή περίοδο» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (συζητούν για μέτρα ύφεσης στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά δρομολογείται να τεθεί ξανά επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός, όπως ίσχυε τα τελευταία οκτώ χρόνια) και - κατά τον Φιντάν - «συμβουλευτικές συνομιλίες».

-- Στο τέλος του έτους θα συνεδριάσει υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και υπουργών από τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία, ώστε να κλείσουν συμφωνίες για παραπέρα επιτάχυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

«Ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά και από τη δική μας την πλευρά, με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν», συμπλήρωσε ο Μαρινάκης, επιμένοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις χωρίς «καμία διάθεση, προφανώς, υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Αμοιβαίες κινήσεις...»

Στο μεταξύ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τοποθετήσεις του στο πλαίσιο της παρουσίας του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι «σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πετύχει ποτέ κανείς το 100% των διεκδικήσεών του».

Παίζοντας δε με τις λέξεις, αντί για «υποχωρήσεις» αντέτεινε ότι πρόκειται για «αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές» (όπου ...αμοιβαίο για τον ελληνικό λαό θα είναι να δεχτεί να «συζητήσει» μια σειρά από όσα έχει αραδιάσει τόσα χρόνια ως απαιτήσεις η τουρκική αστική τάξη) «για να διερευνήσουμε αν μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία στο βασικό ζητούμενο το οποίο έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, ο ορισμός των οποίων είναι προαπαιτούμενο για να πιάσει η συζήτηση την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Αλλωστε, και ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η συζήτηση αυτή δεν είναι μια απλή συζήτηση», ωστόσο παρουσίασε ως καθήκον του «να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αν μας δίνει τη δυνατότητα πραγματικά να πετύχουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως οι προκάτοχοί μου να μην μπόρεσαν να το πετύχουν».

Ολα αυτά ενώ πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία στην παρούσα φάση θα εστιάσει περισσότερο στις διευθετήσεις που επιθυμεί στην Ανατολική Μεσόγειο (όπου είναι και το μεγαλύτερο «ψητό» για τα μονοπώλια), χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις που εγείρει στο Αιγαίο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και προσπαθώντας να ενδυναμώσει τη θέση της στο πολυεπίπεδο παζάρι, η κυβέρνηση κάνει μια σειρά κινήσεις προετοιμασίας. Χθες, π.χ. ο Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στη Ν. Υόρκη με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ και σε τετραμερή με τους αντίστοιχους της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Είχε επίσης συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), όπου συμμετείχαν ακόμα η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ενώ είχε και επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οσο περισσότεροι ασφαλίζονται, τόσο κερδίζουν οι εταιρείες»

Τα οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως προκύπτουν από τις πρόσφατες εξαγγελίες Μητσοτάκη περί υποχρεωτικής ασφάλισης για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αναδιάρθρωσης στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και ασφάλισης για δυνητικά όλα τα κτίρια από κινδύνους φυσικών καταστροφών, επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα - καθώς με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες πάνε να φορτώσουν στον λαό ένα ακόμα έξοδο, το κεφάλαιο βρίσκει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος απαλλάσσεται από ένα ακόμα «βάρος» - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε επί λέξει ότι «όσο περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι ασφαλίζουν τα σπίτια τους ή προχωρούν σε σύναψη ασφαλιστηρίων, τόσο πιο πολλά είναι τα έσοδα των εταιρειών και τόσο πιο ισχυρό είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Ισχυροποιείται πολύ περισσότερο δηλαδή και ο ασφαλιστικός τομέας με το να είναι περισσότεροι αυτοί οι οποίοι προχωρούν σε συγκεκριμένες κινήσεις, κινήσεις ασφάλισης, είτε αφορά κινητή είτε αφορά ακίνητη περιουσία».

Ταυτόχρονα, προσπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις και να παρουσιάσει το αστικό κράτος ως τάχα αρωγό των πληγέντων, ισχυρίστηκε ότι «αυξήθηκαν το αποθεματικό του κράτους και οι αποζημιώσεις έναντι φυσικών καταστροφών», όπως και ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο, κανέναν πολίτη, καμία επιχείρηση, που επλήγησαν από πρωτοφανείς καταστροφές».

Με το ίδιο θράσος, και ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναμένουν ακόμα τις - οπωσδήποτε πενιχρές μπροστά στο μέγεθος των καταστροφών - αποζημιώσεις στην Εύβοια, ή στην Καρδίτσα από τις προηγούμενες πλημμύρες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δημιούργησε μια εντελώς νέα, ταχύτατη διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης».

ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Παραμένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα

Επιβεβαιώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ τα ονόματα των τριών στελεχών του στρατεύματος που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στη Λιβύη στο πλαίσιο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Παραμένουν, ωστόσο, αναπάντητα μια σειρά ερωτήματα για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο «μάτι του κυκλώνα» των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και των εμφυλίων

Θυμίζουμε, η αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατ. Λιβύη. Ακολούθως τα 19 μέλη της (16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη και άλλοι δύο - όπως λέγεται παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης που προσφέρθηκαν να χρησιμοποιηθούν ως μεταφραστές) επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην πολύπαθη πόλη Ντέρνα. Ωστόσο, στην περιοχή Μαράουα ένα όχημα «Land Cruiser», έχοντας περάσει στο αντίθετο ρεύμα, φέρεται να έπεσε πάνω στο λεωφορείο κινούμενο πλαγιομετωπικά, με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχτούν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την επίσημη πλέον ενημέρωση, νεκροί από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, αμφότερες της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, προσθέτοντας ότι «τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, επέμενε ότι «πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα» και ότι η κυβέρνηση «συνέλεξε πληροφορίες» μετά το συμβάν, χωρίς όμως να στείλει στο σημείο κλιμάκιο της ΕΥΠ. Καθώς, εξάλλου, λέγονται πολλά για την οργάνωση της αποστολής, έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο» απομάκρυνσης του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια.

Και απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε ερωτήματα όπως γιατί η ελληνική αποστολή ταξίδευε με ένα τουριστικό βαν, αν υπήρχε ή δεν υπήρχε προπορευόμενο όχημα συνοδευτικό, επίσης γιατί ήταν σε ένα όχημα τα μέλη όλης της αποστολής και αν υπάρχουν εντέλει επιχειρησιακές ευθύνες για την τραγωδία. «Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω και να σας παραθέσω επιμέρους λεπτομέρειες. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία τίθενται, απαντάει αρμοδίως το υπουργείο Αμυνας, απαντά αρμοδίως η ηγεσία του Στρατεύματος και προφανώς εξάγονται τα σχετικά συμπεράσματα», είπε πετώντας την μπάλα στην εξέδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ