ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην τελική ευθεία για την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων

Στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη

Αντίστροφη μέτρηση για το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινά την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του Φεστιβάλ, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και τις τρεις μέρες στον χώρο θα λειτουργούν Σκηνές και Στέκια, με πλούσιο πολύμορφο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, αφιερώματα, συζητήσεις και εκθέσεις. Ξεχωρίζει η κεντρική έκθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη με τίτλο: «Στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι νεκροί μας, απαντάμε βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής». Στην έκθεση θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι, Φοιτητικό Στέκι, Εργατικό Στέκι, Στέκι Πολιτισμού, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι Νέων Στρατευμένων, Στέκι για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, Παιδότοπος, Γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη, στις 20.00, στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Νέο αντεργατικό νομοσχέδιο: Οταν η αδικία γίνεται νόμος, η οργάνωση της πάλης και η αντεπίθεση γίνεται καθήκον». Θα μιλήσουν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και του ΔΣ στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 20.00, στη Λαϊκή Σκηνή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «"Λαϊκή Συσπείρωση" ισχυρή, το πραγματικό αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική». Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Λαϊκή Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Ακη Πάνου, με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν». Συμμετέχουν: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας.

- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα».

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- Σε+ Με Πατιρντί.

- Φοίβος Δεληβοριάς.

- «Βουκολική Διαταραχή».

  • Μαθητική Σκηνή

- Μαθητικά συγκροτήματα.

- «DullGas».

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

- «Γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή» - Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη. Επιμέλεια αφιερώματος: Πάνος Γαλάνης, Πάνος Τσίτσικας. Ενορχηστρώσεις: Πάνος Τσίτσικας. Τραγούδι: Γιώργος Μεράντζας, Μάρθα Φριντζήλα.

- «Της ψυχής το παρακάτω» - Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Μπάμπης Στόκας.

  • Λαϊκή Σκηνή

- Συναυλία με την μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη.

- Γλέντι με την Βάσω Βασιλειάδου.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- «Domenica».

- Σπύρος Γραμμένος.

- «Koza Mostra».

  • Μαθητική Σκηνή

- «Rast Maqam».

- Μαρίνα Σάττι.

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή

- Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τους Κώστα Καρμπά και Γιώργο Αετόπουλο.

- Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

  • Λαϊκή Σκηνή

- «Ρεμπέτ Ασκέρ».

- Γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

- «Urban Pulse».

- «Μωρά στη Φωτιά».

  • Μαθητική Σκηνή

- Stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση.

- «Marseaux».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η νεολαία της περιοχής να σταθεί δίπλα στους πλημμυροπαθείς με κάθε τρόπο

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στους τέσσερις νομούς | Στις εκδηλώσεις στην υπόλοιπη χώρα θα συγκεντρώνεται βοήθεια για τους πληγέντες

Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ επισημαίνει τα εξής:

«Ως Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό και στη νεολαία της περιοχής μας που δοκιμάζονται εδώ και μέρες από τις μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων όσοι χάθηκαν άδικα, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που, για ακόμα μια φορά, μας απέδειξαν ότι είναι "κόστος" η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας του λαού μας.

Οι τραγικές εικόνες από τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας μιλάνε από μόνες τους. Μας σοκάρουν αλλά δεν μας παγώνουν. Μας πεισμώνουν ώστε τώρα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη, η οργάνωση, ο αγώνας για όλα όσα έχουμε ανάγκη.

Γι' αυτό και καλούμε τη νεολαία της περιοχής μας να σταθεί δίπλα στους πλημμυροπαθείς με κάθε τρόπο. Να διεκδικήσει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική στήριξη όλων όσοι επλήγησαν. Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, σχολεία και σε τμήματα του Πανεπιστημίου. Αμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στους 4 νομούς της Θεσσαλίας δεν θα πραγματοποιηθούν. Στα πλαίσια αυτών σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώνεται βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς».


OΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στις 16 και 17 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Θα πραγματοποιηθεί στα εξής νοσοκομεία:

  • Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στον «Ευαγγελισμό», από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.
  • Την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη στο «Αττικόν», από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.

Στο κάλεσμά της η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ αναφέρει:

«Και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των νοσοκομείων του νομού για μονάδες αίματος.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σταθερά οργανώνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της οριακής κατάστασης στις τράπεζες αίματος και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών με επείγοντα προβλήματα, αλλά και χρονίως πασχόντων που έχουν ανάγκη τακτικών μεταγγίσεων. Κάνουμε πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό" και με αυτόν τον τρόπο, με οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα στην πανδημία, για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία, του εγκλήματος στα Τέμπη, των καταστροφικών πυρκαγιών κ.ά.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, που οδηγεί στις τεράστιες ελλείψεις σε διαθέσιμες μονάδες αίματος, στην απουσία σχεδιασμένης ενημέρωσης του πληθυσμού. Η υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών Υγείας, οι ελλείψεις προσωπικού, αποτυπώνονται και στα τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων, στο ΕΚΕΑ.

Οι επείγουσες εκκλήσεις μεγάλων νοσοκομείων για αιμοδοσία, η αναβολή μεταγγίσεων ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στην πρωτεύουσα της χώρας, έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής που θυσιάζει τις ανάγκες και τη ζωή του λαού στον βωμό των κερδών των λίγων.

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να δυναμώσει η διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία και να συμβάλουν στην επιτυχία της, διαδίδοντας πλατιά την πρωτοβουλία στους χώρους όπου ζει, μορφώνεται, εργάζεται η νεολαία».

Οι αιμοδότες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΜΚΑ και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Χρειάζεται να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία.

Αίμα μπορούν να δώσουν όσοι είναι 18-65 ετών, χωρίς κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πιει αρκετά υγρά (νερό, χυμούς), να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, κατά προτίμηση 3-4 ώρες πριν, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα.

Κατά την αιμοδοσία οι αιμοδότες χρειάζεται να αναφέρουν στον γιατρό της αιμοδοσίας τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνουν.

Εάν ο αιμοδότης έχει κάνει τατουάζ, πρέπει να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης ή της εγκυμοσύνης.

Οι αιμοδότες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα δικαιούνται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον νόμο 4554/2018, δικαιούνται άδεια με αποδοχές μόνο τη μέρα της αιμοδοσίας.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τις καταστροφικές για τον λαό πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στέκονται αλληλέγγυες στους πληγέντες και προχωρούν μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι.
  • Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.
  • Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη.
  • Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).
  • Φακοί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ