ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ

Την απόφασή τους να δυναμώσουν την πάλη, να μετατρέψουν την οργή σε αγώνα ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους, διαδήλωσαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία με το μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων και του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Το συλλαλητήριο αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές και τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη των λίγων, στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και κλιμάκωσης για νέα μεγάλη απεργιακή μάχη ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν κυβέρνηση - εργοδοσία.

Το «παρών» έδωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από δεκάδες χώρους και κλάδους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τους φοιτητές και τις γυναίκες που διαδήλωσαν συγκροτημένα με τα πανό τους, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους. Ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τους πληγέντες με τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που σε δηλώσεις του επισήμανε ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει ο λαός να τη σταματήσει. Ακόμη εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας και τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η οργή γίνεται αγώνας ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους!

Από τις ομιλίες συνδικαλιστών στη συγκέντρωση

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην είναι σήμερα στην πόλη. Είναι εδώ όμως όλες εκείνες οι πολιτικές που μας έχουν ρημάξει τη ζωή!

Είναι εδώ οι πολιτικές που αφήνουν πίσω τους πνιγμένους, πόλεις και χωριά θαμμένα στο νερό και τη λάσπη, όπως σε όλη τη Θεσσαλία.

Είναι εδώ οι πολιτικές που έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς, που άφησαν στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δάσους, όπως στον Εβρο, στην Αττική, στη Ρόδο.

Είναι εδώ οι πολιτικές που έχουν αφήσει σχολεία και νοσοκομεία χωρίς αντισεισμικό έλεγχο.

Είναι εδώ οι πολιτικές που βάζουν στο ζύγι κόστους - οφέλους τις ζωές μας κι ευθύνονται για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Είναι εδώ οι πολιτικές που φέρνουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, με δουλειά όποτε, όπως και με όποιον μισθό θέλει ο εργοδότης.

Είναι εδώ οι πολιτικές που χώνουν τη χώρα βαθιά μέσα στην κόλαση των πολέμων.

Τώρα είναι η ώρα να αναμετρηθούμε αποφασιστικά, μαχητικά με όλες αυτές τις πολιτικές, που στο ζύγι του κέρδους και των ζωών μας αυτές υπηρετούν το πρώτο.

Με αυτούς που τις υπηρετούν, προηγούμενους και τωρινούς στις κυβερνήσεις, με τους κολαούζους τους στο εργατικό κίνημα, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα τις Οδηγίες της ΕΕ, αυτού του μεγάλου εχθρού των λαών.

Με αυτούς που την ώρα που μετράμε νεκρούς στη λάσπη, την ώρα που μετράμε πληγές, εκείνοι πανηγυρίζουν για την επενδυτική βαθμίδα! Με τις περικοπές σε αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, με την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων και με τα ματωμένα πλεονάσματα! Ετσι κέρδισαν την περιβόητη βαθμίδα τους! Αυτή είναι η ανάπτυξή τους!».

Ανέδειξε ότι «μπροστά στην επίθεση που δέχεται η τάξη μας δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή για το έγκλημα διαρκείας που συντελείται σε βάρος της. Καμία ανοχή στις πολιτικές που μας υποβαθμίζουν, που μας οδηγούν στην περαιτέρω φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Και σήμερα, και σε κάθε μάχη που δίνουμε με τα σωματεία μας και τους φορείς του κινήματος ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι κανένας μόνος απέναντι σε αυτήν την επίθεση, πως το σύνθημα μόνο ο λαός σώζει τον λαό γίνεται στην καθημερινότητα πράξη με τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, την οργάνωσή μας».

Οργανώνουμε απεργιακή απάντηση στον αντεργατικό όλεθρο

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που στέλνει τους εργαζόμενους ολοταχώς στον Μεσαίωνα, σημείωσε: «Δεν θα τους περάσει. Οργανώνουμε μαζική, μαχητική, απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.

Οργανώνουμε την απάντησή μας σε αυτούς που μας θέλουν να δουλεύουμε χειρότερα από ό,τι οι παππούδες μας πριν έναν αιώνα.

(...) Ηδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία παίρνουν αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, οργανώνουν την πάλη για να πεταχτεί στα σκουπίδια ο σχεδιασμός κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τέτοιο κίνημα θέλουμε! Τέτοια σωματεία έχουμε ανάγκη».

Και σάλπισε προσκλητήριο αγώνα: «Εδώ και τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας για να γίνουν πραγματικότητα οι διεκδικήσεις μας.

Γιατί σήμερα, το 2023, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Γιατί το πραγματικά σύγχρονο, η κανονικότητα που μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι σήμερα είναι να δουλεύουμε με σταθερό ωράριο, με λιγότερες ώρες δουλειάς και με απείρως καλύτερες αποδοχές, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Γιατί σήμερα είναι δυνατό να έχουμε όλοι εξασφαλισμένη δωρεάν την Υγεία μας, να δουλεύουμε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, τα παιδιά μας να έχουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη Παιδεία. Είναι δυνατό να έχουμε εξασφαλισμένο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, πάμφθηνες διακοπές.

Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα είναι να ξεμπλέξουμε με το κέρδος και με τα παράσιτα που το καρπώνονται».

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εργασιακός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ3, που αναφέρθηκε στη νέα επίθεση στους εργαζόμενους του κρατικού μέσου, στην ένταση της εργολαβοποίησης. Οπως είπε, «η ΕΡΤ3 δεν έχει πλέον δελτίο ειδήσεων, πλήρες και γενικού περιεχομένου, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, καθώς ούτε τη διετία 2013-'15 σταμάτησαν τα δελτία ειδήσεων, δεν το επιτρέψαμε οι εργαζόμενοι και η κοινωνία. Υλοποιείται το σχέδιο του κεντρικού ελέγχου της ενημέρωσης και της παράδοσης της ΕΡΤ3 και γενικότερα της ΕΡΤ στους εργολάβους με καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα πρόκειται για τεράστια προσβολή στους πολίτες της Περιφέρειας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 συντασσόμαστε με σθένος κατά των αποφάσεων της διοίκησης για την υποβάθμιση και συρρίκνωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3».

Δεν θα περάσει η νέα ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, στάθηκε μεταξύ άλλων στην ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων. «Θέλουν να μετατρέψουν το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας και της παρουσίας των απεργών στις πύλες των εργοστασίων σε ποινικό αδίκημα.

Εμείς στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Εχουμε βρεθεί πάμπολλες φορές αντιμέτωποι στις πύλες των εργοστασίων με απεργοσπάστες και τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους, έχουμε οδηγηθεί στην ιστορική μας πορεία εκατοντάδες φορές στα δικαστήρια από την εργοδοσία επειδή διαμαρτυρόμασταν μπροστά στα εργοστάσια.

Αυτή την αγωνιστική τακτική του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θέλουν να "σπάσουν" με το νέο σχέδιο νόμου. Ζούμε τον τελευταίο καιρό στην επιχείρηση "ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ" παρόμοιες καταστάσεις. Η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, προσπαθεί να επιβάλει στην επιχείρηση συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ολοι θα έχετε ακούσει για την επιστράτευση των ΜΑΤ και των άλλων δυνάμεων καταστολής για να σπάσουν την απεργία, για τις προσφυγές της εργοδοσίας στα δικαστήρια για να σταματήσει την απεργία και τις κινητοποιήσεις μας.

Αλλά δεν κάναμε και δεν κάνουμε πίσω. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα τους περάσει».

Αναμέτρηση με τη δασοκτόνα κυβερνητική πολιτική

Για τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες μίλησε ο Γιώργος Μελιόπουλος, εκ μέρους της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών». «Ενώνουμε τις φωνές μας μαζί με όλους εσάς σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, για να δώσουμε μια ακόμα απάντηση στην αντιλαϊκή και εγκληματική πολιτική που οδηγεί σε ανείπωτες τραγωδίες», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Οι πυροσβέστες για άλλη μια χρονιά δίνουμε τη μάχη κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με μία σειρά σοβαρών εργασιακών ζητημάτων να παραμένουν άλυτα, όπως η μισθολογική στασιμότητα, η απλήρωτη υπερεργασία, οι συνεχόμενες μεταθέσεις και μετακινήσεις, η εργασιακή ανασφάλεια χιλιάδων συμβασιούχων, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η μη αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως βαρύ, επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

(...) Σε αυτές τις απαράδεκτες και αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - δασοκτόνας πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, δίνουν τη μάχη οι πυροσβέστες, εξουθενωμένοι από τις ατέλειωτες βάρδιες λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με υπερεργασία, στέρηση ρεπό και αδειών».

Κάθε χρονιά και δυσκολότερη για τους βιοπαλαιστές αγρότες

Ο Φάνης Κουτούφης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Πέλλας, αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων σημείωσε: «Κάθε χρονιά είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Ειδικά φέτος, που εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών έγιναν επιπλέον καλλιεργητικές επεμβάσεις, χωρίς και πάλι να διασφαλιστεί η παραγωγή. Οι τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, γεωργικά εφόδια έχουν εκτοξευθεί, φέρνοντας νέα μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν καλύπτεται από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων. Αυτό θα οδηγήσει σε βίαιο ξεκλήρισμα το επόμενο διάστημα, με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Οι τιμές στα ράφια δεν έχουν καμιά σχέση με τις τιμές που πουλάμε οι παραγωγοί στους εμπόρους. Παράγουμε τα στάρια και δεν μπορούμε να αγοράσουμε μακαρόνια. Παράγουμε το γάλα και δεν μπορούμε να φάμε φέτα τυρί, από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή ελαιολάδου και ο λαός μας δεν μπορεί να το πλησιάσει!

Γι' αυτό ζητάμε και επιμένουμε στις κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ώστε να μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, να μπορεί να τα καταναλώνει η λαϊκή οικογένεια. Απαιτούμε αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με φόντο και τις καταστροφές απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%».

Το κέρδος εμπόδιο για σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση

Την οργή των πλημμυροπαθών μετέφερε ο Χρήστος Κωνσταντινάκης, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και πλημμυροπαθής από το Νότιο Πήλιο: «Εχουμε δίκιο να είμαστε οργισμένοι... Γιατί όλοι εμείς, οι εκατοντάδες φοιτητές από τη Θεσσαλία όπως και εγώ, δεν περιμέναμε ότι μέσα σε λίγα 24ωρα θα βρισκόμασταν να ψάχνουμε τους δικούς μας ανθρώπους και τις οικογένειές μας για ολόκληρες μέρες, να βλέπουμε τις πόλεις και τα χωριά μας να χάνονται κάτω από το νερό, ενώ ακόμα μετράμε τα θύματα της καταστροφής αυτής. Οτι θα βλέπουμε ολόκληρα χωριά, όπως και το δικό μου στο Νότιο Πήλιο να μένουν χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα αποκλεισμένα τελείως 60 χλμ. μακριά από την πόλη του Βόλου!».

Και σημείωσε: «Ολοι εμείς, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, οι μελλοντικοί πολιτικοί μηχανικοί γνωρίζουμε ότι στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, επιστημονικές, τεχνολογικές για σύγχρονα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, το διδασκόμαστε στα ίδια τα μαθήματά μας! Αυτή όμως σκοντάφτει εκεί που σκοντάφτουν και τα έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, στη "μικρή επιλεξιμότητα λόγω χαμηλού εκτιμώμενου ποσοστού κέρδους", όπως ομολογεί κυνικά σχετική έκθεση της ΕΕ!».

Διαδήλωση που συγκλόνισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε μια συγκλονιστική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, που στο πέρασμά της, με τη μαχητικότητα, τη ζωντάνια και τον παλμό, σάλπισε τον απεργιακό ξεσηκωμό τόσο ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά όσο και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να μην καίγονται το καλοκαίρι και να μην πνίγονται τον χειμώνα.

Στην κεφαλή της πορείας το κεντρικό πανό των εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και αγροτικών συλλόγων, να δηλώνει «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - όχι στον εργασιακό μεσαίωνα», και πίσω το μεγάλο πανό με το σύνθημα - κάλεσμα «Η οργή να γίνει αγώνας ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους».

«Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «Νέα, νέε, σου κλέβουν τη ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ», «Πνιγμένοι στις βροχές, καμένοι στις φωτιές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές», βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές, αλλά και «Τα ΜΑΤ να πάνε στον Παλαμά, να βγάλουνε τις λάσπες από τα χωριά», καταγγέλλοντας την πανίσχυρη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τη ΔΕΘ και στους άλλους δρόμους της πόλης.

Στην πορεία ξεχώρισαν τα μπλοκ των απεργών της «Μαλαματίνας» και μιας σειράς άλλων χώρων δουλειάς, από το Μέταλλο, τα Τρόφιμα, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, τους εργαζόμενους τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Το μπλοκ του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού διαμήνυε ότι «Καινοτομία είναι η ζωή με δικαιώματα, όχι η δουλειά την Κυριακή και η ζωή - λάστιχο». Εκεί μαζί τους οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, του ΔΙΠΑΕ και του ΠΑΜΑΚ, το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών, οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, κι αυτοί συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων τους.

Μαχητικά έδωσαν το «παρών» σωματεία αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, που διαδήλωναν την απόφαση να μπουν «Μπροστά στον κοινό αγώνα με την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά».

Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Αγροτικοί Σύλλογοι από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, από Νάουσα, Ημαθία, Σέρρες, Πέλλα και Πιερία, συμμετείχαν μαζικά. Σωματεία και φορείς του νομού Πέλλας δήλωναν «Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα» και «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά». Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πρόβαλλε τις διεκδικήσεις των αγροτών για κάλυψη της απώλειας παραγωγής, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας απαιτούσε μαζικές προσλήψεις, ένταξη στα ΒΑΕ κ.λπ.

Δυναμική ήταν και η παρουσία του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, που παλεύει ενάντια στην κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου fly over και κατήγγειλε πολύ εύστοχα με το πανό «Fly στα κέρδη τους - Over στις ζωές μας».

Αλλά και τα σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς, που συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην παραλιακή ζώνη της περιοχής. Με το πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους: «Η παραλιακή ζώνη εκπέμπει SOS - Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό - Καμία παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας, στα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων και των Μαθητών. Με το σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει Ιστορία», έδωσαν τον τόνο.

Και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών με το πανό της, συγκροτημένα, διαδήλωσε «Μπλοκάρουμε από την αρχή τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να κάνει την αδικία νόμο στα σχολεία! Κάνουμε τον αγώνα κανόνα!».

Στα πράσα πιάσανε οι διαδηλωτές τους ΝΑΤΟικούς στο λιμάνι

Την ώρα που οι διαδηλωτές από την Ημαθία επέστρεφαν προς το λιμάνι για να επιβιβαστούν στο λεωφορείο που τους μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν την πύλη αμπαρωμένη και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να φυλάνε τον χώρο.

Οπως διαπίστωσαν, μέσα υπήρχε ΝΑΤΟική δύναμη, στο πλαίσιο της μετατροπής του λιμανιού σε ορμητήριο πολέμου.

Οι εργάτες και αγρότες που μέχρι πριν από λίγο διαδήλωναν στη ΔΕΘ, αντέδρασαν δυναμικά φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Απαίτησαν να ανοίξουν αμέσως οι πόρτες και κατήγγειλαν την προκλητική παρουσία της αστυνομίας για την «προστασία» των ΝΑΤΟικών, την ίδια ώρα που ο λαός μας πνίγεται και καίγεται.

Εξι μήνες μετά τα Τέμπη, το έγκλημα συνεχίζεται...

Παρέμβαση από τον Σύλλογο Πληγέντων Δυστυχήματος

Τη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων χαιρέτισε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, που στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει για δικαίωση των θυμάτων, είχε προγραμματίσει και πραγματοποιούσε συγκέντρωση στον χώρο έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από το βήμα της συγκέντρωσης είπε ότι «μετά από 6 μήνες πόνου, θλίψης και θρήνου, η αλαζονική στάση της κυβέρνησης παραμένει, δεν παραιτείται κανείς, δεν έχει γίνει άρση ασυλίας στα πολιτικά πρόσωπα και θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς στον σιδηρόδρομο και όχι μόνο». Απαντώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον σιδηρόδρομο, σημείωσε ότι «τα τρένα και τα δρομολόγια είναι σε κακή κατάσταση και είναι το ίδιο επικίνδυνα με πριν από το έγκλημα στα Τέμπη.

Το έγκλημα συνεχίζεται και παραμένει».

Τέλος, ανέδειξε την απαίτηση να λογοδοτήσουν οι πολιτικά και υπηρεσιακά υπεύθυνοι για το έγκλημα, να αρθεί η ασυλία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα των Τεμπών, κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ