Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, που φιλοξενεί σειρά πολυμερών συναντήσεων από τις αρχές της βδομάδας, στο πλαίσιο της 43ης Συνόδου Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Στις εργασίες της Συνόδου της Ανατολικής Ασίας, αλλά και στα απανωτά διαβούλια των προηγούμενων ημερών στο περιθώριο της Συνόδου της ASEAN, συμμετείχαν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ κ.ά., με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των χωρών τους για την ενίσχυση των «πατημάτων» τους στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου και αναπαράγοντας τα γνωστά ευχολόγια, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζ. Γουιντόντο κάλεσε τους ηγέτες «να αξιοποιήσουμε αυτό το φόρουμ για να δυναμώσουμε τη συνεργασία, και όχι για να οξύνουμε τις αντιπαλότητες».
Τις επόμενες μέρες η περιοχή ετοιμάζεται να υποδεχτεί και τη Σύνοδο Κορυφής του G20, την οποία φιλοξενεί η Ινδία, με τον Πρόεδρό της Ναρέντρα Μόντι να ζητά συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση «ενός Ινδο-Ειρηνικού ελεύθερου και ανοιχτού».
Ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών ήταν και η συνάντηση που είχε στην Τζακάρτα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ με τον Αυστραλό ομόλογό του, Αντ. Αλμπανέζι, μετά την οποία ανακοινώθηκε ότι ο τελευταίος θα πραγματοποιήσει φέτος επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια που έχει να γίνει κάτι τέτοιο.
Πεκίνο και Καμπέρα διατηρούν μια σειρά διμερών διαφωνιών, ενώ οι αντιθέσεις τους οξύνθηκαν παραπέρα μετά την ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας της Καμπέρα με την Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων και μέσω της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).
Ο Αλμπανέζι είπε ότι «η πρόοδος που έχουμε κάνει στην επανάληψη του απρόσκοπτου εμπορίου είναι καλή και για τις δύο χώρες, και θέλουμε να δούμε αυτήν την πρόοδο να συνεχίζεται». Χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και «θετικές», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζονται περισσότερο διάλογο για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. «Δήλωσα στον πρωθυπουργό Λι ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, να διαφωνούμε όπου οφείλουμε και να δεσμευόμαστε για το εθνικό μας συμφέρον», είπε μεταξύ άλλων.
Από τη μεριά του ο Λι είπε ότι υγιείς και σταθερές σχέσεις θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν σήμερα θετική δυναμική.
Διάφορες διμερείς συναντήσεις είχε και η Κ. Χάρις, προτάσσοντας συνομιλίες με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, στις οποίες η Ουάσιγκτον «επενδύει» πολύμορφα για τη σταθερή «ανάπτυξη» σχεδιασμών της στον Ινδο-Ειρηνικό. Γι' αυτό και επιβεβαίωσε «την ατσάλινη δέσμευσή μας για συμμαχία προς τις Φιλιππίνες», τονίζοντας τον ρόλο αυτής της διμερούς συμμαχίας «στη διασφάλιση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ευήμερου Ινδο-Ειρηνικού».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Κινέζων αξιωματούχων θα πάει στη Βόρεια Κορέα αυτήν τη βδομάδα για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της 75ης επετείου από την ίδρυση της ΛΔ Κορέας (9 Σεπτεμβρίου).
«Η επίσκεψη αυτή θα στεφθεί αναμφίβολα με επιτυχία και θα βοηθήσει στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανακοίνωσε την απώθηση επίθεσης που εξαπέλυσαν από το Αφγανιστάν «εκατοντάδες» Πακιστανοί Ταλιμπάν, όπως είπε, που ήταν «εξοπλισμένοι με βαρύ και ελαφρύ οπλισμό». Πρόσθεσε δε ότι «η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε για περίπου τέσσερις ώρες» και ότι σκοτώθηκαν 4 Πακιστανοί στρατιώτες και 9 Πακιστανοί Ταλιμπάν.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Παλαιστίνιο Τζέικομπ Χάνα, του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν στο Ισραήλ, παρήγαγε ανθρώπινα ψευδοέμβρυα ηλικίας 14 ημερών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπερματοζωάρια, ούτε ωάρια. Επεσήμαναν ότι οι εργασίες τους διαφέρουν από αντίστοιχες προηγούμενες, επειδή χρησιμοποιούν κύτταρα τροποποιημένα χημικά μάλλον, παρά γενετικά, και επειδή τα μοντέλα τους μοιάζουν περισσότερο με ανθρώπινα έμβρυα. Οι ομοιότητες αυτές καθιστούν αυτά τα μοντέλα περισσότερο αποτελεσματικά για την έρευνα σχετικά με τις αποβολές, τις συγγενείς δυσπλασίες και τη στειρότητα, δήλωσε ο Τζέιμς Μπρίσκο, του Ινστιτούτου Φράνσις - Κρικ στο Λονδίνο.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Περίπου 1.200 Σύρους πρόσφυγες εμπόδισε την περασμένη βδομάδα ο στρατός του Λιβάνου να εισέλθουν στη χώρα. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο, με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις. Περίπου 830.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ.
ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας πρέπει να απομακρύνουν το πλωτό φράγμα που έχουν τοποθετήσει στον ποταμό Ρίο Γκράντε, με στόχο να αποτρέψουν τη διέλευση στις ΗΠΑ μεταναστών από το Μεξικό, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, και δεν μπορούν να τοποθετήσουν ξανά αντίστοιχες κατασκευές χωρίς να λάβουν την απαραίτητη έγκριση, αποφάσισε χτες ο ομοσπονδιακός δικαστής Ντέιβιντ Εζρα.
Η Ακσενέρ εμφανίζεται αρνητική σε νέα εκλογική συμμαχία
Νέα ώθηση στις ήδη πυκνές διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας - ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση - δίνει η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτη.
Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε προχτές ότι «θα παρουσιάσουμε τέτοιους υποψηφίους που ίσως οι υποψήφιοί μας να βγουν νικητές», ενώ υποστήριξε ότι σε αυτές τις κάλπες το ΙΥΙ δεν θα επιδιώξει συμμετοχή σε ευρύτερη συμμαχία.
Το ΙΥΙ συμμετείχε στην «Εθνική Συμμαχία», τον εξακομματικό εκλογικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, η οποία στήριξε στις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να κερδίζει ωστόσο ξανά τις εκλογές, σε συμμαχία με το εθνικιστικό MHP.
Η Ακσενέρ είχε διαφωνήσει αρχικά με την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου ως κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, ωστόσο τελικά την ενέκρινε, το δε κόμμα της κατέγραψε καλές επιδόσεις στις βουλευτικές εκλογές.
Σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα στις προηγούμενες τοπικές εκλογές κέρδισαν οι υποψήφιοι του CHP, με τη στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η Ακσενέρ τώρα, ωστόσο, εμφανίζεται να διαφοροποιείται. «Δεν ιδρύσαμε αυτό το κόμμα για να εκλέξουμε υποψηφίους του CHP. Τελείωσε. Φτιάξαμε αυτό το κόμμα για να είναι ο "τρίτος δρόμος" (σ.σ. μεταξύ του κυβερνώντος ΑΚΡ και του CHP), να είναι μια ανάσα».
Πρόσθεσε δε ότι «το σύστημα 50% συν ένα στις προεδρικές εκλογές, που επιβλήθηκε στην Τουρκία από την πόλωση, προκαλεί σημαντική ζημιά στη χώρα».
Την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί το γενικό διοικητικό συμβούλιο του κόμματος για να ληφθεί τελική απόφαση.
Την Τετάρτη, εξάλλου, η Ακσενέρ συναντήθηκε με τον Μ. Ιντζέ - προερχόμενο από το CHP, που το 2018 ήταν ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές. Το 2021 ο Ιντζέ ίδρυσε το Κόμμα Πατρίδας και πέρσι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ξανά για την προεδρία, την οποία ωστόσο απέσυρε ελάχιστες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εν μέσω καταγγελιών για «ξένες πιέσεις» που του ασκήθηκαν.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπ. Κουσόγλου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε συζητήσεις για συμμαχία αυτήν τη στιγμή, αλλά αν κάποιος χτυπήσει την πόρτα μας, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Σεβόμαστε την απόφαση να μπούμε χωριστά στις εκλογές».
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου (στέλεχος του CHP, που προβάλλεται και ως εν δυνάμει «διάδοχος» στην ηγεσία), ανακοινώνοντας πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε έτοιμος για «έναν εναλλακτικό δρόμο για την Τουρκία» και περιέγραψε το μετασχηματισμό του CΗΡ ως «μια σημαντική αποστολή της πολιτικής μου ζωής».
Στο μεταξύ, στα 8 έφτασαν τα θύματα στις περιοχές που πλημμύρισαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές, στη βορειοδυτική Τουρκία.
Μία ακόμα σορός αγνοούμενου εντοπίστηκε στην επαρχία Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές), στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Στη επαρχία Κιρκλαρελί, τα θύματα εντοπίστηκαν σε ξύλινα σπιτάκια που είχαν κατασκευαστεί χωρίς άδεια, μες στο δάσος, σε μία ακόμα απόδειξη της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και στην Τουρκία...
Πιθανή αναπτυξιακή βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερο έλεγχο στα εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης διαπραγματεύονται (σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC) ηγετικά στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, στο πλαίσιο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για μια «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ των δύο τελευταίων, με ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις.
Μέρος των παλαιστινιακών αιτημάτων έγινε γνωστό κατά τις συναντήσεις που ξεκίνησε την Τρίτη στο Ριάντ μια τριμελής αντιπροσωπεία Παλαιστινίων αξιωματούχων με εκπροσώπους της σαουδαραβικής ηγεσίας. Στο Ριάντ, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να συναντηθούν και με Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειες να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας που να υπηρετεί τους δικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ανώτερος αξιωματούχος που συνόδευε στην αρχή της βδομάδας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου στην Κύπρο αποκάλυψε χτες πως οποιαδήποτε πρόοδος εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και νέες στρατιωτικές εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον στο Ριάντ.
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης εκτιμά ότι υπάρχουν «τέσσερα ή πέντε ανεπίλυτα ζητήματα» που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, «αλλά δεν είναι τόσο περίπλοκα». Ο ίδιος επέμενε ότι ο πρωτεύων στόχος των Σαουδαράβων δεν είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού, αλλά η εξασφάλιση μιας νέας στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας. Μετέφερε δε την πεποίθηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου ότι θα καταφέρει να διατηρήσει αλώβητο τον κυβερνητικό συνασπισμό μπροστά σε μια νέα συμφωνία που θα φέρει κάποιες εγγυήσεις και «πλεονεκτήματα» στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπαθεί να διαπραγματευτεί μόνο μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους Ρεπουμπλικάνους, και δη από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2024. Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως ρόλο σε αυτό το παζάρι Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων παίζουν ο γαμπρός του Τραμπ, Τζ. Κούσνερ, και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, Λ. Γκρέιαμ.