ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σοβαρά ερωτήματα από τις απανωτές πυρκαγιές

Από την περασμένη Πέμπτη έως το Σάββατο ξέσπασαν τέσσερις φωτιές

Νέες εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, λίγες μόνο ώρες μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου σε άδειο θάλαμο της Β' Χειρουργικής Κλινικής.

Στις 23.30 φωτιά ξέσπασε στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και κτιρίου του νοσοκομείου σε συστάδα χαρτόκουτων. Στις 01.40 νέα εστία εντοπίστηκε σε χώρο της Α' Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών. Στις 04.30 μια ακόμα εστία εκδηλώθηκε σε εξωτερικό χώρο, κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος όπου στεγάζονται οι κοιτώνες των ιατρών, σε κάδο ακάθαρτου ιματισμού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά διενέργησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρώτου συμβάντος, ενώ μετά τα νέα περιστατικά κλήθηκε και η Αστυνομία.

Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στο νοσοκομείο έχουν προκαλέσει ανησυχία στους εργαζόμενους και τους ασθενείς. Με το ενδεχόμενο του εμπρησμού να είναι πλέον ισχυρό, διαπιστώνουν την απουσία ουσιαστικής πυρασφάλειας και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Ετσι, το προσωπικό, που για μια ακόμα φορά μπήκε μπροστά στην κατάσβεση των εστιών, τονίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, να διαπιστωθεί η αιτία των συμβάντων που έχουν θέσει επανειλημμένα σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών, να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας.

Για τη νέα πυρκαγιά στο Νοσοκομείο Νίκαιας η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη. Σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να εκδηλώνονται μέσα σε λίγες μέρες δύο φωτιές στο ίδιο νοσοκομείο, με μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό, το οποίο μάλιστα προστρέχει για την κατάσβεσή τους και κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας.

Τέλος, ζήτησε, μαζί με την άμεση διερεύνηση των αιτιών, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Νίκαιας σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, με ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας, ώστε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι κλινικές. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την πρώτη πυρκαγιά, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Τραυματισμοί εργαζομένων σε δήμους

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν συμβασιούχος εργαζόμενος της ΔΕΥΑ Σκοπέλου τραυματίστηκε από στειλιάρι εργαλείου, με συνέπεια να κινδυνεύει να χάσει εντελώς την όρασή του από το αριστερό μάτι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκοπέλου καταγγέλλει ότι «η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ δεν έχει προβεί έως τώρα σε καμιά επίσημη ανακοίνωση για το θλιβερό γεγονός, όμως δεν θα αποφύγει να τοποθετηθεί άμεσα για τις ευθύνες και τις ενέργειές της καθώς και για το αν στην επιχείρηση έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, που μάλιστα είναι εκτεθειμένοι σε ποικίλους παράγοντες κινδύνων, όπως βιολογικούς, χημικούς, ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες κ.λπ.».

Καλεί τη δημοτική αρχή και τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΣ να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως: Υπάρχει τεχνικός Ασφαλείας και γιατρός Εργασίας; Υπάρχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για τις εκτελούμενες εργασίες; Εχουν χορηγηθεί τα κατάλληλα για κάθε εργασία Μέσα Ατομικής Προστασίας και, εάν όχι, από πότε έχουν να χορηγηθούν; Τέλος, απαιτεί από την ηγεσία της ΔΕΥΑΣ την άμεση λήψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Σ' ένα ακόμα περιστατικό, αυτή τη φορά στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Φιλιατών, στις 14 Αυγούστου, μια συμβασιούχος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της αποκομιδής, όταν ο κάδος απορριμμάτων έπεσε απότομα και τη χτύπησε στο δεξί χέρι, με αποτέλεσμα να της το σπάσει. Η εργαζόμενη πήγε μόνη της στο νοσοκομείο Φιλιατών όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Θεσπρωτίας το απορριμματοφόρο είχε προβλήματα καθώς «δεν λειτουργούσε η αντλία ανύψωσης των κάδων με αποτέλεσμα πότε οι κάδοι να ανεβαίνουν απότομα και πότε να κατεβαίνουν απότομα». Επίσης, καταγγέλλει «τα εξαντλητικά και αλλοπρόσαλλα ωράρια που έχουν επιβληθεί» στους εργαζόμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από σύσκεψη για τον ΕΛΓΑ

Τη διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΝΔ) και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, για το γεγονός ότι δεν την προσκάλεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν προτάσεις για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στη σκιά μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή (σταφύλια, σταφίδα, ελιές κ.λπ.), έχουν κληθεί «ομάδες παραγωγών» και άλλοι φορείς, όχι όμως η Ομοσπονδία. Η περιφερειακή αρχή αποκλείει έτσι ένα μαζικό συνδικαλιστικό όργανο, όπου συμμετέχουν εκατοντάδες αγρότες της Ηλείας, με συνεχή και αναγνωρισμένη δράση. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, η ΟΑΣΗ πραγματοποίησε παμπελοποννησιακή σύσκεψη, όπου διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους. «Κάνουμε σαφές προς όσους προσπαθούν να μας φιμώσουν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας θα συνεχιστεί!», τονίζει η ΟΑΣΗ.

Μεγάλες ελλείψεις σε αίμα

Τη δραματική μείωση των αποθεμάτων αίματος και τις επιπτώσεις στη θεραπεία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αναδεικνύει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), καλώντας όσους μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία της χώρας «ώστε καμία ζωή να μη διατρέξει κίνδυνο». Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, οι ελλείψεις αίματος έχουν κορυφωθεί, «με αποτέλεσμα οι μεταγγίσεις, που είναι η βασική θεραπεία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, να αναβάλλονται ή στην καλύτερη περίπτωση να διενεργούνται με μειωμένες ποσότητες αίματος». Τα νοσοκομεία «ξεκινούν τις εφημερίες τους χωρίς ασφαλή αποθέματα αίματος, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει όχι μόνο η δική μας ζωή, αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ή θα προκύψει ανάγκη για μετάγγιση», επισημαίνει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαιρετίζει τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες

Τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του χαιρετίζει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ ψήφισαν 1.684 εργαζόμενοι και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια όργανα ψήφισαν 1.266, εκλέγοντας 18 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και 17 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες (...) Αντιμετωπίσαμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, τις απειλές και τις μεθοδεύσεις ώστε σε κανένα χώρο να μη συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και με περιπολικά έξω από τις πύλες, για να εμποδίζουν την είσοδο της κάλπης στον χώρο», αναφέρει το Συνδικάτο και τονίζει ότι η απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης δόθηκε με τη «σημαντική αύξηση στη συμμετοχή βιομηχανικών εργατών» στις εκλογές. «Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί σε μεγάλα και περισσότερα εργοστάσια, το Συνδικάτο είναι πλέον πιο καλά ριζωμένο μέσα σε αυτά», καταλήγει, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τους μετανάστες εργάτες γης.

ΣΕΑΑΝ
Κινητοποίηση ενάντια στους νέους «κόφτες» σε θεραπείες

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας καλεί ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενάντια στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ, απαιτώντας να μπει «τέρμα στο σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας και στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας». Καλεί επίσης σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη«για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναδειχθούν στην Ειδική Αγωγή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Στο μεταξύ, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ διεκδικούν να δοθεί άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητική στέρηση κ.λπ.), που μετά τον θάνατο του γονέα τους αδυνατούν να λάβουν τη σύνταξη και τις άλλες παροχές από τον ΕΦΚΑ. Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή «εδώ και καιρό δεν έχει συγκροτηθεί και δεν λειτουργεί η ειδική επιτροπή του ΕΦΚΑ για την έγκριση και την επιτήρηση του προσωρινού συμπαραστάτη του βαριά ανάπηρου που αδυνατεί να διεκπεραιώσει από μόνος του τις προσωπικές του υποθέσεις».

Διαμαρτυρία ενάντια στη «λευκή νύχτα»

Σε κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς, ενάντια στη «λευκή νύχτα» που οργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων.«Η ζωή των εμποροϋπαλλήλων έχει μετατραπεί σε λάστιχο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα εξοντωτικά ωράρια κατά την περίοδο των Εορτών, τις Μαύρες Παρασκευές, τα σπαστά ωράρια», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Αυγούστου, ο δήμαρχος Χανίων και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων έδωσαν το «πράσινο φως» για τη διοργάνωση της «λευκής νύχτας» και την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παίρνοντας θέση «απέναντι στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα στους μικρούς εμπόρους - αυτοπασχολούμενους», σχολιάζει το σωματείο. «Δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τη ζωή μας σε λάστιχο, χωρίς σταθερά ωράρια, πολλές φορές με απλήρωτες υπερωρίες, για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων ομίλων», ξεκαθαρίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ