Μεταξύ άλλων καθιερώνονται τακτικά ετήσια γυμνάσια, ετήσιες συναντήσεις με επίκεντρο και τον Ινδο-Ειρηνικό, ενίσχυση συνεργασίας σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί
Copyright 2023 The Associated |
Από τη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ |
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχτηκε στη θερινή προεδρική κατοικία τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ - γεόλ, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φ. Κισίντα.
Στην Κοινή Δήλωση («Το Πνεύμα του Καμπ Ντέιβιντ») αναφέρουν ότι η Σύνοδος συγκλήθηκε «για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην τριμερή εταιρική σχέση» σε «μια εποχή απαράμιλλης ευκαιρίας για τις χώρες και τους πολίτες μας και σε ένα σημείο καμπής της Ιστορίας, όταν ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η κλιματική κρίση, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι πυρηνικές προκλήσεις μάς δοκιμάζουν».
Με φόντο και δυσκολίες που προκαλούσαν για χρόνια στον τριμερή συντονισμό οι διαφωνίες που διατηρούν Σεούλ και Τόκιο (για συνοριακά και άλλα θέματα, που δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς), οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν ότι «αυτή είναι μια στιγμή που απαιτεί ενότητα και συντονισμένη δράση από αληθινούς εταίρους και είναι μια στιγμή που σκοπεύουμε να συναντηθούμε (...) αποφασισμένοι να ευθυγραμμίσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες επειδή πιστεύουμε ότι η τριμερής μας εταιρική σχέση προάγει την ασφάλεια και την ευημερία όλων των λαών μας, της περιοχής και του κόσμου».
Μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν την τακτική, ετήσια διεξαγωγή τριμερών συναντήσεων σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων αλλά και ΥΠΕΞ, όπως και την τακτική διεξαγωγή τριμερών στρατιωτικών ασκήσεων.
Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, τα ντοκουμέντα της Συνόδου παραθέτουν άξονες κοινής δράσης σε μια σειρά από γεωγραφικές περιοχές (όπως τη Νοτιοανατολική Ασία) αλλά και κλάδους, όπως οι ημιαγωγοί και οι μπαταρίες, η «καθαρή Ενέργεια», η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία κ.ά.
Ρητή αναφορά γίνεται στη διεξαγωγή ετήσιου τριμερούς Διαλόγου για τον Ινδο-Ειρηνικό, επιβεβαιώνοντας ότι βασικό μέλημα είναι η αντιμετώπιση της Κίνας, ενώ δεν έλειψαν και ευθείες αναφορές στο Πεκίνο.
Μεταξύ άλλων, καταδικάζεται «η επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά που στηρίζει παράνομους ναυτιλιακούς ισχυρισμούς, την οποία είδαμε πρόσφατα από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» (στο πρόσφατο «περιστατικό» μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων), ενώ εκφράζουν «σθεναρή αντίθεση σε κάθε μονομερή προσπάθεια αλλαγής του status quo στα νερά του Ινδο-Ειρηνικού».
Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τη σύνοδο έκανε λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να σπείρει διχόνοια μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων μας» και «σοβαρή παραβίαση κανόνων στις διεθνείς σχέσεις». Κάλεσε τις ΗΠΑ «να συνδυάσουν τα λόγια με πράξεις και να ενεργήσουν σύμφωνα με τη δήλωσή τους ότι η αναζωογόνηση των συμμαχιών τους δεν στοχεύει στην Κίνα, να σταματήσουν να σπιλώνουν την εικόνα της Κίνας και να βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας, αλλά και να σταματήσουν να προκαλούν διχασμό και αντιπαράθεση και να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Στο μεταξύ, ένας ακόμα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Αυστραλία, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της μηχανής.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει από τις ΗΠΑ πάνω από 200 πυραύλους Κρουζ «Τόμαχοκ», συνολικής αξίας 830 εκατ. δολαρίων.
Οπως είπε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Π. Κονρόι, το σχέδιο είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας να γίνουν «από τις ισχυρότερες και πιο τεχνολογικά προηγμένες στον κόσμο».
Τους πυραύλους «Τόμαχοκ» (με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα) θα φέρουν τα αντιτορπιλικά κλάσης «Hobart» του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που η Αυστραλία θα αποκτήσει στο πλαίσιο της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (με ΗΠΑ - Βρετανία).
Στο φόντο των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, ξεκινά σήμερα η 15η Σύνοδος Κορυφής της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν διά ζώσης τέσσερις εκ των πέντε ηγετών, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, λόγω του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα συμμετάσχει στις εργασίες μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην ατζέντα της Συνόδου - στην οποία έχουν προσκληθεί δεκάδες ξένοι ηγέτες και αξιωματούχοι χωρών οι οποίες κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στην BRICS - κυριαρχούν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και επενδύσεων.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν εκτενώς η ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων για «ισότιμη - δίκαιη μετάβαση», η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, η διατήρηση των αναπτυξιακών στόχων της «Ατζέντας 2030», η συγκέντρωση νέων κεφαλαίων και επενδύσεων από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, 8 χρόνια μετά την ίδρυσή της, και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων υποδομής σε διάφορες χώρες. Θα συζητηθούν επίσης οι δυνατότητες και τα πιθανά κριτήρια για μια μελλοντική διεύρυνση του οργανισμού, καθώς πάνω από 20 χώρες έχουν ήδη υποβάλει επίσημα αίτηση ένταξης (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αλγερία, ΛΔ Κονγκό κ.ά.).
Σε δηλώσεις ενόψει της Συνόδου, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σ. Ραμαφόσα τόνισε ότι η χώρα του δεν ενδίδει σε διάφορες πιέσεις να διαλέξει «στρατόπεδο» ή μπλοκ χωρών, λέγοντας πως προτιμά ένα «ανοιχτό διεθνές σύστημα» στη βάση «κανόνων διεθνούς διακυβέρνησης, εμπορίου, επενδύσεων» κ.λπ.
Πρόσθεσε δε ότι η Σύνοδος της BRICS είναι «ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις, που θα καθορίσουν την πορεία των διεθνών γεγονότων τα επόμενα χρόνια».
Κώφευαν στις καταγγελίες γιατρών... για να μην πληγεί η φήμη του νοσοκομείου
Η επιβολή αμετάκλητης ισόβιας κάθειρξης στην 33χρονη νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι από δικαστήριο του Μάντσεστερ, για τη δολοφονία τουλάχιστον 7 βρεφών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων 6 στην πτέρυγα νεογνών του Νοσοκομείου Countess of Chester Hospital στο Τσεσάιρ της Αγγλίας δεν σταμάτησε τον σάλο που προκαλεί η υπόθεση στη Βρετανία.
Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις ότι τα διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου κώφευαν για καιρό στις καταγγελίες των γιατρών εναντίον της Λέτμπι, για να μη θιχτούν η υπόληψη του ιδρύματος και τα κέρδη...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η διεύθυνση του νοσοκομείου καθυστέρησε να αναλάβει δράση και να διατάξει έρευνα αφότου έγιναν οι πρώτοι φόνοι βρεφών από τον Ιούνη έως τον Οκτώβρη του 2015. Ο δρ. Στίβεν Μπρίεαρι, που είχε εκφράσει τις πρώτες ανησυχίες για την Λέτμπι, τόνισε ότι είχε προηγηθεί λίστα λαθών και σοβαρών ζητημάτων για το πώς αντιμετώπισε την υπόθεση το νοσοκομείο. Ο ίδιος δήλωσε ότι απαίτησε να απολυθεί η νοσοκόμα τον Ιούνη του 2016, μετά από δύο φόνους, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο αρνήθηκε αρχικά, αλλά απαίτησε από τους γιατρούς να γράψουν... «επιστολή απολογίας» προς τη νοσοκόμα Λέτμπι και «να σταματήσουν να κάνουν καταγγελίες» σε βάρος της. Δύο σύμβουλοι διατάχθηκαν να επιχειρήσουν μεσολάβηση με την Λέτμπι, μολονότι υπήρχαν σε βάρος της σοβαρές υποψίες πως ευθυνόταν για τις δολοφονίες βρεφών.
Οταν τελικά η δολοφόνος νοσοκόμα απομακρύνθηκε από την πτέρυγα νεογνών, μεταφέρθηκε στο γραφείο «Ασφάλειας Ασθενών» εξακολουθώντας να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα του θαλάμου νεογνών, ενώ παρέμενε κοντά σε διευθυντές που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τις κατηγορίες σε βάρος της.
Ο «Guardian» ανέφερε ότι η αστυνομία διερευνά έως σήμερα δεκάδες «ύποπτα» περιστατικά, στα οποία φέρονται ως θύματα 30 βρέφη.
Η ρωσική διαστημοσυσκευή «Λούνα-25» περιστράφηκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στη Σελήνη, αποτυγχάνοντας έτσι να γίνει η πρώτη διαστημοσυσκευή που θα προσσεληνωθεί στο ανώμαλο έδαφος του σεληνιακού νότου χωρίς να καταστραφεί.
Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, Γ. Μπορίσοφ, ανέφερε ότι υπήρξε πρόβλημα με τη λειτουργία του διορθωτικού κινητήρα του «Λούνα-25», καθώς το σκάφος προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσσελήνωσης το Σάββατο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν το σκάφος προσπάθησε να μπει σε τροχιά, ο διορθωτικός κινητήρας λειτούργησε περίπου μιάμιση φορά περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, για 127 δευτερόλεπτα αντί για τα προγραμματισμένα 84 δευτερόλεπτα. Η επικοινωνία με τη διαστημοσυσκευή σταμάτησε όταν αυτή έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης, πρόσθεσε.
Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη, 47 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή της Σοβιετικής Ενωσης, το 1976, με το «Λούνα-24».
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Roskosmos, «η ανεκτίμητη εμπειρία της προσσελήνωσης, που συσσωρεύτηκε τις δεκαετίες '60 και '70, έχει πρακτικά χαθεί».
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η ομάδα που σχηματίστηκε στη Roskosmos «θα λάβει υπόψη της όλα τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής», ενώ πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι οι μελλοντικές αποστολές "Λούνα-26", "Λούνα-27" και "Λούνα-28" θα είναι επιτυχείς».
Ο 64χρονος σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα την Κυριακή, με ποσοστό 59% έναντι του 36% που συγκέντρωσε η Σάντρα Τόρες, που φέρεται να είχε τη (σιωπηρή) στήριξη του απερχόμενου κεντροδεξιού Προέδρου, Αλ. Γιαματέι.
Τον Αρέβαλο έσπευσε να συγχαρεί μεταξύ άλλων και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Ο Αρέβαλο, γιος του πρώτου εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945 - 1951), κάλεσε τον λαό της χώρας να στείλει μήνυμα πως είναι «αυτός που κυβερνά τούτη τη χώρα, όχι οι διεφθαρμένοι». Η επικράτησή του σημειώνεται ενώ τον Ιούλη, κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα, δικαστής ζήτησε ουσιαστικά να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του, το κίνημα «Semilla» («Σπόρος»), μετά από καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη δημιουργία του (2017). Η απόφαση ανεστάλη από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Την ίδια ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό - όπου η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του κεντρώου υποψηφίου, Φ. Βιγιαβισένσιο - την πρώτη θέση κατέλαβε με 33% η υποψήφια της κεντροαριστεράς, Λουίσα Γκονσάλες (που φέρεται ως διάδοχος του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα). Δεύτερος αναδείχτηκε ο κεντροδεξιός Ντάνιελ Νομπόα με 24%. Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, που διαδέχτηκε τον δολοφονηθέντα Βιγιαβισένσιο, ήρθε τρίτος με 16%.
Ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, μεταξύ Γκονσάλες και Νομπόα, θα διεξαχθεί στις 15 Οκτώβρη.