Στα θολά νερά του πολιτικού σκηνικού που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, ήρθε να προστεθεί και η προκήρυξη της «17 Ν». Η τελευταία δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία» και υποδείχνει ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος τους ήταν να ψηφιστεί ο «τρομονόμος», αλλά και η αποδοχή του από τον πολιτικό κόσμο, υποστηρίζει η «17 Ν». Επιμένει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της, υπογραμμίζοντας ότι τις αρχές «δεν ενδιαφέρει τόσο αν όσοι κατηγορηθούν είναι αθώοι ή ένοχοι, αν έχουν διαπράξει κάποια βίαιη ενέργεια ή όχι, αν είναι μέλη της 17 Ν, άλλης οργάνωσης ή τελείως άσχετοι, αρκεί να φυλακιστούν ορισμένοι ύποπτοι του ευρύτερου αριστερού χώρου της κοινωνικής ανατροπής με προφίλ συμβατό».
Στη συνέχεια, αναφέρεται στους Γ. Μπαλάφα και Ε. Σκυφτούλη ως θύματα σκευωριών και τονίζει ότι «σήμερα επαναλαμβάνεται η σκευωρία που οι Αμερικάνοι ετοίμαζαν το 1995, με τη λίστα ονομάτων που δήθεν βρήκαν στα αρχεία της Στάζι και ορισμένους άλλους συνήθεις υπόπτους». Οσον αφορά τη βομβιστική επίθεση κατά του Β. Μιχαλολιάκου, υποστηρίζει ότι «η βόμβα τοποθετήθηκε από Αμερικάνους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών με συγκεκριμένο στόχο. Ηταν μια εκφοβιστική προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλη καθυστέρηση στην κατάθεση και ψήφιση του τρομονόμου, δημιουργώντας παράλληλα ευνοϊκές συνθήκες για τη συσπείρωση του πολιτικού κόσμου, την κοινή αποδοχή του από τα δυο μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, και την υπερψήφισή του».
Πάντως, εντυπωσιακή είναι η έλλειψη αναφοράς της «17 Ν» στις έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας του Σ. Σόντερς. Παρά την έντονη φημολογία για επικείμενες συλλήψεις μετά την ψήφιση του «τρομονόμου», η «17 Ν» δείχνει να μην ανησυχεί για τις έρευνες σαν να μην μπορεί να την ...ακουμπήσει κανείς.
Με αφορμή την προκήρυξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες ότι «η προσπάθειά μας για την εξάλειψη της τρομοκρατίας είναι δεδομένη. Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους και συνεργάζονται με αντίστοιχες υπηρεσίες και άλλων χωρών».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης δήλωσε ότι «όταν παρασυρόμαστε (από τέτοιες ενέργειες) και δίνουμε στους διωκτικούς μηχανισμούς δυνατότητες πέραν των ασφαλιστικών δικλείδων που οφείλουμε να έχουμε για τη δημοκρατία και τον πολίτη, τότε έχουμε μπει σε έναν ολισθηρό δρόμο».
Εξαλλου, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι «δεν προτίθεμαι να νομιμοποιήσω τους τρομοκράτες, κάνοντας διάλογο μαζί τους», ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι «δε σχολιάζω την προκήρυξη. Γνωρίζετε την πάγια θέση μου για το οργανωμένο έγκλημα».
«Εντελώς παράλογο», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τον ισχυρισμό που πρόβαλε η οργάνωση «17 Ν» ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτή της ΝΔ Β. Μιχαλολιάκου έγινε από αμερικανικές υπηρεσίες.
«Ο ισχυρισμός ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν κατά κάποιο τρόπο σε μια τρομοκρατική απόπειρα εναντίον μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου - αυτό λένε οι άνθρωποι της "17 Ν" - είναι απόλυτα και εντελώς παράλογος», δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ. Αφού τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισέλθει «σε κάποιου είδους συζήτηση με μια τρομοκρατική οργάνωση», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για «να φέρουμε τους υπεύθυνους ενεργειών αυτού του είδους στη Δικαιοσύνη».