ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ομολογούν το αλισβερίσι τους στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και τον σκοπό του...

Στην Πάτρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμπράττουν απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο Κ. Πελετίδη

Δυο σχεδόν μήνες πριν τις τοπικές εκλογές, τα αστικά κόμματα αυτοαποκαλύπτονται σχετικά με τις προθέσεις και τους σκοπούς τους, στο έδαφος της στρατηγικής σύμπλευσής τους και σε δήμους και περιφέρειες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν κρατούν καν τα προσχήματα! Γράφει για παράδειγμα εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ: «Στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η Πάτρα,όπου εκεί στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Βασίλη Αϊβαλή, με στόχο να τελειώσει η "δυναστεία" Πελετίδη που κρατάει εδώ και δύο θητείες». Αυτό δηλαδή που έρχονται τώρα να ομολογήσουν, ότι ζητούμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για να στήσουν κοινό μέτωπο κατά του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Πελετίδη, το είχαν προετοιμάσει από πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Μάλιστα υπάρχουν βιντεοσκοπημένα και τα πειστήρια του «προξενιού»: Η συνάντηση των εκπροσώπων και των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ακούγεται ο εκπρόσωπος της ΝΔ να καλεί τους άλλους δύο σε κοινό μέτωπο στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Πελετίδη, προκειμένου να αποσπάσουν τον δήμο από τα χέρια της αγωνιστικής δημοτικής αρχής.

Η σύμπλευση γίνεται πλήρης ταύτιση

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», για το θέμα των τοπικών εκλογών και τις διεργασίες στα αστικά κόμματα, αναφέρει:

«Η έντονη ονοματολογία που εξελίσσεται στα κόμματα του συστήματος ενόψει δημοτικών / περιφερειακών εκλογών δεν μπορεί να κρύψει την ουσιαστική σύμπλευσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική, η οποία σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης μετατρέπεται σε πλήρη ταύτιση.

Γι' αυτό και βλέπουμε ότι όλοι μπορούν να πάνε με όλους: Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, αλλά και στον δήμο Πάτρας απέναντι στον Κώστα Πελετίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στον δήμο Περιστερίου και οι τρεις τους μαζί στην Καισαριανή, υπό τον φόβο της εκλογής κομμουνιστή δημάρχου.

Το ίδιο εκφράστηκε τα τελευταία χρόνια και στον δήμο Αθήνας, όπου ψήφισαν μαζί εμβληματικές αποφάσεις:

  • Την περίφημη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, για την εξυπηρέτηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας με τα χρήματα του δήμου και του κράτους.
  • Τον Μεγάλο Περίπατο (και μάλιστα στην ακόμα χειρότερη αρχική του εκδοχή), που μετέτρεψε μια βασική αρτηρία της πόλης σε εργοτάξιο και σκουπιδότοπο για 3 χρόνια, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ.
  • Τον χαρακτηρισμό της Αθήνας σαν πόλη "πρότυπο τουριστικό προορισμό", για να εξασφαλίσουν πολλαπλά προνόμια οι επενδυτές του τουριστικού τομέα.

Οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ήμασταν οι μόνοι που βρεθήκαμε σταθερά απέναντι στον κυβερνητικό δήμαρχο, τον Κ. Μπακογιάννη, και στην πολύπλευρη στήριξη που είχε από τα μεγάλα συμφέροντα, γι' αυτό και ο συνδυασμός μας είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει μία ευρύτερη διάθεση που υπάρχει στον λαό της Αθήνας να ηττηθεί η διοίκηση Μπακογιάννη.

Το ίδιο θα κάνουν οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στις εκλογές του Οκτώβρη, αποτελώντας τη δύναμη της 100% μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης και συνεπούς υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων σε τοπικό επίπεδο».

Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά

Στα ύψη ψωμί, λάδι, κρέας, γαλακτοκομικά και ρεύμα

Το ράλι της ακρίβειας συνεχίζεται και τα βάσανα για τα λαϊκά νοικοκυριά αναμένεται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρξουν νέες ανατιμήσεις, ξεκινώντας από το βασικό καταναλωτικό αγαθό, το ψωμί. Ετσι, ο συνδυασμός των καθηλωμένων μισθών, της ακρίβειας σε τρόφιμα και Ενέργεια, που επελαύνει, και όσων έρχονται από Σεπτέμβρη και αφορούν κυρίως την υλοποίηση των εκατοντάδων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των «πακέτων» του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργεί ένα αφόρητο περιβάλλον για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ηδη η τιμή του λαδιού έχει εκτοξευτεί και το μπουκάλι στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης αγγίζει και ξεπερνά τα 2 ευρώ από την περασμένη βδομάδα. Οι αρτοποιοί έχουν ήδη ενημερωθεί για άμεση αύξηση 7% έως 12% στις τιμές των αλεύρων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα είδη δημητριακών, κάποια από τα οποία προορίζονται για ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις και στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά. Στα βρώσιμα έλαια, πρώτα στο ελαιόλαδο έχει αυξηθεί η τιμή πάνω από 20% (ανάλογα με την ποιότητα) σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί μέσα σε έναν μήνα κατά 14%, φτάνοντας τα 86 δολάρια το βαρέλι, από 76 δολάρια που ήταν στις αρχές Ιουλίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πρόταση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και στην Ενέργεια, όπως και για κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, την ώρα που το εκρηκτικό για τα λαϊκά νοικοκυριά μείγμα συμπληρώνει η νέα εκτόξευση των έμμεσων φόρων που πληρώνουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να δώσει στοιχεία για την ακρίβεια, με τον Ιούλιο να είναι μήνας αύξησης και για τον συνολικό δείκτη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος «τρέχει» πλέον με ποσοστό 3,4%, από 2,8% τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται και στις διαρκείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που μετά από πολλούς μήνες παραμένουν στα ύψη, αλλά και στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε τον Ιούλιο σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Ιουνίου.

Τέλος, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ ήδη αυτόν τον μήνα η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας «τρέχει» πολύ πάνω από 100 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» έχει οδηγήσει ανεπίστρεπτα σε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Προσλαμβάνει σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης

Σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης προσλαμβάνει ο δήμος Πάτρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει πως προκήρυξε θέσεις σχολικών καθαριστριών «σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης» και όχι μερικής, όπως προβλέπει η κυβερνητική εγκύκλιος. Υπενθυμίζει ότι ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση έγκριση και χρηματοδότηση για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών πλήρους ωραρίου, αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει.

Η ανακοίνωση του δήμου έχει ως εξής: «Από την Παρασκευή 4/8 ο δήμος Πατρέων άρχισε να δέχεται αιτήσεις για την πρόσληψη 180 ατόμων, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων της πόλης. Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και για το θέμα των σχολικών καθαριστριών είχε ζητήσει από την κυβέρνηση έγκριση και χρηματοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού πλήρους ωραρίου, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Η δημοτική αρχή προκήρυξε θέσεις σχολικών καθαριστριών για την καθαριότητα των σχολείων μας, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής - ακόμη και 2 ωρών - που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει 400.000 ευρώ αφαίρεση από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών μας στα σχολεία τους. Χρόνια εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου μέσω των Σχολικών Επιτροπών και η απαίτησή μας είναι η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΣΥΡΙΖΑ
Συνέχεια διεργασιών και αναταράξεων

Συνεχίζονται οι αναταράξεις αλλά και οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 10 Σεπτέμβρη αλλά και των τοπικών εκλογών στις 8 Οκτώβρη. Η επιλογή του Κ. Ζαχαριάδη ως υποψήφιου δημάρχου Αθήνας από την ΠΓ του κόμματος έριξε - όπως αναμενόταν - λάδι στην εσωκομματική φωτιά, καθώς είναι πολλοί αυτοί που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του.

Ενας εξ αυτών, ο Π. Πολάκης, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του και, παραπέρα, τα έβαλε με τους διεκδικητές της προεδρίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τη διεκδικήσει και ο ίδιος. Οπως έγραψε: «Βλέπω διάφορες συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων, και μιλώ για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, όπου δεν βλέπω γραμμή συγκεκριμένη, απλά γενικές ρετσέτες, χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τον Τσίπρα, εκθέσεις καλολογικών στοιχείων και γενικώς έπεα πτερόεντα... Στην τοποθέτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή είπα συγκεκριμένες θέσεις που είναι ο κορμός ενός πολιτικού σχεδίου, πέρα από τη συγκεκριμένη κριτική τού γιατί χάσαμε. Περιμένω κάτι αντίστοιχο από όλους τους υποψηφίους... Ξαναβάζω την ομιλία μου για επανάληψη... γιατί με έχετε βάλει σε σκέψεις...».

Το αν τελικά οι σκέψεις θα γίνουν πράξη θα φανεί μέχρι το Διαρκές Συνέδριο στις 2 Σεπτέμβρη, καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Στο μεταξύ οι Ευ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς και Στ. Τζουμάκας συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, θέτοντας όλοι στο επίκεντρο ως ζητούμενο το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, που θα του επιτρέψει να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αργοστόλι ο Ευ. Τσακαλώτος πρότεινε συλλογική ηγεσία και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Η Ε. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια ενιαία πολιτική ταυτότητα ώστε «άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους». Ο Στ. Τζουμάκας υποστήριξε την αλλαγή πορείας, που δεν γίνεται «με posts, δηλώσεις και περιγραφές (...) Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική». Ο Ν. Παππάς ζήτησε εντολή για «να αναμετρηθούμε με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Οτιδήποτε άλλο είναι μία αναδίπλωση και μία ομφαλοσκόπηση την οποία πρέπει να αποφύγουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ