Νέες επιθέσεις με ουκρανικά drones στη Μόσχα προμηνύουν κλιμάκωση του πολέμου
Από τις νέες επιθέσεις με drones στη Μόσχα |
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 7 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στη Μόσχα στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης - η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που εξαπολύθηκαν σε ρωσικό έδαφος, οι οποίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες βδομάδες. Ουκρανικά drones είχαν επιτεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα το Σάββατο το βράδυ και την Τρίτη.
Η ουκρανική πλευρά δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη, ωστόσο ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, επισήμανε ότι «η Μόσχα συνηθίζει γρήγορα σε έναν πλήρη πόλεμο». Νωρίτερα ο Β. Ζελένσκι είχε σχολιάσει τα χτυπήματα σε κτίριο του οικονομικού κέντρου της Μόσχας λέγοντας ότι «ο πόλεμος επιστρέφει σταδιακά» στη Ρωσία.
Παράλληλα, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε σχεδόν 15 ιρανικά drones - καμικάζι «Shahed» τη νύχτα της Τετάρτης.
Στο μεταξύ, με φόντο τις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ, όπου είχαν εισβάλει και φιλοουκρανικές δυνάμεις, οι κυβερνήτες των ρωσικών επαρχιών Κουρσκ και Μπέλγκοροντ ανακοίνωσαν ότι θα δοθούν όπλα σε «ομάδες εθελοντών».
Οι «λαϊκές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας», όπως ονομάζονται, είναι μονάδες που συστάθηκαν πρόσφατα, θα εξοπλιστούν για να αντιμετωπίσουν, όπως δηλώνεται, «τον κίνδυνο διείσδυσης ενόπλων από τη γειτονική Ουκρανία».
«Εδώ και πολλούς μήνες, ασχολούμαστε με το θέμα του εφοδιασμού των εθελοντικών πολιτοφυλακών με όπλα», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ. «Σήμερα (σ.σ. προχτές) η πρώτη παρτίδα έφτασε στη βάση. Στο εγγύς μέλλον θα αυξήσουμε τον αριθμό των όπλων, μέχρι τα 300», συνέχισε.
Αυτές οι «εθελοντικές λαϊκές πολιτοφυλακές» σχηματίστηκαν τον Δεκέμβρη με σκοπό να παρέχουν «πρόσθετη βοήθεια στις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Εθνοφρουρά, στην Αστυνομία και τη Συνοριοφυλακή» επειδή στην περιοχή του Κουρσκ σημειώνονταν σχεδόν καθημερινά «τρομοκρατικές επιθέσεις από την Ουκρανία».
Αντίστοιχα και στο Μπέλγκοροντ παραδόθηκαν όπλα σε «εθελοντές».
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία λόγω «των επιθέσεων που εξαπολύονται από το έδαφος της Ουκρανίας».
Οι ρωσικές επαρχίες που συνορεύουν με την Ουκρανία βιώνουν εδώ και πολλούς μήνες μια αύξηση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εχουν σημειωθεί επίσης μάχες και βομβαρδισμοί σε πολλά χωριά κοντά στα σύνορα, ενώ στις αρχές Ιούνη ένοπλες ομάδες Ρώσων που δηλώνουν ότι πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού διείσδυσαν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις.
Μισθοφόροι της οργάνωσης «Wagner», που έχουν μετακινηθεί από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, προειδοποίησαν χτες ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, και ο Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
«Η ομάδα "Wagner" είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και οι μονάδες της αναπτύσσονται στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να την αποσταθεροποιήσουν», είπε ο Μοραβιέτσκι.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν συμβολικά στον διάδρομο του Σουβάλκι, μια στρατηγικά σημαντική περιοχή του πολωνικού εδάφους μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι περισσότεροι από 100 μισθοφόροι της «Wagner» έχουν κινηθεί προς αυτό το στρατηγικό τμήμα της πολωνικής επικράτειας.
Σύμφωνα με τον Ναουσέντα, «κάποιοι μαχητές της "Wagner" βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας, έχοντας λάβει θέσεις στην περιοχή Grodno, θέση πολύ βολική για προκλήσεις τόσο στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας όσο και Λιθουανίας - Λευκορωσίας».
«Η παρουσία μισθοφόρων της "Wagner" στη Λευκορωσία είναι ένας πρόσθετος παράγοντας κινδύνου για την ασφάλεια της Λιθουανίας, της Πολωνίας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Ναουσέντα και «παραμένουμε σε εγρήγορση για κάθε πιθανό σενάριο».
Οι στρατιώτες της «Wagner» ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται με τον λευκορωσικό στρατό, ενώ σε απάντηση η Πολωνία άρχισε να μετακινεί πάνω από 1.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Την Τρίτη, κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της με στρατιωτικά ελικόπτερα.
Η Λιθουανία έχει ήδη λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και προσαρμόζει τα σχέδιά της για ανάπτυξη του στρατού εκεί.
Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι τα μέτρα κατά της Λευκορωσίας - όπως π.χ. κλείσιμο των συνόρων - θα πρέπει να συζητηθούν συντονισμένα μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας, Λετονίας.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναμένει ότι η παγκόσμια «Ειρηνευτική Σύνοδος Κορυφής» για να προωθήσει η Ουκρανία το «ειρηνευτικό» της σχέδιο θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και ότι οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, το Σαββατοκύριακο, είναι ένα βήμα προς αυτόν τον στόχο.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, σχεδόν 40 χώρες θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε ότι η χώρα του «εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία», αλλά «ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ζελένσκι είναι έτοιμοι για ειρήνη». Οι «ειρηνευτικές προτάσεις» που συζητά με άλλες «ουδέτερες χώρες» θα είναι έτοιμες όταν η Ρωσία και η Ουκρανία είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν.
Ο Λούλα δήλωσε επίσης ότι η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα πρέπει να δεχθεί νέα μέλη «εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις», καθώς η Βραζιλία δεν υποστηρίζει τη διεύρυνση της BRICS, ενώ αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.
Με εμπροσθοφυλακή περίπου 1.000 Κενυάτες αστυνομικούς
Τα σχέδια συγκρότησης πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης με πρόσχημα την «πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών» που δρουν τα τελευταία χρόνια στην Αϊτή ξαναζεσταίνουν οι ΗΠΑ, που πήραν αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Λόγω της απροθυμίας δεκάδων χωρών να συναινέσουν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του γγ του ΟΗΕ για «ξένη πολυεθνική αποστολή επιβολής της έννομης τάξης» στην Αϊτή, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προωθεί αυτές τις μέρες την αποστολή 1.000 Κενυατών αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Κένυας τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρές καταγγελίες για εκτελέσεις νεαρών που τη διετία 2020 - '22 απειθάρχησαν στην τήρηση περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και πρόσφατα για φονικά πυρά κατά φτωχών νεαρών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής.
Διεθνή πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επισημαίνουν ως ένδειξη της αδυναμίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να βρουν πρόθυμες χώρες να συμμετάσχουν σε μια πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή το γεγονός ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες (μέσα Ιούλη) οι ΗΠΑ και άλλες 11 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν εκφράσει «λύπη» για την απώλεια ζωών διαδηλωτών στην Κένυα λόγω των «υψηλών επιπέδων βίας» και της χρήσης «πραγματικών πυρών» από τις αστυνομικές δυνάμεις. Χτες, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μια «παραδοσιακή ειρηνευτική δύναμη» αλλά για αποστολή αποκατάστασης της ομαλότητας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας. Την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είχε επικροτήσει την προθυμία της Κένυας να συμμετάσχει σε αποστολή στην Αϊτή δείχνοντας το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν εδώ και τουλάχιστον εννιά μήνες ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Κένυα έχει 450 στρατιωτικούς σε αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, εκ των οποίων μόλις 32 είναι αστυνομικοί, οι ΗΠΑ έχουν 35 άτομα και άλλες αφρικανικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ρουάντα και η Γκάνα έχουν χιλιάδες στρατιωτικούς σε αυτές τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές.
Την Τρίτη, πάντως, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αϊτινού πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, με τον Κενυάτη Πρόεδρο, Γουίλιαμ Ρούτο, ευχαριστώντας τους Κενυάτες για την «επίδειξη αδελφικής αλληλεγγύης».
Τροποποιημένη και λιγότερο αυστηρή εκδοχή του νόμου περί «ρωσικής επιρροής» στην Πολωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, ο οποίος στόχευε κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ (2007 - 2014) και αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου.
Το κείμενο προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής έρευνας, αρμόδιας για την επιβολή ποινών σε αξιωματούχους που θα κρίνει ότι έθεσαν σε κίνδυνο την πολωνική εθνική ασφάλεια λόγω της «ρωσικής επιρροής» από το 2007 έως το 2022, βασικά με προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει κατηγορήσει τον Τουσκ ότι υπέγραψε επαχθείς για το πολωνικό Δημόσιο συμφωνίες με τη Μόσχα για την αγορά φυσικού αερίου. Ο Τουσκ αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο ένθερμους φιλο-ευρωατλαντικούς πολιτικούς.
Η αρχική εκδοχή του νόμου προέβλεπε ότι η διορισμένη από το Κοινοβούλιο επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει ποινές όπως η στέρηση του δικαιώματος να αναλαμβάνει κανείς δημόσια αξιώματα μέχρι και για δέκα χρόνια. Η διάταξη επικρίθηκε τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ. Ετσι, από τη νέα εκδοχή απαλείφθηκε η διάταξη που προέβλεπε τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και της ανάληψης δημόσιων αξιωμάτων. Ακόμη, προστέθηκε διάταξη που προβλέπει διαδικασίες έφεσης, αρμόδιο για τις οποίες θα είναι το Συμβούλιο Εφετών της Βαρσοβίας.