Το σαπάκι που βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ζωές |
«Οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει διαφανής έρευνα για την παροχή αλήθειας και δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13/7 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών. Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι επιζώντες που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωναν διαρκώς ότι το σκάφος του ΛΣ που στάλθηκε στο σημείο προσάρτησε ένα σχοινί στο «Adriana» και άρχισε να το ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες έλεγαν επίσης συνεχώς ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τις ώρες πριν αυτό ανατραπεί.
Σε συνάντηση με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΛΣ είπαν ότι άτομα στο σκάφος περιόρισαν το αίτημά τους για βοήθεια σε τροφή και νερό και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν για την Ιταλία. Είπαν ότι το πλήρωμα του πλοίου του ΛΣ πλησίασε το «Adriana» και χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να το προσεγγίσει προκειμένου να εκτιμήσει αν οι επιβάτες ήθελαν βοήθεια, αλλά μετά τις πρώτες «διαπραγματεύσεις», αυτοί πέταξαν το σχοινί πίσω και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του.
Οι ελληνικές αρχές άνοιξαν δύο ποινικές έρευνες, μια με στόχο τους φερόμενους ως λαθρέμπορους και μια άλλη για ενέργειες του Λιμενικού. Είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτές τις έρευνες να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αμεροληψία, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα. Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δικαστικών ερευνών τόσο στην πράξη όσο και στις εντυπώσεις, θα πρέπει να τελούν υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη ενημερώνεται άμεσα με πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, σε σχέση με οποιαδήποτε πειθαρχική έρευνα.
Αρκετοί επιζώντες είπαν ότι οι αρχές κατάσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο ούτε τους είπαν πώς ν' ανακτήσουν την περιουσία τους. Η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες.
«Αυτή η αποτρέψιμη τραγωδία καταδεικνύει τη χρεοκοπία των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ που στηρίζονται στον φυλετικό αποκλεισμό των ανθρώπων κατά τη μετακίνησή τους και στην αποτροπή μέσω της θανάσιμης απειλής», δήλωσε η Εστερ Μέιτζορ, ανώτερη ερευνητική σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
Ακόμα και αυτή η τεχνοκράτισσα επιβεβαιώνει ότι το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη Μεσόγειο με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, είναι το αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που τροφοδοτεί το δουλεμπόριο ανθρώπων και κάνει πιο επικίνδυνες τις διαδρομές μετατρέποντας σε υγρό τάφο τη Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες.
Ουρές έξω από την υπηρεσία |
Από τις 3 τα ξημερώματα προσέρχονται άνθρωποι για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να λάβουν κάποιο πιστοποιητικό, γράφοντας σε μια αυτοσχέδια λίστα τα ονόματά τους.
Η αναμονή είναι πολύωρη, φτάνοντας ή ξεπερνώντας τις 10 ώρες, καθώς η δυνατότητα των ηλεκτρονικών αιτήσεων δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, πολύ περισσότερο που οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Ανάλογη άθλια κατάσταση επικρατεί καθημερινά και σε άλλα κτηματολογικά γραφεία.
Στα τέλη Μάη του 2023, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων Δικηγόρων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών. Στις συζητήσεις κυριάρχησαν τα ζητήματα της υποστελέχωσης και της έλλειψης των αναγκαίων και κατάλληλων υποδομών. Επίσης οι εργαζόμενοι εκτίμησαν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Η Επιτροπή Αγώνα είχε απαιτήσει:
Αμεση στελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου της Αθήνας και όλων των υπόλοιπων Κτηματολογικών Γραφείων και των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αττικής, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υλικοτεχνικών υποδομών των Κτηματολογίων και συνολικά των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αττικής.
«Οπως αποδεικνύεται στην πράξη, η δυνατότητα των ηλεκτρονικών αιτήσεων, η οποία εν τέλει έγινε κατορθωτή και στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, δεν λύνει το πρόβλημα, όπως δεν το έλυσε και σε άλλα Κτηματολογικά Γραφεία με τεράστιο φόρτο εργασίας. Οταν τρεις υπάλληλοι εξυπηρετούν το σύνολο των πιστοποιητικών, τι όγκος εργασιών μπορεί να προχωρήσει; Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεκπεραίωση των βασικών αιτημάτων στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων (όπως κατ' εξοχήν ο έλεγχος και η ολοκλήρωση μεταγραφής συμβολαίου) καθυστερεί για μήνες. Από τη μία, λοιπόν, η περιβόητη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και η "Ελλάδα 2.0", από την άλλη οι ουρές, η αναμονή, το υψηλό για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα κόστος έκδοσης των αναγκαίων εγγράφων, η εντατικοποίηση της εργασίας των υπαλλήλων», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε μοιράσει στον κόσμο και στους εργαζόμενους η Επιτροπή Αγώνα.
«Επιβεβαιώνεται ότι το επιτελικό κράτος και η "σύγχρονη" δικαιοσύνη λειτουργούν άμεσα και αποδοτικά για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, για τα επενδυτικά δικαστήρια, για την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων, αλλά όχι για την κάλυψη των εργατικών και λαϊκών αναγκών, για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την πλήρωση των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων», σημειωνόταν επίσης.
Νεκρός εντοπίστηκε ένας 21χρονος Σουδανός, ο οποίος είχε πάει το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης για να κολυμπήσει στον ποταμό Αλιάκμονα, λίγο έξω από τη Βέροια.
Ο νεαρός, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Αγίας Βαρβάρας, είχε πάει μαζί με άλλα άτομα για κολύμπι, όταν κάτω υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες χάθηκαν τα ίχνη του. Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε σε κανάλι που συνδέεται με τον Αλιάκμονα.
Ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση συνέβη στις 05.18 χτες το πρωί. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 68 χλμ. νοτιοανατολικά της Σητείας και το εστιακό βάθος ήταν 24 χλμ.
Λαχτάρησαν μάνα και κόρη από φωτιά στην κουζίνα του σπιτιού τους, που προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου. Συγκεκριμένα, το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης σήμανε συναγερμός σε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ στις Μοίρες Ηρακλείου, καθώς ειδοποιήθηκαν για μεγάλης έκτασης φωτιά σε κουζίνα σπιτιού. 14 πυροσβέστες και 6 οχήματα έσπευσαν άμεσα και κατάφεραν σε λίγη ώρα να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Από τη φωτιά προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην κουζίνα και το χολ του σπιτιού. Τραυματίστηκαν η 47χρονη μητέρα και η 10χρονη κόρη της, οι οποίες αρχικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η 47χρονη είχε υποστεί ελαφριά εγκαύματα στα κάτω άκρα και πήρε εξιτήριο. Το 10χρονο κορίτσι έχει υποστεί εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός της και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.