Εναν χρόνο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στο προσκήνιο βρίσκονται η ένταση των ανταγωνισμών και ζητήματα που προκαλούν συνέπειες στον γαλλικό λαό
Η διοργάνωση της γαλλικής πρωτεύουσας δεν ξεφεύγει από το γενικότερο πλαίσιο. Από τις κόντρες μεταξύ αντίπαλων συμμαχιών με απώτερους σκοπούς και στόχους, που εκφράζονται και στη συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών, τον διογκωμένο προϋπολογισμό της διοργάνωσης, με ό,τι συνέπειες προκαλεί αυτό για τον γαλλικό λαό (που θα κληθεί να ...πληρώσει το «μάρμαρο», όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν), μέχρι την ευκαιρία που προσφέρουν τα μέτρα ασφαλείας για περαιτέρω αστυνομοκρατία και ένταση της καταστολής (επίσης με μελλοντικούς απώτερους σκοπούς), το ίδιο έργο φαίνεται να ξετυλίγει τις πράξεις του για μια ακόμη φορά.
Η πρόθεση της τελευταίας να ανοίξει ένα ...παράθυρο για πιθανή συμμετοχή Ρωσίας και Λευκορωσίας στη διοργάνωση εξαιτίας και των άριστων σχέσεων του προέδρου της ΔΟΕ, Τ. Μπαχ, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, αλλά και με ξεκάθαρο στόχο να προστατεύσει το «προϊόν» των Ολυμπιακών Αγώνων από περαιτέρω απαξίωση εξαιτίας της απουσίας μιας παραδοσιακής αθλητικής και όχι μόνο (βλ. χορηγούς) δύναμης του χώρου, έδειξε να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίπαλες συμμαχίες.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η διοργάνωση στο Παρίσι δείχνει να βαδίζει στην πεπατημένη των προηγούμενων, που θέλει τις όποιες αρχικές μελέτες και προβλέψεις για το τελικό κόστος να αποδεικνύονται ...όνειρα θερινής νυκτός, απέχοντας κατά πολύ από τον τελικό λογαριασμό. Βέβαια, τον συγκεκριμένο λογαριασμό και τα σπασμένα του καλείται στο φινάλε να πληρώσει ο λαός της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας και μάλιστα για αρκετά χρόνια μετά.
Ηδη από τον Δεκέμβρη του 2022 ανακοινώθηκε επίσημα ότι το κόστος της διοργάνωσης, με επίκληση του καλπάζοντος πληθωρισμού, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ από το αρχικά υπολογισμένο ποσό των 2,4 δισ., με την Οργανωτική Επιτροπή να προχωρά σε αύξηση του προϋπολογισμού της διοργάνωσης στα 4,4 δισ. προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Ακόμα και έτσι πάντως αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα αισιόδοξη και χωρίς περιθώρια μεγάλων ελιγμών την κίνηση των διοργανωτών, με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών (στις οποίες προσδοκά η Οργανωτική Επιτροπή) να θεωρείται ιδιαίτερα ρευστή.
Με τις λαϊκές αντιδράσεις στη Γαλλία να έχουν κλιμακωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, απέναντι σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως π.χ. ακρίβεια, εργατικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικό κ.ά., η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αύξηση της αστυνομοκρατίας και ένταση του ελέγχου των μαζών. Και στην περίπτωση του Παρισιού τα μέτρα ασφαλείας της διοργάνωσης δείχνουν να αποτελούν το άλλοθι για νέους πειραματισμούς και εφαρμογή νέων κατασταλτικών μέτρων. Μέτρα που φυσικά, με βάση και τις περιπτώσεις του παρελθόντος, όχι μόνο δεν θα τελειώσουν με το φινάλε της διοργάνωσης τον Αύγουστο του 2024 (θεωρητικά προβλέπονται μέχρι τον Μάρτη του 2025), αλλά αντίθετα προβλέπεται σε μεγάλο μέρος τους να παραμένουν (έστω και με αλλαγές στον σχεδιασμό) και για το μέλλον.
Πρόσφατα η γαλλική Γερουσία άναψε το «πράσινο φως» σε κυβέρνηση και διοργανωτές για αύξηση των καμερών που θα τοποθετηθούν σε δρόμους και στις αθλητικές εγκαταστάσεις για καλύτερη αστυνόμευση των χώρων αλλά και του πλήθους. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέφθηκε νέα αύξηση στο κόστος των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας και της χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών που περιλαμβάνουν από την εγκατάσταση συστημάτων αντι-drone μέχρι και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο του πλήθους. Ειδικά για το τελευταίο, με τον νέο ειδικό νόμο του περασμένου Μάρτη επιτρέπεται στους αλγορίθμους να ανιχνεύουν ύποπτες συμπεριφορές μέσα στα πλήθη γύρω από τα στάδια, άτομα που είναι στατικά, που θα βαδίζουν προς άλλη κατεύθυνση ή που θα φορούν κάλυψη κ.ά. Ενώ πέραν της χρήσης της τεχνολογίας, στους σχεδιασμούς των επόμενων μηνών συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αστυνομίας και στρατού που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν.