ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κι άλλος νεκρός εργαζόμενος στο μεροκάματο

Στην Ανακύκλωση το νέο θύμα, που ανεβάζει περαιτέρω τον αιματηρό απολογισμό

Ακόμα ένας εργάτης προστέθηκε στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Το πρωί του Σαββάτου 1/7 ένας 57χρονος εργαζόμενος σε εταιρεία ανακύκλωσης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 2,5 μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού μηχανημάτων του εργοστασίου.

Την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση των αιτίων που οδήγησαν στο νέο έγκλημα απαιτεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ακόμα θάνατο που έρχεται να προστεθεί στον τραγικό κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων στους τόπους δουλειάς, όπου τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα και όπου η μάχη για το μεροκάματο πάει χέρι χέρι με την εντατικοποίηση, την έκθεση της ίδιας της ζωής των εργαζομένων σε κίνδυνο.

Η Ενωση υπογραμμίζει ότι ακόμα και εκεί που εφαρμόζονται μέτρα προστασίας είναι ελάχιστα και δεν εγγυώνται την ασφάλεια τω εργαζομένων, «οι οποίοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα "για να βγει η δουλειά". Για μία ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο το ότι η υγεία και η ασφάλεια υποβαθμίζονται γιατί "κοστίζουν" για τους εργοδότες, οι έλεγχοι που γίνονται στα εργοστάσια είναι μηδαμινοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχώς υποβαθμίζονται και οι περισσότεροι χώροι δουλειάς έχουν γίνει "ξέφραγο αμπέλι", όπου το να γυρίσεις το βράδυ στο σπίτι πλέον γίνεται από τύχη».

Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να οργανώσουν την πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια. Να μην επιτρέψουν να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.

Νέο «ατύχημα» στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στον δήμο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 2/7, με θύμα εργάτρια καθαριότητας. Στη διάρκεια της αποκομιδής, στην οδό Μητροπόλεως του Α' Διαμερίσματος, κάδος απορριμμάτων έπεσε στη χοάνη του απορριμματοφόρου και τη στιγμή που οι συνάδελφοί της έβγαζαν τον κάδο, η εργαζόμενη χτύπησε το αριστερό χέρι της. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με σκίσιμο και σπάσιμο στα δάχτυλά της.

Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα τα «ατυχήματα» έχουν ξεπεράσει τα 20, με τη ΔΑΣ να καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, η οποία φορτώνει το φταίξιμο στους εργαζόμενους. Αλλωστε, όπως αναδεικνύει, και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι «δούλευαν κάτω από πίεση χρόνου για να βγάλουν τη δουλειά στη βάρδιά τους, καθώς διαφορετικά υπάρχει η απειλή της αναγκαστικής υπερωρίας». Αναφέρει επίσης ότι το απορριμματοφόρο είχε προβλήματα στη λειτουργία του, καθώς «δεν λειτουργούσε αυτόματα η πρέσα του και η συμπίεση των απορριμμάτων γινόταν χειροκίνητα (μέσω κουμπιών), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο όχημα λείπει και ένα σκαλοπάτι από την πλευρά του συνοδηγού. Είναι τόση η πρεμούρα των υπευθύνων "να βγει η δουλειά", που παρά το ατύχημα της συναδέλφισσας και τα προβλήματα του απορριμματοφόρου, το δρομολόγιο συνεχίστηκε κανονικά», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ. Καλεί την πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης να αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς επίσης τον λαό της πόλης να σταθεί στο πλευρό τους, απαιτώντας την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου με εργαζόμενους και την επισκευή, συντήρηση και προμήθεια όλου του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Διανομέας τραυματίας στα Χανιά

Στο μεταξύ ένας ακόμα διανομέας της «Wolt» είχε «ατύχημα» εν ώρα εργασίας, την Παρασκευή το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Ευτυχώς γλίτωσε τα χειρότερα, όμως διακομίστηκε στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι και στο χέρι, ενώ το δίκυκλό του, το εργαλείο της δουλειάς του δηλαδή, μετατράπηκε σε μια μάζα παλιοσίδερα.

Ταχεία ανάρρωση εύχεται στον εργαζόμενο το Σωματείο Διανομέων - Delivery Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» και αναδεικνύει τα ατέλειωτα ωράρια των διανομέων, τις συνεχείς μειώσεις μισθών που τους οδηγούν σε ατέλειωτες υπερωρίες. «Η συσπείρωση στο Σωματείο μας και η οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις αποτελούν μονόδρομο απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες», υπογραμμίζει και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ένταξη της ειδικότητας στα ΒΑΕ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.λπ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Εργοδοσία εκδικείται και απολύει εργαζόμενη συνδικαλίστρια

Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της NEXI
Από Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της NEXI
Την επαναπρόσληψη της απολυμένης συνδικαλίστριας, εργολαβικής εργαζόμενης στη σίτιση του Νοσοκομείου Νάουσας, απαίτησαν με απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έχοντας στο πλάι τους και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δήμου Νάουσας.

Η απόλυση της εργολαβικής εργαζόμενης έγινε με προκλητικό τρόπο την Παρασκευή 30 Ιούνη, τρεις μέρες πριν τις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενόψει των οποίων πρωτοστάτησε για τη δημιουργία αγωνιστικού ψηφοδελτίου. Η απολυμένη Χρυσάνθη Μπόλα είναι μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του νοσοκομείου μετά από κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ) παρευρέθηκε η Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικός στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι η απόλυση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της εργοδοσίας να διαμορφώνει σωματεία - σφραγίδες, που θα σκύβουν το κεφάλι και δεν θα αντιστέκονται στη συνολικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

«Θέλουν να σταματήσουν τη συνδικαλιστική μας δράση. Δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθάρισε ανάμεσα σε άλλα η Χρυσάνθη Μπόλα μιλώντας στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που εκφράζεται.

Την απόλυση καταδικάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις παρεμβάσεις μέχρι η εργολαβική εταιρεία «Ηπειρωτική Facilities» να πάρει πίσω την απόλυση.

Τη συμπαράστασή της στην απολυμένη συνδικαλίστρια εκφράζει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

NEXI: Τετράωρη στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις

Σε προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας προχώρησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων NEXI (πρώην «First Data»), αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων.

Οπως έχει καταγγείλει το Σωματείο, στις 29 Ιούνη η εταιρεία «μας ανακοίνωσε όσα ακούγονταν ως φήμες το τελευταίο διάστημα: Οτι το έργο της εξυπηρέτησης της Alpha Bank χάθηκε και η εταιρεία δεν επιλέχθηκε για να "τρέξει" το έργο. Ανακοίνωσε δηλαδή, κυνικά και απροκάλυπτα, ότι θα πετάξει στον δρόμο 300 οικογένειες!».

Για να καθησυχάσει μάλιστα τους εργαζόμενους και να αποφύγει τις αντιδράσεις, η εργοδοσία τούς πρότεινε είτε τη δυνατότητα μεταφοράς στις νέες ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν πλέον το κομμάτι αυτό για λογαριασμό της Alpha Bank, χάνοντας όμως τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρώσει μέχρι τώρα (μισθό, χρόνια προϋπηρεσίας κ.λπ.), είτε να παραιτηθούν και να λάβουν την αποζημίωση απόλυσης σε μορφή bonus.

Το Σωματείο απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις ανάδοχες εταιρείες, εφόσον το επιθυμούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν τώρα, μέσω της επιχειρησιακής Σύμβασης που έχει υπογραφεί (μισθοί, χρόνια προϋπηρεσίας, ticket κ.λπ.).

Επίσης, να αποσυρθεί το θέμα «αποζημίωση σε μορφή bonus». Από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος θα μεταφερθεί σε άλλο εργοδότη, ο νέος εργοδότης θα αναλάβει και την ευθύνη της πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση μελλοντικής απόλυσης.

«Την αλληλεγγύη του στους 300 εργαζόμενους της εταιρείας ΝΕΧΙ (πρώην "First Data"), που η εταιρεία προκλητικά τους ανακοίνωσε την απόλυσή τους» εκφράζει και το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Αδικη και εκδικητική απόλυση στα «Lidl»

Παρέμβαση στις αποθήκες των «Lidl» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε νωρίς χθες το πρωί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει άδικη, εκδικητική και παράνομη την απόλυση, διότι ο εργαζόμενος που απολύθηκε είχε αιτηθεί αλλαγή πόστου, καθώς είχε αποκτήσει πρόβλημα στη μέση, και η εργοδοσία βρήκε την αφορμή και επικαλείται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας στο αντικείμενό του.

Οπως αναφέρει η Ενωση, «πρόκειται για εργαζόμενο που με ιατρική γνωμάτευση απαγορεύεται να σηκώνει τους τόνους εμπορευμάτων που σηκώνουν δεκάδες συνάδελφοι μέσα στις αποθήκες, μιας και αποκόμισε σοβαρό πρόβλημα στη μέση του μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αφού η "Lidl" δεν κατάφερε να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση, και αρνούμενη να του δώσει αντικείμενο εργασίας εδώ και μια βδομάδα, αφού τον ανάγκασε να πάρει όλες τις άδειες της χρονιάς, του ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση στην εταιρεία γι' αυτόν».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε καταγγέλθηκε η προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία κλήθηκε από την εργοδοσία.

Σήμερα στην OTS

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες απολύσεις στην OTS οργανώνει το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης αύριο Τετάρτη, στις 7.45 π.μ., μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία στην OTS προχώρησε σε ακόμα 2 απολύσεις, συνεχίζοντας την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, και μάλιστα σε μια περίοδο που "ανοίγει" νέες θέσεις εργασίας. Χαμηλοί μισθοί, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, επιπλήξεις και απολύσεις συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη εταιρεία».

Καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με το Σωματείο, να μην επιτρέψουν την απόλυση κανενός συναδέλφου τους. Να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών τους. Για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, καθώς η ΣΣΕ καθορίζει όχι μόνο το μισθολογικό ύψος αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες εργάζονται, συνολικά τους όρους με τους οποίους ζουν.

ΧΑΝΙΑ
Τον περιορισμό των διαδηλώσεων ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων!

Σαν «λαγός» βγαίνει μπροστά για τον περιορισμό των διαδηλώσεων η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων και ο πρόεδρός της, Ν. Ξανθουδάκης, διατυπώνοντας απαράδεκτες αξιώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή που υπογράφει διατυπώνεται το αίτημα να περιοριστούν οι διαδηλώσεις, γιατί όπως αναφέρει ...καταπονούνται οι συνάδελφοί του αστυνομικοί. Μάλιστα, απογειώνοντας την πρόκληση, προτείνει να πληρώνουν χρήματα οι οργανωτές των διαδηλώσεων τα οποία να πηγαίνουν στους αστυνομικούς!

Τις απαράδεκτες αυτές αξιώσεις καταγγέλλει η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν ακόμα γνήσιο «λαγό» της προσπάθειας του κράτους και των αφεντικών να περιορίσουν και να ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

«Να θυμίσουμε στον κ. Ξανθουδάκη (ο οποίος μάλιστα επιθυμούσε να είναι και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, κατά δική του δήλωση) ότι ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος. Τέτοια μέτρα προέβλεπε ο νόμος 330 του 1977, του τότε υπουργού Εργασίας της ΝΔ, Λάσκαρη, ο οποίος κοκορευόταν ότι θα καταργήσει την πάλη των τάξεων. Να θυμίσουμε όμως ταυτόχρονα και σε όσους συμφωνούν μαζί του, ότι το εργατικό κίνημα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τον συγκεκριμένο νόμο», τονίζει χαρακτηριστικά η Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ