ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ραδιόφωνο «πρωταγωνιστής» σε επιλεγμένες ταινίες

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και ο «Αθήνα 9.84» παρουσιάζουν στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου «Λαΐς» το εξαήμερο αφιέρωμα «RADIO NIGHTS», με ταινίες που ανέδειξαν τη δύναμη και την επίδραση του ραδιοφώνου.

Από την Πέμπτη 6 έως την Τρίτη 11 Ιούλη, το ραδιόφωνο πρωταγωνιστεί σε 13 επιλεγμένες ταινίες, ανάμεσά τους ασπρόμαυρες, ευρωπαϊκές και κλασικά φιλμ. Τις προβολές προλογίζουν κριτικοί κινηματογράφου και δημιουργοί.

Ποιες ταινίες μας έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε κινηματογραφικές αναφορές στο ραδιόφωνο; Η αγαπημένη των κριτικών, ταινία ενηλικίωσης, του Τζορτζ Λούκας «American Graffiti» (1973), όπως και τα δύο φιλμ του 1987, το «Radio Days» του Γούντι Αλεν και το αντιπολεμικό «Good Morning Vietnam», με το ρεσιτάλ ερμηνείας του Ρόμπιν Γουίλιαμς. Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παντελής Βούλγαρης με τις «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» (1991), το ντοκιμαντέρ για το ελληνικό ραδιόφωνο του BBC του Αρη Φατούρου «Εδω Λονδίνο, 1939-2005, Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ» (2006) και το φιλμ για το ραδιόφωνο του σήμερα «Μια φωνή μέσα στη νύχτα» των Χρήστου Τόλη, Ολγας Λασκαράτου και Αρη Λυχναρά (2023).

Ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος έχει την τιμητική του στο αφιέρωμα, με την αντιφασιστική σάτιρα «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» (1940), την ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948) που καθιέρωσε τον Βασίλη Λογοθετίδη ως κωμικό, αλλά και το πρώτο ελληνικό κινηματογραφικό μιούζικαλ «Χαρούμενο Ξεκίνημα» (1953), με τον δημοφιλή εκφωνητή του ραδιοφώνου Γιώργο Οικονομίδη.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και τρεις ταινίες μικρού μήκους, την «Εκπομπή» (1968) του σπουδαίου Θόδωρου Αγγελόπουλου, τη γλυκόπικρη «Με τα φώτα νυσταγμένα» (2001) της Κωνσταντίνας Βούλγαρη και την πρόσφατης παραγωγής ταινία των Ταξιάρχη Δεληγιάννη - Βασίλη Τσιουβάρα, «A la carte» (2021), που μας μεταφέρει στο ραδιοφωνικό στούντιο. Επίσης, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή η ταινία «Les Magnetiques» (2021) του Β. Μ. Καρντονά για το πειρατικό ραδιόφωνο στα 80s.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης, tainiothiki.gr.

Εισιτήρια: 5 ευρώ (ανά προβολή), 10 ευρώ (4 προβολές), η είσοδος είναι ελεύθερη για ανέργους, ΑμεΑ και τους συνοδούς τους.

Προπώληση: tickets.tainiothiki.gr


Μετά τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, και οι ηθοποιοί προχωρούν σε απεργία;

Σήμερα λήγουν οι Συλλογικές Συμβάσεις που έχει υπογράψει το Σωματείο των Ηθοποιών (SAG-AFTRA) με την Ενωση Παραγωγών (AMPTP) στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέλη του Σωματείου ψήφισαν υπέρ της έγκρισης μιας απεργίας εάν η διαπραγματευτική τους επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο με μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ έως τις 30 Ιουνίου.

Η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, ενημερώνοντας τα μέλη για τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι «πρόκειται να πετύχουμε μια θεμελιώδη συμφωνία». Ομως πολλοί ηθοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων και κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου, προτρέποντας την αντιπροσωπεία τους να μη συμβιβαστεί με μια συμφωνία που δεν αντιπροσωπεύει όλες τις απαιτήσεις τους.

Περισσότεροι από 300 ηθοποιοί υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στην Επιτροπή Ηγεσίας και Διαπραγμάτευσης της SAG-AFTRA, εκφράζοντας την ανησυχία τους και σημειώνοντας: «Ελπίζουμε να ακούσατε το μήνυμα μας: Βρισκόμαστε σε ένα άνευ προηγουμένου σημείο καμπής στον κλάδο μας και αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή συμφωνία σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο, απλά δεν είναι αρκετό. Αισθανόμαστε ότι οι μισθοί μας, η τέχνη μας, η δημιουργική μας ελευθερία, η δύναμη του Σωματείου μας, όλα έχουν υπονομευτεί την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις τροχιές».

Το μήνυμα υπογράφηκε από εκατοντάδες μέλη, συμπεριλαμβανομένων αστέρων του Χόλιγουντ όπως Μέριλ Στριπ, Τζένιφερ Λόρενς, Ράμι Μάλεκ, Μπρένταν Φρέιζερ, Μπεν Στίλερ κ.ά.


Ο Π. Κυραμαργιός και ο Γ. Ταυλάς ταξιδεύουν...

Ο Παντελής Κυραμαργιός και ο Γιάννης Ταυλάς ταξιδεύουν στην Ελλάδα και μας παρουσιάζουν τα δικά τους τραγούδια αλλά και αγαπημένες επιλογές από την ελληνική δισκογραφία.

O Παντελής Κυραμαργιός στις αρχές της χρονιάς κυκλοφόρησε το τέταρτο album του με τίτλο «Προσωρινά αιώνιοι», ενώ ο τραγουδοποιός Γιάννης Ταυλάς πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του album με τίτλο «Τραγούδια μίας χρήσης».

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: 30/6 στην Κάρυστο, 13/7 στο Ηράκλειο, 14/7 στο Ρέθυμνο, 15/7 στη Σητεία, 16/7 στα Χανιά, 21/7 στη Σύμη, 22/7 στη Νίσυρο, 26/7 στην Ικαρία.


Πέθανε η Αντζελα Ζήλεια

Πέθανε χθες, σε ηλικία 88 ετών, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Αντζελα Ζήλεια.

Γεννήθηκε στις 24 Μάρτη του 1935 στην Αθήνα, στο Μεταξουργείο. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στη Σχολή Ζουανέα και αποφοίτησε το 1963.

Ως τραγουδίστρια του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού κέρδισε πέντε βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, όπως σε αυτό της Θεσσαλονίκης το 1967, όπου ερμήνευσε το «Καλωσόρισες Ερωτα» (το οποίο και εμφανίστηκε στην ταινία «Ο ανακατωσούρας»), αλλά και σε αυτό της Βαρκελώνης.

Οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο άρχισαν το 1959, με την ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη», ενώ στη συνέχεια καθιερώθηκε σε δραματικούς ρόλους, με παρτενέρ της, στις περισσότερες ταινίες, τον Νίκο Ξανθόπουλο.


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Το Σάββατο στην Γκράβα «Η τρελή του Σαγιώ»

Ξεκινά το καλοκαιρινό της ταξίδι «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιρωντού από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ «Θέατρο από εργάτες για εργάτες». Ηδη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω παραστάσεις:

-- Αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ στο υπαίθριο θέατρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, σχολικό συγκρότημα Γκράβας).

-- Το Σάββατο 8 Ιούλη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης). Η παράσταση οργανώνεται και στηρίζεται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

-- Τη Δευτέρα 10 Ιούλη στο ανοιχτό θέατρο Χαϊδαρίου (Πάρκο Ιστορικής Μνήμης).

-- Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιούλη σε θέατρα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

Το έργο, γραμμένο 80 χρόνια πριν, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τους συλλόγους και τους φορείς να αξιοποιήσουν την παράσταση για τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες τους.


Ο Ξενάκης στο Παρίσι το 1968 (αρχείο οικογένειας Ξενάκη)

Gil Lefauconnier

Ο Ξενάκης στο Παρίσι το 1968 (αρχείο οικογένειας Ξενάκη)
ΕΜΣΤ
Εγκαίνια για την έκθεση του σπουδαίου δημιουργού Ιάννη Ξενάκη

«Κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση», διαμήνυσε το Σωματείο Εργαζομένων του Μουσείου στην κινητοποίησή του

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για τον Ιάννη Ξενάκη (1922 - 2001), έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Στα εγκαίνια (για τα οποία θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου») παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν και με την κόρη του Ι. Ξενάκη, Μάχη.

Την ίδια ώρα έξω από το Μουσείο πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΜΣΤ, οι οποίοι κατήγγειλαν την άρνηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το ΔΣ και τη διεύθυνση του Μουσείου.

«Αντί να αποδεχθεί την πρόταση του Σωματείου μας για την υπογραφή ΣΣΕ που θα επιλύει στοιχειωδώς κάποια από τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων του ΕΜΣΤ, αντιπροτείνει μια ΣΣΕ συρρικνωμένη ακόμα και σε σχέση με εκείνη που είχε υπογραφεί για τη διετία 2021 - 2023. Ψαλιδίζει τις ελάχιστες παροχές που θα μπορούσε να δώσει το Μουσείο, έστω για να ισχυριστεί ότι κατανοεί τις μεγάλες απώλειες που είχαν τα εισοδήματα των εργαζομένων λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Και αυτή είναι μάλιστα η επιλογή της διοίκησης τη στιγμή που την τελευταία χρονιά ο προϋπολογισμός του ΕΜΣΤ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει το Σωματείο.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, καλώντας με την ανακοίνωσή τους και τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί. «Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση τιμών στα βασικά αγαθά και στην Ενέργεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Πολιτισμό, Υγεία, Παιδεία», απαιτούν.

Τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ