Ανεπιθύμητο το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald R. Ford»
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, μήκους 337 μέτρων, ύψους 76μ., με 25 καταστρώματα και με δυνατότητες φιλοξενίας 4.539 ατόμων πληρώματος! Το «USS Gerald R. Ford» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο και πρόκειται να αντικαταστήσει το επίσης αμερικάνικο αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush», το οποίο έκλεισε έναν χρόνο παρουσίας στην περιοχή, έχοντας στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μαζί με το «USS Gerald R. Ford» θα έρθει στη χώρα μας μια μονάδα των MEU «Marine Expedition Unit - Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών», στο πλαίσιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.
Την επίσημη υποδοχή του στον ναύσταθμο της Σούδας θα κάνει ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιούνη.
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει από τώρα η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «είναι ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στον τόπο μας, μια παρουσία επικίνδυνη, αποτελώντας έναν ακόμη κρίκο στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο στην Ουκρανία».
Οπως αναφέρει η Επιτροπή Ειρήνης, «ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων συνολικά είναι επικίνδυνος, έχοντας μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ορμητήριο της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Εχουν βαριές ευθύνες όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφού παίζουν με τη φωτιά του πολέμου, συναινούν σε σχεδιασμούς που σπέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και γεννάνε τη φτώχεια και την προσφυγιά».
Και καλεί τον χανιώτικο λαό να αξιοποιήσει την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο του, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και «να μη δεχτεί να γίνει η Σούδα αγκυροβόλι εναντίον άλλων λαών. Να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές. Να μην επιτρέψει να γίνουν κανονικότητα τα καθημερινά ναυάγια στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Να διεκδικήσει την ουσιαστική προστασία των ξεριζωμένων και την κατάργηση όλου του άδικου πλαισίου καταστολής σε βάρος τους!».
Στο μεταξύ, στη στοίχιση με τον ευρωατλαντικό άξονα σε όλα τα επίπεδα, ο υπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Αμυνα της Ευρώπης και στη Διεθνή Εκθεση Αεροναυπηγικής, στο Παρίσι, στις 19-20/6, ενώ είχε και διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Ο Στεφανής, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη, τόνισε ότι «απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σε περιβάλλον εξελισσόμενων απειλών και πηγών πιθανών προκλήσεων, με σκοπό να διασφαλιστεί η συλλογική άμυνα της Ευρώπης», ενώ υπογράμμισε την «ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος συμμάχων και εταίρων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρυσοπληρωμένους από τον λαό εξοπλισμούς.
Εξάλλου επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας και να επενδύσει σε βελτιωμένους αισθητήρες, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και προηγμένες τεχνολογίες αναχαίτισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την «ουσιαστική συνεισφορά» του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD/CoE), στα Χανιά (άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή αιχμής που εδράζεται στη χώρα με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «σημείο αναφοράς στον τομέα της Αεράμυνας».
Συγκεκριμένα και επιβεβαιώνοντας ότι τα Χανιά αποτελούν άλλο ένα «θερμό ΝΑΤΟικό σημείο», επομένως και μαγνήτη κινδύνων από αντίπαλα στρατόπεδα, επεσήμανε τη «σημαντική συμβολή του Κέντρου στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη».
Αλλωστε, ο υπουργός τόνισε στη Διάσκεψη ότι η Ελλάδα «συμμετέχει με δυνάμεις και προσωπικό σε συμμαχικές και ευρωπαϊκές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, επιτήρησης και αναγνώρισης, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Επιπλέον, παρουσιάζοντας εικόνα κράτους - μπροστάρη σε ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή, χαρακτήρισε «ουσιώδες να προωθηθούν συνέργειες και συλλογικές επενδύσεις των κρατών - μελών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD)», «όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ», το πολεμικό Δόγμα της, αντίστοιχο με τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ.
«Παράθυρο ευκαιρίας για να συζητήσουμε», βλέπει ο πρ. υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στα Ελληνοτουρκικά, μιλώντας στο «Capital.gr», επιμένοντας μάλιστα ότι «πρέπει να επιχειρήσουμε αυτό το παράθυρο να το κάνουμε πόρτα», εφόσον εδώ και καιρό μαγειρεύονται αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Εθεσε δε ως δέλεαρ την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών μπίζνες, τονίζοντας ότι με μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να δημιουργηθεί μία έκρηξη αναπτυξιακή στην περιοχή αν η Ελλάδα και η Τουρκία λύσουν τη διαφορά» σε ό,τι αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Κληθείς να τοποθετηθεί στην εκτίμηση ότι μετεκλογικά «θα υπάρξει και ο διεθνής παράγοντας» «που θα πιέσει προς τις δύο πλευρές για να καθίσουν στο τραπέζι», απάντησε ότι «όλοι οι φίλοι και σύμμαχοι και των δύο χωρών θα εύχονται οι χώρες αυτές να βρουν άκρη στη διαφορά τους», επιβεβαιώνοντας την ευρωατλαντική βάση όπου κινούνται παζάρι και «λύσεις».
Σημειωτέον, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας θέση και σε μια σχετική συζήτηση, τόνισε ότι δεν θα εκχωρούσε «την πρωτοβουλία συζήτησης με την Τουρκία σε κάποιον άλλον, όσο κι αν είναι φίλος μου και όσο και αν έχουμε στενές σχέσεις. Θα επέλεγα εγώ και την ατζέντα και τον χρόνο και τον χώρο».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», τη σφοδρότατη ενόχληση της Αγκυρας για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντάξει περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνουν και - κυρίως - κατονομάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στους νέους περιοχικούς επιχειρησιακούς χάρτες («regional plans») της λυκοσυμμαχίας, αντικατοπτρίζει η απόφαση της Τουρκίας να οδηγήσει την περασμένη Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τη συγκεκριμένη διαδικασία σε ναυάγιο.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η υπόθεση ξεκίνησε σε στρατιωτικό επίπεδο από τον στρατηγό Κρ. Καβόλι, ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης (SACEUR), ο οποίος προώθησε τους χάρτες την Πέμπτη με σκοπό να περάσουν από την αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής». Η διαδικασία αυτή τηρείται με σκοπό να μη διατυπωθούν αντιρρήσεις και όπως φαίνεται η Τουρκία «έσπασε» τη διαδικασία, με αποτέλεσμα την Πέμπτη και την Παρασκευή το αδιέξοδο να επιβεβαιωθεί και στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC). Την ίδια μέρα, διαρροές στο πρακτορείο «Reuters» και το «Politico» υποδείκνυαν ως υπεύθυνη για το ναυάγιο την Τουρκία, η οποία έθεσε θέμα ονομασίας, ως τουρκικών, των Στενών (όπως είναι γνωστά στη Συνθήκη του Μοντρέ) αλλά και αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στους χάρτες, την οποία - όπως είναι γνωστό - η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει.
Προφυλακιστέος παραμένει ο Φρέντι Μπελέρης, αφού χτες απορρίφτηκε και το νέο αίτημα που κατέθεσαν οι συνήγοροί του για να αποφυλακιστεί με περιοριστικά μέτρα.
Οι δικηγόροι προσκόμισαν στην εκδίκαση της έφεσης επίσημη απόφαση δικαστηρίου που αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, ωστόσο η δικαστής Αταλάντα Ζεκίρι απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα - σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του από τη χώρα.
Θυμίζουμε ότι ο Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μάη, με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων. Στις δημοτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί και έγιναν στις 14 Μάη, επικράτησε και αναδείχτηκε νέος δήμαρχος Χειμάρρας.
Να σημειωθεί ότι αν δεν παραστεί τις επόμενες μέρες στην τελετή ορκωμοσίας του κινδυνεύει να χάσει το αξίωμά του, όπως μετέδιδαν χτες ελληνικά και βαλκανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα την αλβανική νομοθεσία.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης Μπελέρη «προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξή του».