Στους 82 ανέρχονται οι καταγεγραμμένοι μέχρι τώρα νεκροί από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στις 16 Ιούνη, 104 είναι οι διασωθέντες και πάνω από 560 οι αγνοούμενοι (το ακριβές νούμερο δεν θα γίνει γνωστό ποτέ), ενώ παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες που βυθίστηκε το σαπάκι αλιευτικό. Το υπερφορτωμένο πλωτό φέρετρο αφέθηκε να διασχίζει για 5 μέρες τη Μεσόγειο (από την Αίγυπτο και τη Λιβύη μέχρι και την περιοχή κοντά στην Πύλο) όντας σε κίνδυνο, με τις αρχές των χωρών και τη Frontex να κάνουν πως δεν έβλεπαν ότι οι δουλέμποροι οδηγούσαν εκατοντάδες ανθρώπους στον θάνατο. Γιατί η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ανδρώνει τα εγκληματικά κυκλώματα που για τα κέρδη τους από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου έχουν πνίξει από το 2014 πάνω από 20.000 χιλιάδες ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις διασωθέντων από το ναυάγιο τις οποίες έλαβε η αναπληρώτρια ανακρίτρια του Α' Ανακριτικού Τμήματος Καλαμάτας, καταγράφουν ότι το αλιευτικό βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης με σκοινί από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι πρόσφυγες και μετανάστες διαφοροποιούν τις πρώτες καταθέσεις που είχαν δώσει στο Λιμενικό, το οποίο δεν παραδέχονταν ότι έριξε σχοινί ρυμούλκησης.
Χαρακτηριστική κατάθεση που έχει διαρρεύσει αναφέρει: «Το βράδυ της τελευταίας μέρας μάς προσέγγισε το ελληνικό πλοίο και ο καπετάνιος δέχτηκε τη βοήθεια, γιατί ο κόσμος είχε αρχίσει και εξαγριωνόταν. Το πλοίο μας ήταν σταματημένο, δεν λειτουργούσε η μηχανή. Το ελληνικό πλοίο έριξε σκοινί και το δέσαμε, αλλά δεν πρόλαβε να μας μετακινήσει, όλος ο κόσμος έκανε φασαρία, κάποιοι ζητούσαν βοήθεια και κάποιοι άλλοι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Το πλοίο μας τότε, από το δυνατό τράβηγμα, πήρε μία πρώτη κλίση και μετά μία δεύτερη και κατέληξε στο νερό. Οταν πέσαμε στη θάλασσα ήμουν μία ώρα μέσα σ' αυτήν, υπήρχαν πολλά πτώματα δίπλα μου».
Την ίδια ώρα, στις χθεσινές απολογίες τους οι 8 από τους 9 συλληφθέντες ως διακινητές αρνήθηκαν την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο, και μόνο ένας παραδέχτηκε ότι είχε ρόλο στο «να βάζει σε τάξη τους ανθρώπους στο υπερφορτωμένο πλοίο». Καταγγελίες διασωθέντων, πάντως, αναφέρουν ότι κάποιοι τους χτυπούσαν και κρατούσαν τα γυναικόπαιδα κλειδωμένα στα αμπάρια.
Τοιχογραφία στην Κατερίνη |
Σε παρέμβαση προχώρησε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ ξεκινώντας από το Πασαλιμάνι. Εκεί μοιράστηκε πλατιά η σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στα Βοτσαλάκια, όπου έγινε ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΤΟ Πειραιά. Αμέσως μετά μαθήτρια ανέγνωσε το ποίημα της Ουάρσαν Σάιρ για τους πρόσφυγες, με τίτλο «Κανένας δεν αφήνει τη χώρα του, εκτός αν...». Στη συνέχεια, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συμβολικά πέταξαν σωσίβια στη θάλασσα, άφησαν λευκά λουλούδια και ύψωσαν στον ουρανό φαναράκια προς τιμήν των ξεριζωμένων που έχασαν τη ζωή τους. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή.
Στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι ΤΟ Πολυτεχνείου και ΠΑΜΑΚ της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ της ΚΝΕ, στον Λευκό Πύργο, σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι με όπλο μας την αλληλεγγύη, ο λαός και η νεολαία μπορούμε να υψώσουμε τείχος προστασίας, για κάθε προσφυγόπουλο που κινδυνεύει με απέλαση, για κάθε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. (...) Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουμε καθημερινά τη μάχη απέναντι στο ρατσιστικό - εθνικιστικό δηλητήριο, απέναντι σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία.
Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη |
Η ΤΟ Πιερίας της ΚΝΕ, με μία τοιχογραφία εμπνευσμένη από το σκίτσο του Βούλγαρου σκιτσογράφου Jovcho Savov «Η Γκουέρνικα του Αιγαίου», κόσμησε τοίχο της Κατερίνης αφιερώνοντάς την στους πρόσφυγες θύματα αυτού του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος.
Στις Σέρρες, η Οργάνωση της ΚΝΕ ανάρτησε πανό στην Αντιπεριφέρεια, με το σύνθημα «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας των κερδών. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!».
Φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου διοργάνωσαν την Κυριακή 18 Ιούνη οι Μαθητικές Οργανώσεις δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με μαθητές από την Τούμπα, στα γήπεδα της Μαλακοπής. Οι ομάδες συζήτησαν για το ναυάγιο, τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό και κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς πρόσφυγες.
Eurokinissi |
Eurokinissi |
Από την συμβολική εκδήλωση των νεολαίων της ΚΝΕ στον Πειραιά |
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των 57 αδικοχαμένων από το έγκλημα στα Τέμπη, να μη συγκαλυφθεί και να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, εξέφρασαν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, πραγματοποιώντας χτες συγκέντρωση στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας.
Την πρωτοβουλία πήρε ο «Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-02-2023», προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του «για τις καθυστερήσεις της ανακριτικής διαδικασίας και, το σημαντικότερο, για την έλλειψη σαφών απαντήσεων σε καίρια ερωτήματα που βασανίζουν τον σύλλογο και όλο τον ελληνικό λαό».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Σκόκας.
Εκπρόσωποι του Συλλόγου ζήτησαν να συναντηθούν με τον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος, προκειμένου να τους ενημερώσει μεταξύ των άλλων και για το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων που του παραδόθηκε χτες.
Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε πριν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χρήστος Κωνσταντινίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «καταθέσαμε πριν αρκετές ημέρες ένα υπόμνημα στον κ. εισαγγελέα και τον κ. ανακριτή και ζητάμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και δεν υπάρχουν απαντήσεις. Ηρθαμε εδώ σήμερα γιατί μας κάλεσε ο κ. ανακριτής πιθανότατα γιατί έχει να μας πει κάτι σε ό,τι αφορά τα πορίσματα, αλλά δεν νομίζω να καλύψει τα ερωτήματα που καταθέσαμε. Χθες παρέλαβε το εξώδικο των ερωτήσεων που αφορούν: Αρχικά γιατί η μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών προσώπων δεν έφτασε ακόμα στη Βουλή, εμείς αναγκαστήκαμε εξώδικα να την στείλουμε, επίσης ποια ήταν η αιτία της έκρηξης και τι κουβαλούσε το εμπορικό τρένο. Επίσης γιατί έγινε η εκσκαφή πριν γίνει παρθεί υλικό για DNA».
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με αντιπροσωπεία του, σε πνεύμα ταξικής αλληλεγγύης, παρέδωσε χτες το μεσημέρι υλική βοήθεια στους επιζώντες πρόσφυγες του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.
Οι εργαζόμενοι και εθελοντές στη δομή αντιμετώπισαν με μεγάλη χαρά και ευχαρίστησαν το Συνδικάτο για αυτή του τη βοήθεια. Οι οικοδόμοι αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι δίπλα σε κάθε κυνηγημένο άνθρωπο από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από τη φτώχεια που προκαλείται από το σύστημα της εκμετάλλευσης. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο: «Τόσο οι ίδιοι όσο και τα νεκρά γυναικόπαιδα είναι θύματα ενός διαρκούς εγκλήματος με ενόχους τα μονοπώλια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Αυτοί είναι που με τους πολέμους τους, τους ανταγωνισμούς για την καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών προς όφελός τους δημιουργούν στρατιές κατατρεγμένων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και αλλού. Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας».
«Στο δίλημμα που ξεπροβάλει από παντού, "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας", εμείς επιλέγουμε τις ζωές των πολλών!», δηλώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων, που φέτος βρίσκει τους φοιτητές συγκλονισμένους και γεμάτους οργή για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. «Η ελπίδα βρίσκεται στον δικό μας αγώνα!», επισημαίνει, καλώντας να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και προσθέτει: «Εκφράζουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους! Υψώνουμε τείχος σε φασιστικές και ρατσιστικές φωνές, που αποτελούν το καλύτερο στήριγμα όσων ευθύνονται για το έγκλημα και δεν έχουν θέση στις σχολές και στις γειτονιές μας! Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!».