ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
«Διαλογή» ασθενών με προορισμό τον θάνατο «προτείνουν» στη ΝΔ

Eurokinissi

Την απανθρωπιά ενός συστήματος Υγείας που θα λειτουργεί με γνώμονα την «εξοικονόμηση πόρων» για λογαριασμό του κεφαλαίου περιέγραψε χθες «με το νι και με το σίγμα» ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια, Σπ. Πνευματικός.

Συγκεκριμένα, λίγα μόνο 24ωρα από τους τραγικούς θανάτους μιας γυναίκας στην Κω και μιας εγκύου με το αγέννητο μωρό της στη Νέα Μάκρη, επειδή δεν διακομίστηκαν έγκαιρα σε δομή Υγείας, ο υποψήφιος της ΝΔ, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», έδειξε ως «λύση» τη «διαλογή» ασθενών, ώστε να ...μειωθούν τα έξοδα των νοσοκομείων.

Στο στόχαστρο της «διαλογής» βρέθηκαν μάλιστα οι ασθενείς που «κοστίζουν περισσότερο», δηλαδή οι καρκινοπαθείς. Και, σε ένα κρεσέντο κυνισμού, πρότεινε να παύει κάθε θεραπεία σε καρκινοπαθείς «τελικού σταδίου», αφού κατά τη γνώμη του είναι σπατάλη.

Είπε χαρακτηριστικά ότι ένας τέτοιος ασθενής «δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση», οπότε «πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων». «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι "δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας"», ανέφερε, σε ένα ρεσιτάλ κανιβαλισμού.

Και, υπερασπιζόμενος την εγκληματική πολιτική «κόστους - οφέλους», που με τέτοια ευκολία δείχνει τον Καιάδα στους πιο αδύναμους, παρέπεμψε στο ...πρότυπο των ΗΠΑ, όπου όπως είπε «ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost - benefit ratio (σ.σ. αναλογία κόστους - οφέλους) σε μία πράξη κ.λπ.». Ετσι, ζήτησε και εδώ οι θεράποντες «να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν», «επειδή είναι συγκεκριμένα τα resources που έχουμε» και «πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε».

Πρόκειται για ομολογία ακόμα πιο άγριας επίθεσης στην Υγεία του λαού, σε συνέχεια της διαλογής που ήδη γίνεται για επείγοντα περιστατικά, όπως στις διακομιδές με ασθενοφόρα, στις ΜΕΘ, στα Επείγοντα κ.ο.κ., πάντα με τη λογική της «κοστολόγησης» υπηρεσιών, αξιοποιώντας εκείνα τα εργαλεία των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», όπως τα DRG's, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μόνο ως υποκρισία μπορεί να ιδωθεί η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη χθες το πρωί στο Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας», όπου, αφού αποσιώπησε πλήρως τους πρόσφατους θανάτους πίσω από γενικολογίες τύπου «ποτέ δεν κρύψαμε τις μεγάλες δυσκολίες του ΕΣΥ», ισχυρίστηκε με θράσος ότι αυτό «πολλές φορές λειτουργεί σε επίπεδα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο». Εβαλε δε ως «απόλυτη δέσμευσή» του «το νέο ΕΣΥ να αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», σε μια σαφή προειδοποίηση ότι έρχονται τα ακόμα χειρότερα στην Υγεία, αφού το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, περισσότερα λουκέτα σε νοσοκομεία και περικοπές στις παροχές, για να προσαρμοστούν στο «μίνιμουμ» των αναγκών.

«Ο λαός διεκδικεί στον δρόμο του αγώνα. Συμπαραστάτη και μπροστάρη σε αυτό είχε, έχει και θα έχει το ΚΚΕ. Γι' αυτό, στις εκλογές της 25ης Ιούνη χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, που μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση», σημειώνει σε σχόλιό της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, θυμίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή που διεκδικεί ο Σπ. Πνευματικός να εκλεγεί βουλευτής, «σε έναν χρόνο δύο άνθρωποι πέθαναν "ανθρώπινα", γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Οποιος δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει τον σχεδιασμό της ΝΔ...

Το δάχτυλο στους προοδευτικούς ψηφοφόρους κούνησε ο Αλ. Τσίπρας χτες βράδυ, όταν σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» τους κατηγόρησε πως αν πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, θα ενισχύσουν τον σχεδιασμό της ΝΔ!

Τα έλεγε αυτά ο «νούμερο 1» ενισχυτής της ΝΔ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έτεινε χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, άλλοτε ψηφίζοντας τα μισά νομοσχέδιά της στη Βουλή, άλλοτε δρώντας σαν πυροσβεστήρας της λαϊκής δυσαρέσκειας στο πλαίσιο της ...«εναλλακτικής» του πρότασης για τον λαό!

Αυτή ακριβώς τη «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε εξάλλου και ο ίδιος, λέγοντας πως το σύστημα έχει ανάγκη τη σταθερότητα που μπορεί να του προσφέρει ένας πιο δυνατός ΣΥΡΙΖΑ! «Θα παλέψουμε η χώρα να έχει σταθερότητα, ένα πολιτικό σύστημα με σταθερότητα που απαιτεί όχι ανεξέλεγκτες πλειοψηφίες, αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Είναι ζήτημα σταθερότητας για τη δημοκρατία», έλεγε, στέλνοντας και μηνύματα στο εγχώριο κεφάλαιο ότι είναι προς το συμφέρον του η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε ότι ο πυλώνας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ήταν και παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι έγινε συμπλήρωμα της δεξιάς και ότι θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι τάχα δεν θέλει να κυβερνήσει, αφού αρνείται να βάλει πλάτη σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος.

Τέλος, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ταμείο στις 26 Ιούνη, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την παραμονή του ή όχι στην προεδρία του κόμματος.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Φίλη

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να καλύψει τις δηλώσεις του Ν. Φίλη περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, κάνοντας λόγο για «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» (!) και «προσωπικές απόψεις». Ο Ν. Φίλης είχε υποστηρίξει αναφερόμενος στον υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης του κόμματος, για τον οποίο ξέσπασε αντιπαράθεση, με τη ΝΔ να του χρεώνει σχέσεις με το τουρκικό προξενείο, πως «βεβαίως μπορεί να είναι κάποιος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αν μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και πρόσθεσε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι».

Η συγκεκριμένη δήλωση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη του με δημόσιες τοποθετήσεις να κάνουν λόγο για «5η φάλαγγα που στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση - καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους», όπως και για ομάδα στελεχών στην ΚΕ του κόμματος που «ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια».

Στο μεταξύ, για «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ «αντίθετη στις διεθνείς συνθήκες και υπονομευτική της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη» έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ Π. Μαρινάκης, ενώ στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί «ιδιωτικά», με κάποια στοιχεία, ότι οι υποψήφιοί του, Φερχάτ Οζγκιούρ, στη Ροδόπη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, στην Ξάνθη, είναι «ενεργούμενα» του προξενείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση - Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται!

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Σπ. Πνευματικού, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Σε αυτό το άθλιο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, που από κοινού έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν χωράνε οι ανάγκες των καρκινοπαθών τελικού σταδίου γιατί το επιβαρύνουν!

Αυτή η κατάπτυστη και ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που θυμίζει Μένγκελε, αντανακλά ένα μόνο μέρος των "κοστολογημένων" προγραμμάτων τους στην Υγεία και τις εχθρικές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ανάγκες των ασθενών.

Η ανθρώπινη ζωή όμως δεν κοστολογείται».

102 τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

Συνολικά 102 θα είναι τα εκλογικά κέντρα, όπου θα ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού, για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, από 99 που ήταν στις εκλογές του Μάη. Αυξημένος είναι και ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και συγκεκριμένα φτάνει στους 25.610 από 22.855 στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν μια μέρα νωρίτερα από την ελληνική επικράτεια, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιούνη 2023.

Μεταγραφές στον ακροδεξιό χώρο

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος ΝΙΚΗ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του.

Επιβεβαιώνεται και έτσι για ακόμα μια φορά η στενή σχέση του κρατικού μηχανισμού με ακροδεξιά μορφώματα, καθώς άλλωστε σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλος, ήταν έτοιμος να τεθεί επικεφαλής του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη, αλλά τελικά κατέβηκε με δικό του ακροδεξιό κόμμα.

Στο μεταξύ ο πρώην ακροδεξιός βουλευτής Ν. Νικολόπουλος τα έσπασε με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βέλοπουλο, μόλις μια βδομάδα αφού είχε ανακοινώσει τη συνεργασία και την υποψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιό της. Νέος σταθμός του αντικομμουνιστή γυρολόγου η ΝΙΚΗ, που καλεί σε στήριξή της.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
32 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, η ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της 25ης Ιούνη. Από τις συνολικά 44 αιτήσεις συμμετοχής «κόπηκαν» 12 κόμματα.

Ανάμεσα στα «κομμένα» ήταν με ομόφωνη απόφαση και το νέο μόρφωμα με το οποίο επιχείρησε να κατέβει στις εκλογές ο καταδικασμένος Κασιδιάρης, με την προβιά του συνδυασμού ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων «Ελληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία». Σημειωτέον πως μετά την απόφαση με δήλωσή του ο καταδικασμένος ναζιστής δήλωσε ότι στηρίζει το κόμμα «Σπαρτιάτες».

Με βάση την ανακήρυξη, τα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων που τελικά θα συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές ανέρχονται σε 32 από 36 που ήταν στις προηγούμενες. Συγκεκριμένα πρόκειται για 26 κόμματα, 4 συνασπισμούς κομμάτων και 2 ανεξάρτητους υποψηφίους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ