ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες για «εγγυήσεις ασφαλείας», ακόμα και αποστολή στρατευμάτων από ΝΑΤΟικά κράτη

Καταλύτης κλιμάκωσης η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλη

Η Πολωνία φέρεται ως ένα από τα κράτη που πιέζουν για «εγγυήσεις ασφαλείας» και ΝΑΤΟική προοπτική για το Κίεβο, εξετάζοντας ακόμα και την αποστολή στρατευμάτων

11th Armored Division/Polish D

Η Πολωνία φέρεται ως ένα από τα κράτη που πιέζουν για «εγγυήσεις ασφαλείας» και ΝΑΤΟική προοπτική για το Κίεβο, εξετάζοντας ακόμα και την αποστολή στρατευμάτων
Σε νέα διάσταση κλιμάκωσης, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας και μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Ευρώπης, μπαίνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, ένταση των μαχών σε ανατολική και νότια Ουκρανία, εντεινόμενες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και για αποστολή στρατευμάτων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οπως αποκάλυψε ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσμουσεν, σύμβουλος πλέον του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι και βασικός εμπνευστής της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης» 10 σημείων, μια ομάδα κρατών του ΝΑΤΟ εμφανίζεται πρόθυμη να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές «εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο και συγκεκριμένη προοπτική ένταξης στη λυκοσυμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη στο Βίλνιους.

Ο Ράσμουσεν, ενεργώντας ως επίσημος σύμβουλος του Ζελένσκι σχετικά με τη θέση της Ουκρανίας σε μια μελλοντική «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε ότι «αν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία. Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμα πιο ισχυρά σε εθνική βάση και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να στείλουν στρατεύματα στο πεδίο».

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, τα κράτη αυτά δεν θα επέτρεπαν η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει εκτός ημερήσιας διάταξης στο Βίλνιους, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ότι η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» θα είναι μεν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 5 το ΝΑΤΟ παρέχει «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» μόνο στα πλήρη μέλη.

Από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζουλιάν Σμιθ, επεσήμανε ότι «εξετάζουμε μια σειρά επιλογών για να σηματοδοτήσουμε ότι η Ουκρανία προχωρά στη σχέση της με το ΝΑΤΟ».

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε και να συγκροτήσουν έναν "συνασπισμό προθύμων", αν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους», είπε ο Ράσμουσεν, για να προσθέσει ότι θα ήταν «απολύτως νόμιμο» για το Κίεβο να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές «εγγυήσεις ασφαλείας», κατά προτίμηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία, την ενισχυμένη παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια επαρκών βαρέων όπλων για να αποτραπεί μια περαιτέρω επίθεση της Ρωσίας.

Ωστόσο, επανέλαβε, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» δεν θα είναι αρκετές: «Εχω μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης και υπάρχει μια ομάδα σκληροπυρηνικών συμμάχων, που θέλουν τουλάχιστον μια σαφή πορεία για την Ουκρανία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», αν όχι πρόσκληση για ένταξη, «να αναφερθεί η πιθανότητα να δοθεί πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον το επόμενο έτος».

«Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα ήταν απογοήτευση για την Ουκρανία», είπε.

Απέρριψε το επιχείρημα ότι στην Ουκρανία δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ προτού τελειώσει ο πόλεμος, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στη Μόσχα «δικαίωμα βέτο».

Τραγικές συνέπειες για τον λαό και το περιβάλλον από την καταστροφή του μεγάλου φράγματος

Σε ένα τέτοιο φόντο ανελέητου γεωπολιτικού ανταγωνισμού για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, για το πλούσιο ουκρανικό έδαφος, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, συνεχίζεται και η αντιπαράθεση για την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, με τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ο κυβερνήτης της ουκρανικής πλευράς της Χερσώνας κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβάρδισε χθες με πυρά πυροβολικού την ομώνυμη πόλη και παράκτιες περιοχές, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Αντίστοιχα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβάρδισε Ρώσους διασώστες στην περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, στην αριστερή πλευρά του Δνείπερου.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, Βλ. Σάλντο, κατήγγειλε χθες ότι η Ουκρανία βομβάρδισε ένα σημείο εκκένωσης αμάχων στην πόλη Χόλα Πρίσταν, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Περίπου 600 τ.χλμ. της περιφέρειας Χερσώνα βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτήν την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική πλευρά του Δνείπερου, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης. Επίσης, χτες το πρωί το «μέσο επίπεδο πλημμύρας» ήταν 5,61 μέτρα.

Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι από την καταστροφή του φράγματος, σύμφωνα με τη ρωσική διοίκηση της Νόβα Καχόβκα, περίπου 14.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει και περίπου 4.300 άτομα έχουν απομακρυνθεί. Συνολικά οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τις ουκρανικές και ρωσικές αρχές ξεπερνούν τις 6.000.

Στο μεταξύ ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για τον μεγάλο κίνδυνο που προκύπτει από τις νάρκες που παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους. Τα νερά έχουν ξεβράσει αμέτρητες νάρκες ξηράς που σπάρθηκαν κατά τη διάρκεια του 15μηνου πολέμου και κανείς δεν ξέρει τώρα πού βρίσκονται - θα μπορούσαν να είναι στη λάσπη του ποταμού ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια τεράστιας έκτασης περιοχή. Θα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Αλλοι μεγάλοι κίνδυνοι προκύπτουν από τα πλωτά ορυχεία, όπως και από την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και επικίνδυνων χημικών ουσιών στα νερά της πλημμύρας.

Εξάλλου η Ουκρανία μπορεί να χάσει αρκετά εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών λόγω των πλημμυρών, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας: «Χωρίς πηγή παροχής νερού είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Σιτηρά και ελαιούχοι σπόροι θα καλλιεργηθούν χρησιμοποιώντας ένα εκτεταμένο μοντέλο με χαμηλές αποδόσεις».

Μόσχα: Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν το φράγμα από πέρυσι το καλοκαίρι

Τα ουκρανικά στρατεύματα χτυπούσαν για πάνω από έξι μήνες τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχκόβα (HPP) πριν πραγματοποιήσουν το τελευταίο καταστροφικό χτύπημα, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Νόβα Καχκόβα, Βλ. Λεόντιεφ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά περίεργη σύμπτωση» η στάθμη του νερού στη δεξαμενή αυξήθηκε κατά 1,5 μέτρο «προτού ο ουκρανικός στρατός συνθλίψει το φράγμα του HPP με την τελευταία του επίθεση στις 6 Ιουνίου».

«Εκτελούσαν πτήσεις με drones πάνω από την περιοχή και ήξεραν πολύ καλά πού θα χτυπούσε κάθε πύραυλος HIMARS, γνώριζαν την κατάσταση του HPP και έκαναν το τελευταίο χτύπημα ακριβώς εναντίον αδύναμων τμημάτων», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Επίσης κατήγγειλε ότι ο ουκρανικός στρατός άρχισε μαζικούς βομβαρδισμούς του HPP τον Ιούλη του 2022, οι οποίοι «τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη εντάθηκαν σημαντικά».


ΕΕ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η Ελλάδα «παγώνει» το 11ο πακέτο για χάρη των εφοπλιστών

Σχεδόν τα μισά τάνκερ στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας είναι ελληνόκτητα

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία συνεχίζουν να μπλοκάρουν και να παζαρεύουν το τελευταίο προσχέδιο του 11ου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, όπως μετέδωσε το βελγικό RTBF TV, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχα δημοσιεύματα από το «Politico». Η συζήτηση για τις κυρώσεις φέρεται να αναβλήθηκε για μια βδομάδα, έως τις 14 Ιούνη.

Η Βουδαπέστη και η Αθήνα απαιτούν να αφαιρεθεί ένας αριθμός εταιρειών από τη λίστα εκείνων που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα απαιτεί ορισμένοι Ελληνες εφοπλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες να διαγραφούν από την ουκρανική λίστα με τους «σπόνσορες του πολέμου». Η Ουγγαρία απαιτεί να αφαιρεθεί από τη λίστα η ουγγρική τράπεζα OTP Bank Nyrt.

Σημειώνεται ότι εταιρείες όπως οι «TMS Tankers Limited», «Minerva Marine Inc», «Thenamaris Ships Management», «Delta Tankers», «Dynacom Tankers Management» κατονομάζονται στην ουκρανική λίστα μαζί με ορισμένους από τους πιο γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές που είναι και οι ιδιοκτήτες τους.

Τα νέα μέτρα της ΕΕ στρέφονται κατά όσων εταιρειών σπάνε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής. Τα ελληνόκτητα τάνκερ είναι περίπου το 47% από όλα τα πετρελαιοφόρα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Υπολογίζεται ότι στη Μαύρη Θάλασσα επιχειρούν αυτές τις μέρες 443 τάνκερ και τα περισσότερα είναι ελληνικών συμφερόντων...

Κατά τ' άλλα, σημειώνει το βελγικό κανάλι, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν «συστημικές» αντιρρήσεις για τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα έχει συνταχθεί με όλα τα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποτελούν στοιχείο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα.

Το αρχικό προσχέδιο ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα απαγορεύουν τα πλοία που έχουν χαρακτηριστεί από άλλα κράτη - μέλη ότι συμμετέχουν σε μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ή κλείνουν τα συστήματα αυτόματου εντοπισμού.

Μετά τα παζάρια η βασική πρόταση φέρεται να είναι η δημιουργία ενός συστήματος ειδοποίησης ανάμεσα σε κράτη - μέλη της ΕΕ όταν πρόκειται να απαγορεύουν τον ελλιμενισμό συγκεκριμένων πλοίων, χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινίζεται αν οι απαγορεύσεις θα είναι ανά ταξίδι ή σε μόνιμη βάση.

Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν άλλες κυβερνήσεις εάν πλοία που φέρουν τη δική τους σημαία προβαίνουν σε «απατηλές ναυτιλιακές πρακτικές» και θα τιμωρηθούν με απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια τους, επίσης χωρίς να προσδιορίζονται προσώρας αυτές οι πρακτικές.

Η επιβολή των κανόνων θα είναι στην ευχέρεια του κάθε κράτους - μέλους, ενώ το τελικό κείμενο θα προβλέπει και περίοδο χάριτος 30 ημερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ