ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Δεν κοστολογείται η υγεία του λαού, καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα της εμπορευματοποίησης!

Μήνυμα μαζικής και μαχητικής διεκδίκησης της Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός έστειλαν σωματεία και φορείς

«Οι καρότσες είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς», διεμήνυσαν οι διαδηλωτές
«Οι καρότσες είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς», διεμήνυσαν οι διαδηλωτές
Με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι έστειλαν το μαχητικό - διεκδικητικό τους μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση ότι απέναντί της θα βρει τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές, γιατί «η υγεία μας δεν είναι κόστος», όπως έγραφε το σύνθημα στο κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στο υπουργείο, οι διαδηλωτές στάθμευσαν συμβολικά δύο αγροτικά αυτοκίνητα, πάνω στα οποία υπήρχαν φορεία, που έφεραν την ταμπέλα «ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ - ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 2023», για να θυμίζουν τη βαρβαρότητα την οποία ζει ο λαός με την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Ενώ σε πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας είχε γραφεί το σύνθημα: «Οι καρότσες των αγροτικών είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς». Με αυτόν και άλλους τρόπους οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους απανωτούς θανάτους επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ.

Την αγανάκτηση και την οργή του λαού για τα προδιαγεγραμμένα αυτά εγκλήματα, που φέρουν τις υπογραφές των κυβερνήσεων, εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες από το βήμα της συγκέντρωσης, καταδικάζοντας τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως, «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές» και «Φάρμακα, γιατροί, δωρεάν Υγεία - τώρα να πληρώσει η εργοδοσία».

Τα «κοστολογημένα προγράμματα» κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της συγκέντρωσης ο Διονύσης Σοφός, συνδικαλιστής, διασώστης στο ΕΚΑΒ, δείχνοντας το διαχρονικό έγκλημα, το 2011 λειτουργούσαν στην Αττική 70 ασθενοφόρα, το 2019 - 2021 μόλις 55 και τώρα το 2023 δεν ξεπερνούν τα 45 - 50.

Την οργή για το γεγονός ότι βάζουν τα κέρδη μπροστά από τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων εξέφρασε ο Σταύρος Καλαρύτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ, και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, «θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, υπογράμμισε ότι μας έχουν ζαλίσει με τα κοστολογημένα προγράμματα, τα δημοσιονομικά μέτρα, την αυστηρή ή χαλαρή επιτήρηση, τους βαθμούς στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων, την επενδυτική βαθμίδα. Κοστολογημένα ή όχι, τα προγράμματα όλων των κυβερνήσεων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Και αναρωτήθηκε πόσο κοστίζουν η στελέχωση των νοσοκομείων, τα οχήματα του ΕΚΑΒ, οι διασώστες, τα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, το σύστημα τηλεδιοίκησης στα τρένα. Ολα αυτά, είπε, δεν επιλέγονται, δεν εγκρίνονται από τα προγράμματά τους, αντιθέτως δίνουν προτεραιότητα στο πώς θα στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατήγγειλε τον εμπαιγμό και το θράσος του Κυρ. Μητσοτάκη που μίλησε για το «νέο ΕΣΥ», της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λινού, που πρότεινε «υγειονομικά ισοδύναμα», του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ που σαν άλλος Μένγκελε πρότεινε διαλογή των καρκινοπαθών!

«Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας», τόνισε, «το σύνθημα "Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει 1 εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη"».

Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σημείωσε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές για να τσακίσουμε αυτούς που θέλουν να τσακίσουν τις ζωές μας». Κατήγγειλε ότι ενώ έχουν να δίνουν για δαπάνες στο ΝΑΤΟ και τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν βρίσκουν χρήματα για προσωπικό και υποδομές που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, είπε ότι δεν μπορεί σήμερα που τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιτάσσουν την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον τόπο του συμβάντος, να χάνονται τρεις ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Αλλά και όσοι ασθενείς, συνέχισε, καταφέρνουν να φθάσουν στα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολύωρες αναμονές.

Για τα τελευταία περιστατικά, και όχι μόνο, σημείωσε ότι είναι υπόλογοι όλοι όσοι εφαρμόζουν την πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημαίνει περαιτέρω περικοπές σε ό,τι θεωρείται κόστος και μέσα σε αυτό είναι και η Υγεία του λαού.

Απέναντι σε όλα αυτά, είπε, είμαστε εδώ και δίνουμε απάντηση μέσα από τον αγώνα μας, είμαστε εδώ και θα λογαριαστούμε με όλους όσοι θεωρούν τη ζωή των ασθενών κόστος.

Τελευταίος μίλησε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ασθενοφόρο, να υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ακόμα σημείωσε πως στο νοσοκομείο ασθενείς και προσωπικό έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την καταγγελία για τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία παρότι γνώριζε ότι θα γίνει συγκέντρωση είχε κατεβάσει ρολά και είχε φύγει. Δεν έχει σημασία, ειπώθηκε, που είναι υπηρεσιακή η κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου. Οι ανάγκες δεν είναι υπηρεσιακές και όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη.

Αλλη μια γυναίκα - θύμα των εγκληματικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά με τα ασθενοφόρα της ατέλειωτης αναμονής

Αλλη μια γυναίκα, μετά την 63χρονη στην Κω και την 19χρονη έγκυο στη Ν. Μάκρη, έπεσε θύμα των εγκληματικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Το μεσημέρι της Τετάρτης, μία 63χρονη τουρίστρια, ρουμανικής καταγωγής, ξεψύχησε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, περιμένοντας το ασθενοφόρο...

Η 63χρονη βρισκόταν στην περιοχή με τουριστικό γκρουπ για κρουαζιέρα, σαν αυτές που υποδεχόταν με φιέστες και κουλούρια πριν από μερικές μέρες η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, και ενώ η κρουαζιέρα είχε ολοκληρωθεί, η γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 2.30 μ.μ. και έφτασε στο σημείο με μεγάλη καθυστέρηση, στις 3.45 μ.μ. Οσο περίμενε το ασθενοφόρο η άτυχη τουρίστρια έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Δεβελόγλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, το διαθέσιμο για την περιοχή ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Αγιο Νικόλαο και χρειάστηκε μία ώρα και ένα τέταρτο για να φτάσει στην Ουρανούπολη. Και αυτό καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένα ασθενοφόρο σε Ουρανούπολη και Ιερισσό και η περιοχή εξυπηρετείται από τον Αγιο Νικόλαο.

Ο θάνατος της 63χρονης αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και μάλιστα σε μια περιοχή, κατεξοχήν τουριστική, όπου στη σεζόν οι τουρίστες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο!

Το διαγνωσμένο εδώ και χρόνια πρόβλημα της ανεπαρκούς κάλυψης με προσωπικό και οχήματα στη Χαλκιδική η διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί να το αντιμετωπίσει τους καλοκαιρινούς μήνες με ημίμετρα και με εθελοντική μετακίνηση πληρωμάτων ασθενοφόρων - διασωστών από τα υπόλοιπα παραρτήματα του ΕΚΑΒ. Ζητάει μάλιστα τη στήριξη των επαγγελματιών και των δήμων της περιοχής για την κάλυψη του κόστους διαμονής και διατροφής, προκρίνοντας κατά προτεραιότητα τη μετακίνηση υπαλλήλων οι οποίοι θα διαθέτουν κατάλυμα στην περιοχή.

Για τον θάνατο της 63χρονης στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, που αναμένεται να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί ο τοπικός αστυνομικός σταθμός.

Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα

Σε σχόλιό της η ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «σε μια περιοχή που ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται κατά χιλιάδες τους καλοκαιρινούς μήνες, οι υποδομές Υγείας είναι ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή που συνέβη το τραγικό περιστατικό δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας. Ετσι εξηγείται και η οδυνηρή καθυστέρηση διακομιδής της 63χρονης».

Θυμίζει ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θέσει το ζήτημα με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις και στη Βουλή.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Η ζωή των μόνιμων κατοίκων αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών της Χαλκιδικής δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη», τονίζει, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για άμεση ενίσχυση των ΚΥ με προσωπικό και υποδομές, του στόλου του ΕΚΑΒ για να καλύπτει όλη την περιοχή αλλά και του Νοσοκομείου Πολυγύρου, για να μπορεί να καλύπτει τις πολύ μεγάλες ανάγκες του νομού.

Διαρκείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ από το 2018

Τον Μάη του 2018 η ΤΕ Χαλκιδικής με ανακοίνωσή της αναδείκνυε την τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας στον νομό, σημειώνοντας ότι σε λειτουργία ήταν μόνο 4 - 5 ασθενοφόρα, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και στα ΚΥ.

Χαρακτήριζε μάλιστα «έγκλημα» αυτήν την κατάσταση, τονίζοντας τον πολλαπλασιασμό των διαμενόντων τα καλοκαίρια. Αλλωστε και τότε ο λαός θρηνούσε θύματα αυτής της υποβάθμισης, όπως έναν 38χρονο στην Ουρανούπολη που περίμενε 2 ώρες ασθενοφόρο και έναν 55χρονο άνδρα που έπαθε καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη, με τον εθελοντή διασώστη που κλήθηκε να τον βοηθήσει να καλεί στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, από όπου είχε ενημερωθεί ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου.

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις στη Βουλή με Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, όπως τον Αύγουστο του 2018, προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσληφθούν όλοι οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ, αλλά και επιπλέον εργαζόμενοι που απαιτούνται, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, αλλά και την προμήθεια ασθενοφόρων. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και τον Ιούνη του 2020 και τον Απρίλη του 2021, ζητώντας από τον υπουργό Υγείας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ιδια αθλιότητα και στη Χίο

Η αθλιότητα που επικρατεί στο ΕΚΑΒ αναδείχθηκε και στη Χίο με την ξαφνική αδιαθεσία που ένιωσε το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μάρκος Σκούφαλος. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που είχε τον λόγο ένιωσε έντονη δυσφορία και πρόβλημα στην άρθρωση λόγου. Διαθέσιμο ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, που απέχει από το δημαρχείο μόλις 2 χιλιόμετρα, δεν υπήρχε, καθώς το ένα και μοναδικό που υπηρετεί στο νησί επιχειρούσε σε άλλο περιστατικό σε χωριά στα νότια.

Δημοτικοί σύμβουλοι κατέβασαν τον Μ. Σκούφαλο με καρέκλα από το δημαρχείο, τον έβαλαν σε ΙΧ αυτοκίνητο και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Χίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία του.

«Αυτήν τη στιγμή, στη Χίο, στο ΕΚΑΒ έχουμε 11 μόνιμους, 2 σε μετακίνηση και 5 συμβασιούχους εργαζόμενους. Χρειάζονται τουλάχιστον 22 για την επάνδρωση 2 ασθενοφόρων ανά βάρδια, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ένα όχημα παροπλισμένο στα Καρδάμυλα λόγω έλλειψης οδηγού», καταγγέλλει η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία του ίδιου του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Επειδή εμείς "λογαριαζόμαστε τώρα", επειδή δεν μασάμε λόγια κι επειδή "σήμερα εγώ, αύριο εσύ", λέμε καθαρά ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε μόνο με τους αγώνες μας, γι' αυτό και είμαστε και θα είμαστε μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου, διεκδικώντας τα αυτονόητα για τους συνανθρώπους μας», επισημαίνει σε επιστολή του ο Μάρκος Σκούφαλος, ευχαριστώντας τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που βοήθησαν στην περιπέτεια της υγείας του και στη μεταφορά στο νοσοκομείο.

«Επιμύθιο της όλης ιστορίας με την αδυναμία μεταφοράς μου μέσω του ΕΚΑΒ, ελέω διαχρονικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων, αποδεικνύεται το "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"! Σε αυτόν τον βωμό έχουμε θρηνήσει θύματα στη Χίο και στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα χρόνιων πολιτικών επιλογών, προδιαγεγραμμένων κυβερνητικών και κρατικών εγκλημάτων», καταλήγει η επιστολή.

Χωρίς προσωπικό και το ΕΚΑΒ στη Ρόδο

Το ΕΚΑΒ της Ρόδου επισκέφθηκαν χτες ο Τάκης Πότσος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρόδου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα, και η Μαρία Χατζηγιάννη, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τον διευθυντή για την εγκληματική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως τόνισαν τα στελέχη του ΚΚΕ, «τα τελευταία αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά στη Νότια Ρόδο, στην Κω και τη Νέα Μάκρη Αττικής επιβεβαιώνουν ότι όσο η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, τόσο θα θρηνούμε θύματα.

Αποδεικνύεται πόσο τραγικά επίκαιρες παραμένουν οι προειδοποιήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, που εδώ και χρόνια απαιτούν την πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των δομών Υγείας.

Οι εγκληματικές αυτές ελλείψεις φέρουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν στην υποστελέχωση και την απαξίωση του ΕΚΑΒ για να καταλήξουν σταδιακά οι υπηρεσίες διακομιδής στην ιδιωτικοποίηση».

Οπως ειπώθηκε στη συζήτηση, χρειάζονται το λιγότερο ακόμα 15 άτομα προσωπικό για την επαρκή λειτουργία των ήδη διαθέσιμων οχημάτων του ΕΚΑΒ.

ΗΛΕΙΑ
Απέτρεψαν την απαράδεκτη παρακράτηση επιδόματος καρκινοπαθούς

Να σταματήσει η απάνθρωπη κατάσχεση επιδόματος νοσηλείας που λαμβάνει κάθε δύο μήνες καρκινοπαθής συνταξιούχος από τον Πύργο, απαίτησαν με μαχητική κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης στην εφορία και στην Τράπεζα Πειραιώς εργατικά και συνταξιουχικά συνδικάτα της Ηλείας, καταφέρνοντας να αποτρέψουν τη συνέχιση του απαράδεκτου μέτρου.

Συγκεκριμένα, για οφειλή 1.800 ευρώ η τράπεζα μετά από εντολή της εφορίας κατάσχεσε τα 400 από τα ψίχουλα των 460 ευρώ που εισέπραττε ο συγκεκριμένος ασθενής, παρά και το γεγονός ότι το επίδομα χαρακτηρίζεται «ακατάσχετο», «αφορολόγητο» και ότι «δεν συμψηφίζεται» με καμία οφειλή!

«Τράπεζες, κράτος, κυβέρνηση, αρπάζουν τα επιδόματα των καρκινοπαθών - Ντροπή και αίσχος», κατήγγειλαν τα σωματεία, τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα την οποία νομοθέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο και με τέτοια απαράδεκτα μέτρα.

Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στους διευθυντές της εφορίας και της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσει η παρακράτηση του επιδόματος, καθώς και ότι θα επιστραφούν στον δικαιούχο όσα χρήματα κρατήθηκαν.

«Ο οργανωμένος αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων έφεραν άλλο ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Απέτρεψαν την κατάσχεση του επιδόματος σε έναν καρκινοπαθή συνάνθρωπό μας. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι μόνο ο οργανωμένος λαϊκός αγώνας μπορεί να παρεμποδίσει τα αντιλαϊκά τους σχέδια, μόνο ο εργαζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό», τόνισε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος των σωματείων, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, μετά την κινητοποίηση στην εφορία και στην τράπεζα.

Την Τετάρτη διαδηλώνουν στις Σέρρες για το νοσοκομείο

Σε πανσερραϊκό συλλαλητήριο, υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου Σερρών, την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 7 μ.μ. μπροστά από τη Νομαρχία Σερρών, καλούν το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σερρών «Ο Αγιος Λουκάς», η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών ν. Σερρών και το Σωματείο Συμβασιούχων Νοσοκομείου Σερρών.

Καταγγέλλουν ότι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η αύξηση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εντατικοποίηση της εργασίας, έχουν ως αποτέλεσμα κλείσιμο κλινικών, εξωτερικά ιατρεία που υπολειτουργούν, με μεγάλες αναμονές, μεγάλη λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία, αναστολή πραγματοποίησης τακτικών χειρουργείων, μεγάλες αναμονές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τα σωματεία διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου Σερρών, πλήρη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, νέο σύγχρονο οργανισμό βασισμένο στις ανάγκες των κατοίκων του νομού σε υπηρεσίες Υγείας. Επίσης, πλήρη στελέχωση και λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες αποκατάστασης, πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ (και με ιατρικό προσωπικό), καθώς και των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Σερρών, για την άμεση και ασφαλή μεταφορά των ασθενών. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Χανιά: Διεκδικούν την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τις πύλες του Νοσοκομείου Χανίων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, διεκδικώντας την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, καθώς επίσης διπλασιασμό και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους ανεξαιρέτως.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας έγινε με αντιεπιστημονικό τρόπο, με αποτέλεσμα μια σειρά επαγγελμάτων να υποβαθμίζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους, ενώ άλλες ειδικότητες να μένουν εκτός. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να δημιουργήσουν εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, ενώ όλοι υπόκεινται στον ίδιο κίνδυνο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το ΚΚΕ με τους υποψήφιους βουλευτές του, Μίλτο Κλωνιζάκη, Αλέκο Μανουσάκη και Γιάννη Ντουνιαδάκη. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ εξέφρασαν τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου και στο δίκαιο αίτημα επαναφοράς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, κάτι που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν ως κυβερνήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ