ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΟΥΝΗ
ΚΚΕ μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης

RIZOSPASTIS

Αφήνοντας πίσω τις εκλογές της 21ης του Μάη, η αποτίμηση είναι θετική. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές είναι μια άνοδος με πανελλαδική διάσταση. Είναι το θετικό βήμα που προέκυψε από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε έναν γενικότερα αρνητικό συσχετισμό.

Νέες δυνάμεις συσπειρώνονται γύρω από το Κόμμα, που δίνουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ταξικής μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ αποδεικνύει τη μεγάλη ενίσχυση του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019 - 2023. Ασκησε με σταθερότητα πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μέσα στους αγώνες, αλλά και στη Βουλή, αναδεικνύοντας συγχρόνως τις ταξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ άσκησε πραγματική αντιπολίτευση μετέχοντας στους εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Με τη στάση του την περίοδο της πανδημίας. Με τη θέση και δράση του απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ασκησε πραγματική αντιπολίτευση με τη δράση διεκδίκησης, στήριξης και αλληλεγγύης που ανέπτυξαν οι Οργανώσεις, μέλη και στελέχη του, σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και εγκατάλειψης του λαού από το αστικό κράτος, με τους αγώνες αγροτών και αυτοαπασχολουμένων. Με τη δράση του για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποδείχθηκε επίσης υπεύθυνη η στάση του Κόμματος πριν και μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη δολοφονία 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη, αναδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών που προώθησαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε για την πολιτική του στάση, όμως ακόμη νωρίτερα, όπως και την περίοδο 2012-2015. Τότε δικαιώθηκε απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρ' όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, χωρίς να συναινεί στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής.

Την περίοδο πάλι της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019, το ΚΚΕ αποκάλυψε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής του πολιτικής ως πολιτικής στήριξης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση», την εξαπάτηση του λαού με το κάλπικο δίλημμα στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015, την ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την προώθηση νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης. Ταυτόχρονα, παρ' όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστάτησαν να μείνει ζωντανή η φλόγα του αγώνα και της πάλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενους και λαϊκές δυνάμεις που ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και άλλα αστικά κόμματα.

Μετά τα αποτελέσματα της 21ης του Μάη, αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, αν και τα κουκιά για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως λέει ο λαός μας, έβγαιναν. Ομως αποφασίστηκε η προσφυγή στις κάλπες με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, για έναν και μόνο σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη λεηλασία της εργατικής - λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας». Ουσιαστικά επιδιώκουν να αποσπάσουν την ευρύτερη λαϊκή συναίνεση για το αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης. Το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και λοιποί προεκλογικά ζητούν ουσιαστικά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υλοποιήσουν τις εαρινές «συστάσεις» της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Ηδη περιμένουν στην ουρά πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προστεθούν στους 400 και πλέον νόμους που ψήφισε το Κοινοβούλιο στην περασμένη θητεία του.

Το ΚΚΕ όλη αυτήν την περίοδο ήταν το μόνο κόμμα που επέμενε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα εφαρμόσει αντιλαϊκή πολιτική και θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όποιος και αν τη σχηματίσει. Και ο λόγος είναι ότι στους βάρβαρους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων θα προστεθούν νέοι, που επίσης θα βασίζονται σε χειρότερους, αντιδραστικότερους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ίδιου του συστήματος που τα άλλα κόμματα υπηρετούν.

Να ψηφίσουν ΚΚΕ καλούμε επίσης τους στρατευμένους και τα στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άνδρες και γυναίκες, των Ενόπλων Δυνάμεων. Ολο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ έγινε η σημαντικότερη πολιτική δύναμη ανάδειξης των προβλημάτων τους, των προβλημάτων των οικογενειών τους, αλλά και ο φορέας διεκδίκησης των λύσεων σε όλα αυτά.

Το ΚΚΕ ανέδειξε και διεκδίκησε λύσεις για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, όπως είναι:

Τα ηλικιακά όρια αποστρατείας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση, η αρχαιότητα Υπαξιωματικών, τα επιδόματα σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), τα ζητήματα στέγασης, τα θέματα υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και πολλά άλλα.

Οι στρατιωτικοί τα αναγνωρίζουν όλα αυτά. Μπροστά στις νέες κάλπες, τους καλούμε να κάνουν το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ. Να φτάσουν μέχρι την κάλπη περήφανα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να το κάνουν πιο δυνατό. Μη διστάσουν, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το Κόμμα μας. Είναι ένα βήμα που δεν θα το μετανιώσουν ποτέ. Θα είναι υπερήφανοι γι' αυτό σε όλη τους τη ζωή. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι αύριο η φωνή τους.

Διλήμματα πλέον δεν υπάρχουν. Μόνοι τους και όλοι μας. Για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Ακόμα και όσοι ταλαντεύτηκαν και δεν ενίσχυσαν το ΚΚΕ και επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή άλλα κόμματα, τώρα μπορούν να δουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Στα «κοστολογημένα προγράμματά» τους λέμε με περηφάνια και πίστη πως «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή.

Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!

Στις 25 του Ιούνη ισχυρότερο ΚΚΕ.


Γιάννης ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχης (ΜΧ) εα, Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων του ΚΚΕ


ΚΚΕ, η μόνη ρεαλιστική επιλογή

Οπως όλος ο λαός έτσι και οι φαντάροι καλούμαστε να ξαναψηφίσουμε και οι λόγοι για να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ στις νέες εκλογές είναι πιο ξεκάθαροι από ό,τι ήταν στις προηγούμενες.

Είναι εκλογές που ψηφίζουμε ποιοι θα είναι αντιπολίτευση σε μια εξ ορισμού δύσκολη 4ετία. Εχουμε ήδη γνώση της προηγούμενης 4ετίας όπου ΟΛΑ τα άλλα κόμματα φάνηκε ότι δεν μπορούν (με βάση τις πράξεις τους) αλλά και ούτε θέλουν (με βάση τις προτάσεις τους) να βάλουν όχι μόνο εμπόδιο σε αυτά που έρχονται αλλά στο να παλέψουν στο να ζήσουμε καλύτερα, να ζήσουμε όπως θα μπορούσαμε εν έτει 2023.

Φάνηκε ότι μεγαλύτερος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ότι όσοι προτείνουν ρήξη από κυβερνητικές θέσεις μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές αλλά μόνο σύγχυση και απογοήτευση, ενώ τώρα «Πλέουν Ελεύθερα» σε «νέα» πρόσωπα με παλιές αυταπάτες.

Οπότε καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, να κάνουν όλοι το διαφορετικό, το καινούργιο, να ψηφίσουν ΚΚΕ γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι έξω από αυτή, στην οργάνωση του αγώνα στη δουλειά, στις σπουδές αλλά και στο στρατόπεδο, στη θητεία μας. Γιατί όπου υπήρχε έστω και μια κατάκτηση, είτε αυτό ήταν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το να μην πεθαίνουμε στη δουλειά, στα τρένα, στο να μπουν να σπουδάσουν οι φοιτητές πλήρως το επιστημονικό αντικείμενο που έχουν επιλέξει, στο να μειωθούν τα έξοδα στη θητεία και να αυξηθεί ο μισθός, να υπάρχουν δωρεάν νερό και πλυντήρια στο στρατόπεδο, όλα αυτά έγιναν με συλλογική συζήτηση και διεκδίκηση, και σε αυτούς τους αγώνες υπήρχαν, οργάνωναν, στήριζαν μέσα και έξω από τη Βουλή μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ θα είναι δύναμη στήριξης του αγώνα που δίνει ο καθένας μας, όπου κι αν βρίσκεται.

Ολοι όσοι έχουμε υπάρξει σε στρατόπεδο, ειδικά στην παραμεθόριο, έχουμε σκεφτεί την πιθανότητα να φτάσει το φιτίλι του πολέμου και στη χώρα μας, αφού ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά πως οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη μεγαλώνουν κάθε μέρα και πιο πολύ ανάμεσα στα κράτη. Κάθε μήνα, κάθε χρόνο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό καθώς ολοένα και ενισχύεται από κάθε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, η σχέση της χώρας μας με το ΝΑΤΟ μεγαλώνει, ο στόχος που έχει η χώρα μας στον χάρτη, όταν τα όπλα που διαθέτουμε αντί να τα έχουμε για την προστασία μας τα στέλνουμε στην Ουκρανία, στη Σαουδική Αραβία, στο Σαχέλ, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας για τα συμφέροντα των λίγων.

Μόνο το ΚΚΕ είναι αυτό που λέει ότι μέσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν εξασφαλίζεται η ειρήνη αλλά αντίθετα κινδυνεύει, είναι το μόνο που έχει ως αρχή ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους άλλους λαούς και ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά.

Μόνο το ΚΚΕ είναι αυτό που στα αφηγήματα των κυβερνώντων περί «ΝΑΤΟικών συνόρων» και «ΝΑΤΟικών νησιών» απαντάει να φύγει το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Καμία αλλαγή συνόρων, ούτε των Συνθηκών που τα έχουν καθορίσει!

Είναι, λοιπόν, οι λίγοι, τα κόμματα που κυβέρνησαν και που θέλουν να κυβερνήσουν που μόνοι τους, για τα συμφέροντα των λίγων, αιματοκυλούν τον πλανήτη και όλοι μας που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά.

Είναι μόνοι τους που ψηφίζουν νόμους που μας κάνουν να δουλεύουμε και να ζούμε με χειρότερους όρους από ό,τι ζούσαν οι γονείς και οι παππούδες μας και είμαστε όλοι εμείς που παλεύουμε να ζήσουμε με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν το 2023.


Φίλιππος ΤΣΙΑΠΑΡΑΣ
Στρατιώτης (ΠΒ)



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ