ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
Με τη μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπολιτευτεί μέσα και έξω από τη Βουλή

Σοφία Κολιζέρα, κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ν. Αττικής

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Είναι το μόνο κόμμα που πρωτοστατεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργατών, των ανίσχυρων, των ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Σε μια χώρα που έχουν καταπατηθεί ανθρώπινα δικαιώματα και κατακτήσεις, που έχει χυθεί αίμα γι' αυτά, είναι το μόνο κόμμα που εμπράκτως αντιστέκεται και αγωνίζεται για να διασώσει, να ανακτήσει και να κατακτήσει ακόμα περισσότερα ο λαός, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί δεν μπορώ να ανεχτώ το ξεπούλημα της χώρας, την εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, της Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας που εξ ορισμού αποτελούν τις βάσεις για μια πολιτισμένη, σύγχρονη χώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ τις αναμονές για ένα ραντεβού στα νοσοκομεία, τα ράντζα, τις υποστελεχωμένες ή ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες, τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, τις στρατιές συμβασιούχων και την ανακύκλωση της ανεργίας. Γιατί δεν θέλω να επιβιώνω με pass, θέλω να ζω τη ζωή μου όπως μου αξίζει!

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί θέλω ειρήνη στον κόσμο, γιατί είμαι ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που απομυζούν τους λαούς.

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είμαι απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού!

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί στάθηκε έμπρακτα δίπλα μας και πάντα, σε όλη τη μακρόχρονη διαδρομή του αγώνα των εργαζομένων της κοινωνικής υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», για το αυτονόητο δικαίωμά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στην 20ετή ομηρία μας, στην ανασφάλεια και τον κίνδυνο της απόλυσής μας. Κόντρα στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης αυτής της κοινωνικής δομής με σπουδαίο έργο επί σειρά ετών και προσφορά στους αδύναμους συνανθρώπους μας!

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί με τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπολιτευτεί μέσα και έξω από τη Βουλή, απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εδώ και χρόνια τσακίζει και θα συνεχίσει να τσακίζει τον λαό.

-- Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που λέει αλήθειες χωρίς να φοβάται να εκτεθεί. Γιατί δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για το κίνημα που παλεύει και μπορεί να οδηγήσει σε μια ισότιμη, ανθρώπινη, δίκαιη και πολιτισμένη κοινωνία που μας αξίζει!!!

Να στηρίξουμε εκλογικά το ΚΚΕ, που είναι σταθερό στις αξίες και τη δράση του

Νίκος Λούβρος, πρόεδρος του κόμματος Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση (Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.)

Το κόμμα Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. ευχαριστεί τους χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επίσης ευχαριστούμε από καρδιάς τους εθελοντές και τους υποψηφίους μας. Δυστυχώς όμως δεν θα πάρουμε μέρος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, διότι το θεωρούμε άσκοπο. Καλούμε όλους όσοι μας τίμησαν με την ψήφο τους, διατηρώντας τις διαφορές μας σε βασικά ή επιμέρους ζητήματα, να στηρίξουμε εκλογικά το ΚΚΕ που, σταθερό στις αξίες και τη δράση του, αποτελεί τον γνήσιο και πραγματικό αντίπαλο της Δεξιάς και της ολιγαρχίας. Σε προσωπικό επίπεδο, με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ θέλω να τιμήσω τον πατέρα μου, Βασίλη, καπετάνιο του ΕΛΑΣ (ΑΙΑΣ Ο ΣΑΪΝΗΣ), και τον αγαπημένο θανόντα φίλο μου Μιχάλη Σπυριδάκη, έναν γνήσιο κομμουνιστή - αγωνιστή.

Η ψήφος των εργαζομένων αξίζει μόνο στο ΚΚΕ

Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΙΓΜΕ

Το ΚΚΕ είναι πάντα στο πλευρό μας, σημαντικός συμπαραστάτης μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου με τα συνδικάτα μας συνεχίζουμε τις μάχες, αποκρούοντας και επαναδιεκδικώντας όσα μας κλέβουν. Την 21η Μάη 2023, ένα μέρος της εργατικής τάξης συσπειρώθηκε και ψήφισε το ΚΚΕ. Στις προσεχείς εκλογές στις 25 Ιούνη μπορούμε και καλύτερα! Μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και επιτέλους να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, «για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»! Η ψήφος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων αξίζει να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στο ΚΚΕ!

Στις 25 Ιούνη ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο πολλοί!

Ρεβέκκα Στρατούλη, εργαζόμενη στον κλάδο του Φαρμάκου

Στις 25 Ιούνη ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ! Με οργή, απέναντι σε όλους τους μηχανισμούς της αστικής προπαγάνδας που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του εργατόκοσμου. Με καρδιά, που χτυπάει πιο δυνατά όταν χιλιάδες νέοι συνοδοιπόροι εμπιστεύονται και δυναμώνουν το Κόμμα της εργατικής τάξης. Με μυαλό, που δεν ξεχνά ότι το ΚΚΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που γνωρίζει ότι μόνο αυτό θα βρίσκεται στο πλάι μας σε κάθε μάχη που δίνουμε για την υπεράσπιση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Στις 25 Ιούνη ενισχύουμε ξανά, ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι, τη μόνη μαχητική αντιπολίτευση που θα δυναμώσει τη δική μας φωνή, θα διεκδικήσει, θα παλέψει και θα νικήσει μαζί μας.

Απέναντι σε πολιτικές χρεοκοπίας, χρέος για ΚΚΕ πιο ισχυρό

Πολλά και ενδιαφέροντα πολιτικά συμπεράσματα εξάγονται από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη, ιδιαίτερα δε από τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε το ΚΚΕ, τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτο αριθμό ψήφων και εδρών. Μέσα σε συνθήκες οξυμένης πόλωσης των αστικών πολιτικών κομμάτων, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους και της αξιοπιστίας του Κόμματος στην κοινωνία. Παράλληλα πολλές δυνάμεις, απεγκλωβισμένες από τις κάλπικες αντιπαραθέσεις και κυρίως από τις στρατηγικές σύμπλευσης και ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις αντιλαϊκές πολιτικές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ΝΔ, συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Στόχος, η συγκρότηση μιας πραγματικά ισχυρής αντιπολίτευσης. Αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς που πολλαπλασιάζονται ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου.

Η εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι κομβικής σημασίας, καθότι αφορά στην άμεση εμπλοκή του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος στις πολιτικές εξελίξεις, ειδικότερα σε περίοδο διευρυμένης όξυνσης του συνόλου των οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών προβλημάτων. Οπου η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία της κοινωνίας μάχεται καθημερινά για την επιβίωσή της, υπό δυσμενέστερες συνθήκες. Συνθήκες που εκτείνουν την εκμετάλλευση πάνω σε παλιά μνημονιακά και νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, εντείνοντας το πλαίσιο εξαθλίωσης. Αλλωστε, οι εκλογές του Ιούνη 2023 διεξάγονται στο ίδιο εξαθλιωμένο κοινωνικό πλαίσιο με αυτές της 21ης του Μάη: Το 26,3% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (2.722.000 άτομα). Μάλιστα ένα υψηλό ποσοστό «φτωχών εργαζομένων» εξαντλεί στο πρώτο 10ήμερο του μήνα τον χαμηλό μισθό του για τις ανάγκες διαβίωσης. Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει - σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat - τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση ανεργίας στους νέους ηλικίας 15 - 29 ετών. Από την άλλη, οι δημόσιες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση δαιμονοποιήθηκαν ως κύριες υπαίτιες του σπάταλου κράτους.

Διόλου τυχαίο είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές, στην πρώτη του συνέντευξη, στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Αυτός ο δρόμος δεν είναι άλλος από τη λιτότητα και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν τη νέα «πειθαρχία» στους εφιαλτικούς όρους του Σύμφωνου Σταθερότητας. Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως τη λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας επικαλέστηκε και προανήγγειλε την ίδια μέρα και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε πλήρη αντιστοιχία με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 367 αντιλαϊκά του «προαπαιτούμενα», αλλά και σε συνάρτηση με την Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν και τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, απαρτίζουν τα αενάως ανίατα μνημόνια της ΕΕ, τα οποία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να σημειώσουμε δε πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσε το προεκλογικά κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν μαζί στο Ευρωκοινοβούλιο τις εκθέσεις (α) για μέτρα λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για την αποπληρωμή του δανείου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, και (β) για μηχανισμούς στήριξης της οικονομικής ολιγαρχίας και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εύλογα κανείς αντιλαμβάνεται πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 του Μάη καταβαραθρώθηκε (κατά 600.000 ψήφους) «αντιπολιτευόμενος» και τώρα κακολογεί ασύστολα τον λαό. Η διακυβέρνησή του, με τις 22 μειώσεις στους συνταξιούχους, την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, αλλά και το αστικής κοπής πολιτικό του πρόγραμμα - όπως των ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 - είναι εναρμονισμένο προς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τη λεγόμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και τη στρατηγική λυκοσυμμαχία με το ΝΑΤΟ.

Συμβάλλοντας ως πρόθυμοι εταίροι στην ενσωμάτωση και τον συμβιβασμό με τις ευρωατλαντικές στρατηγικές της «πολεμικής οικονομίας» και την πολιτική της ΝΔ, τα κατ' επίφαση αντιπολιτευόμενα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25 συνδιαμορφώνουν το καθεστώς χρεοκοπίας, εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας. Οι βασικές λ.χ. αντιλαϊκές κατευθύνσεις της πρόσφατης Εαρινής Εκθεσης της Κομισιόν αποτελούν αφενός κοινό τόπο στα προγράμματά τους, αφετέρου αποκαλύπτουν πως το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ περί «δεσμεύσεων» για δήθεν καλύτερους μισθούς είναι κίβδηλο, αφού οι τριετίες «παγώνουν» τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Τούτων δοθέντων, η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα αρχίσει - με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - αλλεπάλληλους κύκλους αντιλαϊκών μέτρων, όχι μόνο εφαρμόζοντας μέχρι και το 2026 τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά επιβάλλοντας μεταξύ άλλων απεχθείς φορολογίες για την αποπληρωμή του. Σημειωτέον, το Ταμείο Ανάκαμψης, ως καρπός του λεγόμενου «Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» της ΕΕ, αποτελεί πρόγραμμα χρέους της ίδιας της ΕΕ (EURI), ήτοι δανείου 750 δισ. ευρώ που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις καπιταλιστικές «αγορές», με έντοκη αποπληρωμή μέχρι το 2058.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει αποκαλύψει και αναδείξει αυτήν την επικίνδυνη πραγματικότητα: Κανένα Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω σε πολιτικές χρέους που στην ουσία ρίχνουν τη χώρα στον Καιάδα της φτώχειας, της χρεοκοπίας, της εξαθλίωσης, των ανισοτήτων και της υποτέλειας. Ωστόσο, πέραν του τυχοδιωκτισμού και της γενικευμένης παροχολογίας, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου υπάρχει ένα κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα, που βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την επίτευξη της όποιας αυτοδυναμίας, συνεργασίας ή διακυβερνησιμότητας. Κυβέρνηση άλλωστε θα προκύψει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Επιπλέον, ο λαός γνωρίζει πως απάντηση δεν είναι ούτε η αδιέξοδη αναζήτηση επιλογής της σοσιαλδημοκρατίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Κόμματα που εξακολουθητικά και μεθοδικά συναινούν στις πιο εμβληματικές επιλογές της ΝΔ και των καπιταλιστικών στρατηγικών. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η ευρύτερη συσπείρωση και συμπόρευση για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, ώστε να ενισχυθεί η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, για την ανατροπή της κοινωνικής αυθαιρεσίας και των αντιλαϊκών πολιτικών.


Του
Κώστα ΓΟΥΛΙΑΜΟΥ*
*Ο Κ. Γουλιάμος είναι υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΚΚΕ, καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ