ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2023
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ
Μαχητικά απέναντι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και το «νέο μοντέλο διοίκησής» του

Μαχητική κινητοποίηση μπροστά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες φοιτητές στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν νομιμοποιούν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που διενεργήθηκαν.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά από κάλεσμα των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους συλλόγους φοιτητών του ΑΠΘ.

Με συνθήματα, όπως «Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία» και «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», διαμήνυσαν ότι οι φοιτητές θα βρίσκονται σταθερά απέναντι σε όποια προσπάθεια να μπουν εμπόδια στις σπουδές τους. Θα συνεχίσουν και θα δυναμώσουν τον αγώνα για δωρεάν, σύγχρονες και αναβαθμισμένες σπουδές για όλους.

Σε ανακοίνωση των εκλεγμένων με την ΠΚΣ σημειώνεται ότι με βάση το νόμο - πλαίσιο που πέρασε η κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο θα διοικείται από συμβούλιο, όπου θα συμμετέχουν και με «τη βούλα» στελέχη επιχειρήσεων, με εκτελεστικό διευθυντή - μάνατζερ που θα περικόπτει τις παροχές και θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες, θα ενισχύει την επιχειρηματική δράση του Πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζουν χαρακτηριστικές δηλώσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν για ενίσχυση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα για να έχει έσοδα το Πανεπιστήμιο, ακόμη και για διεύρυνση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και για ίδρυση νέων προπτυχιακών με δίδακτρα.

Και τονίζουν: «Το νέο μοντέλο διοίκησης έρχεται να θωρακίσει περαιτέρω την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, να επιταχύνει τη μετατροπή των πτυχίων σε πιστοποιητικά χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, να γενικεύσει τα δίδακτρα, να κατηγοριοποιήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, να συρρικνώσει τη φοιτητική μέριμνα. Ερχεται να ενισχύσει τις σχέσεις αδιαφάνειας, που αναπτύσσονται στο έδαφος της επιχειρηματικής λειτουργίας, της διαπλοκής με εταιρείες, της διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ στους "αμαρτωλούς" ΕΛΚΕ. Με τα συμβούλια διοίκησης οι εταιρείες θα έχουν τους "ανθρώπους" τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις μπίζνες τους».

Οι φοιτητές απαιτούν «να καταργηθούν τα συμβούλια διοίκησης και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι για τις σπουδές μας. Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενισχύεται όλο και περισσότερο καθημερινά και είναι αυτή που έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Αυτή η λειτουργία του Πανεπιστημίου δημιουργεί και ενισχύει τα "άλλα Τέμπη" στις σχολές μας, που οδηγεί τζάμια να σπάνε, ταβάνια να καταρρέουν, φοιτητές να πέφτουν από τον τρίτο όροφο, τη χρηματοδότηση να έχει περικοπεί κατά 70% την τελευταία δεκαετία. Η φοιτητική μέριμνα να υποβαθμίζεται διαρκώς, τα πτυχία να πετσοκόβονται και αυτό έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στις σπουδές μας. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να ενισχυθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Οι φοιτητές όμως ξέρουμε ποια είναι η δύναμή μας και το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αφήνοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία στα αζήτητα, γυρνώντας την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές για συμβούλια φοιτητών, μπλοκάροντας την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία μας. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Κάλεσμα για κοινές δράσεις ενάντια στην επιλογή σχολείου από τον γονέα

Επιστολή προς τα Εργατικά Κέντρα της χώρας απέστειλε η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) καλώντας σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στην εξαγγελία για καθιέρωση της «ελεύθερης επιλογής σχολείου» από τους γονείς. «Απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, στην καρδιά του κόσμου της εργασίας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε (...) για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που απειλεί την ύπαρξη της δημόσιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόκειται για την προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για την καθιέρωση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής και των κουπονιών (vouchers) στο δημόσιο σχολείο», σημειώνει η ΟΙΕΛΕ στην επιστολή της.

Η ΟΙΕΛΕ παίρνει θέση ενάντια στην επιλογή σχολείου από τον γονέα, επικαλούμενη στις ανακοινώσεις της τη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και την εμπειρία από άλλες χώρες όπου αυτά έχουν εφαρμοστεί και επισημαίνει στην επιστολή της προς τα Εργατικά Κέντρα ότι αυτά τα μέτρα «δεν θα οδηγήσουν, όπως ψευδώς αναφέρεται, στην ελεύθερη επιλογή γονέων για το σχολείο του παιδιού τους, αλλά στην επιλογή μαθητών από τα σχολεία. Ετσι, θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων. Στην μία ταχύτητα θα είναι τα ιδιωτικά σχολεία (με αυξημένα πλέον δίδακτρα) μαζί με μία ομάδα δημόσιων σχολείων σε προνομιούχες περιοχές που θα έχουν υψηλή ζήτηση και θα επιλέγουν μαθητές με πελατειακές μεθοδεύσεις. Στη δεύτερη ταχύτητα θα είναι τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, εντελώς εξαθλιωμένα από την έλλειψη χρηματοδότησης, που είτε θα κλείσουν είτε θα λειτουργούν ως φαντάσματα του εαυτού τους είτε θα "σωθούν" με την οικονομική παρέμβαση κάποιου επιχειρηματία ή κάποιας εκπαιδευτικής "αλυσίδας". Οπως μας δίδαξε και το βρετανικό παράδειγμα, όπου αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε, το δημόσιο σχολείο αποτελεί πια παρελθόν. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεστε, για την κοινωνία θα είναι οδυνηρές. Οι ανισότητες θα γιγαντωθούν».

Η Ομοσπονδία καλεί τα Εργατικά Κέντρα σε κοινές εκδηλώσεις ενημέρωσης για τους γονείς και τους εργαζόμενους και κοινές δράσεις και ενέργειες, προκειμένου η εξαγγελία αυτή να μείνει στα χαρτιά.

«Τα όνειρά μας δεν χωρούν στο σύστημα της εκμετάλλευσης»

Αύριο η εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων ΠαΔΑ της ΚΝΕ

Εκδήλωση με σύνθημα «Τα όνειρά μας δεν χωρούν στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με την ΚΝΕ παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!», διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Παρασκευή στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, και θα γίνουν παρεμβάσεις από νέα μέλη της Οργάνωσης, μεταφέροντας τις σκέψεις τους στον απόηχο των πρώτων μαχών που έδωσαν ως μέλη της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με αναμνηστικά που θα δοθούν στους συμμετέχοντες και μουσική βραδιά, ώστε να πάρουν δυνάμεις για τις μάχες που έρχονται!


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η Σολομώντεια Λύση» για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου»

Την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» στη Θεσσαλονίκη υποδέχονται στο Σινέ «Βακούρα» τον θίασο λαϊκού θεάτρου «MATICAPI», με τη θεατρική παράσταση «Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος μ.Χ. αι.) «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», απ' όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Πρόκειται για μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, που μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ' αυτή τη δύσκολη εποχή την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.

Οταν δύο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, τότε ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία. «Μια φορά κι έναν καιρό, σ' έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει. Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί; Σε ποιον το γάλα που χρειάζεται για να μεγαλώσει; Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν; Ενας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση στον γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία».

Μια θεατρική παράσταση για παιδιά από 4 έως 104 χρονών, που είναι έτοιμα να δώσουν λύση στον αιώνιο γρίφο...!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοίνωσε διορισμούς

Την ολοκλήρωση 3.449 νέων, μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση πρόκειται για 1.644 διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 1.744 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 61 στον Κλάδο ΠΕ79 Μουσικής για τα Μουσικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως ενημερώνει, οι επιπλέον μόνιμοι διορισμοί 400 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν μετά την έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων από το ΑΣΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ