Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ
MotionTeam |
Ενημερώθηκε από τον διευθυντή της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου, «Fraport», για τις αναμενόμενες αφίξεις για το 2023 που υπολογίζονται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, περίπου 5,9 εκατ. επιβάτες. Ακόμη για τις επιπτώσεις που προέκυψαν από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, για την ολοκλήρωση των εργασιών του νέου αεροδιαδρόμου, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ.λπ.
Στη συνέχεια, τα στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκαν με εργαζόμενους της ΥΠΑ αλλά και των εταιρειών, εργαζόμενους στην επίγεια εξυπηρέτηση, που ζουν την κακοπληρωμένη δουλειά, συμβάσεις ομηρίας - ορισμένου χρόνου, εντατικοποίηση.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της λειτουργίας του αεροδρομίου καθώς, όπως καταγγέλθηκε, δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, μετά τη δημιουργία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), μια αρχή που είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα. Οπως αναφέρθηκε, η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών.
Ο διαχωρισμός του έργου σε εποπτικό έλεγχο και επιχειρησιακή λειτουργία, αρμοδιότητες που πριν τις ασκούσε ενιαία η ΥΠΑ, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση και της αεροναυτιλίας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των αερομεταφορών.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον φόβο ότι με την έλλειψη ελέγχων που σχετίζονται με την ασφάλεια, αυξάνεται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε νέα τραγωδία τύπου Τεμπών.
Οπως έγινε αντιληπτό από τις περιγραφές, η «Fraport» όταν διαπιστώνει τυχόν προβλήματα απευθύνεται στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία με τη σειρά της (εφόσον δεν διαθέτει προσωπικό στα αεροδρόμια) απευθύνεται στην αστυνομία προκειμένου να ελέγξει και να παρέμβει.
Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι τον Ιούνη. Ενώ είχε παρθεί απόφαση απαγόρευσης ανεφοδιασμού των αεροσκαφών με καύσιμα λόγω καταιγίδας, κανένας δεν ήταν σε θέση να επιβάλει την εφαρμογή του μέτρου. Ετσι παραβιάστηκε η εντολή, ο ανεφοδιασμός έγινε με κίνδυνο για τους εργαζόμενους αλλά και τις υποδομές.
Η Νάσια Αγοραστού σημείωσε ότι «υπάρχουν αρκετά προβλήματα στα μέτρα υγείας και ασφάλειας τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης, που οδήγησε και στον τεμαχισμό των υπηρεσιών, επιβεβαιώνει ότι θεωρείται η ζωή κόστος».
Ο Λεωνίδας Στολτίδης είπε ότι «η σημερινή παρέμβαση αποκαλύπτει πως οι συνθήκες που φέρνουν τα "Τέμπη" υπάρχουν παντού, όπου επικρατεί η λογική της κερδοφορίας, της εμπορευματοποίησης των πάντων. Η επαφή με τη διοίκηση της "Fraport", με τους αερολιμενικούς, αλλά και με τους εργαζόμενους στην επίγεια εξυπηρέτηση, δείχνει ότι τα προβλήματα αυξάνονται για τα ζητήματα ασφάλειας. Πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ στις εκλογές για να μπει στην άκρη ό,τι τσακίζει τις ζωές τους. Και οι κατώτατοι μισθοί, όπως και οι εκπτώσεις στην ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, έχουν έναν υπεύθυνο. Με το ΚΚΕ θα χτυπηθεί αυτός ο υπεύθυνος». Σημείωσε πως μόνο με δυνατό ΚΚΕ και με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι «μπορούν να δουν καλύτερες μέρες και για τους μισθούς και για τις συνθήκες εργασίας και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών στις αερομεταφορές».
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς, πολλούς εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων να συνεχίζουν τον δικό τους Γολγοθά. Από αυτές καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η έλλειψη των μέσων πυροπροστασίας, με δεδομένη την παντελή ανυπαρξία πρόληψης και του μη συντονισμού των λιγοστών δυνάμεων για έγκαιρη παρέμβαση στην αρχή της πυρκαγιάς, με ευθύνη τότε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των τοπικών αρχών.
Ο Μανώλης Τσαλιαγκός, υπάλληλος του δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμένοι. Δυνάμεις περίμεναν, που δεν ήρθαν ποτέ. Οι δυνάμεις ήταν μηδενικές. Βλέπαμε την απόγνωση ο ένας στα μάτια του άλλου. Η έλλειψη δυνάμεων ήταν το πρόβλημα». Ο μάρτυρας περιέγραψε την άνιση μάχη που κλήθηκαν να δώσουν τόσο οι δημοτικές υδροφόρες όσο και τα λίγα πυροσβεστικά οχήματα με μια φωτιά που γιγαντωνόταν. Οπως κατέθεσε, εκείνο που στάθηκε καθοριστικό για τη μοιραία εξέλιξη ήταν η παντελής έλλειψη εναέριων μέσων τις κρίσιμες ώρες. Πρόσθεσε πως ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης και, όπως τόνισε, η εικόνα που είχε ήταν ότι η φωτιά είχε δυναμική και δεν θα αντιμετωπιζόταν εκείνη τη μέρα.
«Βρισκόμουν στο κέντρο επιχειρήσεων, στη θέση Οχυρό. Εντόπισα τον καπνό και μέσω ασυρμάτου ειδοποίησα το 199. Ενημέρωσα 16.39 με 16.40. Μίλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα, το "Ραφήνα 1" και το "Ραφήνα 3" - το "Ραφήνα 2" ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων - και υδροφόρες για να πάμε στο σημείο», κατέθεσε, επισημαίνοντας ότι τα μέσα που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ικανά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε: «Δεν υπήρξε ειδοποίηση. Δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Κάποιοι δεν ήθελαν να φύγουν. Σίγουρα, αν είχαν ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Προσπαθούσαν να κάνουν κάτι... Δεν μπορώ να απαντήσω, εάν είχε γίνει εισήγηση για απομάκρυνση, αν θα ήταν καλύτερα. Ισως να ήταν καλύτερα, αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος».
Τόνισε επίσης ότι «ήμασταν με λίγα αυτοκίνητα. Και από την άλλη, αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση, η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι. Θεωρώ ότι 5.30 και 6 παρά, που ήταν στα αναδασωμένα, η φωτιά θα μπορούσε να περιοριστεί». Ανέφερε μάλιστα ότι αντιλαμβανόμενος την κατάσταση, είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή εναέρια μέσα, χωρίς να είναι στη δικαιοδοσία του. «Το είπα από τον ασύρματο, μήπως το ακούσει και το επαναλάβει κάποιος αξιωματικός. Αν τα εναέρια είχαν πετάξει στο πρώτο δεκάλεπτο ή τέταρτο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, θεωρώ. Είδα ένα εναέριο γύρω στις 17.20. Είπα μέσα μου, "ήρθε εναέριο, σωθήκαμε". Αλλά έκανε έναν κύκλο και έφυγε».
Καθώς συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη τον Γενάρη του 2021 σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στην Εύβοια, μάρτυρας της υπόθεσης κατήγγειλε χθες ότι δέχεται εκφοβισμό και απειλές για τη ζωή του. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι δέχεται μηνύματα όπως «λίγα είναι τα ψωμιά σου», ενώ όπως είπε απειλούνται κι άλλοι από το συγγενικό του περιβάλλον. Ανέφερε επίσης ότι «είδα τους ψαράδες που διαπληκτίστηκαν. Είδα να κάνουν κύκλους. Τον χτύπησαν στο κεφάλι με το πάνω μέρος του κονταριού. Αυτά δεν τα είδα μόνο εγώ, τα είδαν και άλλοι. Δεν ήξερα ότι είναι στο σκάφος ο Σήφης Βαλυράκης, μετά το έμαθα».
Υπενθυμίζεται ότι σε δίκη οδηγούνται το επόμενο διάστημα οι δύο ψαράδες που φέρονται να εμπλέκονται στον θάνατο του πρώην υπουργού, με παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Γενάρη και κατέστη αμετάκλητο στις 27 Μάρτη. Οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες κατά την απολογία τους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, ενώ φέρεται πως είχαν υποστηρίξει ότι δεν βρίσκονταν στο σημείο θανάτου του Σ. Βαλυράκη.
Φωτιά ξέσπασε χτες τα ξημερώματα σε υπόγειο πολυκατοικίας στο Αιγάλεω, στην οδό Ανδρέα Μιαούλη. Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, με 9 πυροσβέστες και 3 οχήματα να σπεύδουν στο σημείο, εντοπίζοντας νεκρή μια 82χρονη γυναίκα, που αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης.
Πυρκαγιά επίσης ξέσπασε χτες τα ξημερώματα και σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ακομινάτου και Φαβιέρου, και από τη φωτιά κατέρρευσε μέρος της σκεπής.
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: Δυστοπική απειλή ή ελπίδα για το μέλλον;» πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Πληροφορικής - Ερευνας - Τηλεπικοινωνιών - Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΕΔΟΘ.
Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Τοποθέτηση με θέμα «Η μεγάλη εικόνα στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης» θα κάνει ο Λευτέρης Μαμάτας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στέλεχος του ΚΚΕ.
Ελληνας επιχειρηματίας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μάη και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι «συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος Νίκος Μπογονικολός και η εταιρεία του είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφεραν οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές.