ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αλλη μια σκληρή 4ετία για τον λαό με βάση το κοινό πρόγραμμα των αστικών κομμάτων

Eurokinissi

Το μαύρο άσπρο παρουσιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης καλώντας τα λαϊκά στρώματα να πουν κι «ευχαριστώ» για την πολιτική που τσακίζει λαϊκό εισόδημα και εργασιακά δικαιώματα, την ίδια ώρα που φέρνει επιπλέον προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και όλα τα μνημονιακά μέτρα που συνιστούν το κοινό πρόγραμμα των αστικών κομμάτων.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες το πρωί στον ρ/σ ΣΚΑΪ, στην ερώτηση αν στη ΝΔ θα είναι πιο «τολμηροί» την επόμενη τετραετία, «δηλαδή να έρχονται γρηγορότερα κάποιες δουλειές στη σύμπραξη του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα», ο Μητσοτάκης αντέτεινε ότι στην κυβέρνησή του «δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη» αυτή, εξ ου και στην 4ετία που κλείνει «χρησιμοποίησε κατά κόρον - θα έλεγα φτάσαμε στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων - τον θεσμό των ΣΔΙΤ». Διαβεβαίωσε ότι έτσι θα συνεχίσει, καθώς π.χ. «θα κατασκευάσουμε σχεδόν 10.000 φοιτητικές εστίες με αυτή τη μέθοδο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τους εργαζόμενους, αντίθετα, βρήκε μια σειρά από ζητήματα (όπως τις ΣΣΕ και τις πραγματικές αυξήσεις) ...άγουρα. Χαρακτηριστικά, είπε ότι «θα πρέπει να είναι η τελική κατάληξη, να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων (...) Είμαστε εκεί ακόμα; Κατά πάσα πιθανότητα όχι». Γιατί; Μα από την έγνοιά του για τα κόστη στους επιχειρηματικούς ομίλους: «Ουσιαστικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί είναι κάτι το οποίο το αντέχουν οι επιχειρήσεις και καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», είπε, ενώ στο μεταξύ έκανε γαργάρα κάθε συζήτηση για το θέμα των τριετιών.

Γαργάρα έκανε και το ερώτημα αν θα επιστρέψει το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους. «Θα αυξήσουμε τα οικογενειακά επιδόματα. Αν έχεις ένα παιδί σήμερα έπαιρνες 50 ευρώ, θα πάει στα 70», είπε, πηγαίνοντας τη συζήτηση αλλού, αποθεώνοντας με θράσος αυτό το επιπλέον 20άρικο, ενώ ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι δεν κάνει «βήμα πίσω από την αξιολόγηση, παντού».

Στον μήνα που δεν έχει Σάββατο παρέπεμψε και τη συζήτηση έστω και για κάποια μείωση του ΦΠΑ, λέγοντας ότι «από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας θα αρχίσουμε να εξετάζουμε, ανάλογα πια με την απόδοση της οικονομίας μας», μειώσεις στον συγκεκριμένο φόρο. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.

Κόλαφος η πολιτική του και για τους συνταξιούχους: «Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Να μας πιστωθεί αυτό. Και από εκεί και πέρα ουδέποτε είχα πει ότι θα επεκτείνουμε τα αναδρομικά για τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν όλα τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν προσφύγει», καταδικάζοντας βασικά τη μεγάλη κατηγορία των συνταξιούχων, τους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν τα κόστη μιας αγωγής και ενός δικαστικού αγώνα. Εξάλλου, ξέροντας ότι όσα παίρνουν δεν τους φτάνουν για να ζήσουν, και στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για «παράταση του εργασιακού βίου», προανήγγειλε «ακόμα περισσότερα κίνητρα σε συνταξιούχους οι οποίοι σκέφτονται να εργάζονται».

Ο ίδιος μίλησε για το «Freedom Pass» (τα 150 ευρώ που θα δίνει άπαξ στους νέους με την ενηλικίωσή τους, άλλη μια προεκλογική εξαγγελία με άρωμα εξαγοράς), καλώντας όσους ασκούν «κριτική τώρα γιατί το μονιμοποιούμε», «να διαβάσουν το Μεσοπρόθεσμο το οποίο έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το οποίο αποτελεί τη δέσμευση της χώρας», προσθέτοντας ότι «ένα δεσμευτικό πρόγραμμα υπάρχει κι αυτό είναι το Μεσοπρόθεσμο».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Απογειώνει την κοροϊδία και την πολιτική εξαπάτηση

Τη μία μέρα υπόσχεται σίγουρα κέρδη στα κοράκια των funds από τους πλειστηριασμούς και την άλλη από τον Πειραιά υπόσχεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ακύρωση όλων των πλειστηριασμών. Ο λόγος για τον Αλ. Τσίπρα, βέβαια, που στην παραπάνω αναφορά προσθέτει έως ότου φέρει τη νέα εκδοχή του νόμου Κατσέλη, ο οποίος στην πραγματικότητα είχε καταδικάσει χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά να πληρώνουν μια ζωή στις τράπεζες και τα funds και στο τέλος να χάνουν και τα σπίτια τους.

Βέβαια, η περίφημη ΠΝΠ που προανήγγειλε ο Τσίπρας και θα έρθει από την πρώτη μέρα της «προοδευτικής κυβέρνησης» - όπως είπε - περιλαμβάνει κι άλλα, όπως: Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα και σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Και μπορεί όλο αυτό να θυμίζει το «με ένα νόμο κι ένα άρθρο κατάργηση του μνημονίου», που κατέληξε σε νέο και ακόμα πιο βαρύ μνημόνιο για το λαό, όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η κοροϊδία δεν μπορεί να κρυφτεί.

Πρώτον, γιατί αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει (ΕΦΚ), τα ψήφισε το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα τον περασμένο Ιούλη ψήφισε μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Οδηγία της ΕΕ για τους φόρους στα καύσιμα και την Ενέργεια.

Δεύτερον, διότι για τροπολογίες που έφερε το ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα (κατάργηση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής) ούτε καν τοποθετήθηκε και άρα τις απέρριψε.

Και τρίτον: Τώρα δεν χρειάζεται να φέρει νέο μνημόνιο, αφού αυτό είναι έτοιμο και είναι όλα τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό είναι το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανές ότι η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα έχει στόχο να εξαπατήσει τα λαϊκά νοικοκυριά και να υποκλέψει την ψήφο τους.

Είχε μάλιστα το θράσος να πει πως «είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της εργασιακής κανονικότητας. Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη δεν κοστίζει στο Δημόσιο, κοστίζει όμως σε κάποιους εργοδότες. Πόσο κοστίζει στους εργαζόμενους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες, το να μην είναι θεσμοθετημένο το 8ωρο;». Και τα λέει αυτά όταν είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που «πέρασαν» με την τζίφρα τους στη σύμβαση των σιδηροδρομικών την 9ήμερη συνεχόμενη δουλειά χωρίς ρεπό αλλά και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που σημαίνει ακριβώς απλήρωτες υπερωρίες...

Αμετανόητος, ουσιαστικά είπε ότι θα διατηρήσει τον νόμο Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις και θα επαναθεσπίσει τη 13η σύνταξη, δηλαδή το εφάπαξ ψωροεπίδομα των ...έως 500 ευρώ.


Φιέστα της ΝΔ για την ΕΕ, παρεμβάσεις από Σαμαρά - Καραμανλή

Με όρκους πίστης στον ευρωατλαντισμό και με διθυράμβους για τη συμβολή και των ελληνικών κυβερνήσεων στη θωράκιση της αντιδραστικής ευρωενωσιακής στρατηγικής πραγματοποιήθηκε η χτεσινή φιέστα της ΝΔ στο Ζάππειο για τη λεγόμενη «Μέρα της Ευρώπης». Γιορτάζοντας τη μέρα - σύμβολο της παραχάραξης της Ιστορίας και της εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού, την οποία έχει ως επίσημο δόγμα η ΕΕ με το θάψιμο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών από τον σοβιετικό λαό, η ΝΔ χτες διαφήμισε όλα τα αντεργατικά «σημεία και τέρατα» της ΕΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεχώρισε για παράδειγμα μεταξύ άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί και το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων με τα δεκάδες προαπαιτούμενα σε βάρος του λαού, για να στηριχθούν οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν, εκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη, και οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, με τις παρεμβάσεις τους να επαναφέρουν «μηνύματα» προς τον πρωθυπουργό από τα αντίστοιχα «στρατόπεδα» στο εσωτερικό της ΝΔ, ξεχωρίζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΕ, μιλώντας για «αναποτελεσματικότητα, εσωστρέφεια και απογοήτευση», «κοντόφθαλμες πολιτικές», «στενά συμφέροντα κρατών - μελών» κ.ά., ενώ έφερε ως παράδειγμα την αντίδραση στην πανδημία κ.λπ., που έχουν οδηγήσει, όπως είπε, σε «στασιμότητα αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Χαρακτήρισε «σκληρή και εξοντωτική» τη συνταγή που «επιβλήθηκε στην Ελλάδα», εννοώντας την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων. Ενώ, με έκδηλη την ανησυχία του για την «κοινωνική ειρήνη» αναφέρθηκε στις «κοινωνικές ανισότητες», χρεώνοντάς τες στις «χώρες του βορρά».

Ο δε Αντ. Σαμαράς μίλησε για «χάος» και «αλαλούμ» στην ΕΕ, που «δεν είναι ενωμένη», φέρνοντας παραδείγματα από το Ενεργειακό κ.ά. Φωτογραφίζοντας και αυτός, όπως και ο Κ. Καραμανλής, το γερμανικό κράτος στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, μίλησε για «έλλειψη ηγεσίας και ηγετικότητας στην Ευρώπη», παρουσιάζοντας ως έλλειμμα το ότι δεν βγάζουν πια κείμενα όπως η ...Συνθήκη του Μάαστριχτ!

Προειδοποιητικές βολές για τα Ελληνοτουρκικά

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπαν και οι δύο για τα Ελληνοτουρκικά, σε μια περίοδο που στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις για «διευθετήσεις» με ΝΑΤΟική σφραγίδα.

Οπως είπε ο Κ. Καραμανλής, εστιάζοντας και εδώ σε «ευθύνες της ΕΕ», «είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα». Παρόμοια είναι και η κριτική του σε μια ενδεχόμενη «λύση - πακέτο». Επέμεινε ότι στο διμερές παζάρι η ελληνική αστική τάξη πρέπει να πάει στη Χάγη μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Και πρόσθεσε ότι «σύμμαχοι και εταίροι επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου».

Αντίστοιχα, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα για εθνικές υποχωρήσεις», παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και έσπευσε να προειδοποιήσει για «"Πρέσπες του Αιγαίου" που κάποιοι έξω φαίνεται να ετοιμάζουν», όπως είπε, με «ταυτόχρονες παροτρύνσεις» στο Κυπριακό «να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ