Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της πόλης βρέθηκαν μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, που υπό τους ήχους τραγουδιών όπως το «1η Μαΐου» και άλλα, έδωσαν για ακόμη μια φορά υπόσχεση ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού θα δικαιωθούν. Σε συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, διατράνωσαν επίσης ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να λογαριάζονται ως κόστος.
Εστειλαν ταυτόχρονα μήνυμα ότι οι εργατοϋπάλληλοι, η νεολαία, κάθε λαϊκός άνθρωπος, δεν μπορούν να περιμένουν σωτήρες, αντίθετα, με την πάλη τους, μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα, να φέρουν τα πάνω κάτω.
«Το δίλημμα που τίθεται σήμερα είναι αμείλικτο. `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού, ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην κεντρική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας.
Στάθηκε και στην κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Επιτροπής Μεταναστών και των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας στη Μανωλάδα, τονίζοντας ότι οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν.
Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Κουφαλάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, που αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στη «Wolt», ο Γιάννης Μαγγανάς, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Πάτρας, ο Μιχάλης Στελλάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», και ο Φώτης Κομπλίτσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αχαΐας.
Ακολούθησε μαχητική πορεία εργαζομένων και λαού στους δρόμους της πόλης, όπου στην κεφαλή ήταν το πανό του ΕΚ Πάτρας, έχοντας κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν».
Νωρίτερα, στεφάνια κατατέθηκαν από αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τιμώντας τη θυσία όλων των νεκρών της εργατικής τάξης. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
Επίσης, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και τον Θάνο Μπίμπα, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας.
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλές περιοχές.
Στο Αγρίνιο, μαχητική συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο, με συμμετοχή σωματείων εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.
Δύο συγκεντρώσεις, σε Αμαλιάδα και Πύργο, πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία. Επίσης, σε Αίγιο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σπάρτη.
Δεν πέρασε η προσπάθεια τρομοκράτησης τις προηγούμενες μέρες
Με κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!», Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, υπό τους ήχους μουσικών από τις χώρες των τελευταίων, έστειλαν παράλληλα μήνυμα συνέχισης της κοινής πάλης τους, σπάζοντας στην πράξη την προσπάθεια που έγινε την περασμένη βδομάδα να εμποδιστεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, από ομάδα γνωστών επιστατών των επιχειρηματιών «φραουλάδων», με τραμπούκικες ενέργειες και απειλές.
Απαιτήθηκε δε για άλλη μια φορά η ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης, για μισθούς και μεροκάματα, ικανοποιητικές συνθήκες διαμονής, Ασφάλιση για όλους κ.λπ.
«Είναι μέρα γιορτής και μνήμης για να τιμήσουμε όλους τους νεκρούς που με το χρώμα του αίματός τους έβαψαν την Πρωτομαγιά κόκκινη», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, σημειώνοντας πως ο αγώνας των εργαζομένων όλης της Γης, σε οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να είναι κοινός, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα δέρματος, αφού όλοι έχουν τις ίδιες ανάγκες. «Είμαστε δίπλα σας και θα συνεχίσουμε, γιατί ξέρουμε ότι έχετε δίκιο» κατέληξε.
«Διαδηλώνουμε όλοι μαζί για ίσα δικαιώματα σε μισθούς, Υγεία, Ασφάλιση», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, απαιτώντας μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές Υγείας για όλους. «Σήμερα με τη συγκέντρωσή μας παίρνουν απάντηση όλοι αυτοί που πλουτίζουν από τη βαριά εργασία σας. Δεν ανεχόμαστε οι μετανάστες, αδέλφια μας εργαζόμενοι, να δουλεύουν σαν σκλάβοι, χωρίς να μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές ανάγκες τους», υπογράμμισε.
«Συνάδελφοι εργαζόμενοι της Μανωλάδας, εσείς προλετάριοι που σκάβετε αυτήν εδώ τη γη: Για εμάς είναι από τις πιο σημαντικές μέρες, ίσως η καλύτερη Πρωτομαγιά που ζούμε, γιατί τη βιώνουμε μαζί σας, με μια νέα απεργιακή συγκέντρωση, για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Βάλσαμος Συρίγος εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Στάθηκε στους αγώνες των εργατών, από την 1ηΜάη 1886 στο Σικάγο μέχρι και σήμερα, τονίζοντας ότι δεν πήγαν χαμένοι. «Μπορεί να καταπατούνται τα δικαιώματά μας, να θέλουν να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για να βγάζουν δισεκατομμύρια κάποιοι, πολύ λίγοι, όμως εμείς με την οργάνωση και τον αγώνα μας θα καταφέρουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι», συνέχισε, εν μέσω πλήθους χειροκροτημάτων, για να προσθέσει ότι «η οργάνωση, η αλληλεγγύη, η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι τα όπλα τους, προκαλούν τον φόβο όλων όσοι τους εκμεταλλεύονται».
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικές από τις χώρες των μεταναστών εργατών γης, συνθήματα και αισιοδοξία για συνέχιση του αγώνα και το επόμενο διάστημα.
Το «παρών» στη Νέα Μανωλάδα και στην εκδήλωση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Τζαβάρας, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος.
Η «Τρελή του Σαγιώ» παρουσιάστηκε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Οι συντελεστές της παράστασης απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο Πολιτισμός, η ενασχόληση με την Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και δικαίωμα των εργαζομένων. Με τους δεκάδες εργατοϋπαλλήλους που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα - αρκετοί ήταν ακόμα και όρθιοι για να παρακολουθήσουν την παράσταση - να είναι οι πιο ...αυστηροί κριτές, φαίνεται ότι το έργο που ανεβαίνει με μεράκι από τη Θεατρική Ομάδα θα συγκεντρώσει και φέτος αυξημένο ενδιαφέρον σε όλη τη χώρα.
Τους θεατές καλωσόρισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Μάρκος Μπεκρής, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.
Στη λειτουργία των Πολιτιστικών Ομάδων του ΠΑΜΕ, μεταξύ αυτών και της Θεατρικής Ομάδας «Θέατρο από εργάτες για εργάτες», αναφέρθηκε η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Κατάμεστη η αίθουσα του ΕΚ Πειραιά |
Μια παρέα αδίστακτων κερδοσκόπων, που ψάχνει τρόπους και συνεργάτες για να αυξήσει τα κέρδη της, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το υπέδαφος και το νερό του Παρισιού. Στην πλατεία του Σαγιώ, σε ένα καφενείο, γίνεται μια συνωμοτική συζήτηση μεταξύ ενός προέδρου, ενός βαρόνου, ενός χρηματομεσίτη και ενός τυχοδιώκτη εξερευνητή... Η ονειροπόλα - και τρελή, για τους άλλους - Ορελί αντιλαμβάνεται το σχέδιό τους και αποφασίζει να αναλάβει δράση...
Στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Μαρία Ρήγα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με την "Τρελή του Σαγιώ" ο Ζιρωντού μάς έδωσε ένα έργο προφητικό για την εποχή του και επίκαιρο στο σήμερα, μιας και ακόμα μας βασανίζουν τα ίδια προβλήματα.
Η Τρελή του Σαγιώ, η Ορελί, είναι μια μαχήτρια, μια αγωνίστρια, που είναι αισιόδοξη από επιλογή και όχι από αφέλεια. Είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος, που εναντιώνεται κάθε μέρα σε όποια αδικία συμβαίνει γύρω της. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, το ανυπότακτο πνεύμα της αρνείται να παραδοθεί στην ασχήμια και τη χυδαιότητα που την περιβάλλει και επιμένει να αντικρίζει τη ζωή με χαρά (...).
Η Ορελί και η παρέα της κρατάνε ένα φως αναμμένο και μας δείχνουν τον δρόμο στα σκοτάδια που διανύουμε, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν όταν δεν χάνουμε το κουράγιο μας».