Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης με αφορμή ανακοίνωση της ΔΑΠ στο ΔΙΠΑΕ
Με μια ανακοίνωση που δεν μπορεί να κρύψει την οργή και τον φόβο της μπροστά στις δημοκρατικές διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΔΙΠΑΕ) καταγγέλλει ουσιαστικά τον Σύλλογο της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) που καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη, προτείνοντας οι εκλογές του Συλλόγου να γίνουν στις 3 και 4 Μάη. Παρά το ότι ο κάθε Σύλλογος είναι υπεύθυνος για τις εκλογές του, οι οποίες ορίζονται μέσα από εκλογοαπολογιστική συνέλευση, εκλογή εφορευτικής επιτροπής κ.λπ., διαδικασίες που προφανώς για τη ΔΑΠ είναι είτε «άγνωστες» είτε «αχρείαστες»... Παρά το ότι έχουν υπάρξει και πέρσι και παλιότερα περιπτώσεις Συλλόγων που έκαναν εκλογές σε διαφορετικές ημερομηνίες από τους υπόλοιπους... Η ΔΑΠ δηλώνει στο ΔΙΠΑΕ ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αναγνωρίσουμε Συλλόγους χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, πόσο μάλλον Συλλόγους που πραγματοποιούν φοιτητικές εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία». Παράλληλα, επιτίθεται στην ΠΚΣ (λες και δεν είναι οι φοιτητές που θα αποφασίσουν στον Σύλλογό τους), λέγοντας ότι «έχει μπερδέψει τις φοιτητικές εκλογές με Φεστιβάλ της ΚΝΕ και θεωρεί ότι μπορεί να τις ορίζει, όποτε αυτή το επιθυμεί» και ότι τάχα μοναδικό της μέλημα «δεν είναι σε καμία περίπτωση να αποτυπωθεί η εκλογική βούληση των φοιτητών, αλλά... η γραμμή που έδωσε ο Κουτσούμπας»!
Σε σχόλιό του με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΑΠ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:
«Ακόμα δεν έχει ξεπεράσει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ την περσινή ήττα της. Γι' αυτό ψάχνει απεγνωσμένα άλλοθι για να δικαιολογήσει και την επόμενη ήττα, που έρχεται και φέτος.
Αφού πρώτα επιχείρησε σε όλη την Ελλάδα να κάνει ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία και έφαγε πόρτα από τους φοιτητές, έρχεται τώρα να τα βάλει με τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ και τους αναγνωρισμένους συλλόγους τους, στους οποίους συμμετέχουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Σύλλογοι που πραγματοποίησαν πέρυσι πραγματικές, δημοκρατικές εκλογές, χωρίς νοθείες και τραμπουκισμούς, στους οποίους πρωτοστατούσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Τα "άριστα" παιδιά στη διαπλοκή και τις νοθείες της ΔΑΠ θα μάθουν, θέλουν δεν θέλουν, πώς λειτουργούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες. Η κυβέρνησή τους, άλλωστε, έχει πάρει ήδη μια γεύση!
ΥΓ 1: Πολύ νωρίς παίζουν το χαρτί του αντικομμουνισμού. Μάλλον είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα...
ΥΓ 2: Αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα που αμφισβητεί η ΔΑΠ, όχι αυτά που αναγνωρίζει. Το ξέρουν και οι πέτρες αυτό και κυρίως όσοι γνωρίζουν στοιχειώδεις κανόνες αριθμητικής».
Κινητοποίηση στις 27 Απρίλη στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης |
Το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στους σπουδαστές των ΙΕΚ που πρόκειται να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση μετά τις 30 Ιούνη καθώς η χρηματοδότησή της λήγει στις 30/11. Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, η οποία απάντησε ότι έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά το πρόγραμμα έως το 2025 και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ώστε το έργο να ενταχθεί και σε επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, η υπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή της στη Βουλή ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά ένα από τα κύρια ζητήματα που θέτουν οι σπουδαστές, δηλώνοντας πως «...όσον αφορά αιτήματα για συμβάσεις εργασίας και όχι πρακτικής άσκησης, για καταβολή του ημερομισθίου στο 100%, θυμίζω ότι η πρακτική άσκηση είναι μέρος της φοίτησης, δεν αποτελεί τυπική εργασία...».
«Μας λένε στη μούρη μας, δηλαδή, ότι μας θεωρούν τζάμπα εργαζόμενους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, τροφή στην "ανάπτυξη" της τσέπης και των κερδών του κάθε αφεντικού», σχολιάζει ο ΣΥΣΔΙΕΚ. Προσθέτει ότι η υπουργός δεν είπε τίποτα «για το τι θα γίνει με τους συναδέλφους που είναι ήδη μήνες απλήρωτοι, με αυτούς που έχουν ξεκινήσει από 01/03, από πότε και πώς και αν θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές που βρίσκονται τώρα στα ΙΕΚ θα πληρωθούν την πρακτική τους».
Ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής καλεί εργατικά σωματεία και εκπαιδευτικούς των σχολών τους να στηρίξουν τα αιτήματά τους για τους όρους και την αμοιβή της πρακτικής άσκησης: «Να εξασφαλιστεί τώρα να μη μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής που ξεκίνησε την πρακτική του από 01/03/2023 και έπειτα! Να εξασφαλιστεί ότι κανένας σπουδαστής που βρίσκεται τώρα στα ΙΕΚ δεν θα μείνει χωρίς πληρωμή η πρακτική του. Να καθιερωθεί τώρα νομικά, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής μας από το κράτος και την εργοδοσία. Να πληρωνόμαστε κανονικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αφού δουλεύουμε κανονικά και όχι "συμπληρωματικά"! Οπου υπάρχουν πιο ευνοϊκές κλαδικές συμβάσεις από το αίσχος του κατώτατου μισθού, να αμειβόμαστε με βάση αυτές. Να πληρωνόμαστε ανά μήνα και όχι εφάπαξ. Αφού ζούμε, έχουμε ανάγκες και έξοδα κάθε μήνα, όχι μια φορά το "δεκάμηνο"! Να ασφαλιζόμαστε κανονικά στο 100% και όχι για το 1% που γινόταν έως τώρα και αφορούσε μόνο την περίπτωση εργατικού ατυχήματος! Τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία, να είναι μετρήσιμα για το ταμείο ανεργίας, να είναι συντάξιμα! Η εύρεση της πρακτικής άσκησης να μην είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή, αλλά ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και των διοικήσεων των ΔΙΕΚ. Να εργαζόμαστε με κανονικές συμβάσεις εργασίας και όχι με τις άθλιες συμβάσεις της πρακτικής άσκησης».
Πολλές εκδηλώσεις και το Σαββατοκύριακο
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Λάρισα περιλαμβάνει:
-- Χαιρετισμό από μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ.
-- Παρουσίαση συλλογικής εργασίας αφιερωμένη στη στρατευμένη τέχνη και στον Γ. Ρίτσο, από τις Μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ και τους μικρούς φίλους της Οργάνωσης.
-- Συζήτηση με θέμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ», με συντονίστρια την υποψήφια βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Αγγέλα Τσιάτσιου.
-- Παρουσίαση του θεατρικού έργου «Από την ΟΚΝΕ στην ΚΝΕ», παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ.
-- Συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα και λαϊκό μαθητικό σχήμα.
Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης: Στέκι Καλλιτεχνικής Δημουργίας με θέμα «Κάνουμε το συναίσθημα Τέχνη και την Τέχνη μας διεκδίκηση» και γωνιά για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.
Παράλληλα, πολλά ακόμα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ προγραμματίζονται αυτές τις μέρες σε πόλεις, χωριά και γειτονιές όλης της χώρας, με εκδηλώσεις φτιαγμένες από μαθητές για μαθητές, με πολυμορφία και δημιουργική έμπνευση.
Αναλυτικά, εκδηλώσεις προγραμματίζονται:
Στη Νέα Σμύρνη, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στις 19.00. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Θ. Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.
Στην Πετρούπολη, στην πλατεία Αγ. Δημητρίου, στις 19.00.
Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και Νικολαΐδου (απέναντι από τα «Goody's»), στις 19.00.
Στο Πέραμα, στην πλατεία Ηρώων, στις 19.00.
Στο Λαύριο, στην πλατεία Μεταλλωρύχων, στις 19.00.
Στους Αγίους Αναργύρους, στον πεζόδρομο του 1ου ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων, στις 19.00.
Στη Φυλή, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 19.00.
Στα Διαβατά, στην πλατεία, στις 19.00.
Στα Σέρβια Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία, στις 18.30.
Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις 19.00.
Στα Τρίκαλα, στην πλατεία Δεσποτικού, στις 19.00.
Στη Βέροια, στο ρολόι, στις 19.00.
Στην Καστοριά, στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, στις 16.30.
Στην Κατερίνη, στην πλατεία, στις 19.00.
Στο Ναύπλιο, στην πλατεία Φιλελλήνων, στις 19.00.
Στη Ρόδο, στην Ακαδημία.
Στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο, στις 17.30.
Στον Χορτιάτη, στο γήπεδο μπάσκετ, στις 19.00.
Σύσκεψη αύριο Παρασκευή και κινητοποίηση τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας
Αμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε μια σειρά κτιριακά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στον δήμο Αθήνας διεκδικούν φορείς, με κινητοποίηση που οργανώνουν τη Δευτέρα 24 Απρίλη, στις 4 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).
«Είναι ανήκουστο ο πρώτος δήμος της χώρας να είναι ο δήμος με τα λιγότερα, τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολικά κτίρια της Ειδικής Αγωγής», σημειώνουν οι φορείς, που έχουν στείλει και σχετική επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχολεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης και την κλιμάκωση του αγώνα καλούν επίσης σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, ή και διαδικτυακά, μέσω Teams Meeting (Meeting ID: 353 630 606 696 | Passcode: 6PNqt6).
Στις δράσεις αυτές καλούν οι Σύλλογοι Γονέων 6ου, 9ου και 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων κ.ά.