ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις και στη χτεσινή απεργία!

Από την νέα μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στην Μασσαλία

Copyright 2023 The Associated

Από την νέα μεγάλη χτεσινή διαδήλωση στην Μασσαλία
Νέες μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν χτες σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 12ης κατά σειρά 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κάνει από τον Γενάρη μέχρι σήμερα εργατοϋπάλληλοι από διάφορους κλάδους, κατά του νέου αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης Μακρόν.

Η νέα κινητοποίηση επιβεβαίωσε την αντοχή και μια σειρά άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά που δείχνει ο πολύμηνος αγώνας, διαμορφώνοντας σημαντική παρακαταθήκη συνολικά για την οργάνωση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Παρίσι, Μασσαλία, Ρουέν, Τουλούζη, Μπρεστ, Χάβρη, Μπορντό, Αβινιόν, Ρεν, Μονπελιέ, αμέτρητες άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις, σε όλη την επικράτεια της 2ης ισχυρότερης βιομηχανικής δύναμης της Ευρώπης, πλημμύρισαν διαδηλωτές.

Από τα ξημερώματα μια σειρά πολύμορφες δράσεις είχαν ξεκινήσει, για να σταλεί αποφασιστικά το μήνυμα της άρνησης να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι να φτάσουν με το ένα πόδι στον τάφο: Στην παρισινή πρωτεύουσα, απεργοί σιδηροδρομικοί αλλά και από πολλούς άλλους κλάδους, όπως την Υγεία, κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία του πολυεθνικού κολοσσού «LVHM Louis Vuitton». «Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», σχολίαζαν συνδικαλιστές, ξεμπροστιάζοντας το προκλητικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι οι νέες ανατροπές γίνονται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, όταν - όπως και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες - στόχος είναι η διασφάλιση περισσότερων «πόρων» για την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι

Copyright 2023 The Associated

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Στην περιοχή Ιβρί σιρ Σεν, στο διαμέρισμα Βαλ ντε Μαρν, περίπου 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Παρισιού, απεργοί σχημάτισαν μία μεγάλη αλυσίδα, περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους έξω από μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Στην Τουλούζη, ξεχώρισε η συμμετοχή φοιτητών στη διαδήλωση, στο πλευρό των εργαζομένων, με συνθήματα όπως «ο Μακρόν επιτίθεται - η νεολαία αντεπιτίθεται».

Στη Ναρμπόν (νότια), οι εργαζόμενοι απέκλεισαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, στηρίζοντας τον αγώνα και την απεργία των σιδηροδρομικών.

Στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 400.000, ενώ στη Μασσαλία τις 130.000. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιστράτευσε και πάλι όλες τις δυνάμεις καταστολής προκειμένου να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τους αγωνιζόμενους. Πλάνα με έφιππη αστυνομία πάλι έκαναν τον γύρο του κόσμου (π.χ. από το λαϊκό προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού), αναδεικνύοντας τον προοδευτικό χαρακτήρα της γαλλικής κυβέρνησης...

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το εάν ο νέος νόμος είναι συνταγματικός. Εκπρόσωποι αγωνιστικών συνδικάτων βέβαια επισημαίνουν εδώ και καιρό πως δεν χωράνε αυταπάτες για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, όπως και για τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιταχύνει το αντιλαϊκό της έργο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία ειδικευόμενων γιατρών

Αύριο το πρωί ολοκληρώνεται η τετραήμερη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που έχουν στόχο αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 10%.

Η απεργία των περίπου 47.000 γιατρών έρχεται μετά από άλλες μαζικές, διαδοχικές κινητοποιήσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών αλλά και εργαζομένων σε ασθενοφόρα.

Οι απεργοί εντείνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπροστά στην άρνηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου και να διαπραγματευτεί μαζί τους αξιοπρεπείς αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, έχει χαρακτηρίσει παράλογα τα αιτήματα των απεργών γιατρών και τους επέρριψε ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην κατάσταση των ασθενών λέγοντας ότι είναι «εν δυνάμει επικίνδυνες».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πορείες ειρήνης σε πολλές πόλεις

Από τη συμμετοχή των Ελλήνων κομμουνιστών στις πορείες ειρήνης
Από τη συμμετοχή των Ελλήνων κομμουνιστών στις πορείες ειρήνης
Ελληνες μετανάστες και μετανάστριες που ζουν στη Γερμανία έδωσαν μαζικά το «παρών» στα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συμμετέχοντας και φέτος στις πορείες ειρήνης (Ostermarsch), οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά το τριήμερο του Πάσχα των καθολικών και προτεσταντών σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Σε Βερολίνο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη και Φρανκφούρτη τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έστειλαν μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους το μήνυμα «Δυναμώνουμε την ταξική πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!».

Επίσης, διακινήθηκαν στους παρευρισκόμενους εκατοντάδες αντίτυπα (στα Ελληνικά και τα Γερμανικά) της Κοινής Ανακοίνωσης 39 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που εκδόθηκε πριν από λίγες βδομάδες με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας.

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν επίσης μέλη και φίλοι του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP).

Γενικότερα, η συμμετοχή στις πορείες ειρήνης ήταν μεγάλη. Επέδρασαν σε αυτό τα κονδύλια ρεκόρ για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, που δίνονται από την κυβέρνηση για τις εξοπλιστικές δαπάνες του στρατού, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που πληρώνει ο λαός. Την ίδια ώρα η λαϊκή δυσαρέσκεια φουντώνει και καταγράφονται σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις μετά από δεκαετίες.

Οι πασχαλινές πορείες ειρήνης πραγματοποιούνται στη Γερμανία για πάνω από 6 δεκαετίες και αποτελούν σημαντικό βήμα διαμαρτυρίας ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τον πόλεμο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες δυνάμεις να κυριαρχήσει σε αυτές μια πασιφιστική προσέγγιση και συνθηματολογία που συσκοτίζει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και τις πραγματικές αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων.

Αφορμή για την πρώτη πορεία ειρήνης, το Πάσχα του 1960, ήταν η απόφαση της τότε κυβέρνησης Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) να εξοπλίσει τον στρατό με πυρηνικά όπλα. Φέτος, με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία να μαίνεται, καταγγέλθηκαν ο πόλεμος και η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν, που κλιμακώνεται με ευθύνη της σημερινής συμμαχικής κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς, με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία του SPD.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους 400 απολυμένους της SERPAPROCA στη Βενεζουέλα

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τις απολύσεις άνω των 400 εργαζομένων από τη «Servicio Panamericanos de Protecciοn C.A.» (SERPAPROCA), εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια χρηματαποστολών και αποτελεί θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου BRINKS των ΗΠΑ.

Οι απολύσεις ξεκίνησαν το 2009, κορυφώθηκαν το 2020 και αφορούν πάνω από 400 εργαζόμενους, κυρίως στις περιοχές Καραμπόμπο, Αράγκουα, Μπαρκισιμέτο, Μπολίβαρ, Σούκρε, Σούλια, Μέριδα, Απούρε και Καράκας.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των μαζικών απολύσεων και των αντεργατικών πρακτικών που εφαρμόζει η SERPAPROCA, καθώς και την άνευ όρων επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της SERPAPROCA, στην Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT) και σε όλη την εργατική τάξη της Βενεζουέλας, στους αγώνες της για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις επιθέσεις των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ