ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και όχι καλάθια της κοροϊδίας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη επισκέφτηκε τη Βαρβάκειο Αγορά

RIZOSPASTIS

Τη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτή και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, και τον Χάρη Βουρδουμπά, υποψήφιο βουλευτή Α' Αθήνας με το ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Να δοθούν μεγάλες αυξήσεις, τόνισε σε δήλωσή του ο Θανάσης Παφίλης και χαρακτήρισε «καλάθι της κοροϊδίας» το κυβερνητικό μέτρο που, όπως είπε, ενισχύει τους μεγάλους ομίλους. Τόνισε πως επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο η ανάγκη εργαζόμενοι και καταστηματάρχες να δώσουν ενιαία τον αγώνα, επισημαίνοντας πως η ακρίβεια έχει κόψει και βασικές ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο κύμα αυξήσεων σε ζωοτροφές και υλικά που χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος. Και ανέφερε τις προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστική ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, επισημαίνοντας πως τις προτάσεις αυτές έχουν απορρίψει όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τον λαό που είναι αγανακτισμένος να στηρίξει το ΚΚΕ διότι, όπως τόνισε, όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός είναι ο λαός.

Περιοδεία και παράδοση ρουχισμού στο Κέντρο Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθήνας

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο της Αθήνας και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο, και τον Χάρη Βουρδουμπά, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας, επισκέφτηκε χτες τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

Κατά την επίσκεψη παραδόθηκαν είδη ρουχισμού για τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη και εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές του δήμου που στεγάζονται στο Κέντρο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στήριξε 1.000 οικογένειες μπροστά στο Πάσχα

Απαιτεί άμεσα μέτρα ενίσχυσης του λαού

«Οι άποροι δυστυχώς συνεχώς αυξάνονται, απόρροια της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής όλων διαχρονικά των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για την ανάπτυξη και την κερδοφορία των λίγων, των μεγαλοεπενδυτών, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων», τονίζει ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων με αφορμή την ολοκλήρωση της διανομής τροφίμων μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενόψει του Πάσχα.

Φέτος στηρίχθηκαν 1.000 οικογένειες που περιλαμβάνουν περισσότερα από 2.500 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 900 και προ πενταετίας γύρω στις 500!

Ανάμεσα σε όσους βοηθήθηκαν ήταν οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία και τρίτες χώρες, αλλά και Ρομά που δεν λαμβάνουν ΚΕΑ και ΤΕΒΑ.

Παράλληλα, με τη δομή συσσιτίων διανέμονται καθημερινά περισσότερες από 200 μερίδες φαγητού (δύο γεύματα) σε άτομα και οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητα μαγειρεμένου φαγητού (αναπηρία, ασθένεια, χωρίς ρεύμα, άστεγοι κ.λπ.).

«Ο ΚΟΔΗΠ προσπαθεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση, ιδιαίτερα στην εποχή της ακρίβειας και του πρωτόγνωρου πληθωρισμού που ζούμε. Αυτό γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και όχι ευκαιριακά, όπως γίνεται σε άλλους δήμους, που διανέμουν τρόφιμα όταν εξασφαλίσουν δωρεές», σημειώνεται από τον Οργανισμό.

Οπως τονίζει, η προμήθεια των αναγκαίων προϊόντων γίνεται συνεχώς και κυρίως από πόρους του δήμου Πατρέων, ενισχύεται με δωρεές και χορηγίες, ενώ η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αφορά μόνο λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία προσωπικού, όχι τα είδη που προσφέρονται.

Καλεί δε την κυβέρνηση να απαντήσει στα επανειλημμένα αιτήματα χρηματοδότησης των δομών, επισημαίνοντας πως με την ένταση της φτώχειας δεν θα είναι δυνατή η ανταπόκρισή του στις αυξημένες ανάγκες.

«Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και το σύστημα που υπηρετούν, που ευθύνονται για τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση του λαού μας, έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν, να χρηματοδοτήσουν τους δήμους, για τη στήριξη των άπορων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί μας παρακρατούν εκατομμύρια ευρώ που όφειλαν με βάση τους νόμους τους να μας αποδώσουν», επισημαίνει και προσθέτει:

«Εκείνο όμως που χρειάζονται αυτοί οι συμπολίτες μας, όπως άλλωστε και ο λαός μας συνολικά, για να ορθοποδήσουν, είναι αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα, κατάργηση της φοροληστείας, του ΦΠΑ, των τελών στην Ενέργεια, στα καύσιμα, του ΕΝΦΙΑ, στην κατεύθυνση της ανατροπής της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις, που τα παίρνουν από τον λαό για να θησαυρίζουν οι λίγοι. Να πληρώσουν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από το «Παραμύθι με καφέ» στα «παραμύθια της Χαλιμάς»...

Σε ένα ...θαύμα πρέπει να ελπίζουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα λαϊκά στρώματα για να δουν το επόμενο Πάσχα μικρότερες τιμές στο καλάθι, την ώρα που με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα συνεχίζεται η πολιτική που απογειώνει τις τιμές και καθηλώνει το λαϊκό εισόδημα, για να θωρακίσει τα κέρδη των ομίλων. Ετσι μεταφράζονται και τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας περιοδεύοντας χτες στην αγορά της Καλλιθέας, όπου μίλησε για μειώσεις τιμών «όπου αυτό είναι εφικτό», με ...ουσιαστικούς ελέγχους στις αγορές και άλλα τέτοια.

Σε σχόλιό της για την περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στην Καλλιθέα, η Τομεακή Επιτροπή Νότιων Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που για τις λαϊκές οικογένειες της Καλλιθέας, το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι έχει εκτοξευθεί στα ύψη...

Που το εισόδημα των εργαζομένων εξαϋλώνεται από τη λαίλαπα της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ...

Την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι δίνουν καθημερινή μάχη με τα χρέη, τα αυξημένα κόστη παραγωγής και τους φόρους...

Ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική του επίσκεψη στην Καλλιθέα δεν μπορούσε ούτε καν να ψελλίσει κάτι για ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Θολές και κούφιες υποσχέσεις για ελέγχους τιμών κ.ά. που έχουν αποδειχθεί ανίκανα να συγκρατήσουν το κυνήγι του κέρδους και την αύξηση των τιμών.

Γι' αυτό ξέχασε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης! Προτάσεις άμεσης ανακούφισης, που ο ΣΥΡΙΖΑ τις απορρίπτει ακόμα και ως αντιπολίτευση.

Και επειδή οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν πάρει χαμπάρι τα κόμματα που κυβέρνησαν και θέλουν να ξανακυβερνήσουν πάνω στο σβέρκο του... Τους έχει πιάσει αγωνία και έχουν φτάσει στο σημείο να εμφανίζουν και τη... Χαλιμά.

Ας αφήσει τα παραμύθια και τις στημένες δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, ο λαός της Καλλιθέας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στις 21 Μάη με δυνατό ΚΚΕ δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματος του λαού, ενάντια στην ακρίβεια».

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στα ύψη οι τιμές και η κυβερνητική κοροϊδία

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, με την ακρίβεια στο «κόκκινο» λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Αυτό σε συνδυασμό με την τεράστια απώλεια στο εισόδημα των εργατικών νοικοκυριών όλο το προηγούμενο διάστημα, τις αυξημένες υποχρεώσεις για τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού, κάνουν τον βίο αβίωτο για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Η τιμή σε αρνί και κατσίκι έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι έως 7% στα σούπερ μάρκετ, κάτι απολύτως ενδεικτικό, αφού οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός με απίστευτο θράσος κοροϊδεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά στα μούτρα τους. Μιλούν για φτηνές τιμές στο «καλάθι του Πάσχα», όταν ακόμα και εκεί το αρνί ξεκινάει από τα 9,69 ευρώ! Και σαν να μην φτάνει αυτό, ο υπουργός ειρωνεύεται καταναλωτές και επαγγελματίες όταν του επισημαίνουν το πρόβλημα της ακρίβειας, όπως έκανε προχτές μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ενδεικτικό της κατάστασης - εκτός από τα αμνοερίφια - είναι ότι:

Στα βαμμένα αβγά (10άδα) η τιμή κυμαίνεται από 4,50 ευρώ έως 6,45, ενώ πέρσι διαμορφωνόταν από 3,50 έως 3,95 ευρώ.

Ακριβότερα είναι και τα υπόλοιπα «υλικά» του πασχαλινού τραπεζιού, όπως πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, μουστάρδα, φέτα, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, μπίρα και κρασί.

Φέτος το κόστος για τις λαμπάδες ξεκινά από τα 5 ευρώ, με τις αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στην αγορά, να φτάνουν για τις επώνυμες λαμπάδες ακόμα και το 15%.

Τα σοκολατένια αυγά ξεκινούν από 8,5 ευρώ εκείνα των 150 γρ. και φτάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το εάν περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι.

Ετσι, σε βασικά είδη του πασχαλινού τραπεζιού οι τιμές είναι στα ύψη, με τα γαλακτοκομικά και τα αυγά να παρουσιάζουν ανατιμήσεις 23,1%, τα κρεατικά 19,8%, τα έλαια και λίπη 17,5%. Τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού είναι 17,8% ακριβότερα από πέρυσι.

Συνολικά με ρυθμό 14,3% κινούνται οι τιμές στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη σοκολάτες - γλυκά - παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων. Επίσης άνοδος 3,7% καταγράφεται στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Τrès απελπιστίκ

Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντιστραφεί η εικόνα που δείχνει ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλουν να τους βγει... Αντώναρος, επιλέγουν να στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ. Καταλαβαίνουμε επίσης την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μια μαγική εικόνα για το πώς τον βλέπει απλός λαϊκός κόσμος... Κάπως έτσι πάμε στα «στημένα»...

Χτες, όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ από την περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στην Καλλιθέα και είδαμε στο σχετικό βίντεο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε μια κυρία και του εκμυστηρεύτηκε: «Εγώ θα σου πω. Ψηφίζω ΚΚΕ, αλλά θα ψηφίσω εσένα». Μάλιστα, αυτήν τη φράση επέλεξε για τίτλο η «Αυγή» για το ρεπορτάζ, για να μη μείνει και κανένας με την απορία πόσο στημένο ήταν... Αν στις προηγούμενες περιοδείες τις «αυθόρμητες δηλώσεις θαυμασμού» τις έκαναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που παρίσταναν τους περαστικούς, χτες βάλανε μία να παριστάνει την ψηφοφόρο του ΚΚΕ... Απελπισία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ