ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα η νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση

Απάντηση στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, στην καταστολή και τον αυταρχισμό | Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την ταξική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων

Εμποροϋπάλληλοι και σιδηροδρομικοί διαδήλωσαν χτες στις Βερσαλλίες
Εμποροϋπάλληλοι και σιδηροδρομικοί διαδήλωσαν χτες στις Βερσαλλίες
Νέα μεγάλη απεργιακή μάχη δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Με απεργίες και συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες πόλεις όλης της χώρας, δίνουν νέα ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν δουλειά μέχρι τον τάφο, με αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς για να έχει δικαίωμα κάποιος σε πλήρη σύνταξη, σε συνθήκες «απογείωσης» της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας», της ανεργίας, της εντατικοποίησης της εργασίας σε άθλιες συνθήκες...

Το σημερινό μεγάλο απεργιακό ραντεβού αποτελεί συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που από τον Γενάρη καταγράφουν από τις μεγαλύτερες συμμετοχές της τελευταίας 20ετίας.

Απέναντι στους εργαζόμενους η «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό: Αφού πέρασε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο αντιδραστικό αντιδραστικό άρθρο 49.3 του γαλλικού αστικού Συντάγματος - παρακάμπτοντας έτσι την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση - επιστρατεύει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, χωροφύλακες και άλλα σώματα καταστολής, προχωρά σε επιτάξεις απεργών, απαγορεύει συγκεντρώσεις στο κέντρο του Παρισιού, εξαπολύει αστυνομικές επιθέσεις και προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Συνέλευση φοιτητών στην Εξ-Αν-Προβάνς
Συνέλευση φοιτητών στην Εξ-Αν-Προβάνς
Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν έχει κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, αφού και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που πραγματοποιούνται από τις αρχές του Μάρτη σε μια σειρά κρίσιμους κλάδους, όπως στις Μεταφορές, στη Χημική Βιομηχανία, στα λιμάνια κ.α.

Μεταξύ άλλων, η περιφρούρηση της απεργίας στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso» στη Fos-sur-Mer (στην περιοχή της Μασσαλίας) συνεχίστηκε αποφασιστικά και χτες, με την έμπρακτη στήριξη απεργών και από άλλους κλάδους.

Την ίδια στιγμή, αποφάσεις στήριξης και συμπαράταξης με τους απεργούς εργάτες παίρνουν και φοιτητές, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε μια σειρά Πανεπιστημιακά Τμήματα (.χ. στη Φιλοσοφική Σχολή της πόλης Εξ-Αν-Προβάνς), όπου υπερψηφίζεται η συμμετοχή στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η παρουσία έξω από μεγάλες μονάδες παραγωγής όπου συνεχίζεται η απεργία.

Πολυμορφία, μαζικότητα, δυναμισμός χαρακτήρισαν μια σειρά κινητοποιήσεις που έγιναν και χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας.

Στιγμιότυπα που ξεχώρισαν μεταξύ άλλων:

Χαλυβουργοί διαδήλωσαν μέσα στη βιομηχανική ζώνη Elancourt (κοντά στο Παρίσι), έχοντας στο πλευρό τους και σιδηροδρομικούς της περιοχής, που απεργούν από τις αρχές του Μάρτη.

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες διαδήλωσαν στις Βερσαλλίες (προάστιο του Παρισιού), ενώ μαζί με σιδηροδρομικούς απέκλεισαν σταθμούς του τρένου.

Αποκλεισμοί οδικών και άλλων συγκοινωνιακών κόμβων έγιναν και χτες, μεταξύ άλλων στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τουλούζης και της Νίκαιας.

Στη Μασσαλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Εκφράζοντας ξανά την ταξική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρίσκεται στη Γαλλία και σήμερα θα πάρει μέρος στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Μασσαλίας.

Χτες, το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν έστειλε με μήνυμά του στο ΠΑΜΕ «τους αδελφικούς χαιρετισμούς όλων των αγωνιστών», τονίζοντας πως η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων δίνει «δύναμη και μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε σταθεροί απέναντι στην εξουσία των εργοδοτών και των πολιτικών που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Νέες «οδυνηρές» ανατροπές αναγγέλλει ο Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε χτεσινή συνέντευξη εξέφρασε τη λύπη του επειδή ...δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την «ανάγκη» των νέων ανατροπών.

Επέμεινε ότι αυτές είναι «αναγκαίες», επαναφέροντας κάλπικους εκβιασμούς ότι διαφορετικά θα μειώνονταν οι συντάξεις ή θα αυξάνονταν κρατήσεις και φόροι (μέτρα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή φαρέτρα). Κατηγόρησε δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν δέχτηκαν διάλογο και συμβιβασμούς.

Υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέες «προτάσεις» για τη Μετανάστευση, τη γαλλική βιομηχανία, τον «εκσυγχρονισμό» Υγείας και Παιδείας, που πολλές θα είναι «οδυνηρές» - όπως ομολόγησε - αλλά δήλωσε αποφασισμένος να τις προωθήσει, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως αναγκαίες»...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ
Συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 μ.μ. στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα

Παρέμβαση αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Παρέμβαση αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Σήμερα Πέμπτη, νέα πανεθνική μέρα απεργιών και διαδηλώσεων των εργαζομένων της Γαλλίας, το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς οργανώνουν συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία, στις 6.30 μ.μ., απευθύνοντας κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέο, να πάρουν μαζικά μέρος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Παράλληλα, πρωτοβουλίες στήριξης των Γάλλων απεργών αναλαμβάνουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας είναι και δικός μας αγώνας».

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ανάρτησε την Τρίτη πανό αλληλεγγύης, στέλνοντας το μήνυμα των Ηπειρωτών εργατοϋπαλλήλων στη Γαλλία.

Στην Κέρκυρα, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για συγκέντρωση έξω από το γαλλικό προξενείο.

Στο Ηράκλειο, σωματεία πραγματοποίηση παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό προξενείο, στο κέντρο της πόλης, και κατέθεσαν ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Γαλλίας.

Την Τρίτη, εξάλλου, είχε πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, με πικέτες και συνθήματα, πήρε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει «τις μεγαλειώδεις απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού της Γαλλίας ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση και στο ρεσιτάλ αυταρχισμού της κυβέρνησης Μακρόν, που μεγαλώνει τη λαϊκή οργή».

  • Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποιεί διαμαρτυρία σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. έξω από το γαλλικό προξενείο στην Πάτρα (Πατρέως 5).
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Περισσότερα ... «κυβερνητικά κόμματα» στη Βουλή

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή στο Καζακστάν, στο πλαίσιο των υποτιθέμενων μέτρων «εκδημοκρατισμού» που είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος, Κ. Ζ. Τοκάγεφ, κατά τη διάρκεια των περσινών μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων. Οι εκλογές αυτές, οι οποίες αφορούν επίσης τα τοπικά Κοινοβούλια, διεξάγονται μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2022, την οποία εισήγαγε ο Τοκάγεφ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έξι από τα επτά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έλαβαν ποσοστό πάνω από 5% και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα που μετονομάστηκε σε Amanat κέρδισε την πλειοψηφία με 53,9% και ακολουθούν: Λαϊκό Πατριωτικό Δημοκρατικό Κόμμα Auyl με 10,9%, Respublica με 8,6%, Δημοκρατικό Κόμμα Aq Jol με 8,4%, Λαϊκό Κόμμα Καζακστάν με 6,8%, Εθνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 5,2%. Οι υποψήφιοι του Amanat κατέλαβαν 22 από τις 29 μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο πολιτικός αναλυτής Α. Τσεμποτάρεφ εκτιμούσε νωρίτερα ότι θα αυξηθούν τα κόμματα στη Βουλή και «αυτό είναι ευεργετικό για την εξουσία, επειδή κόμματα πιστά στον Πρόεδρο θα είναι παρόντα στο Κοινοβούλιο και το Amanat, το προεδρικό κόμμα, θα διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών. Από την άλλη πλευρά, η ποικιλία των κομμάτων θα έχει αντίκτυπο στην αποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών, τόσο από τον πληθυσμό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Μόλις δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Καζακστάν, ο Πρόεδρος Τοκάγεφ υπέγραψε έναν νόμο που αυστηροποιεί τις τιμωρίες για όσους καλούν σε μαζικές «αναταραχές», αυξάνοντας τον χρόνο φυλάκισης κ.ά.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι στις εκλογές σημειώθηκε κάποια πρόοδος καθώς προσφέρονταν «περισσότερες επιλογές στους ψηφοφόρους», αν και «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα όρια στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών και στη συμμετοχή».

ΜΕΘΟΡΙΟΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
«Πολύ εύθραυστη η κατάσταση» λέει το Νέο Δελχί

«Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει πολύ εύθραυστη επειδή υπάρχουν μέρη όπου οι αναπτύξεις μας είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσανκάρ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη μεθόριο Ινδίας - Κίνας στην περιφέρεια του Λαντάχ (δυτικά Ιμαλάια). Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή είχαν ξεσπάσει εχθροπραξίες το 2020 που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε 24 στρατιώτες, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη σημειώθηκαν νέες εντάσεις.

Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι οι ινδοσινικές σχέσεις δεν μπορεί να επιστρέψουν στην ομαλότητα αν δεν υλοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία του Σεπτέμβρη 2020, στην οποία κατέληξε με τον Κινέζο ομόλογό του. «Οι Κινέζοι πρέπει να κάνουν αυτά που συμφωνήθηκαν και δυσκολεύονται να τα κάνουν», πρόσθεσε, όπως και ότι «δεν μπορούμε να έχουμε παραβίαση της ειρήνης και της ηρεμίας, δεν μπορείς να παραβιάζεις τη συμφωνία και να θέλεις το υπόλοιπο της σχέσης να συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτε».

Ο Τζαϊσανκάρ ανέφερε ότι συζήτησε σχετικά με τον νέο Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του G20 που φιλοξένησε προ ημερών το Νέο Δελχί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ