ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες για την «Αρετή», την ύστατη ώρα

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την τύχη του Κόμματος Αρετής είναι ζήτημα ωρών -όλοι περιμένουν την ετυμηγορία του είτε σήμερα, ή το Σαββατοκύριακο, το αργότερο πάντως τη Δευτέρα-, πληροφορίες θέλουν το κυβερνών Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς να έχει επιδοθεί σε μια φρενιτιώδη κούρσα για να... σώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι η «δημοκρατική ευαισθησία» του, αλλά το ενδεχόμενο η απαγόρευση του Φαζιλέτ να προκαλέσει συμπληρωματικές ή/ και συνολικές πρόωρες εκλογές, σε μια συγκυρία που, λόγω των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ έναντι των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κάτι τέτοιο είναι «απαγορευμένο».

Ετσι, ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο χtεσινό της φύλλο η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους αναφέρει πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής ΑριστεράςΧουσαμετίν Οζκάν συναντήθηκε «μυστικά» με τον πρόεδρο του Κόμματος ΑρετήςΡετζάι Κιουτάν, με τον οποίο συμφώνησαν να κατατεθεί έκκληση προς το Ανώτατο Δικαστήριο να αναβάλει την απόφασή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι δύο άνδρες έλαβαν υπ' όψιν τους τις σχεδιαζόμενες Συνταγματικές τροποποιήσεις που θα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων δικαστικώς, αλλά και την αναμενόμενη εντός της επόμενης βδομάδας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την προσφυγή του Κόμματος Ευημερίας εναντίον της απόφασης απαγόρευσής του, το 1998.

Επισήμως, οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται από τον ίδιο τον Οζκάν -«απλώς ήπιαμε τσάι», είπε στους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κιουτάν-, ωστόσο οι γνωρίζοντες ερμηνεύουν την κίνηση ως προσπάθεια του ίδιου του Ετζεβίτ, χωρίς την έγκριση, του οποίου δε θα μπορούσε να κινηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, να αποφύγει το ενδεχόμενο εκλογών και άρα «πολιτικής αστάθειας». Χτες ο Ετζεβίτ έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση, «δε θα υπάρξουν εκλογές», όμως αν απαγορευτεί η Αρετή θα είναι πολύ δύσκολο να μη γίνουν έστω συμπληρωματικές εκλογές.

Εναντίον της απαγόρευσης της Αρετής κάλεσε χτες και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, που βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Μιλούσε τόσο εξ ονόματος της χώρας του -η Αυστρία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά φράγματα στα νοτιοανατολικά της χώρας-, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «η ΕΕ δε θα έβλεπε θετικά» μια τέτοια εξέλιξη, δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά οι δικαστές φέρονται αποφασισμένοι να μη λάβουν υπ' όψιν τους τις πιέσεις που δέχονται πανταχόθεν. Ο αρχιδικαστής Μουσταφά Μπουμίν δήλωσε ότι «μια δίκη δεν μπορεί να αναβληθεί, επειδή το Σύνταγμα, ή κάποιοι νόμοι, θα τροποποιηθούν στο μέλλον, ή επειδή το ΕΔΑΔ θα εκδώσει κάποια απόφαση στο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο νομικό προηγούμενο».

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στη σκιά των ταραχών

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις

Associated Press

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η νύχτα της Τετάρτης έγινε μέρα, από τις βόμβες μολότοφ, τις φωτιές που «κοσμούσαν» τις συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και Προτεσταντών. Τις σοβαρότερες ταραχές της τελευταίας τριετίας, από τη στιγμή δηλαδή που άρχισε η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Τουλάχιστον 39 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Μπέλφαστ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, όταν η αστυνομία ενισχυμένη και από τα βρετανικά στρατεύματα, ρίχνοντας μάλιστα πλαστικές σφαίρες, προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη. «Το πλήθος και από τις δύο πλευρές έριξε πολλές βόμβες μολότοφ αλλά βόμβες οξέων» είπε ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της επαρχίας (RUC), Αλαν ΜακΚουίλαν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως «εξέγερση» με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών. «Ερρίφθησαν πυροβολισμοί και μια βόμβα εκτοξεύτηκε εναντίον περιπολικού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένα άτομο, κατά πάσα πιθανότητα αξιωματικός της αστυνομίας, τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας μολότοφ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τρίτη όταν οι γονείς που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους από ένα καθολικό δημοτικό σχολείο δέχτηκαν βροχή από πέτρες. Την Τετάρτη, οι αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ το βράδυ σημειώθηκαν πυροβολισμοί κυρίως στην οδό Γκλένμπριν. Οι αστυνομικοί απάντησαν στις βόμβες μολότοφ, στις πέτρες και τα μπουκάλια με τα οξέα που εκτοξεύονταν εναντίον τους πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες. Οταν προσπάθησαν μάλιστα να μεταφερθούν οι τραυματίες με τα νοσοκομειακά, Προτεστάντες προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στα ασθενοφόρα, λούζοντάς τα με βενζίνη.

Κύκλοι, τόσο της αστυνομίας όσο και αναλυτές, εκτιμούν ότι πίσω από τα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων, βρίσκονται ακραίες παραστρατιωτικές ομάδες και από τις δύο πλευρές, οι οποίες αντιμάχονται την ειρηνευτική διαδικασία. Πάντως, η χρονική στιγμή που ξέσπασαν οι ταραχές, θεωρείται κρίσιμη, καθώς πλησιάζει η λεγόμενη «περίοδος των παρελάσεων», δηλαδή οι ετήσιες εκδηλώσεις του Τάγματος της Οράγγης, προκειμένου να γιορταστεί η επέτειος της νίκης των Αγγλων Προτεσταντών επί των Ιρλανδών καθολικών. Επίσης, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι οι ταραχές ξέσπασαν τη στιγμή που η εξαιρετικά εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση, αναφορικά με τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», από κοινού, η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε τέλμα, καθώς ο αφοπλισμός ΟΛΩΝ των παραστρατιωτικών ομάδων παρά την εκεχειρία, την κατάπαυση του πυρός και τις επιθεωρήσεις στα οπλοστάσια του ΙΡΑ, παραμένει το κυριότερο αγκάθι.

ΡΩΣΙΑ
Νόμος για τα πολιτικά κόμματα

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας (Κάτω Βουλή) υιοθέτησε στην τρίτη (τελική) ανάγνωση την Πέμπτη, 21 Ιούνη, με 238 ψήφους υπέρ, 164 κατά και 1 αποχή το νομοσχέδιο «Για τα πολιτικά κόμματα», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόοστι». Το νομοσχέδιο για την τρίτη ανάγνωση παρουσίασε στη Δούμα ο βουλευτής του ΚΚΡΟ και πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Κοινωνικές Ενώσεις και Θρησκευτικές Οργανώσεις Βίκτορ Ζόρκαλτσεφ. Το νομοσχέδιο, που περιορίζει τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων, το είχε προτείνει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το επέκριναν εντονότατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τα μικρότερα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ καταψήφισε το νομοσχέδιο (78 βουλευτές) και 7 δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία, μεταξύ τους ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (στέλεχος του ΚΚΡΟ) Γκενάντι Σελεζνιόφ. Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, ένα πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να έχει λιγότερα από 10.000 μέλη και πρέπει να έχει περιφερειακά παραρτήματα στις περισσότερες από τις μισές από τις 89 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, τα περιφερειακά παραρτήματα των κομμάτων δεν πρέπει να έχουν λιγότερα από 100 μέλη. Το κόμμα θα πρέπει να παρουσιάζει απολογισμό στα φορολογικά όργανα για τα οικονομικά του έσοδα. Τον έλεγχο της δραστηριότητας των κομμάτων ασκεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα τοπικά όργανά του (αρχικά στο νομοσχέδιο προβλεπόταν ο έλεγχος από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας). Ο νόμος προβλέπει τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, με τις νέες διατάξεις αποκλείονται από τη Δούμα τα 2/3 των 180 πολιτικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
ΕΤΑ και πάλι;

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Το Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων αναστατώθηκε και πάλι από την έκρηξη βόμβας ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου. Θύματα δεν υπήρξαν, μόνο υλικές ζημιές, ενώ σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές και αυτή η βομβιστική επίθεση φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της τοπικής κυβέρνησης, Μαρία δελ Κάρμεν Γκαρμεντία, η οποία ζει στην παράκτια περιοχή όπου έλαβε χώρα η έκρηξη που σημειώθηκε στις 8.15' το πρωί τοπική ώρα, έγινε έξω από μία τράπεζα. Η έκρηξη όμως ήταν αναίμακτη καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφερειακής αστυνομίας της Χώρας των Βάσκων, προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου στη βασκική εφημερίδα «Gara», στην Τροχαία και την τοπική ιατρική υπηρεσία έκτακτων περιστατικών, που προειδοποιούσε για την επικείμενη έκρηξη. Το τηλεφώνημα έγινε 45 λεπτά πριν την έκρηξη και η αστυνομία πρόλαβε να περικυκλώσει και να εκκενώσει την περιοχή.

Οι ισπανικές αρχές αποδίδουν συλλήβδην σχεδόν όλες τις επιθέσεις στην ΕΤΑ, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες οκτώ ατόμων από την αρχή της χρονιάς.

ΗΠΑ
Φρίκη και αποτροπιασμός

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

Οταν η 36χρονη Αντρεα Πια Γέιτς κάλεσε την αστυνομία δεν εξήγησε το λόγο. Οταν ο πρώτος αξιωματικός έφθασε στο σπίτι της Γέιτς, τη βρήκε κάθιδρη και πανικόβλητη, περιγράφοντας εν συντομία αυτό που κυριολεκτικά εξατμίστηκε μόλις εκστομίστηκε: «Σκότωσα τα παιδιά μου»...

«Υπήρχαν τέσσερα παιδιά νεκρά σε ένα κρεβάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τζον Κάνον, σε δημοσιογράφους και συμπλήρωσε «το πέμπτο παιδί βρέθηκε μέσα στην μπανιέρα. Ολα τα θύματα ήταν ηλικίας από έξι μηνών μέχρι επτά ετών».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η μητέρα, Αντρεα Γέιτς, ομολόγησε ότι έπνιξε όλα τα παιδιά της μέσα στην μπανιέρα. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε τι συνέβη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας με σημασία ότι η ίδια η μητέρα ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές παραδεχόμενη την πράξη της, τα κίνητρα όμως παραμένουν άγνωστα. Το τηλεοπτικό κανάλι ABC μετέδωσε ότι ο σύζυγος της, Ράσελ Γέιτς, ο οποίος δουλεύει στη ΝΑSΑ, δήλωσε πως η γυναίκα του έπασχε από κατάθλιψη λοχίας μετά από τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η Αντρεα Ράσελ είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πριν από δύο χρόνια - στις 18 Ιούνη του 1999 - και έκτοτε έκανε θεραπεία λαμβάνοντας φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ