UPI |
Από τη συνάντηση του Αντ. Μπλίνκεν με τον Μπ. Νετανιάχου |
Πριν από την άφιξη Μπλίνκεν, μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης κατέφθασε στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα. Ενα 24ωρο μετά, ο Γουίλιαμ Μπερνς μετέβη στη Ραμάλα, όπου συνάντησε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη έγιναν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.
Την Κυριακή πήρε τη «σκυτάλη» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος συνάντησε στο Κάιρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, και τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συζητώντας τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της «στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Αιγύπτου, αλλά και μια ευρύτερη ατζέντα για τα θέματα της περιοχής.
Στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, ο Μπλίνκεν συζήτησε και τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, επιμένοντας ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η «ένταση» για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τερματισμό της διένεξης στη βάση της λύσης «των δύο κρατών». Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε για τις προσπάθειες «πολιτικής μετάβασης» στο Σουδάν, όπου διατηρεί την εξουσία ο πραξικοπηματίας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπαρχάν, αλλά και τις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την «αμερικανική υποστήριξη προς την Αίγυπτο σε διεθνείς προκλήσεις».
Χτες ο Μπλίνκεν κατέφθασε στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όπου συνάντησε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. «Είναι ευθύνη όλων να κάνουν βήματα για εκτόνωση των εντάσεων και όχι να τις πυροδοτούν», είπε ο Μπλίνκεν φθάνοντας στην Ιερουσαλήμ, στη γνωστή λογική της εξίσωσης θύτη - θύματος, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εντεινόμενη παλίρροια της βίας που έχει αφαιρέσει πολλές ζωές και Ισραηλινών και Παλαιστινίων».
Μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με το Ιράν. Τόνισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγινε «σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αντίκρισε το αληθινό πρόσωπο του Ιράν, τη βαρβαρότητα του καθεστώτος κατά του ίδιου του λαού, και πώς εξάγει επιθετικότητα πέρα από τα σύνορά του στη Μέση Ανατολή». Στη συνέχεια δήλωσε ότι «το ιρανικό καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση με τον Νετανιάχου και ανέφερε ως κοινή θέση ΗΠΑ και Ισραήλ την ανάγκη να αποτραπούν οι προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι «συμφωνίες του Αβραάμ» δεν μπορούν να είναι υποκατάστατο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ Μάλκι.
Στο μεταξύ, ελάχιστες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, είχε προγραμματίσει για χτες βράδυ επίσκεψη - αστραπή στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντ. Ναντούροφ, και τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ.
Στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν. Η επίσκεψη Δένδια στην Ιερουσαλήμ γίνεται περίπου τρεις βδομάδες πριν από την προγραμματιζόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, την επανεκκίνηση των εργασιών του σχήματος 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ) και την επικείμενη διαδοχική επίσκεψη του Μπλίνκεν σε Αθήνα και Αγκυρα.
Στο φόντο όλων αυτών των διαβουλεύσεων, το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο επιθέσεις κατά του Ιράν και φιλοϊρανικών δυνάμεων.
Η πρώτη επίθεση έγινε το Σάββατο επί ιρανικού εδάφους, σε εργοστάσιο πολεμικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν που χτυπήθηκε από ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones). Η επίθεση στο εργοστάσιο που φτιάχνει πυραύλους Shahab, κατά τις πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, ήταν «επιτυχημένη». Ωστόσο Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι από τα τρία drones καταρρίφθηκαν τα δύο και ότι από τις βόμβες που έριξε το τρίτο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην ταράτσα του κτιρίου. Επίσης, Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» προειδοποίησαν με αντίποινα το Ισραήλ.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισφαχάν «ήταν μία δειλή επίθεση με drones» που δεν σταμάτησε την πρόοδο «στο ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα». Αλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές και κανέναν τραυματισμό.
Χτες Δευτέρα οι «New York Times», επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξαν ότι η Μοσάντ ήταν πίσω από την επίθεση σε ιρανικό εργοστάσιο πολεμικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η επίθεση δεν έγινε για τις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία αλλά για να προστατευτούν «τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας». Παράλληλα εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη.
Το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά drones επιτέθηκαν σε κομβόι ιρανικών φορτηγών λίγο αφότου πάτησαν στο έδαφος της ανατολικής Συρίας, προερχόμενα από το Ιράκ. Η επίθεση στην περιοχή Μπουκαμάλ (που θεωρείται προπύργιο ιρανικών και σιιτικών δυνάμεων) χτύπησε έξι φορτηγά - ψυγεία, προκαλώντας υλικές ζημιές και «απώλειες», δίχως να γίνει γνωστός ο αριθμός νεκρών ή τραυματιών.
Σε νέα όξυνση των «αντιτρομοκρατικών» κατοχικών μέτρων κατά του Παλαιστινιακού λαού προχωρά η κυβέρνηση του Ισραήλ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν από Παλαιστινίους, με 7 νεκρούς και 5 τραυματίες, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον απόηχο της δολοφονικής επιδρομής του κατοχικού ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 27/1, μια μέρα μετά την πιο πολύνεκρη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων χρόνων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος εξαπέλυσε επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή Ατερέτ Αβραχάμ της συνοικίας Νεβέ Γιαακόβ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο δράστης σκοτώθηκε επιτόπου από ένοπλους πολίτες που ήταν κοντά στη συναγωγή. Ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο παππούς του δράστη είχε δολοφονηθεί το 1998 σε επίθεση με μαχαίρι που είχε διαπράξει ακροδεξιός Εβραίος έποικος.
Το δε πρωί του Σαββάτου, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ επιτέθηκε και τραυμάτισε έναν 50χρονο Ισραηλινό και τον 20χρονο γιο του. Ο 13χρονος τραυματίστηκε, ακινητοποιήθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.
Με αφορμή τις παραπάνω επιθέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε νέα κατοχικά μέτρα «συλλογικής τιμωρίας», στα οποία περιλαμβάνονται η ανάκληση της υπηκοότητας και άδειας διαμονής Αράβων του Ισραήλ, των ίδιων και των οικογενειών τους, που εξαπολύουν επιθέσεις βίας κατά πολιτών και η απέλασή τους σε εδάφη που «ελέγχει» η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη. Αποφασίστηκαν επίσης η άμεση αναστολή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δραστών και των οικογενειών τους, η απόλυση εργαζομένων που επικροτούν «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Ισραήλ, η ενίσχυση και αύξηση των εβραϊκών εποικισμών με πρώτο το οικιστικό «σχέδιο Ε1» για την ανέγερση 3.500 κατοικιών εποίκων στο Μά'αλεχ Αντουμίν της Δυτικής Οχθης και η ταχύτερη έκδοση αδειών οπλοφορίας στους πολίτες του Ισραήλ.
Επίσης, μετά την επίθεση στη συναγωγή, Εβραίοι έποικοι επιδόθηκαν σε όργιο βίαιων επιθέσεων κατά Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, καίγοντας ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο στην παλαιστινιακή πόλη Τουρμούς Αγια, κατέλαβαν και κατασκήνωσαν σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας αγροτικές περιοχές, κατέστρεψαν πολλές δεκάδες ελαιόδεντρα.
Παράλληλα Ισραηλινοί αστυνομικοί σφράγισαν τα σπίτια των φερόμενων ως δραστών των δύο επιθέσεων, με σκοπό να κατεδαφίσουν τουλάχιστον το σπίτι του πρώτου. Παράλληλα, συνέλαβαν πάνω από 40 συγγενείς τους για ανακρίσεις.
Επιπλέον, χτες τα ξημερώματα Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 26χρονο Παλαιστίνιο, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να πέσει με το αυτοκίνητό του σε φυλάκιο.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, αναφέρει ότι τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά (στρατού και εποίκων) από την αρχή του 2023.
Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» και τις τοποθετήσεις περί «κύκλου βίας» που έκαναν μετά το μακελειό του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στις 26/1, ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν να καταδικάσουν ως τρομοκρατική την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή και να αναγνωρίσουν για ακόμα μια φορά τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» του Ισραήλ (για τις τοποθετήσεις των ΗΠΑ βλ. το διπλανό θέμα για την περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή).
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος αναγνώρισε «πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας του Ισραήλ όπως έδειξαν οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις». Ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τη βία «ως έσχατο μέσο» κατά των Παλαιστινίων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, εξισώνοντας θύτη και θύμα, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να σταματήσουν να «τροφοδοτούν» την κλιμάκωση της βίας. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που μπορεί να τροφοδοτήσουν» την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, δηλώνοντας διατεθειμένος «να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προέτρεψε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν τη «μέγιστη υπευθυνότητα» και να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν «περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».
Την επίθεση στη συναγωγή καταδίκασε με ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς προηγουμένως να έχει πει ούτε μια λέξη για τη δολοφονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν.