ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κρατική «αποσυμφόρηση» από την ευθύνη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Η γνωστή «λύση» επιστρατεύεται από την κυβέρνηση με «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα

Η αθλιότητα των ράντζων φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων
Η αθλιότητα των ράντζων φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων
Την «αποσυμφόρηση» 4 μεγάλων νοσοκομείων στην Αττική («Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και Λαϊκό) από τα ράντζα που πλημμυρίζουν σε κάθε εφημερία κυρίως τις Παθολογικές κλινικές, σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ξανά το «μαγικό ραβδί» της «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα». Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, όσα περιστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από το ίδιο το νοσοκομείο ή άλλες κλινικές του ΕΣΥ, θα μεταφέρονται στις συνεπικουρούσες (ενδεχομένως και ιδιωτικές) δομές, ή/και να λειτουργήσει και το «μοντέλο» της συνεφημέρευσης με στόχο την άμεση αποσυμφόρηση των μεγάλων εφημεριών, με μεταφορά περιστατικών στη «βοηθητική» δομή.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για συνεφημέρευση του Νοσοκομείου «Αττικόν» με το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, το οποίο θα «παραχωρήσει» προφανώς με το αζημίωτο 30 κρεβάτια.

Οπως σχολιάζει η ΚΟΒ του Νοσοκομείου «Αττικόν» του ΚΚΕ, πρόκειται για μια «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση «ύστερα από δέκα χρόνια αμείωτου εξευτελισμού χιλιάδων ασθενών, με τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα στις εφημερίες, με τη νοσηλεία τους σε ράντζα και φορεία σε διαδρόμους».

Αλλωστε, όπως σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, «αφού με την πολιτική τους διαμόρφωσαν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, τώρα την επικαλούνται όχι για να δώσουν λύση στις αιτίες που την δημιουργούν, αλλά να την αξιοποιήσουν για να δοθεί ακόμα περισσότερο "ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το μέτρο κρύβει το πρόβλημα "κάτω από το χαλί". Στην ουσία δεν πρόκειται για αποσυμφόρηση του Αττικού Νοσοκομείου αλλά για "αποσυμφόρηση" των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και συμφόρηση πελατών και κερδών του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα», αναδεικνύει η ΚΟΒ.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι πρόκειται για απόφαση που δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα γιατί:

  • Το «Αττικόν» έχει μετά από κάθε εφημερία 110 ράντζα (με βάση τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης του νοσοκομείου). Οι υπόλοιποι 80 ασθενείς πού θα νοσηλεύονται;
  • Αρκετά περιστατικά απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση και εξέταση από διάφορες ειδικότητες στο πλαίσιο της διαγνωστικής ή θεραπευτικής διαδικασίας. Ποιος θα τα κάνει αυτά όταν στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου λείπουν κάποιες από τις βασικές ειδικότητες; Μήπως ετοιμάζονται νέες μετακινήσεις προσωπικού;
  • Εκτός κι αν οι κύριοι της κυβέρνησης έχουν στο μυαλό τους να επαναλάβουν την ξεφτίλα της προηγούμενης χρονιάς με τη «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία COVID-19, κατά την οποία το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου υποδέχθηκε ασθενείς που είχαν σχεδόν αναρρώσει και ήταν ένα βήμα πριν από το εξιτήριο!!!

Οπως υπενθυμίζει η ΚΟΒ του νοσοκομείου, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ράντζα. Είναι οι πολύμηνες αναμονές στα ραντεβού για μια ιατρική εξέταση ή διαγνωστικό έλεγχο και χειρουργείο, είναι οι πολύωρες αναμονές στην εφημερία, είναι η παντελής έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εξαναγκάζουν τους ασθενείς σε οικονομική αφαίμαξη στον ιδιωτικό τομέα ή να υπόκεινται τις συνθήκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα με κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους».

Υπογραμμίζει τη «σχεδόν παντελή ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πλήρως ανεπτυγμένα δημόσια Κέντρα Υγείας στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, που μετατρέπει το Αττικόν Νοσοκομείο σε μοναδική διέξοδο για τους ασθενείς με προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας. Αυτή η κατάσταση, μαζί με την υποστελέχωση, διαμορφώνει την εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου σε "εμπόλεμη κατάσταση" με τις πολύωρες αναμονές για διάγνωση και τα ράντζα σαν μορφή νοσηλείας.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που έχουν ως κύριο μέλημα την περιστολή των κρατικών δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και την περίθαλψη. Γι' αυτό δεν προσλαμβάνουν προσωπικό στο "Αττικόν", γι' αυτό δεν αναπτύσσουν τα δημόσια ΚΥ που να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, γι' αυτό δεν επαναλειτουργούν το "Λοιμωδών" ως σύγχρονο πλήρες νοσοκομείο όπως χρόνια τώρα απαιτούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και όλα τα σωματεία υγειονομικών».

Οπως σημειώνει, όλα τα παραπάνω προβλήματα «δεν λύνονται με τα 30 κρεβάτια του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου, αλλά με την οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής και την αγωνιστική του συμπόρευση με το ΚΚΕ για επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επαναλειτουργία του Λοιμωδών ως σύγχρονου πλήρως δημόσιου νοσοκομείου».

ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» στην κυβέρνηση, που περιοδεύει «σαν τον κλέφτη» στα νοσοκομεία

Τα ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν χτες ενάντια στους εργαζόμενους | Νέες κινητοποιήσεις σήμερα στο Ηράκλειο

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο ΠαΓΝΗ
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο ΠαΓΝΗ
«Σαν τον κλέφτη», όπως συνηθίζει, και με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία στην Κρήτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Παρ' όλα αυτά, μετά τη μαζική συγκέντρωση «υποδοχής» στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, εξίσου μαζική ήταν και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΠαΓΝΗ, με αφορμή και στις δύο περιπτώσεις την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία μπήκε και βγήκε από τα νοσοκομεία από την πίσω πόρτα, με κλούβα των ΜΑΤ στην είσοδό τους και αστυνομική συνοδεία.

Σε αυτό το φόντο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προχώρησε χθες σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο, για να καταγγείλει την προκλητική παρουσία μιας κλούβας ΜΑΤ μέσα στο ΠαΓΝΗ την ώρα της κινητοποίησης. Μετά την καταγγελία του Σωματείου και την παρέμβαση, οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας, αντάξιο των σύγχρονων αναγκών. Απαιτούν εδώ και τώρα να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό, με επείγουσες προκηρύξεις του συνόλου των κενών θέσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τον ξεπερασμένο οργανισμό, και άλλα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου.

Η αναπληρώτρια υπουργός, περιστοιχισμένη από δεκάδες ένστολους άνδρες της Ασφάλειας, για να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζομένους και το Σωματείο επέλεξε να μπει από άλλη είσοδο, παρόλο που όπως καταγγέλλει το Σωματείο η ίδια είχε ζητήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία τους. Βέβαια, με την αποφασιστικότητά τους οι εργαζόμενοι έφτασαν μέχρι τα γραφεία της διοίκησης, όπου πραγματοποιούνταν σύσκεψη με την παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθειά φίμωσής τους. «Τους λέμε πως ξέρουμε καλά ότι οι υποσχέσεις και η φιέστα της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου φαίνονται προπέτασμα καπνού για την επίθεση που εξελίσσεται και πρόκειται να ακολουθήσει», σημειώνει το Σωματείο και καλεί σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και στις 12.30 μ.μ. στην ΥΠΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΔΙΤ θα καθορίζουν και τον προσανατολισμό της Ψυχικής Υγείας

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην προκειμένη περίπτωση του ευαίσθητου τομέα της Ψυχικής Υγείας, ακόμα και παιδιών και εφήβων, για να «τονώνεται» η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της υγείας του λαού, είναι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κύρωση τροποποιήσεων και παραρτημάτων που αφορούν τη σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο η συζήτησή του διακόπηκε λόγω της κατάθεσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οπότε η ψήφιση του νομοσχεδίου πάει για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Γενάρη.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, το νομοσχέδιο προδιαγράφει την «ευθεία παρέμβαση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, γεγονός που δεν μας βρίσκει σύμφωνους». Πρόσθεσε ότι «στην πράξη έχουμε την ανάθεση σε έναν ιδιωτικό φορέα, μια ΣΔΙΤ, εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, που έρχεται να αναμορφώσει τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες σχετικά με την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων, όπως και την αντίστοιχη εκπαίδευση του προσωπικού των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο δίνει συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ανταλλάσσοντας τη σκυτάλη, με μπούσουλα την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και την υπονόμευσή της για να εξασφαλιστούν χώρος και χρήμα για να αλωνίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι «με την υλοποίηση της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της έλλειψης δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά υπαρκτά ζητήματα, όπως ο έλεγχος, η επιδημιολογική καταγραφή, η εξαγωγή συμπερασμάτων, η συνέχεια στην ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία».

Ολα αυτά, όπως ανέδειξε - πόσο μάλλον η μέριμνα με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας που να αφορά την παιδική και εφηβική ηλικία -, «δεν μπορούν να διασφαλιστούν από τη στιγμή που οι δομές της Ψυχικής Υγείας δεν αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, πανελλαδικά ανεπτυγμένου, σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα αυτού του επιπέδου Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Αυτό που υπάρχει σήμερα, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι ότι στον δρόμο της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι «ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, μια πανσπερμία δομών Ψυχικής Υγείας - δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ και πάει λέγοντας - με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό, την αποσπασματικότητα και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο δεύτερος βασικός άξονας του νομοσχεδίου αφορά την οδοντιατρική μέριμνα, όπου και εδώ, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης, η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα, στην πράξη αποποιείται κάθε ευθύνη, στέλνοντας πελατεία στους ιδιώτες, τροφοδοτώντας την εμπορευματοποίηση στην οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ, από αυτήν την άποψη, χαρακτήρισε πρόκληση το dental pass και φτηνό αντιπερισπασμό απέναντι στα προβλήματα παιδιών και γονιών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Θραψανιώτης, χαρακτήρισε «σημαντική δωρεά» τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι «συνομολογήθηκε» το 2018 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του προέδρου του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και ότι «προφανώς και είναι σε θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, κατά τον Μ. Θραψανιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, προφανώς για αντιπολιτευτικούς λόγους, μπροστά στις εκλογές. Ως πρόσχημα βρήκε ότι ενώ πρόκειται για πρόγραμμα πιλοτικό, το οποίο λήγει το 2027, η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση μόνο μέχρι το 2025.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ