Το 2014 και 2015, με τα πρώτα μνημόνια αλλά και τις «αντιμνημονιακές» κορόνες ο λαός στο τέλος του δεύτερου χρόνου είχε φορτωθεί συνολικά 43,5 δισ. ευρώ σε φόρους.
Το 2018, με το 3ο μνημόνιο έφτασε να πληρώνει 48,85 δισ. ευρώ.
Το 2022, με την ...«υπευθυνότητα» της ΝΔ και με λεζάντα το ...«δεν φέραμε νέους φόρους», έφτασε να πληρώνει 55,31 δισ. ευρώ.
Κυβερνήσεις; Πολλές και διαφορετικές. Από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από εκεί στη ΝΔ.
Και τα λαϊκά νοικοκυριά κάθε φορά τα ίδια και χειρότερα. Να κόβουν από τις ανάγκες τους, από τα απαραίτητα για τα παιδιά τους, τη διατροφή τους, την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την αναψυχή...
Από το 2015 μέχρι και σήμερα η ίδια στρατηγική εκφράζεται με διαφορετικά εργαλεία.
Από τα μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Εποπτείας και το Σύμφωνο Σταθερότητας και από εκεί στη Μεταπρογραμματική Εποπτεία και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μία στρατηγική που έχει ως αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη «δημοσιονομική πειθαρχία» και τον «δημοσιονομικό χώρο», ώστε να θωρακίζεται κάτω απ' όλες τις συνθήκες, σε κρίση και σε ανάπτυξη, η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Πλεονάσματα, πειθαρχία και ...χώρος που έχουν δεσμευτεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τηρούν απαρέγκλιτα, ώστε έτσι να εξασφαλίζουν νέα προνόμια, «ζεστό» χρήμα, δύναμη και κέρδη στο κεφάλαιο.
Αυτά είναι το κοινό τους πρόγραμμα, που για να υλοποιηθεί έχει μερικές προϋποθέσεις: Να τσακίζονται εργασιακά δικαιώματα, να μεγαλώνει η εκμετάλλευση, να φορτώνεται το 95% των φόρων στον φτωχόκοσμο, όπως δηλαδή γίνεται μέχρι σήμερα.
Κι όμως: Ολα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ανακοινώνουν... φορολογικές ελαφρύνσεις και «ανάσες» στον λαό, «στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών». Δεν πρόκειται για αντίφαση, αφού τα «όρια των δημοσιονομικών αντοχών» σημαίνει ότι την ίδια ώρα νομοθετούν πολλαπλάσια «ισοδύναμα» μέτρα για να τα παίρνουν... από την άλλη τσέπη του λαού.
Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι μέσα στο «μαγκανοπήγαδο» του καπιταλιστικού συστήματος δεν υπάρχει ούτε «ανάπτυξη για όλους» που λέει η ΝΔ, ούτε «ανάπτυξη με δικαιοσύνη παντού» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δεν γίνεται και «η πίτα» των κερδών να είναι ολόκληρη και ο λαός να είναι κερδισμένος. Αλλά πως αντίθετα για να πάρει και την παραμικρή ανάσα ο λαός, χρειάζεται να χάσει το κεφάλαιο.
Γι' αυτό άλλωστε σε όλη τη διάρκεια του 2022, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα απέρριπταν κάθε τροπολογία του ΚΚΕ για να πάρει ο κόσμος μια ανάσα από την ακρίβεια και τους φόρους. Τροπολογίες για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στην Ενέργεια κ.ά.
Αλλος ένας λόγος για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές: Για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα ανακούφισης του λαού, για να πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της όποιας επόμενης κυβέρνησης και στην κοινή τους στρατηγική, που με «σκυταλοδρομία» φορτώνει στο διηνεκές νέα φορολογικά και άλλα βάρη στον λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Τα φορομπηχτικά «έργα και ημέρες» της διακυβέρνησής του, που εκτόξευσαν τα φορολογικά βάρη για τον λαό και τα προνόμια για το κεφάλαιο
Eurokinissi |
Βασικό «συστατικό» του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η φοροαφαίμαξη του λαού, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας (φωτ. μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2015) |
Ολα τα μέτρα «σφαγής» του λαού τα οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και τα φορολογικά, και για τα οποία τώρα κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», τα πήρε επειδή ο στόχος της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου ήταν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «δημοσιονομική πειθαρχία». Πλεονάσματα που μάτωσαν τον λαό, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βγουν αλώβητοι από την κρίση, γι' αυτό άλλωστε και τα ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά τα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθέτησε ως προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης του 3ου μνημονίου και τα ψήφισε από κοινού με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:
1. Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%:
- Για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής.
- Για όλα τα έτοιμα γεύματα και λοιπά είδη που σερβίρονταν από τα καταστήματα μαζικής εστίασης.
- Για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα.
- Για τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τα ΚΤΕΛ.
- Για τα εισιτήρια των κινηματογράφων.
Ενώ σε πολλά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, το 2016, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
2. Επέβαλε ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.
3. Αύξησε από 6,5% σε 13% τον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.
4. Κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
5. Αύξησε τον φόρο στα ασφάλιστρα. Για τον κλάδο των αυτοκινήτων αυξήθηκε από 10% σε 15%.
6. Αύξησε τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 1,4% σε 2% κ.ο.κ.).
7. Αύξησε τον συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες από 55% σε 75%.
8. Διπλασίασε τον φόρο εισοδήματος, στο 26% από το πρώτο ευρώ, από 13% που ήταν.
9. Μονιμοποίησε αντιλαϊκά χαράτσια: Είναι χαρακτηριστικά τα όσα προβλέπονταν για τον ΕΝΦΙΑ, όπου προβλεπόταν συνολικό ποσό είσπραξης ύψους 2,65 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, και μάλιστα με ρήτρα ότι αυτό το ποσό θα μείνει σταθερό ακόμα κι αν πέσουν οι αντικειμενικές τιμές στην ακίνητη περιουσία!
10. Μειώθηκε στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Το πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κακοποίησε φορολογικά τα λαϊκά νοικοκυριά φαίνεται από τα στοιχεία της περιόδου 2015 - 2018. Εχουμε και λέμε:
- Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων από 43,5 δισ. ευρώ το 2015 απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018! Μιλάμε για μια διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης των 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε, βέβαια, αφού το 2022 το ποσό αυτό έχει εκτοξευθεί στα 55,31 δισ. Αλλωστε η ΝΔ, αφού ψήφισε τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια ως κυβέρνηση τους διατήρησε στο ακέραιο, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και να ενταθεί η φοροληστεία.
Την ίδια περίοδο (2015 - 2018) ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) από 7,81 δισ. το 2015 εκτινάχτηκε το 2018 στα 8,64 δισ. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ. Βασικό άξονα της φοροληστείας από το συγκεκριμένο πεδίο αποτέλεσε ο ΦΠΑ, που εκτινάχθηκε από τα 13,62 δισ. στα 16,22 δισ. (αύξηση 2,6 δισ.).
Ηδη από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο όριο, ενώ βέβαια φρόντισε να προνομοθετήσει και εκείνη που θα ερχόταν το 2020. Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ τον χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «ρεσιτάλ» στο πεδίο της διάλυσης των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, μεταφέροντας και νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες.
Μεταξύ των δεκάδων τέτοιων παρεμβάσεων ξεχώρισαν οι εξής:
-- Το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων από 920 εκατ. ευρώ το 2015 συρρικνώθηκε στα 98 εκατ. το 2018, ενόψει βέβαια και της οριστικής κατάργησής του, με αντίστοιχες «εξοικονομήσεις» σε ετήσια βάση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
-- Το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο λαϊκών νοικοκυριών από 186 εκατ. (2015) καρατομήθηκε στα 57 εκατ. (2018), δηλαδή οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν να αποδίδουν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 129 εκατ. τον χρόνο.
-- Οι κρατικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία επίσης αποτελούν βασικό πυλώνα της υπερπαραγωγής φαραωνικών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα, από 1,6 δισ. το 2015 συμπιέστηκαν το 2018 στο 1 δισ., δηλαδή κατά 600 εκατ. και σε ποσοστό 37,5%...
Το μέγεθος της φοροληστείας αποτυπώθηκε και στην απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου της κυβέρνησης, οι αντιλαϊκοί στόχοι για πλεονάσματα, από 6,5 δισ. για το 2018, απογειώνονται ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ. για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022.
Και κάτι για το τέλος, που αφορά το ...μέλλον:
«Κερασάκι στην τούρτα» όλων των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που «κούμπωνε» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί»...
Κατά τ' άλλα τα μνημόνια έχουν τελειώσει...