ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Η επιχειρηματική δράση και η πολιτική των κυβερνήσεων είναι ο μεγάλος «ένοχος»

Σε αγώνα για εξασφάλιση επάρκειας για όλους δωρεάν σκευασμάτων καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο

Παρέμβαση με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις σε μια σειρά από φάρμακα, ακόμα και ευρείας χρήσης, κάνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στην παραγωγή και διακίνηση.

Η Ομοσπονδία αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται ούτε για «συγκυριακό» πρόβλημα ούτε για αποτέλεσμα «στρεβλώσεων» της αγοράς, όπως προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και οι όμιλοι, ενώ θυμίζει ότι οι ελλείψεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς, γιατρούς και φαρμακεία.

Θέτει δε χαρακτηριστικά το ερώτημα: «Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σήμερα που η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα στη βιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες παντού, το φαινόμενο των ελλείψεων στα φάρμακα όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αλλά αντίθετα επιδεινώνεται;».

Εξηγεί ότι «η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου διέπονται από τους νόμους της αγοράς, υποτάσσονται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων που το έχουν στα χέρια τους και το ελέγχουν, διαγράφοντας τη διαδρομή του από την παραγωγή μέχρι τη λιανική πώλησή του. Η διαδρομή αυτή χαράσσεται με κριτήριο το κέρδος, γι' αυτό ένα φάρμακο που παράγεται σε μια χώρα της Ασίας μπορεί να εξαφανιστεί από κει και να βρεθεί σε μια χώρα της Ευρώπης με ανταγωνιστική, υψηλότερη τιμή!».

Σε σχέση με τις «παράλληλες εξαγωγές», στις οποίες επιχειρεί η κυβέρνηση να φορτώσει αποκλειστικά το πρόβλημα, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για έναν από τους τρόπους που οι φαρμακέμποροι επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό κέρδος, εξάγοντας φάρμακα σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα. «Είναι, επομένως, η φυσική συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Φάρμακο», σημειώνει, αναδεικνύοντας ότι και οι «παράλληλες εξαγωγές» είναι αποτέλεσμα του φαρμάκου - εμπόρευμα, που έχουν βέβαια «τη νομιμοποίηση του καπιταλιστικού κράτους, καταγράφονται επίσημα και έχουν τα ανάλογα οφέλη, όπως είναι η επιστροφή ΦΠΑ κ.ά.».

Η Ομοσπονδία σημειώνει μάλιστα ότι οι «παράλληλες εξαγωγές» που κάνουν οι φαρμακαποθήκες αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ φαρμακοβιομήχανων και φαρμακεμπόρων, «αφού μέσω αυτών οι φαρμακαποθήκες αποκομίζουν ένα μέρος των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας. Οι φαρμακοβιομήχανοι, με τη σειρά τους, απαντούν, διαθέτοντας μειωμένες ποσότητες φαρμάκων σε χώρες που έχουν πιο χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε αυτές ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς οι φαρμακέμποροι εξάγουν έτσι κι αλλιώς τις συμφωνημένες ποσότητες.

Τα μέτρα προσωρινού περιορισμού αυτών των εξαγωγών όχι μόνο δεν δίνουν καμιά προοπτική για τη λύση του προβλήματος των ελλείψεων, αλλά, με τις εξαιρέσεις που προβλέπουν, αποτελούν άλλο ένα εργαλείο για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων».

Σε άλλο σημείο η Ομοσπονδία αναδεικνύει ότι οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για παράδειγμα, σημειώνει ότι «η επιλογή των κεφαλαιοκρατών του Φαρμάκου να παράγουν τις πρώτες ύλες σε Κίνα και Ινδία, ως επωφελέστερη από άποψη κερδοφορίας, λόγω του φθηνότερου εργατικού δυναμικού και του χαμηλότερου κόστους παραγωγής, σήμερα επιφέρει και μια αρνητική γι' αυτούς συνέπεια, την αύξηση του κόστους μεταφοράς, που "απειλεί" το ύψος της κερδοφορίας τους. Σε αυτό έχουν επιδράσει και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που αυξάνει, εκτός από το κόστος μεταφοράς, και το κόστος παραγωγής. Κι επειδή το κριτήριο της κερδοφορίας δεν μπορεί να αλλάξει για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής, το Φάρμακο - εμπόρευμα ή θα πάρει υψηλότερη τιμή ή θα αποσυρθεί, θα διοχετευτεί σε χώρες που είναι πιο ακριβό και θα λείψει από χώρες που είναι πιο φθηνό».

Με βάση τα παραπάνω, η Ομοσπονδία δείχνει τον πραγματικό ένοχο, την «καπιταλιστική παραγωγή και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Φάρμακο». Και εξηγεί: «Είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος παραγωγής και αυτή η δραστηριότητα που μετατρέπει όλα τα αγαθά σε εμπορεύματα, ανάμεσά τους και το Φάρμακο, το οποίο διακινείται εκεί που φέρνει κέρδος, πληρωμένο αδρά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και "εξαφανίζεται" εκεί που δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη, με τον λαό πάλι να πληρώνει το "μάρμαρο"».

Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που δίνουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων δωρεάν για όλους, τονίζει ότι ο καθημερινός αγώνας των εργαζομένων και των σωματείων τους για να μη μείνει κανένας χωρίς φάρμακο, πρέπει να στοχεύει και στο πραγματικό εμπόδιο: Την επιχειρηματική δράση στο Φάρμακο, που πρέπει «να φύγει από τη μέση, οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο να πάρουν το τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας, ώστε αυτή να οργανώνεται με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και τα αγαθά να αντιμετωπίζονται ως τέτοια και όχι ως εμπορεύματα».

Οργανώνονται και διεκδικούν οι ανάπηροι νέοι και χρόνιοι πάσχοντες

Σύσκεψη για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας της ΣΕΑΑΝ την Τρίτη 20 Δεκέμβρη στην Αθήνα

Με μια σημαντική πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα των ανάπηρων νέων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων θέτει επιτακτικά τα προβλήματά τους, απευθυνόμενη σε μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες, νέους και νέες, ανέργους και εργαζόμενους για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας. Σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η ανοιχτή συζήτηση που οργανώνει την Τρίτη 20 Δεκέμβρη στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Σήμερα μιλούν στον «Ριζοσπάστη» νέοι που καλούν στη σύσκεψη της Τρίτης και μεταφέρουν την πραγματικότητα που βιώνουν στις σπουδές, στη δουλειά, στην καθημερινότητά τους.

Ο καθημερινός «Γολγοθάς» ενός φοιτητή

Η Κλέα Γκερντούκι είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Αθήνας και μας περιγράφει το πώς εκφράζονται τα προβλήματα και η απουσία κρατικής μέριμνας. «Στα τέλη του 2022 πρέπει να κάνω ολόκληρο αγώνα για να αποκτήσω μία μηχανή braille, καθώς το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), που είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για την κάλυψη όλων των αναγκών των ατόμων με πρόβλημα όρασης, ενώ έχει εγκρίνει σε Διοικητικό Συμβούλιο την παροχή σε εμένα μιας τέτοιας μηχανής, "δεν έχει άλλες μηχανές να δώσει"». Μιλάει ακόμα για τον «Γολγοθά» που περνά κάθε μέρα για να φτάσει στο Πανεπιστήμιο, καθώς «το άθλιο ρυμοτομικό σχέδιο της πρωτεύουσας κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις εξαιρετικά δύσκολες». Αναφέρεται επίσης στους μόλις 9 εκπαιδευτές κινητικότητας που υπάρχουν, ειδικότητα που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με οπτική αναπηρία με επιστημονικό τρόπο στις καθημερινές τους δεξιότητες και στη χρήση του λευκού μπαστουνιού, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 17.000 τυφλών. Εκφραση της αναντιστοιχίας της σημερινής κατάστασης με τις ανάγκες αλλά και της μη αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καλυτέρευση της ζωής αποτελούν το ότι οι οθόνες braille (μετατρέπουν ό,τι περιλαμβάνει η οθόνη μιας οποιασδήποτε συσκευής σε braille) κοστίζουν πάνω από 2.000 ευρώ, το κόστος για την εκτύπωση συγγραμμάτων σε braille ξεπερνά τα 30 λεπτά για κάθε σελίδα και επιβαρύνει τον φοιτητή, τη στιγμή που υπάρχουν συγγράμματα ακόμα και με 1.000 σελίδες. Στα παραπάνω προσθέτει «την ανασφάλεια και τον φόβο που γεννά η ανυπαρξία δομών για την ολόπλευρη πρακτική και ψυχοκοινωνική στήριξη των νέων ζευγαριών και ειδικότερα της ανάπηρης μητέρας». «Ως τυφλή φοιτήτρια θεωρώ υποχρέωσή μου να στηρίξω την πρωτοβουλία, συμμετέχοντας στην ανοιχτή σύσκεψη», τονίζει.

Αναγκαία η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Φοιτητής στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής στον Βόλο και «ενοικιαζόμενος εργαζόμενος» ως τηλεφωνητής, ο Σώστης Καραγιαννόπουλος εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον, μετά την αποφοίτηση. «Σκοπός μου είναι να βοηθήσω νέα παιδιά να εκπαιδευτούν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν, αλλά φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω στο υπάρχον σύστημα», σημειώνει με αγωνία για τη σημερινή κατάσταση της Ειδικής Αγωγής. Με την ιδιότητά του και ως αθλητή και νεοεκλεγέντος προέδρου του αθλητικού σωματείου «Κεραυνός», μας μιλά και για την υποβάθμιση του ειδικού αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι «είναι αναγκαίος αφενός για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των αρχών της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας και της συνεργασίας και αφετέρου για σωματική και πνευματική ευεξία και ευημερία, ιδιαίτερα για τους αναπήρους λειτουργεί και θεραπευτικά. Το κράτος δεν στηρίζει τα αθλητικά σωματεία, με αποτέλεσμα είτε να στρέφονται στις δωρεές και στις φιλανθρωπίες, κάνοντας τους αναπήρους βιτρίνα και μέσο για τη διαφήμιση και την προώθηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων είτε να απειλούνται με διάλυση, με τραγικές συνέπειες για τα άτομα με αναπηρία». Επισημαίνει ακόμη τις ευθύνες του κράτους για το ότι «τα σωματεία με αθλητές αναπήρους να μην μπορούμε να καλύψουμε ούτε φόρμες και παπούτσια για τα παιδιά ούτε και προπονητές».

Για το δικαίωμα στην εργασία με δικαιώματα

Ο Κυριαζής Ρουσακάκης, άνεργος δικηγόρος, στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανεργίας στα άτομα με αναπηρία, καταθέτοντας τη δική του εμπειρία. «Μόλις αποφοίτησα από τη Νομική, την οποία κυρίως κατάφερα να τελειώσω χάρη στη στήριξη της οικογένειάς μου, καθώς οι υποδομές στο πανεπιστήμιο είναι ελάχιστες ως ανύπαρκτες για άτομα με αναπηρία. Τώρα που έχω πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μόνος μου πρέπει να ψάξω για δουλειά, καθώς σπάνια ανοίγει κάποια θέση στο δημόσιο για ΑμεΑ. Επιπλέον πάνω από το 90% των ατόμων με ειδικές ανάγκες που μπορούν να εργαστούν μένουν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξή τους, έχοντας ως δεδομένο πως μέσω της εργασίας οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και νιώθουν πλήρεις και ότι προσφέρουν στην κοινωνία». Μπροστά στη σύσκεψη δηλώνει ότι «πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, για να συζητήσουμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, να διεκδικήσουμε ουσιαστική και ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μαζικές προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα!

Παρέμβαση από τους εργαζόμενους στη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση στον αξονικό τομογράφο

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με παρέμβαση κατά τη διάρκεια εγκαινίων αξονικού τομογράφου, δωρεά ιδιώτη. Τα εγκαίνια έγιναν μάλιστα παρουσία του υπουργού Υγείας, που έφτασε στα... κρυφά στο νοσοκομείο προκειμένου να «κόψει κορδέλες», την ίδια στιγμή που ασθενοφόρα έκαναν κομβόι στην είσοδο αν και δεν ήταν μέρα γενικής εφημερίας.

Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων, που με συνθήματα, όπως, «Δώστε λεφτά για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», διατύπωσαν τα δίκαια αιτήματά τους για ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να αποτραπεί η διαμαρτυρία.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο, ο καινούριος αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί με ...κέρματα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες προσλήψεις γιατρών και όλου του ανάλογου προσωπικού για να λειτουργήσει.

Μιλώντας στον υπουργό, ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Φερεντίνος, αναφέρθηκε στην «πικρή πείρα από τα χειρουργεία που εγκαινιάστηκαν το 2014 στον "Ευαγγελισμό" και οι μισές αίθουσες δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω της έλλειψης προσωπικού, στερώντας χιλιάδες επεμβάσεις κάθε χρόνο από τους ασθενείς». Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχει μπει καινούριος αγγειογράφος και ακόμα το νοσοκομείο δεν έχει πάρει έγκριση για Τμήμα Εμβολισμών, ώστε να εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια βαρύτατα και διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με κίνδυνο της υγείας τους». Ο υπουργός μάλιστα παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας έγινε δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών από την κόρη ενός ασθενούς που νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ