ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή την υπογραφή ΣΣΕ από την Ομοσπονδία για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

RIZOSPASTIS

Αυξήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν «ισοφαρίζουν» τις μεγάλες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, ενώ έρχονται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν που σήμανε την «ολική επαναφορά» της κερδοφορίας των ξενοδόχων, προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Μια Σύμβαση που έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οργάνωσαν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής που επικρατούν πίσω από τη βιτρίνα του «τουριστικού θαύματος», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου, επιχειρησιακές και τοπικές κλαδικές Συμβάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν χτες η Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) έχει διετή διάρκεια (1/1/2023 έως 31/12/2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το 2023 και κατά 5% για το 2024. Τόσο οι εργοδότες όσο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας παρουσιάζουν αυτές τις αυξήσεις ως «αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών από την εποχή των μνημονίων», ως «κάλυψη του τρέχοντος πληθωρισμού», ακόμα και ως «δίκαιο μέρισμα από την τουριστική ανάπτυξη». Ωστόσο, είναι οι ίδιοι που το 2012 πετσόκοψαν τους μισθούς των εργαζομένων κατά 15%, ενώ από τότε μέχρι σήμερα υπογράφουν Συμβάσεις με αυξήσεις - ψίχουλα της τάξης του 1% και 1,5%, παρά το γεγονός ότι ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πολλαπλασιαστεί.

Η Σύμβαση επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα των ξενοδόχων να μη χορηγούν τα εβδομαδιαία ρεπό και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς μέρα ξεκούρασης στα εποχικά ξενοδοχεία από τις 15 Μάη μέχρι τις 15 Οκτώβρη (από 1 Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη που ίσχυε). Με βάση τη νέα ρύθμιση, η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα ώστε να αξιώνει πέντε μήνες ασταμάτητης δουλειάς.

Το 2023 θα είναι χρονιά σκληρών αγώνων για μισθούς και δικαιώματα

«Η υπογραφή της ΣΣΕ έρχεται μετά από τους πολύμηνους αγώνες του 2022, χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων», σημειώνει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, με τις κινητοποιήσεις «οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποκαλύψαμε την τεράστια αντίθεση που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες: Από τη μια τον παραγόμενο πλούτο να πολλαπλασιάζεται χρόνο με τον χρόνο γεμίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματικών ομίλων κι από την άλλη οι εργαζόμενοι συνολικά να μην μπορούμε να κάνουμε διακοπές και αναψυχή. Οσοι δουλεύουμε στον κλάδο να βλέπουμε το εισόδημά μας να μειώνεται κάθε σεζόν και περισσότερο. Αναδείξαμε την ανάγκη όχι μόνο να αυξηθούν οι μισθοί αλλά και να επανέλθουν τα δικαιώματα που παρέδωσαν στους ξενοδόχους όλες οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας τα τελευταία 10 χρόνια».

Στην κατεύθυνση αυτή, δεκάδες απεργίες, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές από τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κοινή δράση και κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. «Είναι σίγουρο ότι αν αυτός ο αγώνας είχε γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους εργαζόμενους», τονίζει η ΔΑΣ και σχολιάζει πως οι διοικήσεις σωματείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σωματείο στη Ρόδο, υπονόμευσαν τους αγώνες «με την υπογραφή απαράδεκτων Συμβάσεων που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και καταργούν το 8ωρο», ενώ η ίδια η διοίκηση της Ομοσπονδίας, «μέσα στη σεζόν, δεν οργάνωσε και δεν στήριξε επί της ουσίας ούτε μία κινητοποίηση των εργαζομένων και των σωματείων τους σε Αθήνα, Κέρκυρα, σε μία σειρά από μεγάλα ξενοδοχεία».

«Η Συλλογική Σύμβαση στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κλείνει μια περίοδο δράσης των σωματείων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά αντίθετα απαιτεί από όλους μας να συνεχίσουμε τους αγώνες με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

Οπως επισημαίνει, η αύξηση που προβλέπει η Σύμβαση «είναι κάτω από τα επίπεδα που θα ανακούφιζαν έστω και προσωρινά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους», οι οποίοι μετρούν απώλειες από την πανδημία που ξεπερνούν τους 12 μισθούς, αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. «Τα ενενήντα ευρώ παραπάνω που θα πάρουμε σε έναν χρόνο θα έχουν εξανεμιστεί από σήμερα», σχολιάζει. Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι διατηρούνται «όλοι οι όροι που δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και παραχωρήθηκαν από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τα προηγούμενα χρόνια», όπως τα διακεκομμένα ρεπό, η εξαήμερη και εφταήμερη δουλειά, η δυνατότητα των ξενοδόχων να επιβάλλουν μια απλήρωτη ώρα παραπάνω δουλειάς κάθε μέρα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν όλα τα σωματεία του κλάδου να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό σε όλη τη χώρα. «Από τον φετινό χειμώνα μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η Συλλογική Σύμβαση όχι μόνο δεν έκλεισε το ζήτημα, αλλά το ανοίγει ακόμη περισσότερο. Το 2023 πρέπει να είναι - και θα είναι - χρονιά σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Να δώσουμε όλοι τη μάχη μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, για την εφαρμογή της, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα στους ξενοδόχους οι "ηγεσίες" της Ομοσπονδίας. Είναι πια καθαρό ότι οι μόνοι σωτήρες μας είναι η δική μας θέληση, ενότητα και αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τη ζωή μας», καταλήγει η ΔΑΣ.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» με εναερίτη στην Πάτρα

«Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων» απαιτεί το Εργατικό Κέντρο

Σοβαρά τραυματίας κατέληξε εναερίτης εργαζόμενος του ΔΕΔΔΗΕ μέσω εργολαβίας στην Πάτρα, όταν υποχώρησε κολόνα στην οποία εργαζόταν περνώντας καλώδια της ΔΕΗ. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», μετά το «ατύχημα» που είχε, λίγες μόλις μέρες μετά το άλλο «ατύχημα» στο Περιστέρι, το οποίο δυστυχώς κόστισε τη ζωή του εργολαβικού εργαζόμενου στον ΔΕΔΔΗΕ.

«Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των λίγων», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με αφορμή το νέο περιστατικό. Και απαιτεί την άμεση διαλεύκανση του εργατικού «ατυχήματος» από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καμία συγκάλυψη στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στήριξη με κάθε μέσο και τρόπο του τραυματία εργαζόμενου μέχρι να επιστρέψει στην εργασία του, αλλά και ένταση των ελέγχων σε όλους τους χώρους δουλειάς.

«Για άλλη μια φορά, η μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και προστασίας εν ώρα εργασίας είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου εναερίτη», σημειώνει το ΕΚ και τονίζει ότι με βάση και τις καταγγελίες των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, δεν τηρήθηκε η σωστή διαδικασία στην τοποθέτηση της κολόνας, αφού η τρύπα δεν ανοίχτηκε με τρυπάνι, αλλά με σκαπτικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα με το βάρος να υποχωρήσει.

«Ο συνάδελφος εργαζόταν στην εταιρεία ΓΑΚ ΑΕ, η οποία για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας "Μυτιληναίος ΑΕ" έχει αναλάβει την εργολαβία συντήρησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή μας. Μόνο τους μέλημα η διασφάλιση του κέρδους και των συμφερόντων τους εις βάρος της ζωής των εργαζομένων», καταγγέλλει το ΕΚΠ και συνεχίζει:

«Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αύξηση των εργολαβιών που αποδεικνύονται εγκληματικές για τη ζωή των εργαζομένων και σε συνδυασμό με «την κακή συντήρηση του δικτύου, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, είναι η αιτία που σακατεύονται οι εργαζόμενοι».

Στο νοσοκομείο, επισκεπτόμενος τον τραυματία, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, ευχόμενος εκ μέρους της διοίκησης του συνδικαλιστικού φορέα ταχεία ανάρρωση, να γυρίσει γρήγορα, υγιής και δυνατός στην οικογένειά του.

Τραυματίας εργάτης σε πλοίο στον Πειραιά στις 3 τα ξημερώματα

Σε ένα ακόμα «ατύχημα», εργαζόμενος, 61 ετών, τραυματίστηκε μετά από πτώση του, κατά τη διάρκεια εργασιών σε επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο, μέσα στη δεξαμενή Ακτής Βασιλειάδη, στον Πειραιά.

Ο εργαζόμενος, που δούλευε σε ιδιωτικό συνεργείο, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας.

Το «ατύχημα» έγινε στις 3 τα ξημερώματα (!), γεγονός που δείχνει την πλήρη καταστρατήγηση του ωραρίου και παραβίαση κάθε μέτρου προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Η πτώση έγινε από μια άκρως επικίνδυνη ξύλινη σκαλωσιά και από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς ο εργαζόμενος έχει σπάσει το πόδι του.

Το συνεργείο στο οποίο δούλευε ο εργαζόμενος ήταν το «Mathew Marine» με έδρα τη Χαλκίδα και το πλοίο το «Super Star» του εφοπλιστικού ομίλου Ηλιόπουλου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνδικαλιστικές διώξεις στον κλάδο των εργαζομένων φύλαξης κατήγγειλαν τα σωματεία

Την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας της «ESA Security Solutions», που πρόσφατα προχώρησε σε απολύσεις τριών συνδικαλιστών, από τους οποίους μάλιστα οι δύο είναι πρόεδροι σωματείων του κλάδου, κατήγγειλαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας «Μέγας Αλέξανδρος», το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Ερμής» Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μακεδονίας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Οπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι απολύσεις έγιναν επειδή οι συνδικαλιστές απαίτησαν τα αυτονόητα για την ασφάλεια, αλλά και τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στη φύλαξη: Παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας στους χώρους δουλειάς, αναγνώριση των τριετιών, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Σημειώθηκε επίσης ότι η προσπάθεια φίμωσης και απαγόρευσης οποιασδήποτε συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία στη συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, και θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει από σύσσωμο το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους της πόλης. Ξεκαθαρίστηκε τέλος ότι ο αγώνας των εργαζομένων για κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους δεν θα σταματήσει, παρά τον φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθεί να σπείρει η εταιρεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ