ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ
Να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης

Από τις διαμαρτυρίες έξω από τα δικαστήρια

MotionTeam

Από τις διαμαρτυρίες έξω από τα δικαστήρια
Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ καύσιμα.

Σε βάρος του αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. Το πρωί της Παρασκευής ο 34χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα δικαστήρια, προκειμένου να απολογηθεί. Η μεταφορά του έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και με δρακόντεια αστυνομικά μέτρα. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκισή του ή όχι, οπότε του επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός, μέχρι να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Από νωρίς έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν συγγενείς και φίλοι του 16χρονου, απαιτώντας να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μηχανισμούς του κράτους, ενώ με τα συνθήματά τους ανέδειξαν ότι πίσω από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 16χρονου Κώστα, που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, βρίσκονται ρατσιστικά κίνητρα.

«Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά», φώναζαν και ζητούσαν «δικαιοσύνη». Μάλιστα, σε μια κίνηση συμβολισμού, έβαλαν φωτιά σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, προβάλλοντας ότι δεν ήταν τα 20 ευρώ καύσιμα που δεν πλήρωσε ο 16χρονος ο λόγος που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ, ότι δεν γίνεται ανεκτό να πυροβολείται ένας πολίτης για 20 ευρώ.

Με πολυβόλα οι αστυνομικοί μέσα σε καταυλισμούς

INTIME NEWS

Με πολυβόλα οι αστυνομικοί μέσα σε καταυλισμούς
Η απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους, που απαιτούσαν την προφυλάκιση του αστυνομικού. Και «οι γονείς δεν δέχτηκαν πολύ θετικά την απόφαση», είπε ο πρόεδρος των Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σαμπάνης και εξέφρασε την ευχή «η απόφαση του Συμβουλίου να δικαιώσει την οικογένεια. Να μην επιχειρηθεί συγκάλυψη, όπως έγινε και με τον Νίκο Σαμπάνη».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος, είπε ότι «θα πρέπει η κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων να διατηρήσει την ψυχραιμία της (...) Σεβόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή έχει συνέχεια, θα υπάρχουν δικαστήρια, εφετεία, Αρειος Πάγος και μπορεί να χρειαστεί να πάει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είμαστε στο πλευρό της οικογένειας».

Στο μεταξύ παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και οδηγούν στην πλήρη διάψευση των ισχυρισμών της ΕΛ.ΑΣ. για τον πυροβολισμό του 16χρονου, αφού όπως προκύπτει από διαλόγους που βγήκαν στη δημοσιότητα, αλλά και από στοιχεία της προανάκρισης, οι αστυνομικοί δεν ανέφεραν προς το Κέντρο ότι πυροβόλησαν, ούτε ότι υπήρξε απόπειρα εμβολισμού, όπως ισχυρίστηκε το κεντρικό ανακοινωθέν της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό έγινε μισή ώρα μετά τη στιγμή της πρόσκρουσης του οχήματος που οδηγούσε ο 16χρονος, που ήταν και η τελική πράξη της καταδίωξης. Και μάλιστα η ενημέρωση δεν έγινε από τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά από άνδρες της ΟΠΚΕ.

Στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις σε σπίτια και καταυλισμούς

Τις τελευταίες μέρες συνεχίστηκαν στην Αττική και σε άλλες περιοχές οι διαμαρτυρίες των Ρομά, με μπλόκα, φωτιές και πυροβολισμούς από κάποιους λίγους που οδήγησαν στον τραυματισμό αστυνομικών. Με αφορμή αυτό η κυβέρνηση κλιμάκωσε την επιχείρηση τρομοκράτησης, με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με πολυβόλα και αύρες σε καταυλισμούς στο Μενίδι, στο Ζεφύρι, στα Ανω Λιόσια και στον Ασπρόπυργο.


ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Στο προσκήνιο οι εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού

Με τις μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που είδαν τους δικούς τους να χάνονται στην πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 με 104 θύματα, συνεχίστηκε την Παρασκευή η ακροαματική διαδικασία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Στην έναρξη της δίκης συνήγορος υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμβολική κίνηση να τοποθετηθούν φωτογραφίες των θυμάτων στην αίθουσα, κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση του δικαστηρίου και προκλητικά ζήτησε «να δηλώσει το δικαστήριο αποχή και αυτοεξαίρεση». Η πρόεδρος απάντησε ότι «δεν τίθεται για κανένα μέλος της σύνθεσης ζήτημα αποχής ή αυτοεξαίρεσης. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ασκήσει αμερόληπτα τα καθήκοντά του».

Συγκλονιστικές ήταν και πάλι οι καταθέσεις μαρτύρων που εξέφραζαν την οργή τους γιατί έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ειδοποίηση από τον κρατικό μηχανισμό. Η Ευανθία Σιδέρη, κάτοικος της περιοχής που έχασε τον σύζυγο και την μητέρα της, εξήγησε τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν και το πώς οι συγγενείς της χάθηκαν ενώ εκείνη βρέθηκε στη θάλασσα καιγόμενη. «Πετάω ρούχα και πέφτω στη θάλασσα, βλέπω δευτερόλεπτα πριν την κόρη μου να αρπάζει την μάνα μου και να την τραβάει στη θάλασσα. Ηταν ένα πράγμα ασύλληπτο. Ημασταν μόνοι μας τελείως. Μετά από ώρες ήρθε ένα μεγάλο καΐκι. Να γίνεται χαμός. "Τους καμένους πρώτα" να φωνάζουν. Ηρθε ο άντρας μου κατάμαυρος, μου λέει "αγάπη μου" και λιποθύμησε. Παίρνω την κόρη μου τηλέφωνο, μου λέει δεν βρίσκω τη γιαγιά. Αρχισα να ψάχνω σε ξέρες, μέσα στη θάλασσα. Τα είδα όλα. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας. Τη χάσαμε την μητέρα μου και ο άντρας μου μερικούς μήνες μετά κατέρρευσε από αυτό και πέθανε στο νοσοκομείο. Δικαίωση για τη μνήμη της μητέρας μου, του αντρούλη μου, της Χρύσας Σπηλιώτη που ήταν φίλη μου, για όλους όσοι χάθηκαν άδικα».

Η Μαγδαληνή Τσέκου, που έχασε τον πατέρα της στην πυρκαγιά, νωρίτερα κατέθεσε: «Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 35% εσωτερικά, ήταν από τις χειρότερες περιπτώσεις. Τον διασωλήνωσαν. Μας είπαν να περιμένουμε. Ο πατέρας μου έφυγε στις 27 Ιουλίου. Από εκείνο το απόγευμα που φύγαμε από το σπίτι, δεν κατάφερα να του ξαναμιλήσω ποτέ. Προσπάθησε να βοηθήσει μια οικογένεια που είχαν έναν ανάπηρο άνθρωπο. Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αμάξι, που είχε πάρει φωτιά». Και οι υπόλοιπες καταθέσεις αναδείκνυαν τις εγκληματικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού για την τραγωδία.


Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά

Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά Φραγκούλη Κώστα στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο στην κοινότητα των Ρομά αλλά και σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, σε κάθε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στον καθένα και την καθεμιά που θέλει να λέγεται άνθρωπος.

Οργή και αγανάκτηση γιατί την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, ένα 16χρονο παιδί πυροβολείται από τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί έφυγε χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ στο βενζινάδικο!!

Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια του 16χρονου Ρομά και στις οργανώσεις των Ρομά. Με την άμεση κινητοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και μέσα από την προσπάθεια να δοθεί απάντηση από το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, στις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για να μην περάσουν η συγκάλυψη και η ανοχή στην εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση στον 16χρονο Ρομά, συνολικά απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Γιατί δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουν συνήθεια, εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία. Να κινδυνεύει να πυροβοληθεί μια μάνα που δεν θα πληρώσει τα βρεφικά γάλατα που φυλάσσονται με αντικλεπτικά από τα σούπερ μάρκετ, ή γιατί πήρε 2 πακέτα μακαρόνια χωρίς να πληρώσει για να ταΐσει τα παιδιά της.

Το περιστατικό αυτό με τον πυροβολισμό του 16χρονου δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε και είναι μεμονωμένο. Είναι το αποτέλεσμα της έντασης της κρατικής βίας και καταστολής και έρχεται να προστεθεί στη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, στην προσπάθεια μέσα στη νύχτα να βγάλουν την χαμηλοσυνταξιούχο από το σπίτι της στην Αθήνα, στο χτύπημα των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε απεργούς και διαδηλωτές, στις συλλήψεις αγωνιστών και διαδηλωτών, εκλεγμένων συνδικαλιστών γιατί παλεύουν για το δίκιο της τάξης τους. Για αυτό και όσοι μιλούν, όπως ο Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ, για ανεκπαίδευτους σερίφηδες, έναν στόχο έχουν. Να κρύψουν το υπόβαθρο, τα πραγματικά αίτια που οπλίζουν το χέρι των δυνάμεων καταστολής. Το γεγονός δηλαδή ότι στην Ελλάδα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η αστική τάξη, με τις κυβερνήσεις της και τα κόμματά της, παίρνει τα μέτρα της για να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό. Αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο φουντώνουν τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας.

Αυτές τις μέρες έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια και έχουν πάρει φωτιά τα πληκτρολόγια των κάθε λογής απολογητών της κυβέρνησης και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οι χυδαιότητες όπως ότι «δεν θέλουμε τους αστυνομικούς να πίνουν καφέ» και τα ψέματα ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν κινητοποιήθηκε όταν το 2017 εντελώς άδικα ο μικρός Μάριος έχανε τη ζωή του στο προαύλιο του σχολείου από αδέσποτη σφαίρα, μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν. Και βέβαια μόνο τυχαίες δεν είναι αυτές οι χυδαιότητες. Από τη μια έχουν στόχο να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον ρατσισμό και από την άλλη να συνηθίσει ο κόσμος στα περιστατικά κρατικής βίας, ακόμα και πυροβολισμών, για όποιον θεωρείται επικίνδυνος για την εξουσία τους.

Τα διάφορα τρολ της κυβέρνησης και οι κάθε λογής φασίστες του διαδικτύου σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, για να τη βγάλει καθαρή αυτό το σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση και που στο έδαφός του φουντώνουν τα φαινόμενα της εγκληματικότητας, με την ανοχή ή ακόμα και τη στήριξη του αστικού κράτους. Αυτό υπηρετεί η προσπάθεια να αποδώσουν την εγκληματικότητα σε φυλετικά χαρακτηριστικά των Ρομά.

Η πολιτική της γκετοποίησης, της πλήρους ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη διάχυσή τους στην ελληνική κοινωνία, οι συνθήκες ζωής στην κυριολεξία μέσα σε χωματερές, σε λάσπες όπως στον οικισμό της Αγίας Σοφίας στα Διαβατά, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης πολλές φορές χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, στέγη, αποτελούν το έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Εγκληματικών κυκλωμάτων σε γνώση του αστικού κράτους, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα με λεία εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα κυκλώματα είναι που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται κόσμο που ζει στο περιθώριο, σε γκέτο, και για αυτό βρίσκουν χώρο μέσα σε οικισμούς που επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διάφορων ΜΚΟ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσει η συγκάλυψη και η ανοχή, για να μην περάσει η κρατική καταστολή και βία.


Του
Γρηγόρη ΚΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ