RIZOSPASTIS |
Στον κλάδο των εκπαιδευτικών, τα πολυπληθή απεργιακά μπλοκ στα απεργιακά συλλαλητήρια, τα εκατοντάδες σχολεία που έκλεισαν εκείνη τη μέρα, οι χιλιάδες απεργοί εκπαιδευτικοί έστειλαν μήνυμα ότι η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει την έγκρισή τους. Η μάχη της απεργίας συνδυάστηκε με την εναντίωση του κλάδου με μια βασική πλευρά του νόμου Χατζηδάκη, αυτή των ηλεκτρονικών εκλογών, απέχοντας μαζικά, σε πολλές περιπτώσεις με ποσοστά έως και 85%, από τις ψευτοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Η είδηση του τραγικού θανάτου του μαθητή μας σε σχολείο των Σερρών και του τραυματισμού άλλων δύο, μετά από έκρηξη καυστήρα, ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένας μαθητής να χάνει τη ζωή του μέσα στον χώρο του σχολείου, που θα έπρεπε κανονικά να είναι χώρος ασφάλειας για όλους τους μαθητές. Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια τα σωματεία των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά, που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες - κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια, γεμάτα κινδύνους.
Μπροστά στην ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού, χρειάζεται να δυναμώσει η απαίτηση για χρηματοδότηση των σχολείων, για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, για άμεσους και ουσιαστικούς ελέγχους στις υποδομές.
Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ενάντια σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων, για την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό (ακόμα και τώρα, 3 μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς), για μέτρα ανακούφισης από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τις πρώτες κιόλας μέρες κάθε μήνα.
Η προχθεσινή απόφαση του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ για νέα πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά όργανα του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο αποφασιστική συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η απαίτηση για κλιμάκωση της πάλης στον κλάδο διατυπώθηκε με καθαρό τρόπο στην πανελλαδική σύσκεψη 52 Συλλόγων και ΕΛΜΕ, στις 19 Νοεμβρίου, που κατέθεσαν πρόταση για νέα απεργιακή κινητοποίηση με αιχμές: Εδώ και τώρα να δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων που έχει περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους, μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων που με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ ακόμα δεν έχει γίνει, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια Δημοτικά με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, και φυσικά χρηματοδότηση των σχολείων ώστε το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες να είναι το τελευταίο.
Παρά την άρνηση των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ - ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ) στη ΔΟΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας, παρά την καθυστέρηση ακόμα και στη συνεδρίαση του ΔΣ, υπήρξε τελικά απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας, με τη δυνατότητα που δίνεται στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να κηρύξουν μία επιπλέον 3ωρη, ώστε να μετατραπεί σε 24ωρη, και από κοινού με την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ να διαμορφωθεί απεργιακό μπλοκ για όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτή η απόφαση μπορεί και πρέπει να δουλευτεί μαχητικά σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σωματεία.
Είναι ώρα τώρα όλοι οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μπουν μπροστά ώστε να μετρήσουμε μια επιτυχημένη κλαδική κινητοποίηση, να πιέσουμε για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για άμεσα μέτρα ανακούφισης των συναδέλφων, ειδικά τώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Κάθε συνδικαλιστική δύναμη θα κριθεί από τη συμβολή της στην οργάνωση για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στα παραπάνω. Αλλωστε η αποτελεσματικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος κρίνεται κάθε φορά όχι μόνο από τη μορφή που επιλέγει αλλά ταυτόχρονα από το περιεχόμενο της πάλης, από τις συμμαχίες που δημιουργεί, από τις αιχμές που κάθε φορά βάζει μπροστά ώστε να εκφράσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Ας το καταλάβουν καλά αυτό όσοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να βάλουν εμπόδια στην επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, είτε υποβαθμίζοντάς την είτε υπονομεύοντάς την ανοιχτά.
Χωρίς ρεύμα κινδυνεύουν να μείνουν σχολεία στην Κομοτηνή, καθώς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν και σε τοπικά Μέσα, το τελευταίο διάστημα «επισκέπτονται» σχολικές μονάδες, ασκώντας πιέσεις για εξόφληση λογαριασμών, απειλώντας ακόμη και με διακοπές ρεύματος.
Το τελευταίο περιστατικό αφορά το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου, όπου το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα, ενημέρωσε ότι θα διακοπεί το ρεύμα στο σχολείο την προσεχή Δευτέρα σε περίπτωση μη πληρωμής.
Μάλιστα, καταγγέλλεται πως ήδη από το καλοκαίρι, που τα σχολεία ήταν κλειστά, είχε πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρου, το οποίο στη συνέχεια επανασυνδέθηκε.
Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής απαιτεί από τη δημοτική αρχή να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών και με ευθύνη του δήμου να σταματήσουν οι οχλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε διευθυντές σχολικών μονάδων για τις οφειλές.
Παράλληλα, καλεί τη δημοτική αρχή να καλύψει άμεσα όλες τις υποχρεώσεις των σχολικών επιτροπών από τα διαθέσιμα του δήμου (αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος «επαίρεται» πως αυτά ξεπερνάνε τα 1,8 εκατ. ευρώ), ιδιαίτερα όλες τις οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος, τις ανάγκες σε καύσιμα, ώστε τα σχολεία του δήμου να μπορούν να λειτουργήσουν ενόψει του χειμώνα και απαιτεί γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ακόμη και με έκτακτη επιχορήγηση από την κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν όλες οι σχολικές δαπάνες.
H «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει την τραγική υποχρηματοδότηση που υφίσταται ο δήμος Κομοτηνής, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, ιδιαίτερα δε για τις σχολικές επιτροπές, την ίδια ώρα που οι μαθητές με τις οικογένειές τους καλούνται μέσα σε συνθήκες ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης και στην Ενέργεια να βγάλουν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, ζουν και με τον φόβο των παγωμένων σχολείων.
«Ολες αυτές οι ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται με κρατική χρηματοδότηση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «έχουν δοθεί σαν αρμοδιότητα στους δήμους μέσω των σχολικών επιτροπών και οι οποίες, ακόμη και με την έκτακτη επιχορήγηση που τους δόθηκε από το κράτος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
«Δεν θα ανεχτούμε να μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση κανένα σχολείο!» τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής και προσθέτει πως μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, θα εμποδίσει όποιες προσπάθειες γίνουν για διακοπές ρεύματος σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα του δήμου, διεκδικώντας:
-- Εκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών άμεσα από τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Κομοτηνής.
-- Αμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος.
-- Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο στα σχολεία, να καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
-- Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
-- Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
-- Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης. Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.