ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΚ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων με φόντο τις «τριβές» με τις ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και πρωθυπουργό
Ο Κινέζος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και πρωθυπουργό
Τουλάχιστον 34 συμφωνίες αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν στο Ριάντ στο πλαίσιο της επίσκεψης που έχει ξεκινήσει από προχτές στη Σαουδική Αραβία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της «πράσινης» οικονομίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών πληροφορικής, τους τομείς βιοτεχνολογίας, μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσιών Υγείας, καθώς και κατασκευαστικά έργα για οικισμούς και βιομηχανικά πάρκα, επενδύσεις στην υπερσύγχρονη νέα πόλη Νeom (κόστους άνω των 500 δισ. δολαρίων που φτιάχνεται στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία).

Ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετείχε χτες στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σήμερα ο Σι προγραμματίζεται να συμμετάσχει διαδοχικά στην πρώτη σινο-αραβική Σύνοδο Κορυφής καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Με αφορμή αυτές τις συνόδους καταφθάνουν διαδοχικά στο Ριάντ από χτες δεκάδες Αραβες ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η κινεζική ηγεσία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» για στρατηγικές επενδύσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με στόχο την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής προς όφελος των κινεζικών μονοπωλίων, επιχειρεί να αξιοποιήσει τις πρόσφατες «τριβές» στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ.

Τελευταίο επεισόδιο αυτών των «τριβών» ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην ανταποκριθεί στις έντονες πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ+ μάλιστα να αποφασίζει μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Το Ριάντ αρνείται επίσης να συμμετάσχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις στους νέους αμερικανικούς εξοπλισμούς για την Ταϊβάν

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στις ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου για την έγκριση νέου πακέτου ανταλλακτικών για αεροσκάφη και συναφούς εξοπλισμού για την Ταϊβάν, σε μια συμφωνία της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 425 εκατ. δολάρια.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ μίλησε για «σοβαρή παραβίαση» των συμφωνιών ΗΠΑ - Κίνας που «επίσης απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, είπε ότι οι ΗΠΑ «θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας στην ασφάλεια και υπονομεύουν σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις». Κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον για «υποκρισία», επαναλαμβάνοντας ότι η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την ειρήνη και σταθερότητα κατά μήκος των Στενών» και ότι αν οι ΗΠΑ τη στηρίξουν «θα κλιμακωθούν αναπόφευκτα οι εντάσεις στα Στενά και τελικά θα πλήξουν τα ίδια τα δικά τους συμφέροντα».

Καταγγελίες για άτυπα «αστυνομικά τμήματα» της Κίνας στο εξωτερικό

Πάνω από 100 άτυπα «αστυνομικά τμήματα» στο εξωτερικό φέρεται να διατηρεί η Κίνα, με στόχο τον έλεγχο, τον εκφοβισμό και - σε ορισμένες περιπτώσεις - τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό Κινέζων μεταναστών, σύμφωνα με καταγγελία της ισπανικής ΜΚΟ Safeguard Defenders.

Οι καταγγελίες έρχονται σε μια διεθνή συγκυρία που αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς το Πεκίνο και προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία, ευρωπαϊκό κράτος με αρκετά εκτεταμένες εμπορικές - επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα, στο πλαίσιο μάλιστα και της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας Δρόμος».

Βάσει της καταγγελίας, στην Ιταλία υπάρχουν 11 «αστυνομικά κέντρα» σε πόλεις όπως, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, αλλά και στη Σικελία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «επισήμως, τα τμήματα αυτά παρουσιάζονται ως γραφεία για τη διεκπεραίωση διοικητικών και γραφειοκρατικών υποθέσεων, όπως την ανανέωση ή την έκδοση αδειών οδήγησης», αλλά στην πραγματικότητα «εξυπηρετούν εντελώς παράνομους σκοπούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Πιαντεντόζι, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες αυτές ελέγχονται και σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, δεν αποκλείουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

Ο Ιταλός υπουργός, γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», πρόσθεσε ότι αν και επί του παρόντος δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά στοιχεία, «οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών» παρακολουθούν την κατάσταση «με τη μέγιστη προσοχή».

ΜΟΓΓΟΛΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή καταγγελίες για διαφθορά

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στη Μογγολία, με βασική αιχμή τις συνεχείς καταγγελίες για υπεξαιρέσεις μεγάλων ποσών από τις εξαγωγές άνθρακα, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα έσοδα της χώρας.

Διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης προσπάθησαν την περασμένη Δευτέρα να μπουν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ ασιατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 αστυνομικοί.

Εκτός από τις καταγγελίες για υπεξαιρέσεις, μεγάλη είναι η αγανάκτηση για τον πληθωρισμό που καλπάζει. Στις διαδηλώσεις εντάσσονται και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, που τονίζουν πως οι πενιχροί μισθοί τους εξανεμίζονται σε λίγες μέρες.

Στους δρόμους βγαίνουν επίσης και κτηνοτρόφοι που έφτασαν στην πρωτεύουσα, Ουλάν Μπατόρ, για να διαμαρτυρηθούν για τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών άνθρακα (πάνω από 65%) κατευθύνεται στην Κίνα, που είναι γενικά ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μογγολίας.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες, ενώ μέχρι στιγμής αρνείται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Προχτές, ο πρωθυπουργός, Λουβσαναμράιν Ογιούν - Ερντενέ, απευθυνόμενους σε συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή, ανακοίνωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης κρατικών εσόδων από την εξαγωγή άνθρακα θα παραπεμφθούν σε δίκη και θα τιμωρηθούν. Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων συνελήφθη ο διοικητής της κρατικής εταιρείας άνθρακα των ορυχείων Tavan-Tolgoi (τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία της χώρας, που εκτιμάται ότι «φιλοξενούν» άνθρακα υψηλής ποιότητας), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για 40 πρόσωπα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Κίνα είναι φίλη γείτονας της Μογγολίας και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί κατάλληλα και θα ερευνήσει το θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 9μηνο σειρά καταγγελιών για σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνδεθεί με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας (Σρι Λάνκα, Πακιστάν κ.τ.λ.), εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιφέρεια.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις των καθηγητών

Καταγγελία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας για επιχείρηση τρομοκράτησης των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Νέα απεργία πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές στην Ουγγαρία, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Στο πλευρό τους, μαθητές σχολείων πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες στη Βουδαπέστη, ενώ τη συμπαράστασή τους δηλώνουν καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ουγγαρίας καταγγέλλει επιχείρηση τρομοκράτησης των Ελλήνων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στη χώρα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, Agardi Bendeguz και ο εκπρόσωπος των Ελλήνων στο ουγγρικό Κοινοβούλιο, Λαοκράτης Kοράνης, εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των εκπαιδευτικών του Σχολείου Μανώλη Γλέζου και Νίκου Μπελογιάννη, οι οποίοι άσκησαν τα αναφαίρετα δημοκρατικά τους δικαιώματα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών όλης της Ουγγαρίας για καλύτερους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, προάσπιση του δικαιώματος της απεργίας».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «με τις άθλιες επιστολές, απειλούν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και το σύνολο των Ελλήνων της Ουγγαρίας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κάτω από το πανό του Συλλόγου. Τολμάνε ακόμα να ισχυριστούν ότι τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για τη συμμετοχή των Ελλήνων στις κινητοποιήσεις κάνουν κακό στη χώρα αλλά και στην ελληνική κοινότητά της! Κακό κάνουν οι ελλείψεις στα σχολεία, οι μισθοί πείνας, τα απάνθρωπα ωράρια και τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά μας».

Ο Σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία και καλεί όλους τους Ελληνες της Ουγγαρίας να συμμετέχουν στις επερχόμενες κινητοποιήσεις των καθηγητών, μαθητών, γονέων.

«Ολοι δίπλα στους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων στην Ουγγαρία που συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των Ούγγρων συναδέλφων τους!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΗΠΑ
Απεργία μετά από 40 χρόνια στους «New York Times»

Την πρώτη 24ωρη απεργία μετά από 40 χρόνια πραγματοποίησαν χτες πάνω από 1.100 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «New York Times», με πρωτοβουλία του συνδικάτου NewsGuild.

Το συνδικάτο καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας μετά από διαπραγματεύσεις περίπου δύο ετών για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Η τελευταία διαπραγματευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με την εργοδοσία να απορρίπτει βασικά αιτήματα του συνδικάτου. Δέχεται αυξήσεις μόλις 5,5%, ενώ το συνδικάτο απαιτεί αυξήσεις τουλάχιστον 10%, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος από την αύξηση του πληθωρισμού.

Η απεργία στους «New York Times» πραγματοποιείται στο φόντο εντεινόμενων κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους στις ΗΠΑ, από εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες λιανικής, εστίασης, ηλεκτρονικού εμπορίου, νέων τεχνολογιών (όπως σε «Αmazon», «Starbucks» και «Apple») κ.λπ., οι οποίοι παλεύουν για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, καθώς επίσης για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αυξήσεις στα εισιτήρια και ελλείψεις σε προσωπικό

Τα προβλήματα και τους κινδύνους για το επιβατικό κοινό μεγαλώνει η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και στη Γαλλία, όπως δείχνει η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μετρό της πρωτεύουσας.

Είναι ενδεικτικό ότι η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών (το λεγόμενο «Passe Navigo») από 75,20 ευρώ, που κοστίζει σήμερα, τον Γενάρη θα φτάσει στα 80, 90 ή και 100 ευρώ. Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται και στους άλλους τύπους εισιτηρίων. Η κυβέρνηση επικαλείται τη μεγάλη αύξηση του κόστους της Ενέργειας, επιχειρώντας να κρύψει τις ευθύνες για τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική και σε αυτόν τον τομέα.

Χαρακτηριστικά, ακόμα και αστικά ΜΜΕ αναγνωρίζουν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό - αποτέλεσμα της πολιτικής «εξορθολογισμού του κόστους» - είναι μία από τις βασικές αιτίες μεταξύ άλλων για τις διαρκείς ακυρώσεις δρομολογίων. Αντίστοιχα, χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά «επιστρατεύονται» συρμοί άνω των 40 χρόνων, με αποτέλεσμα συχνές τεχνικές βλάβες και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή ενός «επιδόματος καυσίμων» ύψους... 100 ευρώ κι αυτό όχι για όλους, αλλά μόνο για τους «ασθενέστερους οικονομικά Γάλλους που χρειάζονται το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους», όπως είπε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν...

Σημειωτέον ότι για να το λάβουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει να καταθέσουν και... ένορκη βεβαίωση ότι χρειάζονται το αυτοκίνητό τους για να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ