ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Στο χέρι των εργαζομένων και των σωματείων να προστατεύσουν τη λαϊκή κατοικία από τα «κοράκια»
  • Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι συνταξιούχοι και οι βιοπαλαιστές αγρότες
  • Ολοι στους δρόμους στα μεγάλα συλλαλητήρια στις 17 Δεκέμβρη
  • Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Σήμερα ολοκληρώνεται με τις ψηφοφορίες - Σε ενίσχυση καλεί η ΔΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων και των σωματείων τους το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών

Με νέες κινητοποιήσεις αναστάλθηκε χτες το ξεσπίτωμα εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στην αναστολή δύο ακόμα πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών οδήγησαν χτες οι παρεμβάσεις που οργάνωσαν σωματεία και φορείς στην εταιρεία «do Value» στην Αθήνα. Και από τη χτεσινή κινητοποίηση αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς που απειλούν χιλιάδες νοικοκυριά, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα νύχια τραπεζών και εισπρακτικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σωματεία και φορείς από το Μενίδι πέτυχαν να «παγώσει» ο προγραμματισμένος για χτες ηλεκτρονικός πλειστηριασμός που απειλεί να στερήσει την πρώτη κατοικία από μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά. «Κινδυνεύουν μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους να πεταχτούν στον δρόμο επειδή αδυνατούν να πληρώσουν προκαταβολικά 30.000 ευρώ, και δόση 1.500 ευρώ τον μήνα (!) τα οποία τους ζητάει η εταιρεία που διαχειρίζεται το δάνειο», κατήγγειλαν οι φορείς που κινητοποιήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και οργάνωσαν την παρέμβαση. Οπως εξηγούν, πρόκειται για οικογένεια στην οποία ο πατέρας βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης αναπηρικής σύνταξης, καθώς πρόσφατα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ η μητέρα είναι άνεργη.

«Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι φορείς. Μετά από την παρέμβαση ο πλειστηριασμός «πάγωσε», και το επόμενο διάστημα θα γίνει νέα συνάντηση με στόχο να καταλήξει σε διακανονισμό που να αντιστοιχεί στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε εδώ σήμερα», ξεκαθάρισαν οι φορείς και τόνισαν ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις οικογενειών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών και το Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του ΕΣΥΝ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ίδια ώρα, έξω από την εταιρεία συγκεντρώθηκαν επίσης αυτοκινητιστές και οδηγοί ταξί, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας την αναστολή πλειστηριασμού της κατοικίας συναδέλφου τους. Ο δανειολήπτης είχε λάβει ενυπόθηκο επαγγελματικό δάνειο, ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε, για λόγους υγείας, δεν του επέτρεψε να ανταποκριθεί στις τραπεζικές του υποχρεώσεις. «Δυστυχώς για κανέναν αυτοαπασχολούμενο ταξιτζή δεν υπάρχει καμία βοήθεια αν δεν μπορεί να δουλέψει λόγω υγείας», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Οδηγών στα Ταξί που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να απειλεί να βγάλει στο σφυρί το σπίτι του. Τελικά, μετά από την παρέμβαση που έγινε, και αυτός ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε. «Οι συνάδελφοι να μην κρύβονται στο σπίτι τους, να καταγγέλλουν στα σωματεία τους κάθε τέτοιο πρόβλημα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν οι Επιτροπές Αγώνα, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Κάτω από τη μαχητική παρέμβαση σωματείων και φορέων σταμάτησε η διενέργεια πλειστηριασμού σπιτιού λαϊκής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στα γραφεία του συμβολαιογραφείου, απαιτώντας να σταματήσει ο πλειστηριασμός, που αφορούσε πρώτη κατοικία ζευγαριού με ανήλικο παιδί. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων είχε αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Τούμπας και η Ενωση Γονέων Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Διαμήνυσαν αποφασιστικά ότι δεν θα επιτρέψουν να μείνει άστεγος κανένας εργαζόμενος, κανένας συνταξιούχος, κανένα παιδί, για να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι, που αλωνίζουν με τη σφραγίδα των νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Με την οργανωμένη δυναμική παρέμβαση, χτες, σταμάτησαν ένα έγκλημα. Συνεχίζουν, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, ακόμη πιο αποφασιστικά τη μάχη για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ενάντια στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στους νόμους που βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις του λαού.


Και νέο κύμα πλειστηριασμών το 2023

«Κοκκινίζουν» δάνεια λόγω ακρίβειας και αύξησης επιτοκίων

Στο μεταξύ, για νέο κύμα πλειστηριασμών πρέπει να ετοιμάζεται ο λαός από τις αρχές του 2023, με δεδομένο ότι το μείγμα ακρίβειας και κυρίως αύξησης των επιτοκίων οδηγεί τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ηδη, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο, έχουν «κοκκινίσει» εκ νέου. Γι' αυτό, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.500 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 από αυτές να αλλάζουν χέρια. Αλλωστε, οι πλειστηριασμοί είναι από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια, που υλοποιούν διαχρονικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν φόρμουλα, ώστε να εμφανίσουν πως με κάποιον τρόπο θα ελαφρύνουν τα χρεωμένα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων (αναμένεται και νέα μέσα στον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη). Στην πραγματικότητα, παρά τους λεονταρισμούς της κυβέρνησης, η ουσία είναι ότι ο μοναδικός τους καημός είναι να μην κινδυνεύσουν οι τράπεζες από συσσωρευμένα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Χτες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται από κοινού με τις τράπεζες «με στόχο η πρόταση που θα στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω επιδότησης του 50% της αύξησης που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων, να μην επιβαρύνει τα κεφάλαια των τραπεζών μέσω πρόσθετων προβλέψεων». Η τεχνική λύση που σχεδιάζεται, προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με τη μορφή κουμπαρά, στον οποίο οι τράπεζες θα ...συνεισφέρουν έτσι ώστε να δοθεί η επιδότηση. Μόνο που, όπως προκύπτει από πληροφορίες, αυτή η «συνεισφορά» θα είναι εθελοντική, ενώ δεν θα αφορά καθόλου τα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί στα κοράκια των funds... Στην ουσία λοιπόν, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στην καλύτερη περίπτωση ή θα έχουν να περιμένουν κάποια ψίχουλα από τα κοράκια των τραπεζών ή θα παραμείνουν απολύτως εκτεθειμένοι με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Και αυτό, μόνο και μόνο για να μην πληγεί η κερδοφορία των τραπεζών, η οποία για το 2022 εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ!


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενισχυμένη η Επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων, έχει ενισχύσει με νέα μέλη τη δύναμή της, με μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

-- Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847

-- Της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855

Και στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ