Χτες το μεσημέρι, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών δύο άτομα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.
Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας με γεωθερμία. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.
Λίγη ώρα αργότερα, από το Α' Νεκροταφείο Σερρών, μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, κηδεύτηκε ο 11χρονος Βασίλης. Με πόνο ανείπωτο τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, οι φίλοι του και σύσσωμη η σχολική κοινότητα.
Τα σχολεία του δήμου δεν λειτούργησαν χτες, σε ένδειξη πένθους. Από νωρίς, συμμαθητές του 11χρονου, μαζί με τους γονείς τους, πήγαιναν στο σχολείο για να αφήσουν ένα λουλούδι, ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα... Σαν αυτό του μικρού Μάνου που έγραψε: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»...
Την πρωτοβουλία πήραν αρχικά μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, που πήγαν στο σχολείο και στόλισαν την πόρτα με λουλούδια, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των υπευθύνων, αλλά και αγώνα για ασφαλή σχολεία.
Οι μαθητές κρέμασαν στα κάγκελα ένα πανό που έγραφε: «Ο θάνατός σου δεν θα ξεχαστεί. Αμέλεια του κράτους εγκληματική. Θέλουμε σχολεία ασφαλή». Και ο Σύλλογος Φοιτητών ανάρτησε στην πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε: «Καμία κανονικότητα στον θάνατο! Δεν συμβιβαζόμαστε! Οργανώνουμε τον αγώνα μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας και για να μη γίνει ξανά κανένα έγκλημα!».
Το 9ο Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των πραγματογνωμόνων της Ελληνικής Αστυνομίας και να καθαριστεί ο χώρος.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών. Η κυβέρνηση πρώτη πρώτη πετάει το μπαλάκι, με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, να δηλώνει προχτές ότι «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», αλλά... «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης»... Επιχειρώντας να κρύψει ότι τέτοια τραγικά περιστατικά έχουν τη ρίζα τους στην εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο «έλεος» της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διαφόρων «υπευθυνο-ανεύθυνων» παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και ασφάλειας, όπως το να μη γίνονται εργασίες σε καυστήρα σε μέρα και ώρα λειτουργίας του σχολείου... Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη κάλεσε «να περιμένουμε να γίνει η έρευνα»...
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών, Α. Χρυσάφης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα», «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια». Επίσης, ανέφερε ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί επισήμως. «Το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική έκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο», υποστήριξε.
Θυμίζουμε ότι ο διευθυντής του σχολείου έχει δηλώσει ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό, ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».
Με ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς του νομού εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον άδικο χαμό του 11χρονου Βασίλη και τον τραυματισμό των άλλων δύο μαθητών. Δηλώνουν την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στις οικογένειες και τονίζουν ότι θα είναι στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστεί.
Υψώνουν όμως και φωνή καταγγελίας απαιτώντας «τα σχολεία των παιδιών μας να είναι ασφαλή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα».
Το κείμενο υπογράφουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, τα Σωματεία Εργαζομένων Επεξεργασίας Μετάλλου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων και ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών (ΣΜΗ) ΔΙΠΑΕ.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών περί αναζήτησης των ευθυνών σημειώνει: «Την κύρια ευθύνη φέρει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων στους δήμους, περικόπτοντας κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση. Φέρουν οι δημοτικές αρχές που αποποιούνται ευθυνών, με μοναδική απάντηση ότι τα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι άδεια.
Ρωτάμε: Θα μιλούσαμε σήμερα με τους ίδιους τραγικούς όρους αν ο στοιχειώδης έλεγχος / επισκευές για τη λειτουργία των σχολείων γίνονταν από το καλοκαίρι, όπως πάγια ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί; Αν γίνονταν με ευθύνη του κράτους ή τουλάχιστον σε μέρες που το σχολείο ήταν κλειστό; Τελικά ποιος αποφασίζει και ποιος παίρνει την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν τα σχολικά κτίρια, δηλαδή τα κτίρια που τα παιδιά μας περνούν τη μισή τους μέρα;».
Στη συνέχεια καλεί όλους τους γονείς, τον κόμπο που νιώθουν στο στομάχι, να τον μετατρέψουν σε δημιουργική δράση. Να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, να οργανώσουν τον αγώνα τους για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.
Στην Αθήνα, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ καλούν σε συλλαλητήριο με συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 24ωρη απεργία και το ΔΣ της ΔΟΕ τρίωρη στάση εργασίας, με δυνατότητα κήρυξης επιπλέον 3ωρης από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα για εργασία και μισθό με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το επιστημονικό μας έργο!», σημειώνει η ΔΟΕ. Σε ανακοίνωση για τον θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες και τον τραυματισμό των δύο συμμαθητών του, τονίζει πως «είναι ένας κρίκος που με τραγικό τρόπο δεν συνδέθηκε με την οδυνηρή αλυσίδα του "από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα" που συχνά ξεστομίζουμε στα σχολεία, ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο αυτά "συντηρούνται" και της ανευθυνότητας με την οποία λειτουργούν όλοι οι "υπεύθυνοι", από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μέχρι και τις δημοτικές αρχές».
Τις ευθύνες για το τραγικό γεγονός τονίζουν εκπαιδευτικά σωματεία, καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση για επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, για σύγχρονα ασφαλή σχολεία, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και συντήρηση με ευθύνη του κράτους. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν παράλληλα άμεση καταβολή του Δώρου, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση των νεοδιορισμένων χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενώ δηλώνουν και την αντίθεσή τους στον αυταρχισμό.
Σε κινητοποίηση προχωρούν αύριο Πέμπτη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, διεκδικώντας θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας στις Σχολές αλλά και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση των υποδομών και των θερμαντικών σωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στο διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ πως το σύστημα κεντρικής θέρμανσης για την πανεπιστημιούπολη θα λειτουργεί μόνο τις ώρες 6 π.μ. - 11 π.μ. και για τα περιφερειακά κτίρια 8 π.μ. - 11 π.μ., με την Πρυτανεία να επικαλείται «τις απαιτήσεις εξοικονόμησης Ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης» και το «ιδιαίτερα υψηλό κόστος καυσίμων» για την απόφαση αυτή.
«Πώς θα ζεσταίνονται οι φοιτητές που έχουν απογευματινά μαθήματα και εργαστήρια; `Η μήπως νομίζουν πως τα μαθήματα τελειώνουν στις 12 μ. και θα 'ναι όλα εντάξει;», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και τονίζουν: «Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, με όρους κόστους - οφέλους είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, εντείνει το χτύπημα στα μορφωτικά μας δικαιώματα».
Χωρίς θέρμανση στις αίθουσες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα οι φοιτητές σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) σε Γρεβενά και Φλώρινα.
Οπως κατήγγειλαν φοιτήτριες σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης στα Γρεβενά, οι φοιτητές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω του κρύου που επικρατεί στις αίθουσες, ενώ δεν έχουν λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπευθύνους σχετικά με το πώς θα λυθεί το ζήτημα. Στη Φλώρινα, η θέρμανση λειτούργησε μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι φοιτητές στις Γραμματείες των Τμημάτων Νηπιαγωγών και Παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης
Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σε συλλόγους του ΠΔΜ καλούν τους φοιτητές σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους των Τμημάτων του Ιδρύματος αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να διεκδικήσουν η διοίκηση να λάβει κάθε μέτρο για την εξασφάλιση της θέρμανσης στους χώρους του Πανεπιστημίου και των φοιτητικών εστιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών, και να λειτουργήσουν τώρα οι λέβητες και να γεμίσουν όλες οι δεξαμενές πετρελαίου σε όλες τις πόλεις.
«Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε κρύες αίθουσες», τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωση, και προσθέτουν: «Η διοίκηση επιλέγει, στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας, να μην ανοίξουν ακόμα οι θερμοστάτες ή να κάνουμε σκόντο από τις ανάγκες που έχουμε ως φοιτητές. Αυτό συμβαίνει στα Τμήματα της Φλώρινας, αυτό καταγγέλλουν και φοιτητές στα Γρεβενά.
Γνωρίζουμε ότι η πάγια υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ μάς έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση, όμως δεν ανεχόμαστε να σπουδάζουμε με αυτούς τους όρους, όταν για κάποιους είναι καλοκαίρι, γι' αυτούς που αισχροκερδούν και πατούν πάνω στις ανάγκες μας για θέρμανση».
Συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και κατέληξε στην Ομόνοια. Προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ, στη συνέχεια στα Εξάρχεια και τους γύρω δρόμους δεν άργησε να στηθεί το γνωστό σκηνικό με χρήση χημικών και βομβών κρότου και λάμψης από την αστυνομία, κάψιμο κάδων και οδοφράγματα. Στα επεισόδια που στήθηκαν έγιναν και καταστροφές στο σταθμό του Ηλεκτρικού στην πλατεία Ομονοίας. Η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές.
Το γνωστό σκηνικό επεισοδίων στήθηκε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μεταξύ ομάδας ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα και δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας, στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου στην οδό Αγίου Δημητρίου και μεταφέρθηκαν στις γύρω οδούς.