Οι μαθητές της Ζακύνθου καλούνται να επαναλάβουν συγκεκριμένα μαθήματα στις 2 Ιούλη μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Εξετάσεων
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο, «η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υπόψη της οποίας τέθηκε το γεγονός αμέσως μόλις εξακριβώθηκε, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από εξέταση όλων των δεδομένων και αφού είδε τις σχετικές διατάξεις, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την επανάληψη των εξετάσεων στα συγκεκριμένα μαθήματα για τους μαθητές των Λυκείων αυτών», άποψη που υιοθέτησε ο υπουργός Παιδείας.
Από την πλευρά των ΕΛΤΑ, πάντως, σημειώνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και χειρίστηκαν το θέμα σαν να επρόκειτο για χρηματαποστολή και τα γραπτά μεταφέρθηκαν στην Καλλιθέα, γιατί ακριβώς θεωρήθηκε ασφαλές κομβικό σημείο για την υπηρεσία των ταχυμεταφορών που διεκπεραιώνει τέτοια θέματα. Κύκλοι των ΕΛΤΑ, στα ερωτήματα γιατί οι σάκοι με τα γραπτά δεν ήταν στο χρηματοκιβώτιο, απαντούσαν ότι είχε ήδη ξεκινήσει η διαλογή των σάκων τη στιγμή της ληστείας.
Στο θέμα αυτό παρενέβη και ο τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Καλός, που κριτικάρει τον τρόπο μεταφοράς των γραπτών, ενώ από την πλευρά του υπουργείου δηλώνεται ότι η χρήση των ΕΛΤΑ εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια.
Οι εξετάσεις στο μεταξύ συνεχίστηκαν χτες με Φυσική γενικής παιδείας για τους μαθητές της Γ` λυκείου. Κριτική στα χτεσινά θέματα της Φυσικής ασκεί με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, η οποία τα χαρακτηρίζει μεν «προσεγμένα» και «υψηλότερης στάθμης σε σχέση με τα περσινά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ίσως δυσκολευτεί η Θεωρητική Κατεύθυνση» και ότι «απευθύνονται σε καλώς προετοιμασμένους μαθητές». Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών παρατηρεί ότι «προς αποφυγή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μαθητών θα έπρεπε σε περισσότερα θέματα να ζητούνται αιτιολογήσεις ώστε οι μαθητές να αποδεικνύουν τις γνώσεις τους» και ότι στο Α3 ερώτημα του 3ου θέματος θα έπρεπε να είναι σαφέστερη η διατύπωση. Η Ενωση σημειώνει επίσης ότι «τα ερωτήματα δεν είχαν την απαιτούμενη κλιμάκωση για την επιλογή των καλύτερων μαθητών. Ο χρόνος δεν επαρκούσε λόγω της μεγάλης έκτασης των θεμάτων και πολλών αριθμητικών πράξεων», καταλήγει.
Χτες οι μαθητές της Β` Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα Ιστορία γενικής παιδείας. Αύριο οι εξετάσεις συνεχίζονται με Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας για τη Β` Λυκείου, ενώ οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάζονται στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής γενικής παιδείας.
Επαναβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
Μια επισκόπηση των εκπαιδευτικών πολιτικών που αναπτύσσονται ή σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης επιχειρεί το βιβλίο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Ανδρ. Κιντή, «Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην προοπτική του 21ου αιώνα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gutenberg» και παρουσιάστηκε χτες. Στην εκδήλωση παρουσίασης μίλησαν ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, που υποστήριξαν ιδιαίτερα ένθερμα τις προτάσεις του συγγραφέα, οι οποίες αναφέρονται στην προσαρμογή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο μοντέλο της διά βίου κατάρτισης, καθώς ταυτίζονται με τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σημείο όπου ο Ανδρ. Κιντής μιλά για διεύρυνση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε δύο κατευθύνσεις: «Τη δημιουργία μηχανισμών και υποδομής ώστε να παρέχεται διά βίου εκπαίδευση και την εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών συμπληρωματικής ειδίκευσης, τα οποία θα οδηγούν σε αντίστοιχα διπλώματα». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, να ενσωματώσει τα Ινστιτούτα Διαρκούς Εκπαίδευσης και άλλα προγράμματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης.
Ο υπουργός Παιδείας με αφορμή την πρόταση του συγγραφέα για συγκέντρωση δυνάμεων και δημιουργία σε ορισμένους κλάδους κέντρων αριστείας στη χώρα μας, σε πρώτη φάση από τις μεταπτυχιακές σπουδές και με διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει να αποτελέσει κέντρο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι αντίστοιχες με το ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά επιδόθηκε σε ένα λογιστικό παιχνίδι λέγοντας ότι 3.5% που είναι το ποσοστό επί του ΑΕΠ για την Παιδεία δεν είναι ακριβές και ότι είναι πιθανό όταν εισαγάγουμε τους δείκτες του ΟΟΣΑ και της EUROSTAT να αυξηθεί το νούμερο γιατί στην Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που άλλες χώρες τις θεωρούν κατά κεφαλήν επένδυση για την Παιδεία. Με αφορμή, πάντως, την αναφορά στα οικονομικά της εκπαίδευσης έκανε λόγο και για την πρόταση των πρυτάνεων για οικονομική αυτοτέλεια.
Το βιβλίο, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει μια περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης του ελληνικού πανεπιστημίου, μία προσέγγιση στις αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο επίπεδο και τις προτάσεις του συγγραφέα για το πώς μπορεί η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση να ανταποκριθεί σε αυτές. Ετσι, προτείνεται η εισαγωγή των αρχών και της μεθοδολογίας του σύγχρονου μάνατζμεντ στα πανεπιστήμια και η άντληση πόρων από τις επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη «να αξιοποιηθεί σωστά η πηγή και να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τις αναγκαίες ισορροπίες ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαταραχές βασικών πανεπιστημιακών λειτουργιών», κάτι που στην ουσία διατυπώνει τον κίνδυνο πλήρους υποταγής της λειτουργίας των πανεπιστημίων στις ανάγκες της αγοράς.
Με τις εντολές και τις «διευκρινίσεις» της η ΕΕ «άδειασε» εκ νέου την κυβέρνηση στο θέμα της αναγνώρισης πτυχίων, τριετούς διάρκειας σπουδών, που προέρχονται από χώρες μέλη της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται στις ελληνικές αρχές και «εξηγεί» ότι απόφοιτοι που τα πτυχία τους αναγνωρίζονται με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία 89/48 (που εφαρμόζεται στην ελληνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 165/2000) μπορούν να προσλαμβάνονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, η ακαδημαϊκή αναγνώριση αυτών των πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ, που μέχρι τώρα ήταν απαραίτητη, δεν παίζει πια κανένα ρόλο, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία 89/48 η οποία υπερισχύει ως κοινοτικό δίκαιο.
Παρά λοιπόν τις πρόσφατες και παλιότερες διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης που προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της Οδηγίας 89/48, λέγοντας ότι αφορά μόνο την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων κι όχι την ακαδημαϊκή, η πραγματικότητα συνεχώς τους διαψεύδει. Είναι γεγονός ότι με την εν λόγω Οδηγία ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για την ισοπέδωση όλων των πτυχίων στο επίπεδο της τριετούς κατάρτισης, αλλά και για την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ετσι, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, τόσο στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όσο και στα απαιτούμενα από τις επαγγελματικές ενώσεις προσόντα για την εγγραφή μελών σε αυτές, τα τρίχρονα πτυχία κάθε «πανεπιστημίου» χώρας της ΕΕ ισοτιμούνται μ' αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων.
Τακτικές πρυτανικές εκλογές διενεργούνται σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τις οποίες υποψήφια είναι δυο σχήματα. Στο πρώτο, υποψήφιος πρύτανης είναι ο νυν πρύτανης του Παντείου, Ι. Βαβούρας και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι Α. Μωυσίδης και Θ. Τζώνος. Στο δεύτερο υποψήφιο σχήμα «κατεβαίνει» ο Θ. Παλάσκας για τη θέση του πρύτανη και υποψήφιοι αντιπρυτάνεις μαζί του είναι η Ρ. Μπέσιλα - Βήκα και ο Α. Παπαδασκαλόπουλος.
Πρυτανικές εκλογές διενεργούνται επίσης την Παρασκευή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τις οποίες έχει θέσει υποψηφιότητα το προηγούμενο πρυτανικό σχήμα (Θ. Ξανθόπουλος, Σ. Σιμόπουλος και Α. Ανδρεόπουλος).
Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα φοιτητές από συλλόγους που βρίσκονται σε κατάληψη, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.