ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθούν εκ νέου οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων και υποκλοπών, απαιτεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με γραπτό αίτημα που υπέβαλε χτες, στο φόντο και των συνεχών αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, που έρχονται να επιβεβαιώσουν το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Εξελίξεις που δικαιώνουν πέρα για πέρα την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο νόμων, Οδηγιών της ΕΕ, διακρατικών συμβάσεων που έχουν συνδιαμορφώσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και το οποίο καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά, επιχειρηματικά και γεωπολιτικά «ξεκαθαρίσματα» και στρέφεται πρώτα και κύρια κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Το σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ υπογράφεται από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Θ. Μπούρα και αναφέρει:

«Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές, σύμφωνα με τα αιτήματα των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, και να κληθούν οι σχετικοί προτεινόμενοι από αυτά μάρτυρες.

Επίσης, για την υπόθεση των συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκκρεμεί από το 2016 χωρίς να έχει εξεταστεί επί της ουσίας όλο αυτό το διάστημα, ζητάμε να κληθούν σε ακρόαση:

Ι. Από την ΑΔΑΕ ο πρ. πρόεδρος της Ολομέλειας, Χρίστος Ζαμπίρας, και τα μέλη των Ομάδων Ελέγχου της Αρχής για τις συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ:

Γεώργιος Μπακάλης (μέλος Ολομέλειας και Ομάδας Ελέγχου 2016)

Παναγιώτης Ριζομυλιώτης (τ. μέλος Ολομέλειας και Ομάδας Ελέγχου 2016)

Σπυρίδων Σκουλαρίκης (μέλος Ολομέλειας και Ομάδας Ελέγχου 2017)

Νικόλαος Παπαδάκης (μέλος Ολομέλειας και Ομάδας Ελέγχου 2022)

Δημήτρης Βεργάδος (μέλος Ολομέλειας και Ομάδας Ελέγχου 2022)

Παναγιώτης Τρακάδας (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Ομάδα Ελέγχου 2016)

Παναγιώτης Μπάμπαλης (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Ομάδα Ελέγχου 2016 και 2017)

Βασίλειος Σταθόπουλος (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Ομάδα Ελέγχου 2017)

Αργυρώ Αμίδη (δικηγόρος, Ομάδα Ελέγχου 2017)

ΙΙ. Από την Εισαγγελία, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση των συνακροάσεων - υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ:

Γεώργιος Νούλης

Βάια Ακριβού

Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης

ΙΙΙ. Από την Κρατική Ασφάλεια, που ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του ΚΚΕ:

Ιωάννης Στούκας (Υ/Α)

Βασίλειος Μπερτάνος (αστυνομικός υποδιευθυντής)

Αθανάσιος Πράπας (αστυνομικός διευθυντής)

Καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει κατά τη διαδικασία ως αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής».

Κυνικές παραδοχές για παρακολουθήσεις και κουκούλωμα

Το γεγονός ότι στη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες μηχανισμοί και λογισμικά παρακολούθησης, που αξιοποιούνται από διάφορα κέντρα, επιβεβαίωσε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg».

Επικαλέστηκε ξανά τη «διεθνή διάσταση του φαινομένου», για να κρύψει τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και το σκοτεινό, αντιδραστικό πλαίσιο που έχει συνδιαμορφώσει και το οποίο είτε νομιμοποιεί είτε συγκαλύπτει τέτοιου είδους πρακτικές.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά - δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του», την ώρα που με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ, «νόμιμα» πουλιούνται και αγοράζονται από κυβερνήσεις, υπηρεσίες, επιχειρηματικούς ομίλους τα εκατοντάδες λογισμικά παρακολούθησης, ενώ το θεσμικό πλαίσιο «επικαιροποιείται» προς το αντιδραστικότερο.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα», που «θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα», που θα ...απαγορεύσει δηλαδή τα παράνομα λογισμικά, την ώρα βέβαια που με τη «βούλα» του αστικού κράτους και των νόμων του θα ζει και θα βασιλεύει το πλέγμα καταστολής, παρακολούθησης και χαφιεδισμού.

Επιβεβαίωση ότι γίνεται ο «κακός χαμός» με τις παρακολουθήσεις έδωσε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, που επιχείρησε ξανά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να βάλει στο κάδρο των παρακολουθούμενων και τον πρωθυπουργό: «Με δεδομένο ότι τα κακόβουλα λογισμικά το τελευταίο διάστημα έχουμε δει ότι έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παντού, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς (...) ότι ενδεχομένως αυτοί που τα έχουν, ή αυτοί που έχουν όφελος να παρακολουθούν τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, τα έχουν χρησιμοποιήσει και στην Ελλάδα».

Βάζοντας εξάλλου τον ρόλο επιχειρηματικών κέντρων και τις παρεμβάσεις τους, που αφορούν και το μοίρασμα της επιχειρηματικής «πίτας», επανέλαβε το μήνυμα του πρωθυπουργού (προχθές στη συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1») ότι «εμείς τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επιχειρηματίες, την επιχειρηματικότητα τη θέλουμε δίπλα μας για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, να δημιουργούνται επενδύσεις».

Παραπέρα, «θεσμοποιώντας» το χαφιεδιλίκι, είπε ότι «την επόμενη βδομάδα θα έρθει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο, πρώτον, θα αυξάνει τις δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η ΕΥΠ, τις νόμιμες επισυνδέσεις κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, θα καθιστά τελείως παράνομη την οποιαδήποτε εμπορία στη χώρα από τον οποιονδήποτε που εμπορεύεται, κατέχει και λειτουργεί κακόβουλο λογισμικό».

Ο ίδιος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», προεξόφλησε και το νέο κουκούλωμα που βρίσκεται στα σκαριά: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα, η οποία έχει δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες σε αρμόδιες Αρχές, κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, να ψάξουν να δουν τι γίνεται», είπε, προεξοφλώντας ότι «δεν είναι μια έρευνα που μπορεί εύκολα να καταλήξει κάπου». Αλλωστε, επιβεβαιώνοντας ότι εξελίσσεται απόπειρα συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης, παραδέχτηκε ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, να ρίξουν τάχα άπλετο φως, «μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί άκρη, όπως δεν έχει βρεθεί άκρη και πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη», σε αντίστοιχες έρευνες.

Αύξηση των παρακολουθήσεων καταγράφει το προσχέδιο έκθεσης της PEGA

Ενα προσχέδιο της έκθεσης στην οποία θα καταλήξει η PEGA, αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει την υπόθεση των παρακολουθήσεων υποκλοπών, παρουσίασε χτες η εισηγήτρια Σόφι Ιν'τ Βελτ. Το τελικό πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να κατατεθεί έως τον Μάρτη του 2023.

Σ' αυτό αναφέρεται ότι το σενάριο να βρίσκονται ιδιώτες πίσω από τις επιθέσεις του «Predator» είναι εξαιρετικά απίθανο. «Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ αγόρασαν ένα ή περισσότερα λογισμικά παρακολούθησης» σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Εκθεση αναφέρει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν στενές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και γεγονότων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους spyware, ιδίως η Krikel, ένας προτιμώμενος προμηθευτής επικοινωνιών και παρακολούθησης της αστυνομίας και την ΕΥΠ. Η Krikel συνδέεται στενά με πρόσωπα από τη συνοδεία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», ενώ αφού διαπιστώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αστυνομική έρευνα, παρά μόνο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελίες. Δεν έχουν κατασχεθεί υλικές αποδείξεις», αναφέρει πως είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί η υπόθεση επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.

Ακόμα σημειώνεται ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά αδύναμων δικλίδων ασφαλείας όπου «νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες δικλίδες ασφαλείας και ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελεί εμπόδιο για έλεγχο και λογοδοσία».

Δηλωτικό του διάτρητου θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι το σημείο της έκθεσης που αναφέρει ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων υποκλοπών έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια στην Ελλάδα: «Από 4.871 το 2015, σε 11.680 το 2019, σε 15.475 το 2021. Επί του παρόντος, περίπου 60 αιτήματα πρέπει να διεκπεραιώνονται κάθε μέρα, μέχρι πρόσφατα από έναν μόνο εισαγγελέα. Εξάλλου, οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν το όνομα του ενδιαφερομένου ούτε τον λόγο για την άρση του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας».

Αυτή είναι η αιτιολογία σε όλα τα κράτη προκειμένου να μη δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις προς τους ενδιαφερόμενους, αναφέρεται, καλώντας τα κράτη - μέλη «να μην βάζουν εμπόδια στο να διεξαχθεί η έρευνα».

«Πόλεμο» επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα βλέπει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Στο μεταξύ, για «πόλεμο» επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση στην Αθήνα.

Κατήγγειλε «διαγκωνισμό επιχειρηματικών κατά βάση ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων» που αντιμάχονται «μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή, με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας», την οποία «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συμφωνεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και την οποία υποστήριξαν οι Ελληνες με τις θυσίες τους τα δύσκολα χρόνια», όπως υποστήριξε.

Οσο για το επίδικο της «σφαγής» ο Μ. Σχοινάς έδειξε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτοντας και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, παραπέμποντας επί της ουσίας σε «χαμένους» και «κερδισμένους» καπιταλιστές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά των παρακολουθήσεων τύπου «Predator» επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει νομιμοποιήσει την αγοραπωλησία τους και πρόσθεσε ότι αναζητούνται τρόποι να μπουν προϋποθέσεις, ισχυριζόμενος ότι ένα τέτοιο λογισμικό δεν μπορεί, σε Ευρώπη και Ελλάδα, «να λειτουργεί, να πωλείται, να διατίθεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Συνεπώς τα λογισμικά παρακολουθήσεων ήρθαν για να μείνουν ...υπό προϋποθέσεις - που θα αφορούν τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - και με τις ευλογίες της ΕΕ που θα συνεχίζει να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ