ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα και οι αγωνίες των εργαζομένων

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη χτες στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Ο Μ. Συντυχάκης συζητώντας με εργαζόμενους στη ΓΓΑ

RIZOSPASTIS

Ο Μ. Συντυχάκης συζητώντας με εργαζόμενους στη ΓΓΑ
Περιοδεία στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, με αφορμή και τη σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην οποία το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκε η ανησυχία τους για τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, οι υπέρογκες ανατιμήσεις στην Ενέργεια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο κίνδυνος επέκτασής του. Παράλληλα αναδείχθηκαν και τα προβλήματα στον αθλητισμό εξαιτίας των διαχρονικών πολιτικών υποχρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενώ συζήτηση έγινε και για τη λειτουργία αλλά και τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει η ίδια η ΓΓΑ.

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ «παράλληλα η κουβέντα με τους εργαζομένους στη ΓΓΑ αντικειμενικά πήγε και στα σοβαρά προβλήματα του αθλητισμού. Οι εργαζόμενοι με πολλές ειδικότητες στη ΓΓΑ θα μπορούσαν να αξιοποιούνται σε πάρα πολλές δράσεις, όπως για παράδειγμα στις σχολικές μονάδες, στα αθλητικά σωματεία, σε άλλους χώρους του Δημοσίου, συμβάλλοντας στο να γίνει πράξη η ανάγκη για άθληση του λαού και της νεολαίας. Δυστυχώς, και το προσωπικό είναι λίγο αλλά και η κατεύθυνση της ΓΓΑ σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Αντίθετα, η πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράζεται και μέσω του υφυπουργείου Αθλητισμού και της ΓΓΑ, είναι η περαιτέρω εμπορευματοποιήση του αθλητισμού, η μετατροπή του ερασιτεχνικού μαζικού αθλητισμού με επαγγελματικές προδιαγραφές. Σήμερα η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον αθλητισμό, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, αλλά και το κερασάκι στην τούρτα, η χρηματοδότηση από το στοίχημα, στην πραγματικότητα οδηγούν τα ερασιτεχνικά σωματεία να φυτοζωούν και τις ομοσπονδίες να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή έρχεται και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που βασικό στόχο έχει τη συρρίκνωση των αθλητικών σωματείων ως πρόσχημα για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, αλλά και για το άνοιγμα του δρόμου για επιχειρηματίες και χορηγούς να επενδύσουν σε ερασιτεχνικά σωματεία, στην κατεύθυνση να αποκτήσουν επαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ έθεσε προς τους εργαζόμενους τα ζητήματα του πώς αντιλαμβάνεται τον μαζικό αθλητισμό, ως δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να απολαμβάνει ο ίδιος ο λαός, και όχι ως πολυτέλεια για λίγους. Υπό αυτήν την έννοια καλέσαμε τους εργαζομένους στη ΓΓΑ να αγωνιστούν και να παλέψουν ώστε ο αθλητισμός να είναι αντάξιος των προσδοκιών του λαού και της νεολαίας, και ταυτόχρονα να δώσουν μαχητικό "παρών" στην απεργία της 9ης Νοέμβρη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αθλητισμού και Αθλησης

Από τη συνάντηση με τα μέλη του ΠΣΕΑΑ
Από τη συνάντηση με τα μέλη του ΠΣΕΑΑ
Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Ασκησης (ΠΣΕΑΑ) με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος. Το «παρών» από πλευράς ΠΣΕΑΑ έδωσαν ο πρόεδρος Νίκος Γελαδάς και η Ματίνα Κουτρουμπή, μέλος του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν για τα σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πτυχιούχοι προπονητές και γυμναστές τον Σχολών Φυσικής Αγωγής προκειμένου να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Ο Ν. Γελαδάς τόνισε πως τα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής που στηρίζεται «στην άποψη ότι η αγορά είναι αυτή που θα ρυθμίσει τα ζητήματα και στον αθλητισμό». Τα μέλη του ΠΣΕΑΑ εξήγησαν ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς και στον αθλητισμό αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να παρέχονται υπηρεσίες άσκησης από μη ειδικούς και χωρίς πιστοποιημένες γνώσεις. Κάτι που έχει οδηγήσει σήμερα στην υποβάθμιση του πανεπιστημιακού πτυχίου των ΣΕΦΑΑ, διαμορφώνοντας ένα εργασιακό τοπίο ρευστό και θολό για τους αποφοίτους των Σχολών Φυσικής Αγωγής, με σημαντικές συνέπειες, όπως αύξηση των πραγματικών ποσοστών ανεργίας στον χώρο, μείωση των μισθών, αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες που παρέχονται για τις ανάγκες άθλησης και σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων.

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Αθλησης, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα του Συλλόγου, προκειμένου να ρυθμιστούν ξεκάθαρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Επεσήμανε τη θέση του Κόμματος ότι το πτυχίο της Φυσικής Αγωγής πρέπει να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για επαγγελματική κατάρτιση στον χώρο του αθλητισμού, καθώς και ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και η λογική «κόστος - όφελος» επιφέρουν σημαντικές συνέπειες και στο εργασιακό μέλλον των πτυχιούχων ΣΕΦΑΑ.

Από την πλευρά του ο Θ. Λιάππης ανάμεσα σε άλλα κάλεσε τα μέλη του ΠΣΕΑΑ σε μαζική συσπείρωση και αγωνιστική δράση προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν.

SUPER LEAGUE 1
Αποστολές με παγίδες για τους «αιώνιους»

Στον απόηχο των όσων ακολούθησαν το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, φέρνοντας νέα όξυνση στους πολύπλευρους ανταγωνισμούς εντός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, διεξάγεται σήμερα το κυρίως μέρος της εμβόλιμης 12ης αγωνιστικής της Super League 1. Σε αυτήν οι ομάδες θέλουν να μείνουν εντός των στόχων τους φτάνοντας στο «παρά 1» πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, αλλά και πριν την πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δεδομένα επερχόμενη διακοπή για έναν μήνα, λόγω της διεξαγωγής του Μουντιάλ του Κατάρ.

Στο σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι δύσκολες εκτός έδρας δοκιμασίες για τον πρωτοπόρο και αήττητο Παναθηναϊκό, στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό, και για τον Ολυμπιακό, στη Βοιωτία με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Αντίδραση μετά την ισοπαλία στην Τρίπολη ψάχνει στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ, υποδεχόμενη τον ΟΦΗ, ο οποίος «καίγεται» για τους βαθμούς. Στο Περιστέρι κοντράρονται Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης, στοχεύοντας σε μια θέση στην πρώτη οκτάδα.

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με δύο αγώνες, σε Βόλο και Νίκαια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σήμερα Τετάρτη: Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός (17.00 - Cosmote Sport 2), Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης (18.00 - Novasports 2), ΑΕΚ - ΟΦΗ (20.00 - Cosmote Sport 1), Λεβαδειακός - Ολυμπιακός (20.00 - Novasports Prime)

Αύριο Πέμπτη: Βόλος - ΠΑΣ Γιάννινα (19.00 - Cosmote Sport 2), Ιωνικός - ΠΑΟΚ (21.30 - Cosmote Sport 1)

  • Σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΠΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποίησε ότι μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε η παραμονή της ομάδας στο πρωτάθλημα, παρά τις απειλές για αποχώρηση που είχαν γίνει από στελέχη της ΠΑΕ μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Προανήγγειλε επίσης μηνύσεις σε βάρος «συγκεκριμένων προσώπων που συγκρότησαν και λειτουργούν εντός του ελληνικού ποδοσφαίρου εγκληματική οργάνωση», καθώς και καταγγελίες εναντίον του προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΠΟ, μεταξύ άλλων προς τις αρμόδιες διεθνείς συνομοσπονδίες UEFA και FIFA.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ντέρμπι «Δικεφάλων» στη Μίκρα

Με το ντέρμπι κορυφής ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στη Μίκρα (18.00) να ξεχωρίζει και τον Ολυμπιακό να δοκιμάζεται στα Βριλήσσια (19.30) πέφτει σήμερα η αυλαία της 6ης αγωνιστικής της Premier χάντμπολ ανδρών. Θυμίζουμε ότι οι αγώνες είχαν μετατεθεί εξαιτίας των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των δύο «Δικεφάλων» και των «ερυθρολεύκων» μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Στη Μίκρα, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρούνται σε ένα σημαντικό παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να είναι οι μοναδικές αήττητες στο πρωτάθλημα, έχοντας μέχρι στιγμής 5 στα 5 η καθεμιά. Στο άλλο ματς, τα Βριλήσσια, που προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους, υποδέχονται τον Ολυμπιακό, ο οποίος στοχεύει στο «διπλό» για να παραμείνει κοντά στην κορυφή.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2023 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Στους ρυθμούς των νέων υποχρεώσεων η Εθνική

Στους ρυθμούς των επερχόμενων υποχρεώσεων στη συνέχεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023 μπήκε από τις αρχές της βδομάδας η Εθνική ανδρών. Στο πλαίσιο του νέου «παραθύρου» της FIBA για τον Νοέμβρη η Εθνική καλείται να αντιμετωπίσει τη Λετονία στο Ηράκλειο στις 11/11 και το Βέλγιο εκτός έδρας στις 14/11 για τον νέο όμιλο που έχει δημιουργηθεί στη β' φάση των προκριματικών.

Στην προετοιμασία της Εθνικής που ξεκίνησε τη Δευτέρα 7/11 στο ΟΑΚΑ δεν συμμετέχουν οι διεθνείς παίκτες του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού καθώς οι υποχρεώσεις των ομάδων τους στην Euroleague συνεχίζονται, αφού αυτή δεν διέκοψε για μια ακόμη φορά τη δραστηριότητά της. Ωστόσο αυτήν τη φορά η τροποποίηση του προγράμματος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής κάποιων εξ αυτών ιδιαίτερα στον δεύτερο αγώνα κόντρα στο Βέλγιο. Ενώ χρέη πρώτου τεχνικού έχει ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, εκ των βοηθών του Δημήτρη Ιτούδη, με αρκετά πιθανό να είναι και αυτός που θα κοουτσάρει την ομάδα στον πρώτο αγώνα με τη Λετονία στην Κρήτη.

Στην 14άδα της Εθνικής που προετοιμάζεται για τους αγώνες συμμετέχει για πρώτη φορά ο ομογενής Τζορτ Πάπας κατόπιν ειδικής άδειας που δόθηκε από τους «ερυθρόλευκους». Αντίθετα απών θα είναι ο Λεωνίδας Κασελάκης που παραμένει τραυματίας.

Οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής είναι: Δημήτρης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος, Νίκος Γκίκας, Χρήστος Σαλούστρος, Βασίλης Μουράτος, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κωστής Γόντικας, Δημήτρης Μωραΐτης, Δημήτρης Κακλαμανάκης, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Γιώργος Τσαλμπούρης και Ομηρος Νετζήπογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ