ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΟΕΝΓΕ
Χυδαιότητα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών

Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Ολοι στη σημερινή απεργία» η απάντηση των γιατρών

Επίθεση προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας «χυδαιότητα» τα πανό που αναρτήθηκαν προχτές στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, για τα οποία έδωσε εντολή να ξηλωθούν. Πρόκειται για την προπαγανδιστική ενέργεια που οργάνωσε η ΟΕΝΓΕ μαζί με τα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων ενόψει της σημερινής πανεργατικής απεργίας, με τα πανό να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που φέρνει για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Αντιδρώντας ο υπουργός στην προσπάθεια που κάνουν η Ομοσπονδία και τα σωματεία να αναδείξουν την εγκληματική κυβερνητική πολιτική ξεκίνησε τις συκοφαντίες. Οπως είπε, «η ΟΕΝΓΕ πέρα από τα αιτήματα, από σήμερα ξεκίνησε πέρα από τις αφίσες να ανεβάζει το προκλητικό και χυδαίο πανό και μέσα στα νοσοκομεία (...) Το να μπαίνει αυτή η χυδαιότητα στα νοσοκομεία ως πανό, δεν ταιριάζει ούτε σε συνδικαλιστές ούτε σε γιατρούς». Μάλιστα, ο υπουργός επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» γι' αυτή του την επίθεση το γεγονός ότι σε κάποια από τα πανό απεικονίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, η οποία έχει αναλάβει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα στο δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αλλωστε, ύστερα από τις κυβερνητικές εντολές «λογοκρισίας» κατέβηκαν όλα τα πανό, ακόμα κι αυτά που δεν είχαν κάποιο σχετικό σκίτσο.

Ενοχλεί η αποκάλυψη της ουσίας του εκτρωματικού νομοσχεδίου

Τα πανό που ενόχλησαν την κυβέρνηση
Τα πανό που ενόχλησαν την κυβέρνηση
Αμεση ήταν η απάντηση της ΟΕΝΓΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν το περιεχόμενο και τα αιτήματα που διατυπώνονταν στα πανό.

«Ενόχλησαν τα πανό της ΟΕΝΓΕ που αναρτήθηκαν χτες σε μια σειρά νοσοκομεία με σύνθημα: "Οχι στο νομοσχέδιο νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Οχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών. Υγεία - λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους".

Γι' αυτό ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή και μάλιστα από το βήμα της Βουλής να κατέβουν. Επειδή αποκάλυπταν την ουσία του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και καλούσαν στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Αυτό ενόχλησε και όχι η αναπαράσταση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, που προσχηματικά επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας. Απόδειξη ότι κατέβηκαν και πανό που είχαν μόνο σύνθημα και όχι σκίτσα, όπως στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"».

Η ΟΕΝΓΕ, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει: «Χυδαιότητα είναι να λες στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών τους, αν θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Χυδαιότητα είναι να κλείνεις την πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου στους ασθενείς την ώρα της ανάγκης και να τους προσφέρεις βορά στους εμπόρους της Υγείας.

Τα πανό κατέβηκαν αλλά η σημαία των διεκδικήσεων για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, για αυξήσεις στους μισθούς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών δεν θα κατέβει ό,τι και να κάνετε.

Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα».

Στο μεταξύ, όλο και φουντώνουν οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών ανά τη χώρα να παίρνουν αποφάσεις, απαιτώντας την απόσυρσή του, καθώς βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τσακίζει το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν δημόσια Υγεία.

Μέχρι στιγμής τέτοιες αποφάσεις, καλώντας και στη σημερινή απεργία, έχουν πάρει: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, ΕΝΙ Θεσσαλονίκης, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, ΕΙΝ Αχαΐας, ΕΙΝ ν. Σερρών, ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Αρτας και η 3μελής των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, ΕΝΙ Ζακύνθου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βοιωτίας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων ν. Σάμου, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Ενωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Ενωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Καμιά ανοχή στη λογική «κόστους - οφέλους» για την προστασία του παιδιού

Τη στάση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία επέλεξε να απουσιάζει από το υπουργείο Εργασίας και να μη συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, καταγγέλλουν οι φορείς που προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας κοινωνικές δομές για την προστασία των παιδιών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα και Παιδουπόλεις», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων σχολιάζουν ότι η αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός «ενώ είχε ενημερωθεί έγκαιρα» για την κινητοποίηση και το αίτημά τους για συνάντηση, «αρνήθηκε με την απουσία της οποιαδήποτε επικοινωνία των φορέων μαζί της».

Τα στημένα σόου και η πραγματικότητα πίσω από τις βιτρίνες

Τη ίδια στιγμή, όπως προσθέτουν, βρίσκει τον χρόνο να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων «προβάλλοντας τη δήθεν κοινωνική πολιτική του υπουργείου», ενώ υπηρετεί «μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας, που είναι και τα απροστάτευτα παιδιά». Σε αυτό το μήκος κύματος, η υφυπουργός έσπευσε την επόμενη μέρα μετά την κινητοποίηση να «στήσει σόου» με τη συνοδεία καναλιών στη δημόσια δομή του «Αγίου Ανδρέα» στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Ωστόσο, τα σχέδια σκόνταψαν στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δομή και η υφυπουργός «το έβαλε στα πόδια».

Στη συγκεκριμένη δομή, όπως αναφέρουν οι φορείς, «με βάση τον κανονισμό και το οργανόγραμμα», θα έπρεπε να φιλοξενούνται 16 παιδιά από 6 έως 12 ετών. «Σήμερα, όμως, έχει 38 παιδιά από 6 μέχρι 18 χρόνων στο ίδιο κτίριο, με 2 εργαζόμενους στη βάρδια, έναν σε κάθε όροφο και έναν τη νύχτα. Παιδιά κακοποιημένα, με ψυχικά τραύματα από κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια, φιλοξενούνται χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα στήριξης με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, χωρίς ειδικούς, σε άθλιες εγκαταστάσεις με το ένα παιδί πάνω στο άλλο. Υποτίθεται ότι είναι εκεί για να βρουν ζεστασιά, αγάπη, ολόπλευρη στήριξη», τονίζουν.

Μπροστά στην εικόνα αυτή, που επαναλαμβάνεται παρόμοια σε κάθε δομή, καλούν τους εργαζόμενους, τους γονείς, τις γυναίκες να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους, που ξεχειλίζουν με αφορμή το φριχτό έγκλημα σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό, «σε συλλογική δράση ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την προστασία των παιδιών λογίζοντάς την ως κόστος για το κράτος».

Καμιά ανοχή στην εμπορευματοποίηση της προστασίας του παιδιού

«Τα τέρατα βρίσκονται παντού, πίσω από τα καλογυαλισμένα προφίλ του διαδικτύου και τους υπεράνω υποψίας ανθρώπους της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και των καναλιών της. Στις κοινωνίες, που όλα πουλιούνται και αγοράζονται, έχει αποδειχθεί διαχρονικά και παγκόσμια ότι το παιδί όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά είναι ένα κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ, της Εκκλησίας, των ιδιωτών», σημειώνουν. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν ανέχονται «η υπόθεση της προστασίας των παιδιών να βρίσκεται στα χέρια ΜΚΟ», στα ταμεία των οποίων καταλήγουν χιλιάδες χορηγίες και κρατικές επιδοτήσεις «ενώ τα παιδιά διαβιούν στις ίδιες ή σε χειρότερες συνθήκες από αυτές των δημόσιων δομών».

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε ακόμα περισσότερους φορείς, επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους να κάνουμε υπόθεσή μας την προστασία του παιδιού», υπογραμμίζουν τα σωματεία και οι φορείς ενώ καλούν στη σημερινή απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Για να μπει τέλος στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην κακοποίηση του παιδιού, στη σαπίλας της εμπορευματοποίησης των πάντων, για μια κοινωνία που στο κέντρο της θα είναι το παιδί, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», καταλήγουν.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΔΜΙΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τον λαό, νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές

Νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται στα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, με την εικόνα να είναι προφανώς χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται, αφού δεν γίνεται ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, τα δωρεάν τεστ έχουν σχεδόν εκλείψει και η καταγραφή των κρουσμάτων γίνεται όλο και πιο περιορισμένα.

Ετσι, το διάστημα 31 Οκτώβρη - 6 Νοέμβρη άλλοι 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καταγράφοντας συνολικά 33.888 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 11%, φτάνοντας τους 1.460 ασθενείς, ενώ 89 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 76 έτη.

Κατά 14% αυξήθηκαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας τις 61.139, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25%. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.250.288.

Αυξητική τάση καταγράφεται όμως και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα στην Αττική (+69%), προμηνύοντας νέα κλιμάκωση στη διάδοση του ιού το επόμενο διάστημα.

  • Στο μεταξύ, στους 30 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 284 κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 100 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα).
Ξανά προειδοποιεί για απολύσεις η κυβέρνηση

Και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία αδειάζουν από βασικές ειδικότητες, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τριπλό πανδημικό κύμα (COVID, γρίπη, RSV), ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων υγειονομικών είναι σε αναστολή. «Το ανώτερο μέτρο που συνδυάζεται με την απόλυση (...) μπορούν να εξεταστούν. Μπορείς από εδώ και πέρα να βάζεις όρους και προϋποθέσεις. Εχουμε εκφράσει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική γραμμή», είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κάνοντας λόγο για «συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς», με τα γνωστά ψευτοπροσχήματα, τάχα για την προστασία ασθενών από αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

Μια υποκρισία που αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο αν σκεφτεί κανείς τους υγειονομικούς που εξωθούνται να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμα και με θετικό τεστ COVID, με συμπτώματα, και να είναι στο πλευρό των ογκολογικών, αιμοκαθαιρόμενων και άλλων ασθενών.

Η πραγματικότητα, όπως αναδεικνύουν και οι υγειονομικοί, είναι ότι μέσω των αναστολών η κυβέρνηση εντείνει τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που σε συνέχεια των προκατόχων της ευθύνεται για το μεθοδικό άδειασμά τους ακόμα και από βασικές ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, προκειμένου να παραδοθεί η δημόσια Υγεία στα νύχια των «συμπράξεων» με τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ